Smeju li Se Uzimati Lekovi u Trudnoći?

0

Vrlo  često se trudnice iznenada nađu u situaciji da treba da uzmu neki lek, a nisu sigurne da li smeju. Tada je najsigurnije da se konsultuju sa svojim ginekologom, a ako iz opravdanih razloga ne mogu to da učine daćemo savete koje lekove i u kojim situacijama mogu bezbedno da uzmu.

smeju li se uzimati lekovi u trudnoći

Sve što se odnosi na trudnice odnosi se i na porodilje koje doje dete.

Većina lekova koja sme da se uzima u trudnoći kada za to postoji razlog, sme i u toku čitavog trajanja trudnoće, ali ima i lekova koji smeju da se koriste samo u određenom periodu trudnoće, tako da o tome treba voditi računa.

 

 

 

 

Kada trudnica ima terapiju od pre trudnoće, nastavlja s njom i kada sazna da je trudna dok ne dođe kod ginekologa da se utvrdi trudnoća i sa njim se posavetuje. Ne prekidati terapiju na osnovu sumnje na trudnoću. Svi lekovi u prve četiri nedelje trudnoće deluju po prinicipu sve ili ništa, znači ili nema trudnoće ili ostaje normalna trudnoća.

Važno je da kažete lekaru tačan period u kojem ste pili koji lek da bi se utvrdilo da li ima potrebe da se radi prenatalna dijagnostika. Isto važi i za rendgensko snimanje, ako je u prve četiri nedelje trudnoće, princip je sve ili ništa.

Share.

About Author

Comments are closed.