Homeopatski lekovi se sve češće primenjuju u trudnoći?

Homeopatski lekovi u trudnoći

Homeopatski lekovi se sve češće primenjuju u trudnoći, koji se homeopatski lekovi koriste?

Trudnice koje su uzimale konstitucionalni  homeopatski lek zbog određenih tegoba, imaju značajno manje izražene muku, nesanicu, anemiju,zatvor, razdražljivost.

Homeopatski lekovi su sve prisutniji u trudnoći?

Da. Kod trudnice, akutni simptom često može biti posledica njene opšte psiho-fizičke konstitucije. S obzirom da homeopatska sredstva nisu toksična u klasičnom smislu reči ukoliko se poštuju preporučeni intervali i dužina uzimanja, slobodno ih mogu uzimati trudnice, jer ne postoji opasnost ni za njih ni za plod.

Homeopatski lekovi se sve češće primenjuju u trudnoći

Kako se prave homeopatski lekovi?

Osnovni proces prilikom proizvodnje homeopatskih lekova  je tzv. potenciranje. Potenciranje podrazumeva posebnu preradu potencijalne homeopatske lekovite supstance koja  tek  nakon tog  postupka  ispoljava svoje  specifično lekovito dejstvo.  Sam proces počinje od bazične supstance koja  se podvrgava sukcesivnim razblaženjima u odredjenom omeru i „protresanju“ do dobijanja  željenog razblaženja, odnosno do željene potencije.

Svaki lek u sebi, osim naziva sadrži i tzv. oznaku potencije, te ako se npr. radi o leku NUX VOMICA 12 C, to znači da je osnovna supstanca /koja je dobijena iz  semena stabla nux vomica-zimzeleno drvo koje raste u Aziji/ razređivana 12 puta u omeru 1:100 i svaki put protresana /u fabrikama homeopatskih lekova to se radi ručno ili mašinski/. Potencije označene sa X /npr 1X, 2X, 3X….6X……12X…/  znači da se razblaženje  radilo u odnosu 1:10. Takođe postoje Q ili LM potencije gde  je odnos pri  razblaživanju 1:50 000.

Na kraju postupka dobija se homeopatski leku tečnom stanju koji može i u takvom stanju da predstavlja lek gotov za upotrebu. Medjutim, najčešće su homeopatski lekovi u obliku granula i globula koje se uzimaju preko usta, i rastapaju  postepeno.

Za koje tegobe se najčešće koriste homeopatski lekovi u trudnoći?

S obzirom da su muka  i povraćanje najčešći simptomi u toku trudnoće, navešćemo nekoliko lekova koji bi mogli biti od pomoći. Uputno je konsultovati profesionalnog homeopatu  i svog ginekologa, pogotovo ako su tegobe izraženije  i duže traju.

NUX VOMICA

Trudnica ima skoro stalnu muku, posebno ujutro, uz povraćanje i pojavu zatvora. Poboljšanje nastaje u ležećem stavu. Trudnica je razdražljiva, ima stalni osećaj pritiska u malom stomaku, ponekad  i pojačanu želju za alkoholom.

COLCHICUM

Ekstremna muka na samu pomisao, miris ili pogled na hranu, specijalno na jaja. Muka je udružena sa ekstremnom slabošću, trudnica pati od hipersalivacije, gasova; često povrati samo sluz ili uzetu hranu. Trudnica je  sve vreme   ima izraženu žeđ.

SEPIA

Ovaj lek se najčešće prepisuje za jutarnju muku. Muka sesmanjuje nakon jela i pri mirovanju. Trudnica je često indiferentna, nezadovoljna, ima osećaj praznine u  stomaku, pati od zatvora, ima želju za kiselom hranom.

KREOSOTUM

Trudnica je ekstremno razdražljiva i niko ne može da joj ugodi. Nakon jela  oseća  muku  i  bol u stomaku,  može da povrati nesvarenu hranu čak nekoliko časova nakon konzumacije. Žali se na gorak okus u ustima, hipersalivaciju, a svi navedeni simtomi se pogoršavaju nakon konzumacije hladne hrane.

PULSATILLA

Trudnica je emotivna, plačljiva, promenljivog raspoloženja.  Ne odgovara joj kisela, masna i vruća hrana. Ponekad ima prolivastu noćnu stolicu promenljive konzistencije.

IPECACUANHA

Trudnici je muka od mirisa hrane, muka se pogoršava pri kretanju.

PHOSPHORUS

Trudnica voli da konzumira hladna pića koja nekada povrati čim se zagreju u stomaku.  Žudi za slanom hranom.  Teško se koncentriše,  oseća se nelagodno kada je sama.

Doziranje:  Potencija 30C  2 puta dnevno ili potencija 12C 4 puta dnevno u toku 3-4 dana. Pravilo je da pola sata pre i pola sata posle njihovog uzimanja ne bi trebalo ništa jesti niti piti.

Šta znači – Konstitucionalni homeopatski lek?  

Homeopatski konstitucionalni tip sadrži sintezu svega onog što je karakteristično za pojedinca, odnosno za konstitucionalnu grupu kojoj pripada, kao što su određena telesna građa (visina, dužina ekstremiteta, čvrstina skeleta, oblik glave, izgled lica, držanje tela, boja kože i drugo), psihološke karakteristike (temperament, osetljivost na bol, savesnost, sitničavost, urednost, inteligencija, interesovanje za umetnost, izdržljivost, kreativnost, itd.), sklonost određenim oboljenjima i specifičan način na koji reaguje na nadražaje iz spoljne sredine.

Konstitucionalni lekovi se daju kod hroničnih oboljenja sa ciljem da dovedu do izlečenja, a uporedo sa njima mogu se primenjivati takozvani komplementarni lekovi, kao i takozvana ″mala sredstva″, zavisno od oboljenja. Dužinu uzimanja konstitucionalnog leka određuje homeopata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista interne medicine i diplomirani homeopata. Dugogodišnji je lekar u KBC “Bežanijska kosa” u Beogradu. Aktuelni je predsednik Homeopatske sekcije Srpskog lekarskog društva. Poslednjih godina intenzivno izučava uticaj hrane na ljudsko zdravlje, autor je NUTRI BIOS PAKETA, jedinstvenog sertifikovanog organskog proizvoda.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…