Homeopatski lekovi za trudnice – sve češća primena

Homeopatski lekovi za trudnice

Sadržaj

Homeopatski lekovi za trudnice se sve češće primenjuju u trudnoći. Koji se homeopatski lekovi koriste? Trudnice koje su uzimale konstitucionalni  homeopatski lek zbog određenih tegoba, imaju značajno manje izraženu mučninu, nesanicu, anemiju, zatvor, razdražljivost.

Homeopatski lekovi za trudnice sve prisutniji?

Da. Kod trudnice, akutni simptom često može biti posledica njene opšte psiho-fizičke konstitucije. S obzirom da homeopatska sredstva nisu toksična u klasičnom smislu reči ukoliko se poštuju preporučeni intervali i dužina uzimanja, slobodno ih mogu uzimati trudnice, jer ne postoji opasnost ni za njih ni za plod.

Homeopatski lekovi za trudnice

Kako se prave homeopatski lekovi?

Osnovni proces prilikom proizvodnje homeopatskih lekova  je tzv. potenciranje. Potenciranje podrazumeva posebnu preradu potencijalne homeopatske lekovite supstance koja  tek  nakon tog  postupka  ispoljava svoje  specifično lekovito dejstvo.  Sam proces počinje od bazične supstance koja  se podvrgava sukcesivnim razblaženjima u odredjenom omeru i „protresanju“ do dobijanja  željenog razblaženja, odnosno do željene potencije.

Svaki lek u sebi, osim naziva sadrži i tzv. oznaku potencije, te ako se npr. radi o leku NUX VOMICA 12 C, to znači da je osnovna supstanca /koja je dobijena iz  semena stabla nux vomica-zimzeleno drvo koje raste u Aziji/ razređivana 12 puta u omeru 1:100 i svaki put protresana /u fabrikama homeopatskih lekova to se radi ručno ili mašinski/. Potencije označene sa X /npr 1X, 2X, 3X….6X……12X…/  znači da se razblaženje  radilo u odnosu 1:10. Takođe postoje Q ili LM potencije gde  je odnos pri  razblaživanju 1:50 000.

Homeopatski lekovi za trudnice

Na kraju postupka dobija se homeopatski lek u tečnom stanju koji može i u takvom stanju da predstavlja lek gotov za upotrebu. Medjutim, najčešće su homeopatski lekovi u obliku granula i globula koje se uzimaju preko usta, i rastapaju  postepeno.

Za koje tegobe se najčešće koriste homeopatski lekovi u trudnoći?

S obzirom da su muka  i povraćanje najčešći simptomi u toku trudnoće, navešćemo nekoliko lekova koji bi mogli biti od pomoći. Uputno je konsultovati profesionalnog homeopatu  i svog ginekologa, pogotovo ako su tegobe izraženije  i duže traju.

NUX VOMICA

Trudnica ima skoro stalnu muku, posebno ujutro, uz povraćanje i pojavu zatvora. Poboljšanje nastaje u ležećem stavu. Trudnica je razdražljiva, ima stalni osećaj pritiska u malom stomaku, ponekad  i pojačanu želju za alkoholom.

Homeopatski lekovi za trudnice

COLCHICUM

Ekstremna muka na samu pomisao, miris ili pogled na hranu, specijalno na jaja. Muka je udružena sa ekstremnom slabošću, trudnica pati od hipersalivacije, gasova; često povrati samo sluz ili uzetu hranu. Trudnica je  sve vreme   ima izraženu žeđ.

SEPIA

Ovaj lek se najčešće prepisuje za jutarnju muku. Muka se smanjuje nakon jela i pri mirovanju. Trudnica je često indiferentna, nezadovoljna, ima osećaj praznine u  stomaku, pati od zatvora, ima želju za kiselom hranom.

KREOSOTUM

Trudnica je ekstremno razdražljiva i niko ne može da joj ugodi. Nakon jela  oseća  muku  i  bol u stomaku,  može da povrati nesvarenu hranu čak nekoliko časova nakon konzumacije. Žali se na gorak okus u ustima, hipersalivaciju, a svi navedeni simtomi se pogoršavaju nakon konzumacije hladne hrane.

PULSATILLA

Trudnica je emotivna, plačljiva, promenljivog raspoloženja.  Ne odgovara joj kisela, masna i vruća hrana. Ponekad ima prolivastu noćnu stolicu promenljive konzistencije.

IPECACUANHA

Trudnici je muka od mirisa hrane, muka se pogoršava pri kretanju.

PHOSPHORUS

Trudnica voli da konzumira hladna pića koja nekada povrati čim se zagreju u stomaku.  Žudi za slanom hranom.  Teško se koncentriše,  oseća se nelagodno kada je sama.

Doziranje:  Potencija 30C  2 puta dnevno ili potencija 12C 4 puta dnevno u toku 3-4 dana. Pravilo je da pola sata pre i pola sata posle njihovog uzimanja ne bi trebalo ništa jesti niti piti.

Homeopatski lekovi za trudnice

Šta znači – Konstitucionalni homeopatski lek?  

Homeopatski konstitucionalni tip sadrži sintezu svega onog što je karakteristično za pojedinca, odnosno za konstitucionalnu grupu kojoj pripada, kao što su određena telesna građa (visina, dužina ekstremiteta, čvrstina skeleta, oblik glave, izgled lica, držanje tela, boja kože i drugo), psihološke karakteristike (temperament, osetljivost na bol, savesnost, sitničavost, urednost, inteligencija, interesovanje za umetnost, izdržljivost, kreativnost, itd.), sklonost određenim oboljenjima i specifičan način na koji reaguje na nadražaje iz spoljne sredine.

Konstitucionalni lekovi se daju kod hroničnih oboljenja sa ciljem da dovedu do izlečenja, a uporedo sa njima mogu se primenjivati takozvani komplementarni lekovi, kao i takozvana ″mala sredstva″, zavisno od oboljenja. Dužinu uzimanja konstitucionalnog leka određuje homeopata.

avatar
Radiu KBC “Bežanijska kosa”. Predsednik Homeopatske sekcije SLD. Autor je NUTRI BIOS PAKETA, jedinstvenog sertifikovanog organskog proizvoda.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Anksioznost i depresija u trudnoći – Simptomi i faktori rizika

Nadutost u trudnoći i kako je rešiti

Preporučujemo vam...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...

Nadutost u trudnoći, kao i gasovi, predstavljaju pravu nelagodnost trudnicama. Zašto dolazi do viška gasova i kako možemo rešiti ovaj problem? Nadutost u trudnoći Naš digestivni sistem je kompleksan i...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...