Četvrti lunarni mesec trudnoće, 13., 14., 15. i 16. nedelja

Četvrti lunarni mesec trudnoće

Sadržaj

Četvrti lunarni mesec trudnoće, ako teku promene u telu trudnice koje veličine je fetus i kako se razvija? To je vaša 13., 14., 15. i 16. nedelja. Beba raste a trudnica se bolje oseća!

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Četvrti lunarni mesec trudnoće – Fetus raste a trudnicama prestaje mučnina

Glava fetusa polako usporava rast u odnosu na rast tela koji postaje brži, što se i vidi na UZ-nom pregledu, tako da glava više nije nesrazmerno velika u odnosu na telo.

U prvoj polovini ovog meseca najoptimalnije se može izmeriti vratna brazda (N.T.), jedan od parametara dabl (double) testa koji se koristi kao skrining prvog trimestra. Jasno se vidi koštani sistem fetusa. Na kraju ovog meseca fetus je dugačak 16 cm a težak do 135 grama.

Četvrti lunarni mesec trudnoće

Pregledi koje trudnica radi u poslednoj nedelji 4. lunarnog meseca

Ako treba da uraditi genetsku amniocentezu (ranije se koristi izraz rana amniocenteza), to je od 16.-18.nedelje, moguće je od skoro i do 20. nedelje. Genetska amniocenteza se radi ako ste napunili i imate više od 38 godina u trenutku kada ste ostali trudni. Ili ako postoji rizik na double testu i Konzilijum za genetske anomalije je preporučio da se uradi. Spada u invazivne prenatalne dijagnostičke procedure, rizik od spontanog pobačaja je od 3-5%.

Baš iz tog razloga se sve više trudnica opredeljuje da uradi neki od neinvazivnih prenatalnih testova umesto amniocenteze. Takodje se radi i ako je prenatalni test ukazao da postoji rizik od hromosomskih anomalija ploda. Amniocentezom se analizira genetski materijal ploda (hromozomi). I može se utvrditi da li postoji problem sa brojem i strukturom hromozoma. Na osnovu nalaza amniocenteze se odlučuje da li je potrebno prekinuti trudnoću.

13. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

14. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

15. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

16. NEDELJA TRUDNOĆE PROČITAJTE OVDE

Koje promene oseća trudnica?

Trudnicama najćešće prestaje mučnina i dobro se osećaju. Od ovog meseca pa do kraja trudnoće preporučeno je da se dobija po 2 kg mesečno. To je ukupno 12 kg do kraja trudnoće, a ne više od 14kg. Višerotke u ovom mesecu počinju da osećaju pokrete ploda, oni su blagi i retki.

Fizička aktivnost će vam prijati

Napravite plan ishrane, ukoliko vam ginekolog odobri fizička aktivnost će vam prijati i olakšati tegobe u trudnoći. Takođe, doprineće i boljoj pripremi za porođaj.

Izbegavati  vežbanje na velikoj nadmorskoj visini ili u toploj, vlažnoj sredini. Treba šetati po za to predviđenim podlogama (zbog opterećenja zglobova nogu). U sportskoj obući (po mogućstvu patike sa vazdušnim umecima koji amortizuju pritisak). Sportskoj odeći (odaje toplotu, ali ne prenosi spoljašnju toplotu), sa zaštitnim naočarama i kapom (ako je jako sunce). Važno je napomenuti, i zaštitom za kožu od UV zračenja. Poželjno je tokom kretanja koristiti i ruke, ili čak poneti neki štap. Ako se vežba u zatvorenom prostoru, neophodno je da ima dobro provetravanje.

Četvrti lunarni mesec trudnoće

KAKO SE NEGOVATI U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Obavezna je rehidratacija

Unošenje obične vode do 150 ml svakih 15 min, zavisno od uslova spoljašnje sredine, tj. atmosferskih uslova i intenziteta vežbanja. Važno je napomenuti da se nikad ne vežba “praznog stomaka”. Odnosno da treba do dva sata pre vežbe uneti balansiran obrok. Uvek treba poštovati princip postupnosti i uvođenja u vežbu, pa i u hodanje. Uvek je potrebno malo se zagrejati pre vežbe kao i ne prekidati naglo fizičku aktivnost. Takođe, uvek se otpočinje najmanjim intenzitetom aktivnosti i postupno se dostiže željeni intenzitet. Principijelno, smatra se da u prva tri meseca trudnoće radna i fizička sposobnost žene nisu smanjene. Kasnije, prevashodno treba izbegavati sve što može da izazove direktnu trauma stomaka. Sve što može da dovede do povreda u predelu stomaka. Tj. vežbe koje vas izlažu riziku od pada ili povrede, jer čak i blage povrede u predelu stomaka mogu biti ozbiljne u trudnoći.

Četvrti lunarni mesec trudnoće

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...