Četvrti Lunarni Mesec Trudnoće – Fetus Raste a Trudnicama Prestaje Mučnina

0

Kako teku promene u telu trudnice u četvrtom  lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je fetus i kako se razvija? Fetus raste a trudnica se bolje oseća!

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Glava fetusa polako usporava rast u odnosu na rast tela koji postaje brži, što se i vidi na UZ-nom pregledu, tako da glava više nije nesrazmerno velika u odnosu na telo.

Četvrti lunarni mesec trudnoće

U prvoj polovini ovog meseca najoptimalnije se može izmeriti vratna brazda (N.T.), jedan od parametara dabl (double) testa koji se koristi kao skrining prvog trimestra. Jasno se vidi koštani sistem fetusa. Na kraju ovog meseca fetus je dugačak 16 cm a težak do 135 grama.

 Trudnicama najćešće prestaje mučnina i dobro se osećaju. Od ovog meseca pa do kraja trudnoće preporučeno je da se dobija po 2 kg mesečno, što je ukupno 12 kg do kraja trudnoće, a ne više od 14kg. Višerotke u ovom mesecu počinju da osećaju pokrete ploda, oni su blagi i retki.

Share.

About Author

Comments are closed.