16 Nedelja trudnoće, saznajte o promenama kod trudnice i bebe

16 Nedelja trudnoće

Sadržaj

16 Nedelja trudnoće je poslednja nedelja četvrtog lunarnog meseca. Mišići bebe postaju jači i počinje i da sisa palac, rajvlja se refleks sisanja. Koje promene očekuju trudnicu?

Kako se razvija plod?

Beba je sada dugačka od 11-12cm, težak oko 100gr, neki ga porede sa veličinom paprike a neki sa avokadom. U ovoj nedelji mišići postaju jači, plod pravi veće pokrete koji su koordinisani. Često se može videti kako rukom pokušava da hvata drugu ruku ili pupčanik-refleks hvatanja, počinje i da sisa palac-refleks sisanja.

Pored jačanja mišića za ovako svrsishodne pokrete je zaslužan i razvoj nervnog sistema u ovoj nedelji. Mogu se registrovati na boljem UZ-ku i pokreti mišića lica, razne vrste grimasa. Usled jačanja mišića ledja plod se sve više ispravlja i isteže vrat i glavu, pravi pokrete glavom u svim pravcima.

16 Nedelja trudnoće

Kosti i dalje jačaju (ugradjuje se kalcijum u njih), i uz čvršće mišiće počinje da cupka, isteže se, okreće se…  Krvotok je sad dobro razvijen, kroz providnu koži bi mogao da se vidi splet površnih krvnih sudova. Srce ploda pumpa od 25-28 litara krvi svaki dan, samo po sebi govori o intenziviranju rasta i razvoja. Posteljica raste kao i sam plod, i time mu omugćava bolju ishranu preko pupčanika, koji se sastoji od jedne vene i dve arterije.

Na UZ pregledu, poprečnim preskom pupčanika se jasno vidi jedna vena, koja je šireg lumena i dve arterije užeg lumena. Dešava se da postoji u pupčaniku jedna vena i jedna arterija, kada se do dijagnostikuje UZ-nim pregledom. Takva trudnoća se tretira kao visoko rizična, i obavezno je da se prate protoci. Već smo napomenuli u prethodnoj nedelji da beba može da čuje zvuke iz okoline, budite svesni toga i trudite se da povremeno pričate svojoj bebi, kada se rodi prepoznaće Vaš glas.

16 Nedelja trudnoće

Pokreti bebe u 16 nedelja trudnoće

Usled jačanja i češćeg pokretanja ploda možete već u ovoj nedelji trudnoće osetiti prve pokrete, i ako Vam je prva beba. Oni su vrlo blagi i kratko traju. Najčešće se opisuju kao treperenje ili podrhtavanje mišića stomaka, krčanje creva ili kao kada se praćakne ribica. Zasigurno je ovo jedan od najsrećnijih trenutaka u trudnoći, a i u životu. Potrebno je da ga zapamtite i kažete svom ginekologu. Obično se registruju uveče kada se umirite. Podelite ovu radost sa svojim partnerom, tako što ćete mu staviti ruku na predeo stomaka gde ste osetili pokrete da i on oseti. Nemojte se brinuti ako još ne osećate pokrete ploda, imate vremena još oko dve nedelje da osetite, to je individualno.

POKRETI BEBE U MAMINOM STOMAKU KAKO PROLAZE NEDELJE TRUDNOĆE  PROČITAJTE OVDE.

16 Nedelja trudnoće

Pregledi u 16. nedelji trudnoće

Ako treba da uraditi genetsku amniocentezu (ranije se koristi izraz rana amniocenteza), to je od 16.-18.nedelje. Moguće je od skoro i do 20. nedelje. Genetska amniocenteza se radi ako ste napunili i imate više od 38 godina u trenutku kada ste ostali trudni. Ili ako postoji rizik na double testu i Konzilijum za genetske anomalije je preporučio da se uradi. Spada u invazivne prenatalne dijagnostičke procedure, rizik od spontanog pobačaja je od 3-5%.

Baš iz tog razloga se sve više trudnica opredeljuje da uradi neki od neinvazivnih prenatalnih testova umesto amniocenteze. Takodje se radi i ako je prenatalni test ukazao da postoji rizik od hromosomskih anomalija ploda. Amniocentezom se analizira genetski materijal ploda (hromozomi). I može se utvrditi da li postoji problem sa brojem i strukturom hromozoma. Na osnovu nalaza amniocenteze se odlučuje da li je potrebno prekinuti trudnoću.

16 Nedelja trudnoće

Telesna težina u šesnaestoj nedelji trudnoće

Sada ste dobili oko 2 kilograma, primećuje Vam se stomak i Vi sami osećate da ste otežali. Grudi su se uvećale, mogu da se pojave i strije. Već smo rekli da počnete u trećem lunarnom mesecu da koristite mleka za telo i kreme protiv strija. Individualna je pojava strija, nije moguće da ih potpuno sprečite. U svakom slučaju kreme Vam ne mogu škoditi, a mogu redukovati pojavu strija. Naročito je važno da ne dobijete previše na telesnoj težini. Raradite vežbe u trudnoći, kako biste održali kondiciju.

16 Nedelja trudnoće

Druge promene u šesnaestoj nedelji trudnoće

Kod nekih trudnica je moguće već sada da dodje do pojave otoka stopala i nogu.  Prvo proverite krvni pritisak.  Nadjite obuću koja će Vam biti udobna a dovoljno čvrsta da drži stopalo.

Pošto Vam se stomak povećao, smetaće Vam da spavate na stomaku. Probajte na boku, to  će od sada biti najbolji položaj za spavanje. Spavanje na ledjima može Vam izazvati vrtoglavicu i pad pritiska. Budite obazrivi, ako Vam se to pojavi, spavajte na boku. Za sada možete i na levom i na desnom kako Vam odgovara.

Povremeni blagi bolovi

Moguće je da osetite povremeno blage bolove usled istezanja ligamenata i mišića na stomaku. Sedite ili lezite i to će proći. U slučaju da češće i sve jače osećate bolove javite se ginekologu.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...