16 Nedelja trudnoće, saznajte o promenama kod trudnice i bebe

16 nedelja trudnoce

16 Nedelja trudnoće  je poslednja nedelja četvrtog lunarnog meseca. Mišići bebe postaju jači i počinje i da sisa palac, rajvlja se refleks sisanja.

Kako se razvija plod?

Plod je sada dugačak od 11-12cm, težak oko 100gr, neki ga porede sa veličinom paprike a neki sa avokadom. U ovoj nedelji mišići postaju jači, plod pravi veće pokrete koji su koordinisani. Često se može videti kako rukom pokušava da hvata drugu ruku ili pupčanik-refleks hvatanja, počinje i da sisa palac-refleks sisanja.

Pored jačanja mišića za ovako svrsishodne pokrete je zaslužan i razvoj nervnog sistema u ovoj nedelji. Mogu se registrovati na boljem UZ-ku i pokreti mišića lica, razne vrste grimasa. Usled jačanja mišića ledja plod se sve više ispravlja i isteže vrat i glavu, pravi pokrete glavom u svim pravcima.

16 nedelja trudnoce
Boravite što više na čistom vazduhu

Kosti i dalje jačaju (ugradjuje se kalcijum u njih), i uz čvršće mišiće počinje da cupka, isteže se, okreće se…  Krvotok je sad dobro razvijen, kroz providnu koži bi mogao da se vidi splet površnih krvnih sudova. Srce ploda pumpa od 25-28 litara krvi svaki dan, samo po sebi govori o intenziviranju rasta i razvoja. Posteljica raste kao i sam plod, i time mu omugćava bolju ishranu preko pupčanika, koji se sastoji od jedne vene i dve arterije. Na UZ pregledu, poprečnim preskom pupčanika se jasno vidi jedna vena, koja je šireg lumena i dve arterije užeg lumena. Dešava se da postoji u pupčaniku jedna vena i jedna arterija, kada se do dijagnostikuje UZ-nim pregledom. Takva trudnoća se tretira kao visoko rizična, i obavezno je da se prate protoci.  Već smo napomenuli u prethodnoj nedelji da plod može da čuje zvuke iz okoline, budite svesni toga i trudite se da povremeno pričate svojoj bebi, kada se rodi prepoznaće Vaš glas.

16 nedelja trudnoce
Vežbanje u periodu trudnoće treba da ima za cilj održavanje forme i pripremu za što lakši porodjaj, nikako smanjivanje težine.

Pokreti bebe u 16 nedelja trudnoće

Usled jačanja i češćeg pokretanja ploda možete već u ovoj nedelji trudnoće osetiti prve pokrete, i ako Vam je prva beba. Oni su vrlo blagi i kratko traju. Najčešće se opisuju kao treperenje ili podrhtavanje mišića stomaka, krčanje creva ili kao kada se praćakne ribica. Zasigurno je ovo jedan od najsrećnijih trenutaka u trudnoći, a i u životu. Potrebno je da ga zapamtite i kažete svom ginekologu. Obično se registruju uveče kada se umirite. Podelite ovu radost sa svojim partnerom, tako što ćete mu staviti ruku na predeo stomaka gde ste osetili pokrete da i on oseti. Nemojte se brinuti ako još ne osećate pokrete ploda, imate vremena još oko dve nedelje da osetite, to je individualno.

POKRETI BEBE U MAMINOM STOMAKU KAKO PROLAZE NEDELJE TRUDNOĆE  PROČITAJTE OVDE.

Pregledi u 16. nedelji trudnoće

Ako treba da uraditi genetsku amniocentezu (ranije se koristi izraz rana amniocenteza), to je od 16.-18.nedelje. Moguće je od skoro i do 20. nedelje. Genetska amniocenteza se radi ako ste napunili i imate više od 38 godina u trenutku kada ste ostali trudni. Ili ako postoji rizik na double testu i Konzilijum za genetske anomalije je preporučio da se uradi. Spada u invazivne prenatalne dijagnostičke procedure, rizik od spontanog pobačaja je od 3-5%.

Baš iz tog razloga se sve više trudnica opredeljuje da uradi neki od neinvazivnih prenatalnih testova umesto amniocenteze. Takodje se radi i ako je prenatalni test ukazao da postoji rizik od hromosomskih anomalija ploda. Amniocentezom se analizira genetski materijal ploda (hromozomi). I može se utvrditi da li postoji problem sa brojem i strukturom hromozoma. Na osnovu nalaza amniocenteze se odlučuje da li je potrebno prekinuti trudnoću.

16 Nedelja trudnoće
Negujte se i uživajte u trudnoći

Telesna težina u šesnaestoj nedelji trudnoće

Sada ste dobili oko 2 kilograma, primećuje Vam se stomak i Vi sami osećate da ste otežali. Grudi su se uvećale, mogu da se pojave i strije. Već smo rekli da počnete u trećem lunarnom mesecu da koristite mleka za telo i kreme protiv strija. Individualna je pojava strija, nije moguće da ih potpuno sprečite. U svakom slučaju kreme Vam ne mogu škoditi, a mogu redukovati pojavu strija. Naročito je važno da ne dobijete previše na telesnoj težini. Raradite vežbe u trudnoći, kako biste održali kondiciju.

Druge promene koje ćete osetiti

Kod nekih trudnica je moguće već sada da dodje do pojave otoka stopala i nogu.  Prvo proverite krvni pritisak.  Nadjite obuću koja će Vam biti udobna a dovoljno čvrsta da drži stopalo.

Pošto Vam se stomak povećao, smetaće Vam da spavate na stomaku. Probajte na boku, to  će od sada biti najbolji položaj za spavanje. Spavanje na ledjima može Vam izazvati vrtoglavicu i pad pritiska. Budite obazrivi, ako Vam se to pojavi, spavajte na boku. Za sada možete i na levom i na desnom kako Vam odgovara.

Moguće je da osetite povremeno blage bolove usled istezanja ligamenata i mišića na stomaku. Sedite ili lezite i to će proći. U slučaju da češće i sve jače osećate bolove javite se ginekologu.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…