Rizična i visoko rizična trudnoća

Rizična i visoko rizična trudnoća

Sadržaj

Rizična i visoko rizična trudnoća, u kojim slučajevima za trudnoću kažemo da je rizična ili visoko rizična? Kako normalna trudnoća postaje rizična? Treba da razjasnimo da od samog početka, trudnoće  može biti rizična i visoko rizična. A može i započeti kao svaka normalna trudnoća, i u bilo kom periodu postati rizična i visoko rizična.

Godine trudnice utiču na to da li je trudnoća rizična? 

I godine starosti u momentu kada žena ostane trudna utiču na način vodjenja i praćenja trudnoće. Smatra se da ako žena ostane trudna pre navršene 35 godine života i nema prateće bolesti od kojih se leči i kontroliše, da je  to normalna trudnoća, i tako se kontroliše.

Ako žena u momentu kada sazna da je trudna ima navršenih 35 godina starosti smatra se starijom trudnicom. Ali se ne vodi kao rizična trudnoće, već je potrebno da se zbog veće šanse za genetskim anomalijama radi preporučena prenatalna dijagnostika. Na osnovu koje se, ako je uredan nalaz, dalje praćenje trudnoće radi kao i kod normalne trudnoće.

U slučaju da se prenatalnom dijagnostikom kod starije trudnice otkrije neka genetska anomalije upućuje se na Konzilijum za fetalne anomalije. Konzilijum će odlučiti o daljem tretmanu. Ako se nastavi trudnoća, ona zahteva dopunsku dijagnostiku i češće kontrole i prelazi u rizičnu trudnoću.

Rizična i visoko rizična trudnoća

Rizična i visokorizična trudnoća, koji su faktori rizika?

Hronične bolesti, prethodne operacije, prethodni Carski rez, višeplodne trudnoće, i drugo, kao faktor rizika?

Mnogo češće kažemo da je rizična trudnoća kada žena pre ostajanja u drugom stanju ima neku najčešće hroničnu bolest i uzima terapiju. Često su to bolesti štitaste žlezde, šećerna bolest, povišen krvni pritisak, razni psihički poremećaji pri čemu su na terapiji, epilepsija, hematološki pormećaji  i druge.

Takodje u rizične trudnoće spadaju i trudnoće kod žena koje su imale ginekološke operacije. Kao što su  konizaciju, miomektomiju, vanmateričnu trudnoću, cistu na jajaniku, deformitete materice, kao i prethodni Carski rez i slično. U svim ovim slučajevima je dolazilo pri operaciji do otvaranja male karlice ( izuzev kod konizacije), a u nekima i materice.  Postoji verovatnoća za postojem priraslica,  kao i pitanje stanja ožiljka nakon operacije. Ovde spadaiju i sve višeplodne trudnoće bez obzira da li su nastale spontano ili nakon nekog od postupaka vantelesne oplodnje. Smatra se da je materica normalno predvidjena za jednoplodnu trudnoću.

Kada normalna trudnoća prelaze u rizičnu?

Postoje i normalne trudnoće gde je tokom praćenja došlo do pojave razloga da se nastavi vodjenje trudnoće, kao rizična trudnoća.  To može biti: pojava kontrakcija, krvarenja, nisko usadjene posteljice, smanjene Ili povećane količine plodove vode, pojave povišenog krvnog pritiska, povišenog nivoa šećera u krvi i drugo.

Vrlo je važno kod rizičnih trudnoća žena koje imaju neku hroničnu bolest, što ranije ustanoviti vitalnu trudnoću.  To znači da je registrovana srčana radnja – obavezno u prvih tri meseca.  I uputiti  je na kontrolu kod lekara koji je inače kontroliše radi korigovanja terapije ako je potrebno. Primer- kod obolenja štitaste žlezde  u prvih tri meseca trudnoće se mora korigovati terapija. Nakon prve kontrole kod lekara koji prati hronično obolenje, lekar zakazuje  potrebne laboratorijske analize i kontrole.

Kolika je učestalost kontrola?

Zavisi od starosti trudnoće, stanja hroničnog obolenja u trenutku konstatovanja trudnoće, kao i razvoja same trudnoće. Ne može se unapred kazati šta će sve biti potrebno i kojom učestalošću. To će na svakoj kontroli odrediti ginekolog.

Vrlo često u takvoj trudnoći je potreban  bolnički nadzor na odredjen vremenski period.  Na taj način je omogućen brz i neposredan timski rad stručnjaka koji su potrebni u svakom pojedinačnom sučaju. Obično je to u većim kliničko-bolničkim centrima, gde postoje stručnjaci svih grana medicine.  Oni odredjuju dalju učestalost kontrola.

Godine trudnice utiču na to da li je trudnoća rizična

Kada rizične trudnoće prelaze u visokorizične?

Kada se konstatuje da je u  rizičnoj trudnoći  došlo do pogoršanja postojeće hronične bolesti od pre trudnoće.  Ili trudnoća ne ide očekivanim tokom. U tom slučaju govorimo o visoko rizičnoj  trudnoći  i tu je potreban intenzivniji i dugotrajniji bolnički nadzor. Kada su u pitanju prethodne ginekološke operacije vodjenje trudnoće radi ginekolog i isto tako ako se konstatuje pogoršanje nalaza prelazi u visoko rizinu trudnoću. U slučaju višeplodnih trudnoća one su od samog starta rizične. U zavisnosti od daljeg toka i one mogu preći u visoko rizične trudnoće. Normalne trudnoće kod kojih je došlo do pojave kontrakcija, krvarenja, ili se iz nekog razloga tada vode kao rizična trudnoća, zahtevaju  intenzivniji nadzor.  I najčešće, korišćenje lekova kao što su : utrogestan, progesterone, niskomolekularni heparini ( fraxiparin, fragmin, klexan) i dr…

Kada ima više faktora rizika

Takodje može postojati kombinacija navedenih primera rizičnih trudnoća u kojima postoji dva i više karakteristika za rizičnu trunoću.  Takva trudnoća se vodi kao visoko rizična.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...