14 Nedelja trudnoće – Težina bebe je dvostruko veća

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)

14 nedelja trudnoće je druga nedelja četvrtog lunarnog meseca, vreme brzo prolazi i trudnoća napreduje. Težina bebe je dvostruko veće nego u prethodnoj nedelji.

Kako se razvija plod u 14 nedelja trudnoće?

Beba je dostigla dužinu do 8,5-10 cm, počinje da varira u zavisnosti od roditelja (već smo pomenuli). Težine dvostruko veće nego u prethodnoj nedelji, od 45-50 grama, poredi se sa težinom narandže.

U 14 nedelja trudnoće pojavljuje se mimika lica bebe

Do sada smo registrovali pokrete ruku, nogu i glave bebe, a u 14.nedelji mišići lica se aktiviraju, pojavljuje se mimika na licu bebe.  Na UZ-nom pregledu, beba se smeje, pravi grimase.

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)
  Birajte udobnu garderobu

Lanugo dlačice

Takođe ova nedelja je karakteristična po rastu dlaka na telu bebe. Pojavljuju se obrve, kosa, tanke, fine, paperjaste dlačice po celom telu koje se zovu lanugo. Lanugo dlačice se nekada mogu videti na telu bebe koji se rodi pre 40, nedelje trudnoće. Imaju ulogu da čuvaju toplotu tela bebe do formiranja potkožnog masnog tkiva nešto kasnije.

Ubrzane promene kod bebe – polni organi bebe i mogu se videti na UZ-nom pregledu

U prethodnoj nedelji je pankreas počeo lučenje insulina, a u ovoj jetra luči žuč koja pomaže varenje masnoća. Bela krvna zrnca su započela da se stvaraju u kostnoj srži a sada se u slezini stvaraju crvena krvna zrnca (eritrociti). Vrat se izdužuje u ovoj nedelji što se jasno vidi na UZ. Glava bebe više nije „naslonjena“ na telo ploda. Izdužuju se ruke i noge bebe. Mrdanje ruku i nogu je i dalje intenzivno, što usled uvećanja ekstremiteta izgleda kao trzanje. U crevima se stvaraju prve stolice koje se zovu mekonijum. Videćete ih u prvim danima nakon porođaja. Sada su javno formirani polni organi bebe i mogu se videti na UZ-nom pregledu.

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)

Promene kod trudnice u 14. nedelji trudnoće

Trudnicama se sada može primetiti stomak. Zato je potrebno prilagoditi garderobu predstojećim danima i mesecima. Kao što smo rekli većina neprijatnih simptoma iz prvog tromesečja trudnće se izgubila. Moguće je da osećate lak bol u stomaku kao posledica istezanja ligamenta usled uvećanja materice. Ako niste sigurni bolje se javite svom ginekologu.

Dešava se i da primetite žućkastu tečnost koja Vam ide iz bradavica, to je kolostrum, prvo mleko. Nemojte da se brinete, to je normalno. Možete staviti tupfere unutar grudnjaka. Uzimajući u obzir hormonsku sliku u organizmu trudnice u ovoj nedelji, sigurno je apetit pojačan, jedite šta želite, bolje je češće po manje.

Koliko ću dobiti kilograma?

Ako pratimo preporuke za dobijanje telesne težine u trudnoći, u prva tri meseca ni kilogram. A posle mesečno po dva kilograma. Onda na kraju ove nedelje možete dobiti 1 kilogram. Naravno da je to individualno, ako se merite znaćete i moći ćete da vodite računa.

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)
Negujte se

Intimna higijena tudnice

Primetićete i pojačno lučenje vaginalnog sekreta, poznatog kao „belo pranje“.  To je normalna posledica povećanog lučenja hormona estrogena. Intimna higijena treba da je primerena. Sekret je providno- beličast , najčešće bez mirisa, ako nemate svrab, peckanje i bol, onda je normalan.  Ima ulogu u zaštiti porodjajnog kanala i očuvanju normalne ravnoteže bakterija. Ako imate tegobe i sekret je žućkast, zelenkast, penast javite se svom ginekologu, u slučaju da je vaginalna infekcija u pitanju treba je lečiti.

Konsultujte se da li da nastavite sa radom u 14 nedelja trudnoće

Trudnice koje su u radnom odnosu treba da porazgovaraju sa svojim ginekologom da li mogu i do kada da rade. To zavisi od vrste posla koji obavljaju i same trudnoće. Trebalo bi da nagoveste poslodavcu svoje namere.

Negujte se, putujte, uživajte u trudnoći

U prethodnom periodu ste imali mnogo toga da uradite da bi znali da je sa plodom sve u redu. Konačno je nastupio period kada možete da se odmorite i uživate u svojoj trudnoći. Iskoristite to maksimalno, naročito ako vreme dozvoljava-period godine. Idite na more, planinu, u prirodu. Još uvek ste vrlo pokretni i možete sa lakoćom da se šetate, plivate, družite se sa svojoj porodicom i prijateljima. Negujte se. Idite na stomatološke kontrole.

Pravite planove sa partnerom i aktivno učestvujte u opremanju stana i pripremanju dolaska bebe. Sada je optimalno vreme za to. Uživajte u trudnoći.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…