14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)

14 nedelja trudnoće je druga nedelja četvrtog lunarnog meseca, vreme brzo prolazi i trudnoća napreduje.

Kako se razvija plod u 14 nedelja trudnoće?

Plod je dostigao dužinu do 8,5-10 cm, počinje da varira u zavisnosti od roditelja (već smo pomenuli). Težine dvostruko veće nego u prethodnoj nedelji, od 45-50 grama, poredi se sa težinom narandže.

U 14 nedelja trudnoće pojavljuje se mimika lica bebe

Do sada smo registrovali pokrete ruku, nogu i glave ploda, a u 14.nedelji mišići lica se aktiviraju, pojavljuje se mimika na licu ploda.  Na UZ-nom pregledu, plod se smeje, pravi grimase.

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)
      Birajte udobnu garderobu

Lanugo dlačice

Takođe ova nedelja je karakteristična po rastu dlaka na telu ploda. Pojavljuju se obrve, kosa, tanke, fine, paperjaste dlačice po celom telu ploda koje se zovu lanugo. Lanugo dlačice se nekada mogu videti na telu ploda koji se rodi pre 40, nedelje trudnoće. Imaju ulogu da čuvaju toplotu tela ploda do formiranja potkožnog masnog tkiva nešto kasnije.

Ubrzane promene kod ploda

U prethodnoj nedelji je pankreas počeo lučenje insulina, a u ovoj jetra luči žuč koja pomaže varenje masnoća. Bela krvna zrnca su započela da se stvaraju u kostnoj srži a sada se u slezini stvaraju crvena krvna zrnca (eritrociti). Vrat se izdužuje u ovoj nedelji što se jasno vidi na UZ. Glava ploda više nije „naslonjena“ na telo ploda. Izdužuju se ruke i noge ploda. Mrdanje ruku i nogu je i dalje intenzivno, što usled uvećanja ekstremiteta izgleda kao trzanje. U crevima ploda se stvaraju prve stolice koje se zovu mekonijum. Videćete ih u prvim danima nakon porodjaja. Sada su javno formirani polni organi ploda i mogu se videti na UZ-nom pregledu.

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)

Promene kod trudnice u 14 nedelja trudnoće

Trudnicama se sada može primetiti stomak. Zato je potrebno prilagoditi garderobu predstojećim danima i mesecima. Kao što smo rekli većina neprijatnih simptoma iz prvog tromesečja trudnće se izgubila. Moguće je da osećate lak bol u stomaku kao posledica istezanja ligamenta usled uvećanja materice. Ako niste sigurni bolje se javite svom ginekologu.

Dešava se i da primetite žućkastu tečnost koja Vam ide iz bradavica, to je kolostrum, prvo mleko. Nemojte da se brinete, to je normalno. Možete staviti tupfere unutar grudnjaka. Uzimajući u obzir hormonsku sliku u organizmu trudnice u ovoj nedelji, sigurno je apetit pojačan, jedite šta želite, bolje je češće po manje.

Koliko ću dobiti kilograma?

Ako pratimo preporuke za dobijanje telesne težine u trudnoći, u prva tri meseca ni kilogram. A posle mesečno po dva kilograma. Onda na kraju ove nedelje možete dobiti 1 kilogram. Naravno da je to individualno, ako se merite znaćete i moći ćete da vodite računa.

14 Nedelja trudnoće (četrnaesta nedelja trudnoće)
 Negujte se

Intimna higijena tudnice

Primetićete i pojačno lučenje vaginalnog sekreta, poznatog kao „belo pranje“.  To je normalna posledica povećanog lučenja hormona estrogena. Intimna higijena treba da je primerena. Sekret je providno- beličast , najčešće bez mirisa, ako nemate svrab, peckanje i bol, onda je normalan.  Ima ulogu u zaštiti porodjajnog kanala i očuvanju normalne ravnoteže bakterija. Ako imate tegobe i sekret je žućkast, zelenkast, penast javite se svom ginekologu, u slučaju da je vaginalna infekcijau pitanju treba je lečiti.

Konsultujte se da li da nastavite sa radom u 14 nedelja trudnoće

Trudnice koje su u radnom odnosu treba da porazgovaraju sa svojim ginekologom da li mogu i do kada da rade. To zavisi od vrste posla koji obavljaju i same trudnoće. Trebalo bi da nagoveste poslodavcu svoje namere.

Negujte se, putujte, uživajte u trudnoći

U prethodnom periodu ste imali mnogo toga da uradite da bi znali da je sa plodom sve u redu. Konačno je nastupio period kada možete da se odmorite i uživate u svojoj trudnoći. Iskoristite to maksimalno, naročito ako vreme dozvoljava-period godine. Idite na more, planinu, u prirodu. Još uvek ste vrlo pokretni i možete sa lakoćom da se šetate, plivate, družite se sa svojoj porodicom i prijateljima. Negujte se. Idite na stomatološke kontrole.

Pravite planove sa partnerom i aktivno učestvujte u opremanju stana i pripremanju dolaska bebe. Sada je optimalno vreme za to. Uživajte u trudnoći.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…