Zašto se trudnici preporučuje odmor na planini?

Zašto se trudnici preporučuje odmor na planini?

Sadržaj

Zašto se trudnici preporučuje odmor na planini? Zbog zdravlja i kvalitetnog relaksa, bio bi najkraći odgovor.

Trudnica na planini i leti i zimi

U svakom, od četiri godišnja doba je dobro da trudnica boravi  bar 7-10 dana na planini, ako je u mogućnosti i nekoliko puta, još je korisnije.  Smatra se daje kraći boravak od 4 dana nedovoljan da se trudnica prilagodi novim spoljašnjim uslovima i odmori od puta, zato je optimalno da boravi 7-10dana. U tako divnom, drugom stanju postoje veliki benefiti boravka trudnice na planini.

Da napomenemo da ćemo govoriti o trudnicama sa normalnom trudnoćom, podrazumeva se da su trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom pod stalnim i intenzivnim nadzorom lekara, često i hospitalizovane u bolnicama.

Zašto se trudnici preporučuje odmor na planini?
Trudnicama je preporučen odmor na planini i leti i zimi.

U kom periodu trudnoće ići na planinu?

Preporučuje se  prvi odlazak trudnice na planinu kada napuni tri meseca trudnoća, i nakon odradjenih laboratorijski analiza i double testa. Boravak na planini treba planirati najkasnije do 6 nedelja pre očekivanog termina porodjaja.

Kako trudnica da planira odmor na planini?

Odlazak treba da bude brižljivo isplaniran da trudnica ponese potrebne stvari, knjigei dobro raspoloženje. Jedna od velikih dobrobiti odlaska na odmor na planinu je što se trudnica isključuje iz svakodnevnice i monotonije obaveza. Dnevni ritam dobija potpuno drugačiji smisao i posvećen je samo njoj i njenoj bebi. Svo vreme koje provodi na planini može sama u potpunosti da isplanira.

Zašto se trudnici preporučuje odmor na planini?
Boravkom na planini popravlja se krvna slika i jača imunitet.

Da se trudnice oporave, relaksiraju i osnaže

Nadmorska visina, svež vazduh, zelenilo, cveće, priroda i promena klime utiču pozitivno na opuštanje i smirenost trudnice. Razredjen vazduh podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca i popravlja krvnu sliku ( zato se kaže kada je neko anemičan da treba da ide na planinu da popravi krvnu sliku). Posvećenost redovnoj i pravilnoj ishrani je isto važan deo boravka na planini, jer često nema u blizini pekara i brze hrane čime je trudnica upućena da po želji sprema ili vrši odabir obroka u hotelu, a samim tim su često i uz malo mašte obroci ukusniji nego kod kuće.

KRVNA SLIKA U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE 

Boravkom na planini trudnica će ojačati imunitet?

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate krvnu sliku, boravak na planini ,  je pravi izbor za Vas. Planinski vazduh je suv i lakši za disanje, s manjom količinom ugljen-monoksida, što nas tera da dišemo punim plućima. Trudnoća je drugo stanje koje je po svemu izuzetno i neponovljivo svaki put kada se doživljava a putovanja ga čine još lepšim i jedinstvenijim. Napominjemo da se preporučuje boravak na planinama do 1200 metara nadmorske visine.

Zašto se trudnici preporučuje odmor na planini?
Brojni faktori utiču na bolji imunitet trudnice boravkom na planini.

Preporuke za putovanje trudnice

Poželjno je da putovanje nije duže od 6 sati, ili da se podeli u dva dana i od puta napravi putovanje, sigurno se može pronaći na putu do planine neko interesntno i lepo mesto u kome niste bile i može se odvojiti jedan ili dva dana za obilzak takozvanog predaha na putu do planine. Poželjno je da trudnica ide na put sa nekom dragom osobom, partnerom ili prijateljicom kako bi imala i podršku i društvo.

Kada trudnica na planini da ide u šetnju?

Obzirom da je na planini podrazumeva se da priroda izmami trudnicu nekoliko puta dnevno u šetnju, a to je izuzetno važno za osećaj opuštanja i zadovoljstva, kao i za dobru cirkulaciju. Trudnicama se ne preporučuje skijanje, sankanje i ostali zimski sportovi zbog mogućnosti povreda. Ako je letnje vreme, proleće ili jesen u šetnje mogu izlaziti i više puta dnevno, naročito se preporučuje šetnja nakon večere, a pre spavanja kako bi posle udisanja svežeg vazduha zadovoljnija i srećnija otišla na spavanje.

Trudnica na planini
Šetajte, putujte, uživajte u trudnoći

U slučaju da je zimska sezona trudnica može izlaziti u šetnju kada je najtoplije, oko podne. Potrebno je da se pravilno obuče i još važnije adekvatno obuje. Ako je vreme hladno,duva vetar , magla je ili mećava bolje je da ostane u smeštaju i uživa u pogledu. Možemo napomenuti da u slučaju vedrih i prijatnih zimskih večeri, trudnica može izaći u kratku večernju šetnju ako joj prija. Smatramo da je vrlo korisno za trudnicu da se  u nekom za njoj pogodnom trenutku, a uz konsultaciju izabranog ginekologa odmori i okrepi na planini.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...