Trudnica na odmoru i putovanje vozom

Trudnica putuje vozom

Putovanje vozom može da bude pravo uživanje, o čemu trudnica treba da vodi računa kada putuje vozom?

Da li je voz najudobnije prevozno sredstvo za putovanja trudnica?

Svi vole putovanja jer donose nove senzacije, nove slike i iskustva, čistiji vazduh (ako inače živite u gradu a putujete na more, planinu ili selo ), opušteniju atmosferu I priliku da se izadje iz dnevne rutine , jednom rečju putovanja su okrepljujuća i za telo i za dušu!

Trudnice ne treba da sebi uskraćuju zadovoljstva putovanja ukoliko imaju zdravu i urednu trudnoću. U prvom trimestru putovanje će možda doneti manje nelagodnosti zbog moguće mučnine i osetljivosti organizma, koji se tek privikava na novo – drugo stanje, pa je preporučljivije putovati u drugom trimestru.

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz, jer trudnica može da bude mobilna u svakom trenutku kada poželi i ima potrebu, da ustane i prošeta.Najkonformnije je ići spavaćim kolima.

Trudnica putuje vozom

Odmor je dobrodošao!

Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju ( ne idite daleko od obale ).Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake .Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite ( da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.

Plivanje u bazenima nije preporučeno?

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi i moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor na planini koja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran ( idealno nadmorska visina Zlatibora ).

Ishrana trudnice na putovanjima

Jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu I u hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme , čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

Šta treba proveriti?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište (ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza), koje je najbliže i ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Iako trudnica retko putuje sama i ima pratioca , na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu (bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze ), telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Spec. opšte medicine/IN MEMORIAM. Član Predsedništva i Skupštine Srpskog lekarskog društva, predsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva (1952 – Beograd, 17. 2. 2018). Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…