Trudnica na odmoru i putovanje vozom

0

Putovanje vozom može da bude pravo uživanje, o čemu trudnica treba da vodi računa kada putuje vozom?

Svi vole putovanja jer donose nove senzacije, nove slike i iskustva, čistiji vazduh (ako inače živite u gradu a putujete na more, planinu ili selo ), opušteniju atmosferu I priliku da se izadje iz dnevne rutine , jednom rečju putovanja su okrepljujuća i za telo i za dušu!

Da li je voz najudobnije prevozno sredstvo za putovanja trudnica?

Trudnice ne treba da sebi uskraćuju zadovoljstva putovanja ukoliko imaju zdravu i urednu trudnoću. U prvom trimestru putovanje će možda doneti manje nelagodnosti zbog moguće mučnine i osetljivosti organizma, koji se tek privikava na novo – drugo stanje, pa je preporučljivije putovati u drugom trimestru.

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz, jer trudnica može da bude mobilna u svakom trenutku kada poželi i ima potrebu, da ustane i prošeta.Najkonformnije je ići spavaćim kolima.

Odmor je dobrodošao!

Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju ( ne idite daleko od obale ).Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake .Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite ( da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.

Plivanje u bazenima nije preporučeno?

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi i moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor na planini koja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran ( idealno nadmorska visina Zlatibora ).

Ishrana na putovanjima

Jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu I u hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme , čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

Šta treba proveriti?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište (ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza), koje je najbliže i ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Iako trudnica retko putuje sama i ima pratioca , na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu (bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze ), telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Share.

About Author

Comments are closed.