Trudnica na odmoru i putovanje vozom

Trudnica na odmoru i putovanje vozom

Sadržaj

Trudnica na odmoru i putovanje vozom – DA!  Putovanje vozom može da bude pravo uživanje, o čemu trudnica treba da vodi računa kada putuje vozom?

Da li je voz najudobnije prevozno sredstvo za putovanja trudnica?

Svi vole putovanja jer donose nove senzacije, nove slike i iskustva, čistiji vazduh (ako inače živite u gradu a putujete na more, planinu ili selo ), opušteniju atmosferu I priliku da se izadje iz dnevne rutine , jednom rečju putovanja su okrepljujuća i za telo i za dušu!

Trudnice ne treba da sebi uskraćuju zadovoljstva putovanja ukoliko imaju zdravu i urednu trudnoću. U prvom trimestru putovanje će možda doneti manje nelagodnosti zbog moguće mučnine i osetljivosti organizma, koji se tek privikava na novo – drugo stanje, pa je preporučljivije putovati u drugom trimestru.

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz, jer trudnica može da bude mobilna u svakom trenutku kada poželi i ima potrebu, da ustane i prošeta. Najkonformnije je ići spavaćim kolima.

Trudnica na odmoru i putovanje vozom

Trudnica na odmoru i putovanje vozom –  Odmor je dobrodošao!

Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju ( ne idite daleko od obale ).Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake .Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite ( da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.

Trudnica na moru – Kada je najbolje ići na more?

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju.  Ne idite daleko od obale. Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce.  I kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake. Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite.  Da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet. Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati. Sredina trudnoće, odnosno drugi trimestar, je najprijatniji period za putovanje. U prvom trimestru zadovoljstvo putovanja može da vam pokvari osećaj mučnine.  Mučnina često prati ovaj period i ceo organizam je osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

Plivanje u bazenima nije preporučeno?

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi i moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor trudnice na planini

Odmor na planini koja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran. Idealno nadmorska visina do 1000 metara. U svakom, od četiri godišnja doba je dobro da trudnica boravi  bar 7-10 dana na planini. Ako je u mogućnosti i nekoliko puta, još je korisnije.  Smatra se daje kraći boravak od 4 dana nedovoljan da se trudnica prilagodi novim spoljašnjim uslovima i odmori od puta.  Zato je optimalno da boravi 7-10dana. U tako divnom, drugom stanju postoje veliki benefiti boravka trudnice na planini.

Trudnica na odmoru i putovanje vozom

Ishrana trudnice na putovanjima

Jedite dobro termički obrađene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu i u hotelimaVoće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme. Čak i tamo gde su dozvoljene za piće, vode su različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao. Tako može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

Šta treba proveriti?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište. Ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza. Koje je porodilište najbliže.  Ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorođenče.

Trudnica retko putuje sama i ima pratioca, što je preporuka. Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu. bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze, telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

avatar
Spec. opšte medicine/IN MEMORIAM. Član Predsedništva i Skupštine Srpskog lekarskog društva, predsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva (1952 – Beograd, 17. 2. 2018). Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...