Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Trudnica putuje automobilom

Putovati automobilom je udobno ukoliko se trudnica pridržava nekih pravila na putu, zbog svog posebnog stanja.

Da li je putovanje na odmor automobilom za trudnicu bezbedno?

Putovanja su uvek dobrodošla a naročito se radujemo godišnjem odmoru.Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće ali moraju da računaju na moguće nelagodnosti u prvom trimestu, kada su česte mučnine i kada je organizam u periodu navikavanja na novo stanje – trudnoću.

Trudnica putuje na odmor automobilom

Smeta li klima u automobilu trudnici?

Pri putovanju automobilom moramo voditi računa da automobil ako nema klima uredjaj, treba da bude dobro provetren pred put i da se u toku vožnje prave češće pauze, kada automobil treba parkirati u hladovini i pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

Pauze na putu su neophodne?

Češće pauze su potrebne kako bi trudnica protegla noge , tj. prosetala i promenila položaj, osvežila se vodom koju treba piti u dovoljnoj količini (flaširana voda) .Češće pauze i šetnja na pauzama će osigurati i dotok kiseonika detetu.

Neke mere opreza

  • Treba da znate da vazdušni jastuk nije dodatna opasnost za bebu, ukoliko dođe do sudara. Jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.
  • Vozač treba da vozi sa manjom brzinom . Idete na put da uživate ali uživajte i u samom putovanju – nije potrebna nikakva žurba niti stotine kilometara brzine!
  • Obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega.
  • Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

More

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju ( ne idite daleko od obale ).Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake .Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite ( da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor na planini koja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran (idealno nadmorska visina do 1000 metara).

Ishrana

Jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

O čemu voditi računa na putovanju?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište (ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza) , koje je najbliže i ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu (bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze ), telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Spec. opšte medicine/IN MEMORIAM. Član Predsedništva i Skupštine Srpskog lekarskog društva, predsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva (1952 – Beograd, 17. 2. 2018). Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…