Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

0

Putovati automobilom je udobno ukoliko se trudnica pridržava nekih pravila na putu, zbog svog posebnog stanja.

Putovanja su uvek dobrodošla a naročito se radujemo godišnjem odmoru.Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće ali moraju da računaju na moguće nelagodnosti u prvom trimestu, kada su česte mučnine i kada je organizam u periodu navikavanja na novo stanje – trudnoću.

U prvom trimestru može se pojačati mučnina u toku puta

Smeta li klima u automobilu?

Pri putovanju automobilom moramo voditi računa da automobil ako nema klima uredjaj, treba da bude dobro provetren pred put i da se u toku vožnje prave češće pauze, kada automobil treba parkirati u hladovini i pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

Pauze na putu su neophodne?

Češće pauze su potrebne kako bi trudnica protegla noge , tj. prosetala i promenila položaj, osvežila se vodom koju treba piti u dovoljnoj količini (flaširana voda) .Češće pauze i šetnja na pauzama će osigurati i dotok kiseonika detetu.

Neke mere opreza

  • Treba da znate da vazdušni jastuk nije dodatna opasnost za bebu, ukoliko dođe do sudara. Jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.
  • Vozač treba da vozi sa manjom brzinom . Idete na put da uživate ali uživajte i u samom putovanju – nije potrebna nikakva žurba niti stotine kilometara brzine!
  • Obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega.
  • Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

More

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju ( ne idite daleko od obale ).Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake .Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite ( da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor na planini koja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran (idealno nadmorska visina do 1000 metara).

Ishrana

Jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

O čemu voditi računa?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište (ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza) , koje je najbliže i ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu (bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze ), telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Share.

About Author

Comments are closed.