Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Sadržaj

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom- DA. Putovati automobilom je udobno ukoliko se trudnica pridržava nekih pravila na putu zbog svog posebnog stanja.

Da li je putovanje automobilom za trudnicu bezbedno?

Putovanja su uvek dobrodošla a naročito se radujemo godišnjem odmoru. Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće.  Ali moraju da računaju na moguće nelagodnosti u prvom trimestu. Tada su česte mučnine i kada je organizam u periodu navikavanja na novo stanje – trudnoću.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom - Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Smeta li klima u automobilu trudnici?

Ne ne smeta ako  hladan važduh ne duva direktno u pravcu trudnice. Pri tome temperatura podešena na klimi ne treba da bude drastično niža nego što je spolja.  Svakako pri odmoru treba otvoriti sva vrata i provetriti vozilo. Voditi računa o tome da li su filteri za ventilaciju i klima uređaj očišćeni pred put ili zamenjeni. Ako automobil nema klima uredjaj, treba da bude dobro provetren pred put. I da se u toku vožnje, kada se prave češće pauze, automobil treba parkirati u hladovini. Pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom – uz pauze!

Češće pauze su potrebne kako bi trudnica protegla noge tj. prosetala i promenila položaj. Osvežila se vodom koju treba piti u dovoljnoj količini (flaširana voda). Češće pauze i šetnja na pauzama će osigurati i dotok kiseonika detetu.

Neke mere opreza kada trudnica putuje automobilom

  • Treba da znate da vazdušni jastuk nije dodatna opasnost za bebu ukoliko dođe do sudara. Jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.
  • Vozač treba da vozi sa manjom brzinom. Idete na put da uživate ali uživajte i u samom putovanju. Nije potrebna nikakva žurba niti stotine kilometara brzine!
  • Obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha (donji pojas), ne preko njega. Gornji pojas stavite iznad stomaka. 
  • Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Trudnica na moru

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju.  Ne idite daleko od obale. Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce. Ne zaboravite kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake. Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite.  Da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet. Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati. 

Kada je najbolje ići na more?

Sredina trudnoće, odnosno drugi trimestar, je najprijatniji period za putovanje. U prvom trimestru zadovoljstvo putovanja može da vam pokvari osećaj mučnine.  Mučnina često prati ovaj period i ceo organizam je osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći. Obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi. Moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor na planini koja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran. Idealno nadmorska visina do 1000 metara. U svakom, od četiri godišnja doba je dobro da trudnica boravi  bar 7-10 dana na planini. Ako je u mogućnosti i nekoliko puta, još je korisnije.  Smatra se daje kraći boravak od 4 dana nedovoljan da se trudnica prilagodi novim spoljašnjim uslovima . I nedovoljno da se odmori od puta.  Zato je optimalno da boravi 7-10dana. U tako divnom, drugom stanju postoje veliki benefiti boravka trudnice na planini.

Ishrana trudnice na putu

Jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće. Vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog su sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao. Tako da može lako doći do problema. Do dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

O čemu voditi računa na putovanju?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište. Ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza, koje je najbliže.  I ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta. Ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu. Bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze, telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

avatar
Spec. opšte medicine/IN MEMORIAM. Član Predsedništva i Skupštine Srpskog lekarskog društva, predsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva (1952 – Beograd, 17. 2. 2018). Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...