Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom- DA.   Putovati automobilom je udobno ukoliko se trudnica pridržava nekih pravila na putu, zbog svog posebnog stanja.

Da li je putovanje automobilom za trudnicu bezbedno?

Putovanja su uvek dobrodošla a naročito se radujemo godišnjem odmoru. Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće.  Ali moraju da računaju na moguće nelagodnosti u prvom trimestu. Tada su česte mučnine i kada je organizam u periodu navikavanja na novo stanje – trudnoću.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Smeta li klima u automobilu trudnici?

Ne ne smeta ako  hladan važduh ne duva direktno u pravcu trudnice. Pri tome temperatura podešena na klimi ne treba da bude drastično niža nego što je spolja.  Svakako pri odmoru treba otvoriti sva vrata i provetriti vozilo. Voditi računa o tome da li su filteri za ventilaciju i klima uređaj očišćeni pred put ili zamenjeni. Ako automobil nema klima uredjaj, treba da bude dobro provetren pred put. I da se u toku vožnje, kada se prave češće pauze, automobil treba parkirati u hladovini. Pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom – uz pauze!

Češće pauze su potrebne kako bi trudnica protegla noge tj. prosetala i promenila položaj. Osvežila se vodom koju treba piti u dovoljnoj količini (flaširana voda). Češće pauze i šetnja na pauzama će osigurati i dotok kiseonika detetu.

Neke mere opreza kada trudnica putuje automobilom

  • Treba da znate da vazdušni jastuk nije dodatna opasnost za bebu ukoliko dođe do sudara. Jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.
  • Vozač treba da vozi sa manjom brzinom. Idete na put da uživate ali uživajte i u samom putovanju. Nije potrebna nikakva žurba niti stotine kilometara brzine!
  • Obavezno vežite sigurnosti pojas. Pojas stavite ispod trbuha (donji pojas), ne preko njega. Gornji pojas stavite iznad stomaka. 
  • Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Trudnica na moru

Ukoliko idete na odmor na more nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju.  Ne idite daleko od obale. Uživajte u ležanju u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce.  I kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake. Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći . Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite.  Da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet. Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.  Kada je najbolje ići na more? Sredina trudnoće, odnosno drugi trimestar, je najprijatniji period za putovanje. U prvom trimestru zadovoljstvo putovanja može da vam pokvari osećaj mučnine.  Mučnina često prati ovaj period i ceo organizam je osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći. Obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi. Moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Odmor na planinikoja nije na vrlo velikoj nadmorskoj visini je blagotvoran. Idealno nadmorska visina do 1000 metara. U svakom, od četiri godišnja doba je dobro da trudnica boravi  bar 7-10 dana na planini. Ako je u mogućnosti i nekoliko puta, još je korisnije.  Smatra se daje kraći boravak od 4 dana nedovoljan da se trudnica prilagodi novim spoljašnjim uslovima i odmori od puta.  Zato je optimalno da boravi 7-10dana. U tako divnom, drugom stanju postoje veliki benefiti boravka trudnice na planini.

Ishrana trudnice na putu

Jedite dobro termički obradjene namirnice, izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima. Voće mora biti dobro oprano. Koristite isključivo flaširanu vodu za piće. Vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog su sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao. Tako da može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).

Trudnica na odmoru i putovanje automobilom

O čemu voditi računa na putovanju?

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište. Ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza, koje je najbliže.  I ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta. Ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu. Bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze, telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Spec. opšte medicine/IN MEMORIAM. Član Predsedništva i Skupštine Srpskog lekarskog društva, predsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva (1952 – Beograd, 17. 2. 2018). Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…