Stomatološke intervencije bezbedne u trudnoći

Stomatološke intervencije bezbedne u trudnoći

Sadržaj

Stomatološke intervencije bezbedne u trudnoći su brojne, a najvažnije je da trudnica redovno ide na preglede kod stomatologa. Trudnice često izbegavaju stomatološke preglede kako stomatološki tretman ne bi naškodio bebi, neznajući da odlaganje pregleda može naneti više štete nego koristi. Stomatološki pregled je neophodan za vreme trudnoće. Zubi koji ne bole nisu nužno i zdravi, zato je neophodna njihova provera.

Kada trudnica ide kod stomatologa?

Ne treba čekati sa pregledom, odmah po saznanju da ste trudni se treba javiti i zakazati pregled. Stomatolog mora biti upoznat sa vašim opštim zdravljem, ali i trudnoćom. Ginekolog i stomatolog sarađuju i  prate trudnicu tokom svih devet meseci.

Stomatološke intervencije bezbedne u trudnoći
Redovni odlasci kod stomatologa su dobra briga o svom i bebinom zdravlju

Koliko često se ide na stomatološke kontrole?

Stomatološke kontrole se obično vrše na tri meseca, ali se savetuje trudnicama koje imaju česte i dugotrajne mučnine praćene povraćanjem dolazak na pregled jednom mesečno. Kod takvih trudnica želudačna kiselina iz povraćanog sadržaja snižava pH vrednost unutar usne duplje i oštećuje gleđ zuba. Takvi zubi su podložniji propadanju. Nakon svake epizode povraćanja potrebno je neutralizovati pH vrednost u ustima i time izbeći štetan uticaj želudačne kiseline.

Savetuje se da u jednu čašu stavite jednu kašičicu sode bikarbone i vodu, da tim rastvorom promućkate usta, a zatim ispljunete. Sačekajte približno oko šezdeset minuta i tek onda treba oprati zube. Zube ne perite odmah nakon ispiranja, jer ćete tako utrljavati kiselinu u zubnu gleđ.

Redovne kontrole su obavezne, a ukoliko stomatolog proceni da je potrebno, stomatolog može naneti preparate fluora na vaše zube i tako ih zaštiti.

Stomatološke intervencije bezbedne u trudnoći
Konac za zube je potreban za oralnu higijenu

 Stomatološke intervencije bezbedne u trudnoći       

Uklanjanje mekih i čvrstih naslaga sa zubnih površina

Stomatolog se brine o zdravlju zuba, ali i mekih tkiva usne duplje. Zbog hormonskih promena, kod većine trudnica se javlja zapaljenje desni, odnosno gingivitis. Desni su otečene, crvene, krvare prilikom pranja zuba ili konzumiranja tvrde hrane. Često je prisutan i zadah. Nelečen gingivitis vremenom prerasta u parodontopatiju, hronično stanje koje ne boli, ali je štetno i za buduću mamu i za bebu. Parodontopatija dovodi do povlačenja gingive sa zubnih površina, pojavu parodontalnih džepova, rasklaćivanje zuba , čak i do potpunog gubitka zuba. Dokazano je da ovo oboljenje može izazvati prevremeni porođaj.

Neophodno je i obučiti trudnicu adekvatnoj oralnoj higijeni. Samo tako se može sanirati upala desni i izbeći komplikacije. Higijena usne duplje tokom trudnoće mora biti na visokom nivou, a žene je često zanemaruju i stavljaju u drugi plan. Pranje zuba mekanom četkicom dva puta dnevno, ujutru i uveče, nekad nije dovoljno pa se broj pranja mora povećati. Upotreba konca i interdentalnih četkica je obavezna kako bi se oralna higijena sprovodila perfektno. Naučno je dokazano da korišćenjem samo četkice za zube čistimo 70% zubnih površina, ne želimo da samo delimično očistimo zube, zar ne? Moraju se  koristiti i konac i interdentalne četkice ili oralni tuš.

Ukoliko vam stomatolog ukloni kamenac i meke naslage, a vi ne održavate higijenu kako treba, gingivitis neće proći.

interdentalne četkice ili oralni tuš
Četkice za zube treba da budu meke

Karijes u trudnoći

Tokom trudnoće je češća pojava karijesa zbog smanjene higijene usne duplje, gingivitisa i čestog povraćanja. Sve karijesne zube je potrebno popraviti kako bi se izbegao kasniji nastanak infekcije.

Karijes se sam od sebe neće zaustaviti i proces će tokom vremena preći sa tvrdih delova zuba i na meki deo, odnosno pulpu, a sa pulpe na kost. Kada do toga dođe sama popravka nije dovoljna, biće potrebno lečenje kanala korena ili vađenje zuba. Idealno bi bilo da do ovih komplikacija ne dođe, jer je za samu trudnicu lakši i jednostavniji zahvat popravka zuba.

Popravka se odvija uz lokalnu anesteziju, tako da do bola neće doći. Anestezija je potpuno bezopasna u trudnoći, a popravke su moguće tokom svih devet meseci trudnoće.

Vađenje zuba u trudnoći

Vađenje zuba se izvodi iz istog razloga kao i lečenje kanala korena. Vađenje zuba se radi nezavisno od meseca trudnoće. Komplikovanije oralno-hirurške intervencije je potrebno odložiti za period nakon porođaja.

Zamena plombi i protetskih nadoknada u trudnoći

Neadekvatni ispuni mogu ubrzati nastanak karijesa, zapadanjem hrane u pukotinama između plombe i zubnog tkiva, a takođe mogu dovesti i do gingivitisa. Neadekvatni su ispunii koji svojim oštrim ivicama iritiraju desni, ili ispunii koji ne uspostavljaju kontakt sa susednim zubom. Na ovaj način hrana zapada u predeo oko zuba koji je teži za čišćenje i dolazi do nastanka gingivita. Ovo važi i za mobilne ili fiksne protetske nadoknade.

Lečenje kanala korena trudnica

Lečenje kanala korena je procedura koja se svakako radi, ukoliko bismo takav zub ostavili u ustima postojala bi mogućnost da bakterije prodru u krvotok i tako utiču i na bebu. Ovaj stomatološki tretman se može  izvesti tokom svih devet meseci, ali je u trećem trimestru sam položaj na stomatološkoj stolici neugodan za pacijentkinju, pa se ovaj period izbegava.

Koje stomatološke intervencije su bezbedne u trudnoći?
Uz adekvatnu oralnu higijenu i redovne posete stomatologu sačuvaćete vaš osmeh i vaše zdravlje

Snimanje zuba u toku  trudnoće

Snimanje zuba i snimanje vilice tokom trudnoće nije kontraindikovano i po preporuci bi trebalo biti izvedeno kada je drugim metodama nemoguće utvrditi koji je zub uzročnik infekcije ili bola, kao i koji je proces širenja u susedne strukture.

avatar
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...