Koja sredstva za oralnu higijenu koristiti u trudnoći?

Koja sredstva za oralnu higijenu koristiti u trudnoći

Sadržaj

Koja sredstva za oralnu higijenu koristiti u trudnoći,  pita se svaka trudnica. Da li nastaviti sa istim sredstvima za higijenu, kao pre trudnoće?  Odgovarajuća oralna higijena izuzetno je važna za zdravlje zuba, potpornog aparata zuba i svih mekih tkiva usne duplje uopšte. Trudnice posebnu pažnju moraju da posvete svom zdravlju, ne izostavljajući i oralno zdravlje.

Koja sredstva za oralnu higijenu koristiti u trudnoći

Koja sredstva za oralnu higijenu treba koristiti u trudnoći, nešto se menja?

Samo redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola zubnog plaka (zubni plak je bezbojna lepljiva masa koja se sastoji od velikog broja bakterija, i samo se mehanički može odstraniti, a uzročnik je velikog broja oboljenja zubnog aparata i okolnih struktura) i sprečiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis. Cilj svih mera oralne higijene je jednostavan: ukloniti što više plaka i odložiti njegovo ponovno stvaranje kroz što duži vremenski period. Sredstva kojima se to postiže su:

  • Četkica za zube
  • Pasta za zube
  • Zubni konac
  • Interdentalne četkice
  • Tečnosti za ispiranje usta

Kakve četkice za zube koristiti u trudnoći?

Kada su četkice za zube u pitanju, na našem tržištu postoji veliki izbor oblika, veličina, boja, četkica različite tvrdoće, sa različitom dužinom vlakana, sve to od različitih proizvođača.

Kada biramo četkicu za zube, prvenstveno je važno da koristimo mekane četkice (oznake na pakovanju su im “soft”, “super soft” ili “ultra soft”). Takodje, trebalo bi da biramo četkice koje imaju istu dužinu vlakana u svim snopovima, a ne one na kojima su jedna vlakna duža, a druga kraća, jer nam takve četkice zapravo otežavaju pravilno uklanjanje naslaga sa zuba, iz međuzubnih prostora i svih površina na kojima se naslage formiraju i zaržavaju. Trudnice bi posebnu pažnju trebalo da obrate na veličinu glave četkice (to je onaj deo četkice na kome su usađena vlakna). Neretko se dešava da žene u trudnoći imaju mučnine, koje dodatno mogu da budu isprovocirane plasiranjem četkice za zube u bočnu regiju zubnog niza, tokom pranja zuba. Izborom četkice sa glavom manjih dimenzija, smanjuje se mogućnost provociranja refleksa povraćanja.

Koja sredstva za oralnu higijenu koristiti u trudnoći

Koje su najbolje zubne paste za trudnicu?

Glavna svrha zubne paste je da obezbedi abrazivne čestice koje će tokom pranja zuba omogućiti odstranjivanje plaka. Uz to je poželjno da pasta sadrži fluoride koji podstiču remineralizaciju i usporavaju demineralizaciju tvrdih zubnih tkiva, a uz to deluju i antibakterijski. Skoro sve današnje zubne paste ispunjavaju ova dva zahteva: blago su abrazivne i sadrže fluoride.

Alergeni u pastama – proveriti na deklaraciji zubne paste!

Pasta je zapravo dobra onoliko koliko je dobra tehnika pranja zuba, a tome će Vas naučiti Vaš stomatolog. Nikakvi dodaci u pasti ne mogu zameniti temeljno četkanje. I obratno, „najobičnija“ pasta može uz pravilnu tehniku četkanja dati vrlo dobre rezultate. Važno je znati da paste za zube ne sadrže alergene i da nema potrebe za posebnim preporukama kada je izbor paste u pitanju, što je za trudnice veoma značajno.

Posebnu grupu čine tzv. terapeutske zubne paste koje u svom sastavu imaju neki aktivni sastojak sa specifičnim delovanjem. Takve paste se koriste samo uz preporuku stomatologa, i to se odnosi kako na trudnice, tako i na čitavu populaciju.

Koja sredstva za oralnu higijenu koristiti u trudnoći

Zubni konac i interdentalne četkice

To su pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, koje bi trebalo koristiti podjednako kao i četkicu i pastu, jer su to sredstva koja nam omogućavaju da očistimo i one površine zuba,odnosno prostora izmedju zuba, do kojih samom četkicom nemamo pristup.

 

Tehniku korišćenja zubnog konca bi trebalo da Vam demonstrira Vaš stomatolog na nekom od pregleda, da ne biste nepravilnim korišćenjem istog povredili meka tkiva usne duplje. Takođe, kada je reč o veličini i tehnici upotrebe interdentalnih četkica, stomatolog će Vam u tome pomoći. Postoje instrumenti kojima lekar određuje veličinu prostora između zuba (a ona je različita i individualna za svakoga), i nakon toga će Vam preporučiti odgovarajuće interdentalne četkice.

Tečnosti za ispiranje usta u trudnoći?

Ovo su takođe pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene. Cilj ispiranja usta ovim tečnostima  je uklanjanje bakterija koje preostanu nakon četkanja zuba, i usporavanje ponovnog stvaranja plaka. Smanjenjem broja bakterija sprečava se i neprijatan zadah, koji se kod trudnica često može javljati usled pojave mučnina i povraćanja, posebno u prvom trimestru trudnoće. Kada je izbor ovih tečnosti u pitanju, tu takođe potražite savet stomatologa, jer postoje tečnosti sa različitim aktivnim komponentama. Stomatolog će nakon pregleda i procene Vašeg oralnog zdravlja moći da Vam preporuči odgovarajuću tečnost za ispiranje usta.

avatar
Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...