Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći

Lekovi za Probleme sa Zubima i Desnima

Sadržaj

Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći, tema koja mnoge trudnice interesuje, jer se u trudnoći,  često dešavaju problemi sa zubima i desnima. Koji lekovi su dozvoljeni? Da li povraćanje utiče na zdravlje zuba?

Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći – Koji su lekovi dozvoljeni ?

Kada trudnice i dojilje  imaju potrebu za zubarom. Popravljaju i vade zube kao i van trudnoće. A ako imaju bolove mogu da uzimaju prvo lekove kao i za glavobolju: Paracetamol i slične.

Koji antibiotici se smeju uzimati u trudnoći?

Ako stomatolog ordinira antibiotike, smeju da se uzimaju penicilinski i cefalosporinski preparati ako nema alergij. To su: Pentrexyl, Sinacilin, Panklav, Cefalexin, Palitrex, Alfacet, Cefzil, Pancef…

Lekovi i Problemi sa Zubima u Trudnoći

U trudnoći dolazi do oticanja desni?

Normalno je da u trudnoći zbog oticanja desni  dolazi do krvarenja pri pranju zuba.  Samo treba što više pri pranju četkicom gurati desni na dole. Važan je i dobar izbor četkice.

Promene na gingivi u trudnoći

Parodontopatija, teži oblik bolesti, dovodi do gubitka vezivnog tkiva i podrške – kosti. Gavni je uzrok gubitka zuba. Kliničke studije su pokazale da trudnoća može da utiče na oralna tkiva.  Promene u trudnoći su najčešće i najviše izrazene u tkivu gingive, odnosno desni. Trudnoća ne izaziva gingivitis, ali može pogoršati već postojeće bolesti. Najupečatljivije promene se vide u krvnim sudovima gingive. Takvo stanje naziva se trudnički gingivitis.  Studije govore u prilog tome da u drugom ili trećem mesecu trudnoće, otprilike polovina trudnica dobije gingivitis. I to  zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona. Gingivitis može napredovati do parodontopatije. Karakteristika ovog gingivitisa je da su desni  tamno crvene, otečene, glatke i lako krvare. Ponekad se može razviti lokalizovano uvećanje desni. Ove promene obično nestaju  nekoliko meseci nakon porodjaja. Upalna promena je obično ograničena na gingivi. I ne izaziva trajne promene parodontalnih tkiva.

Na ovakve promene u usnoj duplji tokom trudnoće može pozitivno uticati pravilnom oralnom higijenom i posetama stomatologu.  Trudnica ima odgovornost za svoje oralno, pa samim tim i opšte zdravlje, kako sopstveno , tako i bebe.

Povraćanje utiče na zdravlje zuba?

Mnoge trudnice, posebno u ranoj trudnoći, imaju mučnine i često povraćaju. Usna duplja je izložena dejstvu želudačne kiseline.  Ona može da naruši strukturu zubne gledji, čineći je podložnijom oštećenju. Kako bismo neutralisali kiselu sredinu u ustima, poželjno je uvek nakon povraćanja usta dobro isprati čistom vodom ili vodom u kojoj je rastvorena kašičica sode bikarbone. Posle 30 do 60 minuta nakon povraćanja, zubi se mogu normalno prati bez straha od oštećenja gleđi.

Redovne kontrole kod stomatologa u trudnoći

Promene, kako u čitavom organizmu, tako i konkretno u usnoj duplji , zahtevaju posebnu brigu i posvećenost, radi očuvanja dobrog opšteg zdravlja, kako u trudnoći, tako i posle nje.

Nedavno istraživanje pokazalo je da većina žena ne posećuje stomatologa u toku trudnoće jer postoji verovanje i bojazan da su intervencije u periodu trudnoćeopasne, neizvodljive, da mogu da naškode fetusu, i da trudnice tome ne bi trebalo ni da pokušaju da se izlože. To je netačno. Naprotiv, tokom trudnoće, poželjno je posetiti stomatologa bar jednom u tri meseca. Tokom tih poseta, lekar će izvršiti pregled svih zuba, sanirati one zube koji imaju karijesne lezije, temeljno očistiti zube od naslaga i zubnog kamenca. Ovakva sanacija zuba je veoma važna, jer naslage i zubni kamenac povećavaju rizik od nastanka karijesa i upale desni. Redovno i profesionalno čišćenje zuba trudnice smanjuje i usporava mogućnost nastanka karijesa.

Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći - Lekovi i problemi sa zubima i desnima

Zanemareno oralno zdravlje i zubi destruirani karijesom mogu da postanu izvor infekcije, koja se može proširiti na čitav organizam, dovodeći u opasnost i majku i dete.

Zubni konac i interdentalne četkice su pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, koje bi trebalo koristiti podjednako kao i četkicu i pastu, jer su to sredstva koja nam omogućavaju da očistimo i one površine zuba,odnosno prostora izmedju zuba, do kojih samom četkicom nemamo pristup.

Kada kod stomatologa?

U idealnom slučaju, stomatološke procedure treba da budu zakazane tokom drugog tromesečja trudnoće, kada je organogeneza  završena. Hitne stomatološke intervencije se mogu i moraju izvršiti uvek. Stomatološki tretman je bezbedan i omogućava trudnicama postizanje optimalnog nivoa zdravlja zuba tokom trudnoće.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...