Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći

Lekovi za Probleme sa Zubima i Desnima

Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći, tema koja mnoge trudnice interesuje, jer se u trudnoći,  često dešavaju problemi sa zubima i desnima. Koji lekovi su dozvoljeni? Da li povraćanje utiče na zdravlje zuba?

Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći – Koji su lekovi dozvoljeni ?

Kada trudnice i dojilje  imaju potrebu za zubarom. Popravljaju i vade zube kao i van trudnoće. A ako imaju bolove mogu da uzimaju prvo lekove kao i za glavobolju: Paracetamol i slične.

Koji antibiotici se smeju uzimati u trudnoći?

Ako stomatolog ordinira antibiotike, smeju da se uzimaju penicilinski i cefalosporinski preparati ako nema alergij. To su: Pentrexyl, Sinacilin, Panklav, Cefalexin, Palitrex, Alfacet, Cefzil, Pancef…

Lekovi i Problemi sa Zubima u Trudnoći

U trudnoći dolazi do oticanja desni?

Normalno je da u trudnoći zbog oticanja desni  dolazi do krvarenja pri pranju zuba.  Samo treba što više pri pranju četkicom gurati desni na dole. Važan je i dobar izbor četkice.

Promene na gingivi u trudnoći

Parodontopatija, teži oblik bolesti, dovodi do gubitka vezivnog tkiva i podrške – kosti. Gavni je uzrok gubitka zuba. Kliničke studije su pokazale da trudnoća može da utiče na oralna tkiva.  Promene u trudnoći su najčešće i najviše izrazene u tkivu gingive, odnosno desni. Trudnoća ne izaziva gingivitis, ali može pogoršati već postojeće bolesti. Najupečatljivije promene se vide u krvnim sudovima gingive. Takvo stanje naziva se trudnički gingivitis.  Studije govore u prilog tome da u drugom ili trećem mesecu trudnoće, otprilike polovina trudnica dobije gingivitis. I to  zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona. Gingivitis može napredovati do parodontopatije. Karakteristika ovog gingivitisa je da su desni  tamno crvene, otečene, glatke i lako krvare. Ponekad se može razviti lokalizovano uvećanje desni. Ove promene obično nestaju  nekoliko meseci nakon porodjaja. Upalna promena je obično ograničena na gingivi. I ne izaziva trajne promene parodontalnih tkiva.

Na ovakve promene u usnoj duplji tokom trudnoće može pozitivno uticati pravilnom oralnom higijenom i posetama stomatologu.  Trudnica ima odgovornost za svoje oralno, pa samim tim i opšte zdravlje, kako sopstveno , tako i bebe.

Povraćanje utiče na zdravlje zuba?

Mnoge trudnice, posebno u ranoj trudnoći, imaju mučnine i često povraćaju. Usna duplja je izložena dejstvu želudačne kiseline.  Ona može da naruši strukturu zubne gledji, čineći je podložnijom oštećenju. Kako bismo neutralisali kiselu sredinu u ustima, poželjno je uvek nakon povraćanja usta dobro isprati čistom vodom ili vodom u kojoj je rastvorena kašičica sode bikarbone. Posle 30 do 60 minuta nakon povraćanja, zubi se mogu normalno prati bez straha od oštećenja gleđi.

Redovne kontrole kod stomatologa u trudnoći

Promene, kako u čitavom organizmu, tako i konkretno u usnoj duplji , zahtevaju posebnu brigu i posvećenost, radi očuvanja dobrog opšteg zdravlja, kako u trudnoći, tako i posle nje.

Nedavno istraživanje pokazalo je da većina žena ne posećuje stomatologa u toku trudnoće jer postoji verovanje i bojazan da su intervencije u periodu trudnoćeopasne, neizvodljive, da mogu da naškode fetusu, i da trudnice tome ne bi trebalo ni da pokušaju da se izlože. To je netačno. Naprotiv, tokom trudnoće, poželjno je posetiti stomatologa bar jednom u tri meseca. Tokom tih poseta, lekar će izvršiti pregled svih zuba, sanirati one zube koji imaju karijesne lezije, temeljno očistiti zube od naslaga i zubnog kamenca. Ovakva sanacija zuba je veoma važna, jer naslage i zubni kamenac povećavaju rizik od nastanka karijesa i upale desni. Redovno i profesionalno čišćenje zuba trudnice smanjuje i usporava mogućnost nastanka karijesa.

Lekovi i problemi sa zubima i desnima u trudnoći - Lekovi i problemi sa zubima i desnima

Zanemareno oralno zdravlje i zubi destruirani karijesom mogu da postanu izvor infekcije, koja se može proširiti na čitav organizam, dovodeći u opasnost i majku i dete.

Zubni konac i interdentalne četkice su pomoćna sredstva za održavanje oralne higijene, koje bi trebalo koristiti podjednako kao i četkicu i pastu, jer su to sredstva koja nam omogućavaju da očistimo i one površine zuba,odnosno prostora izmedju zuba, do kojih samom četkicom nemamo pristup.

Kada kod stomatologa?

U idealnom slučaju, stomatološke procedure treba da budu zakazane tokom drugog tromesečja trudnoće, kada je organogeneza  završena. Hitne stomatološke intervencije se mogu i moraju izvršiti uvek. Stomatološki tretman je bezbedan i omogućava trudnicama postizanje optimalnog nivoa zdravlja zuba tokom trudnoće.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...