Lekovi za Probleme sa Zubima i Desnima

0

U trudnoći se često dešavaju problemi sa zubima i desnima. Koji lekovi su dozvoljeni?

Koji su lekovi dozvoljeni?

Kada trudnice i dojilje  imaju potrebu za zubarom, popravljaju i vade zube kao i van trudnoće, a ako imaju bolove mogu da uzimaju prvo lekove kao i za glavobolju: Febricet, Paracet i slične.

Ako stomatolog ordinira antibiotike, smeju da se uzimaju penicilinski i cefalosporinski preparati ako nema alergije, a to su: Pentrexyl, Sinacilin, Panklav, Cefalexin, Palitrex, Alfacet, Cefzil, Pancef…

Normalno je da u trudnoći zbog oticanja desni  dolazi do krvarenja pri pranju zuba, samo treba što više pri pranju četkicom gurati desni na dole.

Parodontopatija, teži oblik bolesti, dovodi do gubitka vezivnog tkiva i podrške – kosti, i glavni je uzrok gubitka zuba.

Kliničke studije su pokazale da trudnoća može da utiče na oralna tkiva.  Promene u trudnoći su najčešće i najviše izrazene u tkivu gingive, odnosno desni. Trudnoća ne izaziva gingivitis, ali može pogoršati već postojeće bolesti. Najupečatljivije promene se vide u krvnim sudovima gingive. Takvo stanje naziva se trudnički gingivitis, i studije govore u prilog tome da u drugom ili trećem mesecu trudnoće, otprilike polovina trudnica dobije gingivitis zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona, koji može napredovati do parodontopatije. Karakteristika ovog gingivitisa je da su desni  tamno crvene, otečene, glatke i lako krvare. Ponekad se može razviti lokalizovano uvećanje desni. Ove promene obično nestaju  nekoliko meseci nakon porodjaja. Upalna promena je obično ograničena na gingivi i ne izaziva trajne promene parodontalnih tkiva.

S obzirom na to da se na ovakve promene u usnoj duplji tokom trudnoće može pozitivno uticati pravilnom oralnom higijenom i posetama stomatologu,  trudnica ima odgovornost za svoje oralno, pa samim tim i opšte zdravlje, kako sopstveno , tako i bebe.

Obzirom da mnoge trudnice, posebno u ranoj trudnoći, imaju mučnine i često povraćaju, usna duplja je izložena dejstvu želudačne kiseline koja može da naruši strukturu zubne gledji, čineći je podložnijom oštećenju.

Share.

About Author

Comments are closed.