Lokalna anestezija u trudnoći kod stomatoloških intervencija

Lokalna anestezija u trudnoći kod stomatoloških intervencija

Lokalna anestezija u trudnoći, je jedan od najsigurnijih i najjednostavnijih metoda eliminacije bola prilikom svih (bolnih) stomatoloških intervencija.

Lokalna anestezija u trudnoći kod stomatoloških intervencija

Tako je upotreba anestezije u svrhu bezbolnog rada indikovana i kod žena koje su trudne. Kao što joj i sam naziv kaže, lokalna anestezija se aplikuje i deluje lokalno (primenom pravilne tehnike davanja anestezije uz sve mere predostrožnosti, o kojima stomatolog vodi računa), u regiji zuba koji se sanira. Dakle, nije u pitanju sistemska primena, tako da nema bojazni od uticaja na plod.

lokalna anestezija u trudnoci

Da li korišćenje lokalnih anestetika kod trudnica  ima štetan uticaj na fetus?

Anestezija se, kao i većina medikamenata, izbegava u prvom trimestru, ali nije kontraindikovana. U provm trimestru savetovali bi samo hitne stomatološke intervencije. Najbolje bi bilo da sve što može da se uradi oko stomatoloških intervencija bude u drugom trimestru – ako nije hitno naravno! Smatra se da bol izazvan nekom intervencijom ima veći uticaj na javljanje stresa kod trudnice, a samim tim i bebe.

Preporka: ukoliko je neophodo, trudnice mogu i treba da prime aneseziju prilikom stomatološke intervencije.

U trudnoći je najčešći stomatološki problem karijes?

Istraživanja su pokazala da četvrtina žena u reproduktivnom dobu ima karijes. Trudnice su pod većim rizikom od narušavanja strukture zuba i oralnog zdravlja uopšte,  iz više razloga, uključujući i povećanu kiselost u usnoj duplji i ishranu bogatu šećerima.

lokalna anestezija u trudnoci

Kako smanjiti rizik od karijesa u trudnoći?

Trudnica treba da smanji rizik od nastanka karijesa pranjem zuba bar dva puta dnevno, po najmanje dva minuta, pastama za zube sa fluoridima. Takodje, trudnice treba da ograniče ishranu bogatu šećerima, a da konzumiraju dobro izbalansirane, hranljive namirnice.

Ukoliko Vaš stomatolog prilikom pregleda ustanovi prisustvo jednog ili više karioznih zuba, u zavisnosti od stadijuma oboljenja zuba i složenosti intervencije koju bi trebalo da obavi, stomatolog će proceniti i zakazati odredjenu intervenciju.

Dobra oralna higijena će pomoći!

Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...