Nega i zdravlje zuba i desni trudnice- Promene na gingivi u toku trudnoće

0

Gingivitis, najblaži oblik parodontopatije, karakteriše se upalom desni, krvarenjem, crvenilom i osetljivoscu. Parodontopatija, teži oblik bolesti, dovodi do gubitka vezivnog tkiva i podrške – kosti, i glavni je uzrok gubitka zuba.

Kliničke studije su pokazale da trudnoća može da utiče na oralna tkiva.  Promene u trudnoći su najčešće i najviše izrazene u tkivu gingive, odnosno desni. Trudnoća ne izaziva gingivitis, ali može pogoršati već postojeće bolesti. Najupečatljivije promene se vide u krvnim sudovima gingive. Takvo stanje naziva se trudnički gingivitis, i studije govore u prilog tome da u drugom ili trećem mesecu trudnoće, otprilike polovina trudnica dobije gingivitis zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona, koji može napredovati do parodontopatije. Karakteristika ovog gingivitisa je da su desni  tamno crvene, otečene, glatke i lako krvare. Ponekad se može razviti lokalizovano uvećanje desni. Ove promene obično nestaju  nekoliko meseci nakon porodjaja. Upalna promena je obično ograničena na gingivi i ne izaziva trajne promene parodontalnih tkiva.

Istraživanja su pokazala da i parodontitis tokom trudnoće ne samo što može imati loše posledice za zdravlje zuba i desni žena, nego može povećati rizik od prevremenog porođaja ili rođenja deteta niske porođajne težine, što opet može imati trajno loše posledice po zdravlje deteta. Gingivitis povezan sa trudnoćom obično je najizraženiji oko osmog meseca trudnoće, a nakon porođaja polako se smiruje, sa tim što se ne mora uvek u potpunosti samostalno povući.

S obzirom na to da se na ovakve promene u usnoj duplji tokom trudnoće može pozitivno uticati pravilnom oralnom higijenom i posetama stomatologu,  trudnica ima odgovornost za svoje oralno, pa samim tim i opšte zdravlje, kako sopstveno , tako i bebe.

Share.

About Author

Comments are closed.