Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoći

Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoci

Gingivitis i parodontopatija u trudnoći predstavljaju problem koji treba odmah rešavati.

Gingivitis i parodontopatija često nastaju u tudnoći?

Gingivitis, najblaži oblik parodontopatije čest je problem u trudnoći. Dolazi do  upale desni, krvarenja desni, crvenia i povećane osetljivosti.

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija, teži oblik bolesti, dovodi do gubitka vezivnog tkiva i podrške – kosti, i glavni je uzrok gubitka zuba.

Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoci
Pravilan izbor sredstava za oralnu higijenu i redovna oralna higijena su od velikog značaja za očuvanje zdravlja trudnice.

Da li trudnoća utiče na oralna tkiva?

Kliničke studije su pokazale da trudnoća može da utiče na oralna tkiva.  Promene u trudnoći su najčešće i najviše izrazene u tkivu gingive, odnosno desni. Trudnoća ne izaziva gingivitis, ali može pogoršati već postojeće bolesti. Najupečatljivije promene se vide u krvnim sudovima gingive. Takvo stanje naziva se trudnički gingivitis, i studije govore u prilog tome da u drugom ili trećem mesecu trudnoće, otprilike polovina trudnica dobije gingivitis zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona, koji može napredovati do parodontopatije. Karakteristika ovog gingivitisa je da su desni  tamno crvene, otečene, glatke i lako krvare. Ponekad se može razviti lokalizovano uvećanje desni. Ove promene obično nestaju  nekoliko meseci nakon porodjaja. Upalna promena je obično ograničena na gingivi i ne izaziva trajne promene parodontalnih tkiva.

Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoci
Redovne kontrole kod stomatologa u trudnoći su preporučene.

Istraživanja o zdravlju desni u trudnoći

Istraživanja su pokazala da i parodontitis tokom trudnoćene samo što može imati loše posledice za zdravlje zuba i desni žena, nego može povećati rizik od prevremenog porođaja ili rođenja deteta niske porođajne težine. Što opet može imati trajno loše posledice po zdravlje deteta. Gingivitis povezan sa trudnoćom obično je najizraženiji oko osmog meseca trudnoće. Nakon porođaja polako se smiruje, sa tim što se ne mora uvek u potpunosti samostalno povući.

Šta može pomoći u sprečavanju gingivitisa i parodontopatije u trudnoći?

Na ovakve promene u usnoj duplji tokom trudnoće može se pozitivno uticati pravilnom oralnom higijenom i posetama stomatologu.  Trudnica ima odgovornost za svoje oralno, pa samim tim i opšte zdravlje. Samo redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola zubnog plaka. Zubni plak je bezbojna lepljiva masa koja se sastoji od velikog broja bakterija, i samo se mehanički može odstraniti. Uzročnik je velikog broja oboljenja zubnog aparata i okolnih struktura. Oralnom higijenom možete sprečiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis. Cilj svih mera oralne higijene je jednostavan: ukloniti što više plaka i odložiti njegovo ponovno stvaranje kroz što duži vremenski period.

Sredstva kojima se to postiže su:

  • Četkica za zube
  • Pasta za zube
  • Zubni konac
  • Interdentalne četkice
  • Tečnosti za ispiranje usta

Posete stomatologu u trudnoći, pročitajte ovde.

Kakve četkice za zube birati u trudnoći?

Kada biramo četkicu za zube, prvenstveno je važno da koristimo mekane četkice (oznake na pakovanju su im “soft”, “super soft” ili “ultra soft”). Takodje, trebalo bi da biramo četkice koje imaju istu dužinu vlakana u svim snopovima, a ne one na kojima su jedna vlakna duža, a druga kraća, jer nam takve četkice zapravo otežavaju pravilno uklanjanje naslaga sa zuba, iz međuzubnih prostora i svih površina na kojima se naslage formiraju i zaržavaju. Trudnice bi posebnu pažnju trebalo da obrate na veličinu glave četkice (to je onaj deo četkice na kome su usađena vlakna). Neretko se dešava da žene u trudnoći imaju mučnine, koje dodatno mogu da budu isprovocirane plasiranjem četkice za zube u bočnu regiju zubnog niza, tokom pranja zuba. Izborom četkice sa glavom manjih dimenzija, smanjuje se mogućnost provociranja refleksa povraćanja.

Doktor stomatologije Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…