Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoći

Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoci

Gingivitis i parodontopatija u trudnoći predstavljaju problem koji treba odmah rešavati.

Gingivitis i parodontopatija često nastaju u tudnoći?

Gingivitis, najblaži oblik parodontopatije čest je problem u trudnoći. Dolazi do  upale desni, krvarenja desni, crvenia i povećane osetljivosti.

Šta je parodontopatija?

Parodontopatija, teži oblik bolesti, dovodi do gubitka vezivnog tkiva i podrške – kosti, i glavni je uzrok gubitka zuba.

Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoci
Pravilan izbor sredstava za oralnu higijenu i redovna oralna higijena su od velikog značaja za očuvanje zdravlja trudnice.

Da li trudnoća utiče na oralna tkiva?

Kliničke studije su pokazale da trudnoća može da utiče na oralna tkiva.  Promene u trudnoći su najčešće i najviše izrazene u tkivu gingive, odnosno desni. Trudnoća ne izaziva gingivitis, ali može pogoršati već postojeće bolesti. Najupečatljivije promene se vide u krvnim sudovima gingive. Takvo stanje naziva se trudnički gingivitis, i studije govore u prilog tome da u drugom ili trećem mesecu trudnoće, otprilike polovina trudnica dobije gingivitis zbog povećanog nivoa estrogena i progesterona, koji može napredovati do parodontopatije. Karakteristika ovog gingivitisa je da su desni  tamno crvene, otečene, glatke i lako krvare. Ponekad se može razviti lokalizovano uvećanje desni. Ove promene obično nestaju  nekoliko meseci nakon porodjaja. Upalna promena je obično ograničena na gingivi i ne izaziva trajne promene parodontalnih tkiva.

Gingivitis i Parodontopatija u Trudnoci
Redovne kontrole kod stomatologa u trudnoći su preporučene.

Istraživanja o zdravlju desni u trudnoći

Istraživanja su pokazala da i parodontitis tokom trudnoće ne samo što može imati loše posledice za zdravlje zuba i desni žena, nego može povećati rizik od prevremenog porođaja ili rođenja deteta niske porođajne težine. Što opet može imati trajno loše posledice po zdravlje deteta. Gingivitis povezan sa trudnoćom obično je najizraženiji oko osmog meseca trudnoće. Nakon porođaja polako se smiruje, sa tim što se ne mora uvek u potpunosti samostalno povući.

Šta može pomoći u sprečavanju gingivitisa i parodontopatije u trudnoći?

Na ovakve promene u usnoj duplji tokom trudnoće može se pozitivno uticati pravilnom oralnom higijenom i posetama stomatologu.  Trudnica ima odgovornost za svoje oralno, pa samim tim i opšte zdravlje. Samo redovnim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se postići zadovoljavajuća kontrola zubnog plaka. Zubni plak je bezbojna lepljiva masa koja se sastoji od velikog broja bakterija, i samo se mehanički može odstraniti. Uzročnik je velikog broja oboljenja zubnog aparata i okolnih struktura. Oralnom higijenom možete sprečiti plakom uzrokovane bolesti: zubni karijes, gingivitis i parodontitis. Cilj svih mera oralne higijene je jednostavan: ukloniti što više plaka i odložiti njegovo ponovno stvaranje kroz što duži vremenski period.

Sredstva kojima se to postiže su:

  • Četkica za zube
  • Pasta za zube
  • Zubni konac
  • Interdentalne četkice
  • Tečnosti za ispiranje usta

Posete stomatologu u trudnoći, pročitajte ovde.

Kakve četkice za zube birati u trudnoći?

Kada biramo četkicu za zube, prvenstveno je važno da koristimo mekane četkice (oznake na pakovanju su im “soft”, “super soft” ili “ultra soft”). Takodje, trebalo bi da biramo četkice koje imaju istu dužinu vlakana u svim snopovima, a ne one na kojima su jedna vlakna duža, a druga kraća, jer nam takve četkice zapravo otežavaju pravilno uklanjanje naslaga sa zuba, iz međuzubnih prostora i svih površina na kojima se naslage formiraju i zaržavaju. Trudnice bi posebnu pažnju trebalo da obrate na veličinu glave četkice (to je onaj deo četkice na kome su usađena vlakna). Neretko se dešava da žene u trudnoći imaju mučnine, koje dodatno mogu da budu isprovocirane plasiranjem četkice za zube u bočnu regiju zubnog niza, tokom pranja zuba. Izborom četkice sa glavom manjih dimenzija, smanjuje se mogućnost provociranja refleksa povraćanja.

Posebnu pažnju u karijeri posvećuje oralnom zdravlju najmlađih. Učesnik je i predavač na brojnim stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…