13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)

13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.

Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDE

Kako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?

Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje do odbacivanja ploda su najminimalnije (u prvom trimestru su do 75%). U slučaju da niste do sada uradili double test, ovo je poslednja nedelja u kojoj još može da se uradi, nemojte da propustite.

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
Navikli ste se i već uživate u drugom stanju

Dužina ploda je oko 7,5cm, može se porediti sa veličinom limuna, težina od 24-28 grama. Još sada su težina i dužina ploda prilično standardne kod svih trudnica, a za dalje počinju da odstupaju u zavisnosti od proporcija roditelja.  Smanjuje se razlika u veličini izmedju glave i tela ploda. Telo ploda sada intenzivnije raste u odnosu na glavu, tako da glava sada čini trećinu u odnosu na telo. Malo boljim UZ-nim apartom se mogu videti individualne crte lica u ovoj nedelji trudnoće. Iako trudnica još ne oseća pokrete ploda (čak ni višerotka), pokreti rukama, nogama i glavom su dosta česti i intenzivni. Plod kao da maše rukama, počinje da sisa palac (vidi se na UZ), mrda nogama i okreće glavicu, dok su srčani otkuaciji i dalje od 120-160/min.

Zašto je sve štucanje bebe važno?

Registruje se i štucanje, zevanje. U 13 nedelja trudnoće,  plod guta plodovu vodu, kasnije je nešto izmenjenu izbacuje. Usled produkcije urina plod utiče i delom reguliše količinu plodove vode. On iz nje uzima hranljive materije (ugljene hidrate, proteine, šećer i elektrolite), a izbacuje otpadne, i to traje tokom čitave trudnoće. Štucanjem plod jača i podstiče razvoje svoje dijafragme i utiče na pripremu za pokrete disanja.

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
Vi ćete čaj ili kafu bez kofeina

Formiraju se novi organi i funkcionišu hormoni

Funkcionišu pankreas (luči insulin), žučna kesa i štitasta žlezda, svojim hormonima utiču na metabolizam ploda (apsorpicju hranljivih materija i eliminaciju otpadnih). Insulin je jedan od jako važnih hormona koje luči pankreas, utiče na metabolizam šećera ploda i daje mu energiju za sve aktivnosti i procese u njegom telu.  Značajno je reći i da se sada formiraju glasne žice, koje će posle rodjenja omogućiti bebi da se smeje, plače, govori. Creva imaju ulogu u gutanju plodove vode i nalaze se na mestu gde će i ostati do kraja trudnoće-abdomenu.

Formiraju se neki od unutrašnjih genitalnih organa ploda, kod dečaka testisi, kod devojčica jajnici, koji će Vašoj bebi nakon rodjenja, a po dostizanju adolescencije i sve do kraja generativnog perioda života služiti za ostvarivanje potomstva.

13 Nedeja trudnoće – Promene kod trudnice

Posteljica sve više raste i u potpunosti je preuzela svoju funkciju. Simptomi koji su bili karakteristični i prepoznatljivi za prvo tromesečje trudnoće nestaju postepeno, povraćanje i mučnina uglavnom u potpunosti prestaju, osečaj napetosti u grudima takodje, a i učestalo mokrenje (koje nije posledica urinarne infekcije), usled prelaska materice iz male karlice zbog uvećanja u abdomen nestaje.

Nećete više tako često ići u toalet, naročito ako ste ustajali i noću. Vratiće Vam se energija i mnogo ćete se lakše i bolje osećati-možemo reći da ste se „navikli na drugo stanje“ i da uživate u njemu, što i treba, to je zaista nešto najlepše i treba da budete srećni. Može se javiti bol u donjem delu ledja i krstima, uglavnom je posledica promene opterećenja u tom delu stomaka, usled uvećanja gravidne materice. Kad god to osetite odmorite, legnite i sačekajte da prodje, u slučaju da se češće javlja obratite se ginekologu.

Usled pojačnog lučenja hormona i bolje prokrvljenosti male karlice pojavljuje se pojačan seksualni nagon, i orgazam može biti jači, da ne mislite zašto Vam se javlja.

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
Benefiti od vežbanja su veliki, ali vežbajte samo ako vam ginekolog odobri

Ako ginekolog dozvoli, vežbajte u 13 nedelja trudnoće!

Ako nemate zabranu od ginekologa možete raditi lagane vežbe, ono što Vama prija, da li je to joga, ili nešto drugu, sami ćete odrediti. Vežbe radite samo koliko Vam prijaju, i laganim tempom, dovoljno je tri puta nedeljno. Ako su vežbe kontraindikovane, lagano šetajte.

Razmišljajte o promeni garderobe na vreme, sada počinjete da dobijate na telesnoj težini i toga budite svesni. Najbolje je da počnete da se merite jednom nedeljno, kako bi mogli da kontrolišete način ishrane, da li unosite adekvatnu količinu i vrstu namirnica.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…