13 Nedelja trudnoće – Beba zeva i štuca

13 Nedelja trudnoće

Sadržaj

13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod. Sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje do odbacivanja ploda su najminimalnije.

Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDE

Kako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?

Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje do odbacivanja ploda su najminimalnije (u prvom trimestru su do 75%). U slučaju da niste do sada uradili double test, ovo je poslednja nedelja u kojoj još može da se uradi, nemojte da propustite.

13 nedelja trudnoće

Dužina ploda je oko 7,5cm, može se porediti sa veličinom limuna, težina od 24-28 grama. Još sada su težina i dužina ploda prilično standardne kod svih trudnica, a za dalje počinju da odstupaju u zavisnosti od proporcija roditelja.  Smanjuje se razlika u veličini izmedju glave i tela ploda. Telo ploda sada intenzivnije raste u odnosu na glavu, tako da glava sada čini trećinu u odnosu na telo. Malo boljim UZ-nim apartom se mogu videti individualne crte lica u ovoj nedelji trudnoće. Iako trudnica još ne oseća pokrete ploda (čak ni višerotka), pokreti rukama, nogama i glavom su dosta česti i intenzivni. Plod kao da maše rukama, počinje da sisa palac (vidi se na UZ), mrda nogama i okreće glavicu, dok su srčani otkuaciji i dalje od 120-160/min.

Beba zeva i štuca

Registruje se i štucanje, zevanje. U 13 nedelja trudnoće,  plod guta plodovu vodu, kasnije je nešto izmenjenu izbacuje. Usled produkcije urina plod utiče i delom reguliše količinu plodove vode. On iz nje uzima hranljive materije (ugljene hidrate, proteine, šećer i elektrolite), a izbacuje otpadne, i to traje tokom čitave trudnoće. Štucanjem plod jača i podstiče razvoje svoje dijafragme i utiče na pripremu za pokrete disanja.

13 Nedelja trudnoće

Formiraju se novi organi bebe i funkcionišu hormoni

Funkcionišu pankreas (luči insulin), žučna kesa i štitasta žlezda, svojim hormonima utiču na metabolizam ploda (apsorpicju hranljivih materija i eliminaciju otpadnih). Insulin je jedan od jako važnih hormona koje luči pankreas, utiče na metabolizam šećera ploda i daje mu energiju za sve aktivnosti i procese u njegom telu.  Značajno je reći i da se sada formiraju glasne žice, koje će posle rodjenja omogućiti bebi da se smeje, plače, govori. Creva imaju ulogu u gutanju plodove vode i nalaze se na mestu gde će i ostati do kraja trudnoće-abdomenu.

Formiraju se neki od unutrašnjih genitalnih organa ploda, kod dečaka testisi, kod devojčica jajnici, koji će Vašoj bebi nakon rodjenja, a po dostizanju adolescencije i sve do kraja generativnog perioda života služiti za ostvarivanje potomstva.

13 Nedelja trudnoće

13 Nedeja trudnoće – Promene kod trudnice

Posteljica sve više raste i u potpunosti je preuzela svoju funkciju. Simptomi koji su bili karakteristični i prepoznatljivi za prvo tromesečje trudnoće nestaju postepeno, povraćanje i mučnina uglavnom u potpunosti prestaju, osečaj napetosti u grudima takodje, a i učestalo mokrenje (koje nije posledica urinarne infekcije), usled prelaska materice iz male karlice zbog uvećanja u abdomen nestaje.

Nećete više tako često ići u toalet, naročito ako ste ustajali i noću. Vratiće Vam se energija i mnogo ćete se lakše i bolje osećati-možemo reći da ste se „navikli na drugo stanje“ i da uživate u njemu, što i treba, to je zaista nešto najlepše i treba da budete srećni. Može se javiti bol u donjem delu ledja i krstima, uglavnom je posledica promene opterećenja u tom delu stomaka, usled uvećanja gravidne materice. Kad god to osetite odmorite, legnite i sačekajte da prodje, u slučaju da se češće javlja obratite se ginekologu.

Usled pojačnog lučenja hormona i bolje prokrvljenosti male karlice pojavljuje se pojačan seksualni nagon, i orgazam može biti jači, da ne mislite zašto Vam se javlja.

13 Nedelja trudnoće

Ako ginekolog dozvoli, vežbajte u 13 nedelja trudnoće!

Ako nemate zabranu od ginekologa možete raditi lagane vežbe, ono što Vama prija, da li je to joga, ili nešto drugu, sami ćete odrediti. Vežbe radite samo koliko Vam prijaju, i laganim tempom, dovoljno je tri puta nedeljno. Ako su vežbe kontraindikovane, lagano šetajte.

Razmišljajte o promeni garderobe na vreme, sada počinjete da dobijate na telesnoj težini i toga budite svesni. Najbolje je da počnete da se merite jednom nedeljno, kako bi mogli da kontrolišete način ishrane, da li unosite adekvatnu količinu i vrstu namirnica.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...