13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)

13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.

Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDE

Kako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?

Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje do odbacivanja ploda su najminimalnije (u prvom trimestru su do 75%). U slučaju da niste do sada uradili double test, ovo je poslednja nedelja u kojoj još može da se uradi, nemojte da propustite.

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
Navikli ste se i već uživate u drugom stanju

Dužina ploda je oko 7,5cm, može se porediti sa veličinom limuna, težina od 24-28 grama. Još sada su težina i dužina ploda prilično standardne kod svih trudnica, a za dalje počinju da odstupaju u zavisnosti od proporcija roditelja.  Smanjuje se razlika u veličini izmedju glave i tela ploda. Telo ploda sada intenzivnije raste u odnosu na glavu, tako da glava sada čini trećinu u odnosu na telo. Malo boljim UZ-nim apartomse mogu videti individualne crte lica u ovoj nedelji trudnoće. Iako trudnica još ne oseća pokrete ploda (čak ni višerotka), pokreti rukama, nogama i glavom su dosta česti i intenzivni. Plod kao da maše rukama, počinje da sisa palac (vidi se na UZ), mrda nogama i okreće glavicu, dok su srčani otkuacijii dalje od 120-160/min.

Zašto je sve štucanje bebe važno?

Registruje se i štucanje, zevanje. U 13 nedelja trudnoće,  plod guta plodovu vodu, kasnije je nešto izmenjenu izbacuje. Usled produkcije urina plod utiče i delom reguliše količinu plodove vode. On iz nje uzima hranljive materije (ugljene hidrate, proteine, šećer i elektrolite), a izbacuje otpadne, i to traje tokom čitave trudnoće. Štucanjem plod jača i podstiče razvoje svoje dijafragme i utiče na pripremu za pokrete disanja.

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
Vi ćete čaj ili kafu bez kofeina

Formiraju se novi organi i funkcionišu hormoni

Funkcionišu pankreas (luči insulin), žučna kesa i štitasta žlezda, svojim hormonima utiču na metabolizam ploda (apsorpicju hranljivih materija i eliminaciju otpadnih). Insulin je jedan od jako važnih hormona koje luči pankreas, utiče na metabolizam šećera ploda i daje mu energiju za sve aktivnosti i procese u njegom telu.  Značajno je reći i da se sada formiraju glasne žice, koje će posle rodjenja omogućiti bebi da se smeje, plače, govori. Creva imaju ulogu u gutanju plodove vode i nalaze se na mestu gde će i ostati do kraja trudnoće-abdomenu.

Formiraju se neki od unutrašnjih genitalnih organa ploda, kod dečaka testisi, kod devojčica jajnici, koji će Vašoj bebi nakon rodjenja, a po dostizanju adolescencije i sve do kraja generativnog perioda života služiti za ostvarivanje potomstva.

13 Nedeja trudnoće – Promene kod trudnice

Posteljica sve više raste i u potpunosti je preuzela svoju funkciju. Simptomi koji su bili karakteristični i prepoznatljivi za prvo tromesečje trudnoće nestaju postepeno, povraćanje i mučnina uglavnom u potpunosti prestaju, osečaj napetosti u grudima takodje, a i učestalo mokrenje (koje nije posledica urinarne infekcije), usled prelaska materice iz male karlice zbog uvećanja u abdomen nestaje.

Nećete više tako često ići u toalet, naročito ako ste ustajali i noću. Vratiće Vam se energija i mnogo ćete se lakše i bolje osećati-možemo reći da ste se „navikli na drugo stanje“ i da uživate u njemu, što i treba, to je zaista nešto najlepše i treba da budete srećni. Može se javiti bol u donjem delu ledja i krstima, uglavnom je posledica promene opterećenjau tom delu stomaka, usled uvećanja gravidne materice. Kad god to osetite odmorite, legnite i sačekajte da prodje, u slučaju da se češće javlja obratite se ginekologu.

Usled pojačnog lučenja hormona i bolje prokrvljenosti male karlice pojavljuje se pojačan seksualni nagon, i orgazam može biti jači, da ne mislite zašto Vam se javlja.

13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
Benefiti od vežbanja su veliki, ali vežbajte samo ako vam ginekolog odobri

Ako ginekolog dozvoli, vežbajte u 13 nedelja trudnoće!

Ako nemate zabranu od ginekologa možete raditi lagane vežbe, ono što Vama prija, da li je to joga, ili nešto drugu, sami ćete odrediti. Vežbe radite samo koliko Vam prijaju, i laganim tempom, dovoljno je tri puta nedeljno. Ako su vežbe kontraindikovane, lagano šetajte.

Razmišljajte o promeni garderobe na vreme, sada počinjete da dobijate na telesnoj težini i toga budite svesni. Najbolje je da počnete da se merite jednom nedeljno, kako bi mogli da kontrolišete način ishrane, da li unosite adekvatnu količinu i vrstu namirnica.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…