Seksualne aktivnosti se smatraju normalnim u svim fazama trudnoće – Trudnoća i Zdravlje

0

Izuzetno, u pojedinim patološkim stanjima vezanim za trudnoću, vaš lekar može vam savetovati apstinenciju. Ova su stanja retka i lako prepoznatljiva.

Pre svega, u kasnijim fazama trudnoće, ukoliko je posteljica nisko usađena (med. Placenta praevia) nakon odnosa može doći do krvarenja koje u nekim situacijama može biti i obilno i dramatično, te zahtevati hitno bolničko lečenje, pa i prevremeni porođaj. U odmakloj trudnoći, u trećem trimestru, može doći do prsnuća plodovih ovojaka (oticanja plodove vode) nakon čega bi plod mogao biti izloženiji potencijalnoj infekciji te se treba uzdržati od seksualnih odnosa.

Može se pojaviti i klinička situacija cervikalne inkompetencije (otvoren grlić), ili započeti prevremeni porođaj gde bi se takođe savetovala apstinencija.

U situacijama klinički prisutne vaginalne infekcije kod trudnice preporučuje se apstinencija do saniranja stanja.

Tokom seksualnog čina, posebno nakon orgazma, može doći do bolnih kontrakcija materice koje se nazivaju Brakston-Hiksovim kontrakcijama i smatraju se normalnim, te ne zahtevaju poseban tretman.

Ukoliko vam se dogodi slična situacija dovoljno je leći na bok, unositi tečnost, pre svega vodu, odmoriti i sačekati do smirivanja tegoba. Ukoliko se tegobe nastave i više sati nakon odnosa, ili budu praćene krvarenjem, potrebno je javiti se ginekologu.

Tokom seksualnog čina, a posebno orgazma, dolazi do oslobađanja prostaglandina koji podstiču ovakvu reakciju materice. Da ponovimo, to se smatra normalnom fiziološkom pojavom.

Sperma takođe sadrži prostaglandine koji mogu podsticati slične reakcije.

Share.

About Author

Comments are closed.