15 Nedelja trudnoće (petnaesta nedelja trudnoće)

15 Nedelja trudnoće

U 15 nedelja trudnoće plod je oko 10cm (dužina teme-trtica), težine okoo 70 grama i poredi se sa veličinom kruške. Period rasta je intenzivan.

15 Nedelja trudnoće je treća nedelja četvrtog lunarnog meseca. Saznajte, koje promene se dešavaju kod trudnice.

Kako se razvija plod u 15 nedelja trudnoće?

Period intenzivnog rasta je i dalje, može se reći da je u ovoj nedelji još intenzivniji. Proporcija glave u odnosu na telo je sada odgovarajuća. Dosta čula se razvijaju tokom ove nedelje kod ploda. Oči koje su i dalje zatvorene počinju da reaguju na svetlost, poredi se sa osvetljavanjem blicem fotoaparata koji dovodi do okretanja glave.  Uši i oči  ploda dolaze  na svoja mesta i tu će ostati do porođaja.  Razvijaju se pupoljci čula ukusa na  jezika ploda.  U ovoj nedelji se razvija i čulo sluha, tako da Vaša beba može da čuje Vaš glas, kao i glas svoga oca, otkucaje Vašeg srca, šum krvotoka, pretakanja po crevima, klao i zvuke iz okoline.

Formiraju se i obrve ploda. Započinje okoštavanje skeleta (očvršćuju kosti ).  Počinje razvoj mišićnog tkiva. Pluća se i dalje razvijaju i plod aktivno guta i sisa, čime još više razvija svoja pluća. Da biste bolje razumeli Vaša beba aktivno guta plodovu vodu, i „udiše“. Važna informacija je da se noge sve više svojim rastom „izdužuju“.

15 Nedelja trudnoće
Beba čuje vaše unurašnje zvuke i vaš i tatin glas, ostvarite komunikaciju

Kako reaguje telo trudnice u 15 nedelja trudnoće

Karakteristični simptomi u ovoj nedelji trudnoće su nabubrelost mekih tkiva, naročito desni i sluzokože nosa, usled dejstva hormona i pojačane cirkulacije. To se zove trudnički rinitis (upala nosa) i trudnički gingivitis (upala desni). Ove promene se manifestuju pojavom krvarenja iz desni pri pranju zuba, ponekad i pri konzumiranju neke čvršće hrane. Nemojte da Vas to zabrine, to je normalna pojava i trajaće do karaja trudnoće. Nastavite da redovno perete zube, ali povedite računa da imate nešto mekšu četkicu za zube i više vremena masirate četkicom desni. Ako imate neke nedoumice, ili Vam se učini da češće i lakše dodje do kravrenja idite kod stomatologa da Vas pregleda.

15 Nedelja trudnoće
Muzika će prijati bebi a i vama

Petnaesta nedelja trudnoće i otečenost sluzokože nosa trudnice

Otečenost sluzokože nosa će Vam izazvati osećaj zapušenosti nosa, može se pojaviti ponekad i krvarenje, naročito nako budete pokušali da izduvate nos pokušavajući da ga otpušite. I ovo je normalna pojava u trudnoći. Možete koristiti fiziološki rastvor za ispiranje nosa, ili kapi sa morskom solju, a obratite pažnju i da vazduh ne bude previše suv u prostoriji, staviti osveživač, ili posude sa vodom da isparavju.

Pojačana pigmentacija na koži trudnice i druge manifestacije

Počećete da primećujete i pojačanu pigmentaciju na pojedinim delovima tela, naročito će potamneti bradavice i areole, pege i maldeži koji već postoje. To se zove kloazma, i normalna je u trudnoći. Uglavnom će se sve to izgubiti nakon porodjaja i pigmentacije će biti kao i pre trudnoće.

15 Nedelja trudnoće
Crna čokolada, zašto da ne – pri tome utiče na dobro raspoloženje

Moguća je i pojava svraba na koži stomaka-posledica rastezanja kože. Upotrebite mleka i ulja za telo koja Vašoj koži najviše odgovaraju.

O tome kako da se negujete u trudnoći pročitajte OVDE

Telesna težina trudnice u 15 nedelja trudnoće

Do sada ste dobili oko 1,5kg i verovatno nabavili udobnu garderobu i obuću. Trudnice kojima je druga ili neka naredna trudnoća mogu i sada da osećaju pokrete ploda, koji su retki, blagi, kao neko pretakanje po crevima, ili neko sitno pomeranje.

O ishrani u trudnoći pročitajte OVDE

Idite na redovne kontrole kod ginekologa i drugih lekara specijalnista ako za to postoji potreba. Ako je ginekolog dozvolio, radite primerene vežbe sa obučenim trenerom. Radite i Kegelove vežbe, one su odlična priprema za porođaj, a preporučene su i korisne za ceo život žene. Ako ne vežbate, šetajte, budite aktivni.

15 nedelja trudnoće

Da li se može videti pol deteta u 15 nedelja trudnoće?

Da, moguće je da se vidi pol ploda na UZ-nom pregledu.

I dalje traje miran i stabilan period trudnoće. I, moguće je obaviti sve pripreme za doček novog tako željenog člana porodice. Uživajte i opustite se, osluškujte svoju bebu, trudite se da uspostavite kontakt sa njom, kao i sa Vašim partnerom, ovo je najoptimalniji period za to.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…