15 Nedelja trudnoće – Ubrzani razvoj bebe i promene kod trudnice

15 Nedelja trudnoće

Sadržaj

U 15 nedelja trudnoće beba je oko 10cm (dužina teme-trtica), težine okoo 70 grama. Poredi se sa veličinom kruške. Period rasta je intenzivan. 15 Nedelja trudnoće je treća nedelja četvrtog lunarnog meseca. Saznajte, koje promene se dešavaju kod trudnice i kako se razvija beba.

Kako se razvija beba u 15 nedelja trudnoće?

Period intenzivnog rasta je i dalje, može se reći da je u ovoj nedelji još intenzivniji. Proporcija glave u odnosu na telo je sada odgovarajuća. Dosta čula se razvijaju tokom ove nedelje kod ploda. Oči koje su i dalje zatvorene počinju da reaguju na svetlost. Poredi se sa osvetljavanjem blicem fotoaparata koji dovodi do okretanja glave. Uši i oči  ploda dolaze  na svoja mesta i tu će ostati do porođaja. Razvijaju se pupoljci čula ukusa na  jezika ploda.

Razvija se čulo sluha

U ovoj nedelji se razvija i čulo sluha, tako da Vaša beba može da čuje Vaš glas, kao i glas svoga oca, otkucaje Vašeg srca, šum krvotoka, pretakanja po crevima, klao i zvuke iz okoline.

Ubrzani razvoj bebe, očvršćuju kosti, razvijaju se mišićno tkivo i pluća

Formiraju se i obrve ploda. Započinje okoštavanje skeleta (očvršćuju kosti ). Počinje razvoj mišićnog tkiva. Pluća se i dalje razvijaju i plod aktivno guta i sisa, čime još više razvija svoja pluća. Da biste bolje razumeli Vaša beba aktivno guta plodovu vodu, i „udiše“. Važna informacija je da se noge sve više svojim rastom „izdužuju“.

15 Nedelja trudnoće
Beba čuje vaše unurašnje zvuke i vaš i tatin glas, ostvarite komunikaciju

Kako reaguje telo trudnice u 15 nedelja trudnoće

Karakteristični simptomi u ovoj nedelji trudnoće su nabubrelost mekih tkiva.I to naročito desni i sluzokože nosa, usled dejstva hormona i pojačane cirkulacije. To se zove trudnički rinitis (upala nosa) i trudnički gingivitis (upala desni). Ove promene se manifestuju pojavom krvarenja iz desni pri pranju zuba. Ponekad i pri konzumiranju neke čvršće hrane. Nemojte da Vas to zabrine, to je normalna pojava i trajaće do karaja trudnoće. Nastavite da redovno perete zube. Ali povedite računa da imate nešto mekšu četkicu za zube i više vremena masirate četkicom desni. Ako imate neke nedoumice, ili Vam se učini da češće i lakše dodje do kravrenja idite kod stomatologa da Vas pregleda.

15 Nedelja trudnoće
Slušajte muziku, čitajte knjige, družite se i uživajte. Beba oseća vaše raspoloženje.

Petnaesta nedelja trudnoće i otečenost sluzokože nosa trudnice

Otečenost sluzokože nosa će Vam izazvati osećaj zapušenosti nosa. Može se pojaviti ponekad i krvarenje, naročito nako budete pokušali da izduvate nos pokušavajući da ga otpušite. I ovo je normalna pojava u trudnoći. Možete koristiti fiziološki rastvor za ispiranje nosa. Ili kapi sa morskom solju, a obratite pažnju i da vazduh ne bude previše suv u prostoriji. Staviti osveživač, ili posude sa vodom da isparavju.

Pojačana pigmentacija na koži trudnice i druge manifestacije

Počećete da primećujete i pojačanu pigmentaciju na pojedinim delovima tela. Naročito će potamneti bradavice i areole, pege i maldeži koji već postoje. To se zove kloazma, i normalna je u trudnoći. Uglavnom će se sve to izgubiti nakon porodjaja i pigmentacije će biti kao i pre trudnoće.

15 Nedelja trudnoće
Uživajte i u ukusima hrane koju volite. Neka vaša trpeza bude šarena, sa svim bojama koje priroda nudi.

Moguća je i pojava svraba na koži stomaka-posledica rastezanja kože. Upotrebite mleka i ulja za telo koja Vašoj koži najviše odgovaraju.

O tome kako da se negujete u trudnoći pročitajte OVDE

Telesna težina trudnice u 15 nedelja trudnoće

Do sada ste dobili oko 1,5kg i verovatno nabavili udobnu garderobu i obuću. Trudnice kojima je druga ili neka naredna trudnoća mogu i sada da osećaju pokrete ploda. Oni su retki, blagi, kao neko pretakanje po crevima, ili neko sitno pomeranje.

O ishrani u trudnoći pročitajte OVDE

Idite na redovne kontrole kod ginekologa i drugih lekara specijalnista ako za to postoji potreba. Ako je ginekolog dozvolio, radite primerene vežbe sa obučenim trenerom. Radite i Kegelove vežbe, one su odlična priprema za porođaj. Preporučene su i korisne za ceo život žene. Ako ne vežbate, šetajte, budite aktivni.

15 Nedelja trudnoće
Informišite se o svemu u vezi vaše trudnoće, poželjno zajedno sa partnerom.

Da li se može videti pol deteta u 15 nedelja trudnoće?

Da, moguće je da se vidi pol ploda na UZ-nom pregledu.

I dalje traje miran i stabilan period trudnoće. I, moguće je obaviti sve pripreme za doček novog tako željenog člana porodice. Uživajte i opustite se, osluškujte svoju bebu, trudite se da uspostavite kontakt sa njom, kao i sa Vašim partnerom, ovo je najoptimalniji period za to.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...