15 Nedelja trudnoće – Ubrzani razvoj bebe i promene kod trudnice

15 Nedelja trudnoće

Sadržaj

U 15 nedelja trudnoće beba je oko 10cm (dužina teme-trtica), težine okoo 70 grama. Poredi se sa veličinom kruške. Period rasta je intenzivan. 15 Nedelja trudnoće je treća nedelja četvrtog lunarnog meseca. Saznajte, koje promene se dešavaju kod trudnice i kako se razvija beba.

Kako se razvija beba u 15 nedelja trudnoće?

Period intenzivnog rasta je i dalje, može se reći da je u ovoj nedelji još intenzivniji. Proporcija glave u odnosu na telo je sada odgovarajuća. Dosta čula se razvijaju tokom ove nedelje kod ploda. Oči koje su i dalje zatvorene počinju da reaguju na svetlost. Poredi se sa osvetljavanjem blicem fotoaparata koji dovodi do okretanja glave. Uši i oči  ploda dolaze  na svoja mesta i tu će ostati do porođaja. Razvijaju se pupoljci čula ukusa na  jezika ploda.

Razvija se čulo sluha

U ovoj nedelji se razvija i čulo sluha, tako da Vaša beba može da čuje Vaš glas, kao i glas svoga oca, otkucaje Vašeg srca, šum krvotoka, pretakanja po crevima, klao i zvuke iz okoline.

Ubrzani razvoj bebe, očvršćuju kosti, razvijaju se mišićno tkivo i pluća

Formiraju se i obrve ploda. Započinje okoštavanje skeleta (očvršćuju kosti ). Počinje razvoj mišićnog tkiva. Pluća se i dalje razvijaju i plod aktivno guta i sisa, čime još više razvija svoja pluća. Da biste bolje razumeli Vaša beba aktivno guta plodovu vodu, i „udiše“. Važna informacija je da se noge sve više svojim rastom „izdužuju“.

15 Nedelja trudnoće
Beba čuje vaše unurašnje zvuke i vaš i tatin glas, ostvarite komunikaciju

Kako reaguje telo trudnice u 15 nedelja trudnoće

Karakteristični simptomi u ovoj nedelji trudnoće su nabubrelost mekih tkiva.I to naročito desni i sluzokože nosa, usled dejstva hormona i pojačane cirkulacije. To se zove trudnički rinitis (upala nosa) i trudnički gingivitis (upala desni). Ove promene se manifestuju pojavom krvarenja iz desni pri pranju zuba. Ponekad i pri konzumiranju neke čvršće hrane. Nemojte da Vas to zabrine, to je normalna pojava i trajaće do karaja trudnoće. Nastavite da redovno perete zube. Ali povedite računa da imate nešto mekšu četkicu za zube i više vremena masirate četkicom desni. Ako imate neke nedoumice, ili Vam se učini da češće i lakše dodje do kravrenja idite kod stomatologa da Vas pregleda.

15 Nedelja trudnoće
Slušajte muziku, čitajte knjige, družite se i uživajte. Beba oseća vaše raspoloženje.

Petnaesta nedelja trudnoće i otečenost sluzokože nosa trudnice

Otečenost sluzokože nosa će Vam izazvati osećaj zapušenosti nosa. Može se pojaviti ponekad i krvarenje, naročito nako budete pokušali da izduvate nos pokušavajući da ga otpušite. I ovo je normalna pojava u trudnoći. Možete koristiti fiziološki rastvor za ispiranje nosa. Ili kapi sa morskom solju, a obratite pažnju i da vazduh ne bude previše suv u prostoriji. Staviti osveživač, ili posude sa vodom da isparavju.

Pojačana pigmentacija na koži trudnice i druge manifestacije

Počećete da primećujete i pojačanu pigmentaciju na pojedinim delovima tela. Naročito će potamneti bradavice i areole, pege i maldeži koji već postoje. To se zove kloazma, i normalna je u trudnoći. Uglavnom će se sve to izgubiti nakon porodjaja i pigmentacije će biti kao i pre trudnoće.

15 Nedelja trudnoće
Uživajte i u ukusima hrane koju volite. Neka vaša trpeza bude šarena, sa svim bojama koje priroda nudi.

Moguća je i pojava svraba na koži stomaka-posledica rastezanja kože. Upotrebite mleka i ulja za telo koja Vašoj koži najviše odgovaraju.

O tome kako da se negujete u trudnoći pročitajte OVDE

Telesna težina trudnice u 15 nedelja trudnoće

Do sada ste dobili oko 1,5kg i verovatno nabavili udobnu garderobu i obuću. Trudnice kojima je druga ili neka naredna trudnoća mogu i sada da osećaju pokrete ploda. Oni su retki, blagi, kao neko pretakanje po crevima, ili neko sitno pomeranje.

O ishrani u trudnoći pročitajte OVDE

Idite na redovne kontrole kod ginekologa i drugih lekara specijalnista ako za to postoji potreba. Ako je ginekolog dozvolio, radite primerene vežbe sa obučenim trenerom. Radite i Kegelove vežbe, one su odlična priprema za porođaj. Preporučene su i korisne za ceo život žene. Ako ne vežbate, šetajte, budite aktivni.

15 Nedelja trudnoće
Informišite se o svemu u vezi vaše trudnoće, poželjno zajedno sa partnerom.

Da li se može videti pol deteta u 15 nedelja trudnoće?

Da, moguće je da se vidi pol ploda na UZ-nom pregledu.

I dalje traje miran i stabilan period trudnoće. I, moguće je obaviti sve pripreme za doček novog tako željenog člana porodice. Uživajte i opustite se, osluškujte svoju bebu, trudite se da uspostavite kontakt sa njom, kao i sa Vašim partnerom, ovo je najoptimalniji period za to.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...