Koliko Hrane Jesti u Trudnoći

Često se može čuti da trudnica treba da jede za dvoje, postoje nedoumice o tome koliko hrane trudnica treba da jede?

Tokom trudnoće i tokom dojenja potrebe za kalorijama i hranljivim materijama jedva da se povećavaju, tako da i ukupnu količinu unetih namirnica ne treba drastično povećavati, a naročito ne treba jesti za dvoje.

Kako se povećavaju potrebe?

Od četvrtog meseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 do 300 dodatnih kilo kalorija na dan. Idealan porast telesne težine je između 11 i 15 kg. Ishrana treba da bude raznovrsna s akcentom na namirnice bogate vitaminima i mineralima kao što su voće, povrće, mlečni proizvodi, posno meso i riba, integralne žitarice i proizvodi od žitarica. Niskokalorijska dijeta trudnica može da utiče na razvoj mozga i da, posledično, dovede do nižeg koeficijenta inteligencije i poremećaja u ponašanju.

image8

U toku  trudnoće, trudnica bi trebalo da se potpuno posveti zdravom načinu života.

To podrazumeva da trudnica uz navedeni režim ishrane treba da popije dve litre vode dnevno i da šeta najmanje sat vremena dnevno. Redovno vežbanje, plivanje, pešačenje i vođenje aktivnog života povoljno utiču na mišićni tonus i održavanje optimalne telesne težine.

Šta trudnica treba da izbegava u ishrani?

Trudnica treba da postavi sebi pitanje: Šta da izbegavam od hrane? Jer sada mora da misli i o svom zdravlju i zdravlju bebe. Zbog  prevencije fetalnih oštećenja, trudnicama se savetuje izbegavanje slatkiša, mesnih prerađevina (viršle, kobasice, paštete, šunka), rafinisanih ulja, konzervansa, veštačkih aditiva, veštačkih zaslađivača, alkoholnih pića, kofeina (kafa, čaj, kakao, kola napici) i cigareta. Pušenje i pasivno pušenje tokom trudnoće nose opasnost od rađanja deteta manje porođajne težine i dugoročno slabe zdravlje novorođenčeta, a mogu da dovedu i do pobačaja. Ako roditelji puše pre i posle rođenja deteta, povećava se rizik od iznenadne smrti deteta (smrt u kolevci). Uživanje alkohola tokom trudnoće utiče na zdravlje nerođenog deteta.

Ni suviše ni premalo hrane?

Trudnice koje su gojazne i imaju značajan porast telesne težine u toku trudnoće, češće u tom periodu razvijaju i povišen krvni pritisak (uključujući i preeklampsiju i eklampsiju). Gojazne trudnice češće se porađaju carskim rezom i rađaju decu prevelike telesne mase.

Pothranjenost (nedovoljna telesna masa), kao i nedovoljno povećanje telesne mase tokom trudnoće predstavlja faktor rizika za porođaj pre termina, poremećaje razvoja ploda i teškoće u uspostavljanju dojenja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…