Koliko Hrane Jesti u Trudnoći

Koliko Hrane Jesti u Trudnoći

Koliko hrane treba jesti u trudnoći? Često se može čuti da trudnica treba da jede za dvoje… Da li je to tačno? Nije, ali se potrebe kalorijskog unosa i potrebe za hranljivim materijama tokom trudnoće povećavaju.

Koliko hrane jesti u trudnoći, i kako se povećavaju potrebe?

Tokom trudnoće i tokom dojenja potrebe za kalorijama i hranljivim materijama jedva da se povećavaju. Tako da i ukupnu količinu unetih namirnica ne treba drastično povećavati, a naročito ne treba jesti za dvoje.

Kako se povećavaju potrebe kalorijskog unosa u trudnoći?

Od četvrtog meseca trudnoće potrebno je unositi svega 200 do 300 dodatnih kilo kalorija na dan. Idealan porast telesne težine je između 11 i 15 kg. Ishrana treba da bude raznovrsna s akcentom na namirnice bogate vitaminima i mineralima kao što su voće, povrće, mlečni proizvodi, posno meso i riba, integralne žitarice i proizvodi od žitarica. Niskokalorijska dijeta trudnica može da utiče na razvoj mozga i da, posledično, dovede do nižeg koeficijenta inteligencije i poremećaja u ponašanju.

image8

Trudnica treba da se posveti zdravom načinu života

U toku  trudnoće, trudnica bi trebalo da se potpuno posveti zdravom načinu života. To podrazumeva da trudnica uz navedeni režim ishrane treba da popije dve litre vode dnevno i da šeta najmanje sat vremena dnevno. Redovno vežbanje, plivanje, pešačenje i vođenje aktivnog života povoljno utiču na mišićni tonus i održavanje optimalne telesne težine.

Koliko Hrane Jesti u Trudnoći
Pothranjenost  kao i nedovoljno povećanje telesne mase tokom trudnoće predstavlja faktor rizika za porođaj pre termina, poremećaje razvoja ploda i teškoće u uspostavljanju dojenja.

Šta trudnica treba da izbegava u ishrani?

Trudnica treba da postavi sebi pitanje: Šta da izbegavam od hrane? Jer sada mora da misli i o svom zdravlju i zdravlju bebe. Zbog  prevencije fetalnih oštećenja, trudnicama se savetuje izbegavanje slatkiša, mesnih prerađevina (viršle, kobasice, paštete, šunka), rafinisanih ulja, konzervansa, veštačkih aditiva, veštačkih zaslađivača, alkoholnih pića, kofeina (kafa, čaj, kakao, kola napici) i cigareta. Pušenje i pasivno pušenje tokom trudnoće nose opasnost od rađanja deteta manje porođajne težine i dugoročno slabe zdravlje novorođenčeta, a mogu da dovedu i do pobačaja. Ako roditelji puše pre i posle rođenja deteta, povećava se rizik od iznenadne smrti deteta (smrt u kolevci). Uživanje alkohola tokom trudnoće utiče na zdravlje nerođenog deteta.

Ni suviše ni premalo hrane?

Trudnice koje su gojazne i imaju značajan porast telesne težine u toku trudnoće, češće u tom periodu razvijaju i povišen krvni pritisak (uključujući i preeklampsiju i eklampsiju). Gojazne trudnice češće se porađaju carskim rezom i rađaju decu prevelike telesne mase.

Pothranjenost (nedovoljna telesna masa), kao i nedovoljno povećanje telesne mase tokom trudnoće predstavlja faktor rizika za porođaj pre termina, poremećaje razvoja ploda i teškoće u uspostavljanju dojenja.
Trudnica treba da pribegava zdravim stilovima života.

Pothranjenost u trudnoći – faktor rizika?

Pothranjenost (nedovoljna telesna masa), kao i nedovoljno povećanje telesne mase tokom trudnoće predstavlja faktor rizika za porođaj pre termina, poremećaje razvoja ploda i teškoće u uspostavljanju dojenja.

Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…