24 Nedelja trudnoće – Beba uči pokrete disanja

24 Nedelja trudnoće

Sadržaj

24 Nedelja trudnoće je poslednja nedelja šestog meseca trudnoće. Saznajte koje promene se dešavaju u telu trudnice, o pregledima i kako se razvija beba.

Kako se razvija beba u 24 nedelja trudnoće?

Plod je dugačak 30-31 centimetar i dobio je još 100 grama, sada ima oko 600 grama. Sada je dobijanje ploda na telesnoj masi pretežno na račun akumuliranja masnog tkiva, ali i rasta i jačanja mišića, kostiju i organa.

Beba počinje da pamti zvuke

Čulo sluha kod ploda sada počinje da pamti odredjene zvuke. Od sada sve do 28.nedelje trudnoće plod je najaktivniji, delom usled rasta i jačanja mišića i kostiju, a delom jer ima dosta prostora u odnosu na količinu plodove vode i svoju veličinu, tako da može svakakve akrobacije da izvodi. Važna novost je razvoj centra za ravnotežu u unutrašnjem uhu, što daje novu dimenziju pokretima ploda, koji postaje svestan svog položaja u prostoru.

24 Nedelja trudnoće

Beba uči pokrete disanja

Vidimo kako počinje usavršavanje pojedinih funkcija čula, što govori o sazrevanju ploda i pripremi za život u spoljašnjoj sredini. Takođe se otvaraju i nozdrve ploda i počinje udisanje plodove vode (umesto vazduha) preko nosa, uči pokrete disanja.

Od ove nedelje je moguće da plod preživi ako dodje do prevremenog porodjaja

Kosa, obrve i trepavice ploda su još uvek beli jer dlaka nije još dobila pigment. Od ove nedelje je moguće da plod preživi ako dodje do prevremenog porodjaja, uz intenzivnu neonatalnu negu.

Promene kod trudnice u 24. nedelji trudnoće

Obratite pažnju na simptome koje niste imali do sada, kao što su: bolovi u krstima, kontrakcije na pola sata-ritmično, curenje bistre tečnosti koju ne možete da kontrolišete, krvarenje, bolovi u donjem delu stomaka slični menstrualnim, ili bilo kakav simptom koji ne znate da objasnite, i idite što pre kod ginekologa. Ako Vam je ordinirana terapija za održavanje trudnoće i pored nje imate gore navedene simptome, javite se ginekologu kako bi se odredilo da li da se promeni ili poveća terapija ili se uputite u bolnicu da dobijete efikasniju terapiju ako treba i intravenski. Svakako je bolje da se javite na samom početku simptoma nego ako traju neko vreme, imajte to na umu.

24 Nedelja trudnoće
Pregnant couple

Do sada ste mogli da dobijete 6-7 kilograma. Primetićete promene na svom telu, jedna od njih je usled uvećanja stomaka izravnavanje pupka, kod nekih čak dolazi i do ispupčenja. Kod većine trudnica se ova promene gubi nakon porođaja, kao i većina drugih promena koje se ispoljavaju u trudnoći.

Nega trudnice u 24 nedelja trudnoće

Usled istezanja kože naročito na pojedinim delovima tela kao što su bedra, stomak, grudi strije se sve više pojavljuju, a i svrab kože je češći. Kada govorimo o prevenciji strija moramo znati da i genetika odnosno struktura naše kože igra značajnu ulogu a potom i niz procedura kojima možemo sprečiti nastanak ili smanjiti površinu tela zahvaćenu strijama. Redovno vežbanje  poboljava tonus kože. Upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu, možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova, bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Najoptimalnije bar 2 puta dnevno. Najbolje je birati one koji pored ši butera sadrže jojobino ulje, ulje semenki grožđa, ulje klice pšenice, avokadovo, ulje makadamije, tokoferol (vitamin E). Proizvode za prevenciju neophodno je nanositi već od četvrtog meseca trudnoće, nekoliko puta dnevno, čime se postiže intenzivna hidratacija i premašćivanje. Grudi treba negovati još u periodu trudnoće, koža se rasteže usled uvećanja volumena grudi i tako možemo da sprečimo i pojavu strija. Nega grudi je i svojevrsna priprema za dojenje.

24 Nedelja trudnoće

Šta koristiti ako se pojave hemoroidi?

Smetnje sa hemoroidima kod nekih trudnica su izraženije kako trudnoća napreduje, trudite se da hranu prilagodite a možete koristiti i masti, ali ne i čepiće za hemoroide.

Intimni odnosi sa partnerom

Potrebno je napomenuti da se kod nekih trudnica smanjuje libido kako napreduje trudnoća, delom je posledica porasta stomaka, nemogućnosti biranja položaja pri odnosu, osećaja umora i težine, a i mnogi partneri se plaše da ne povrede bebu. Nasuprot tome neke trudnice kažu da im je orgazam intenzivniji u trudnoći, smatra se zbog bolje prokrvljenosti donjih genitalnih delova.

Sindrom karpalnog tunela

Moguća je  i pojava sindroma karpalnog tunela kod trudnica koje su gojaznije, imaju više od 30 godina.To je stanje koje nastaje usled nakupljanja tečnosti u delu šake gde prolazi nerv koji oživčava deo šake, i deo podlaktice. Ispoljava se utrnulosti tih delova ruke, bolom, otećenošću u tom predelu. Ako Vam se to pojavi javite se ginekologu da Vas uputi kod fizijatra, promena će se povući nakon porodjaja.

24 Nedelja trudnoće

Pregledi u 24 nedelja trudnoće

Smatra se da je optimalan period kada treba uraditi oralni test opterećenja šećerom (OGTT) ako imate predispozicije za pojavu šećera u trudnoći (gestacijski dijabetes). Test se radi najčešće sa 75 grama šećera i mere se vrednosti šećera nekoliko puta ( to će Vam objasniti ginekolog). Ponekad se radi test sa 50 grama šećera. Potrebno je kada Vas ginekolog pita da mu date podatke da li ste rodili dete sa telesnom težinom od 4000 grama i više, da li ste imali povišen šećer do sada, da li je neko u Vašoj porodici imao ili ima šećernu bolest. Takodje ako je plod na UZ pregledu veći nego što odgovara uzrastu trudnoće, a na prethodnom UZ pregledu je odogovarao,  jedan je od parametara da se trudnica uputi da uradi test opterećenja šećerom.

Gestacijski dijabetes je oboljenje koje se javlja u trudnoći, najčešće u drugom tromesečju trudnoće i karakteriše se preteranim porastom ploda za starost trudnoće, koji ne prati i sazrevanje ploda. Kao posledica nelečenog gestacijskog dijabetesa se može roditi plod sa većom telesnom težinom a manje zreo, kao i da porđjaj zbog veličine ploda bude prolongiran i teži, ili da mora da se radi Carski rez. Takve bebe su manje zrele na rodjenju nego njihovi vršnjaci manje telesne težine. Kada se ustanovi na vreme gestacijski dijabetes, ordinira terapija i trudnica redovno kontroliše plod će se normalno razvijati i imaće očekivanu telesnu težinu koja prati sazrevanje.

Pregledi u drugom trimestru – pročitajte OVDE

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...