24 Nedelja trudnoće – Beba uči pokrete disanja

24 Nedelja trudnoce

24 Nedelja trudnoće je poslednja nedelja šestog meseca trudnoće.

Kako se razvija beba u 24 nedelja trudnoće?

Plod je dugačak 30-31 centimetar i dobio je još 100 grama, sada ima oko 600 grama. Sada je dobijanje ploda na telesnoj masi pretežno na račun akumuliranja masnog tkiva, ali i rasta i jačanja mišića, kostiju i organa.

Beba počinje da pamti zvuke

Čulo sluha kod ploda sada počinje da pamti odredjene zvuke. Od sada sve do 28.nedelje trudnoće plod je najaktivniji, delom usled rasta i jačanja mišića i kostiju, a delom jer ima dosta prostora u odnosu na količinu plodove vode i svoju veličinu, tako da može svakakve akrobacije da izvodi. Važna novost je razvoj centra za ravnotežu u unutrašnjem uhu, što daje novu dimenziju pokretima ploda, koji postaje svestan svog položaja u prostoru.

24 Nedelja trudnoce

Beba uči pokrete disanja

Vidimo kako počinje usavršavanje pojedinih funkcija čula, što govori o sazrevanju ploda i pripremi za život u spoljašnjoj sredini. Takođe se otvaraju i nozdrve ploda i počinje udisanje plodove vode(umesto vazduha) preko nosa, uči pokrete disanja.

Od ove nedelje je moguće da plod preživi ako dodje do prevremenog porodjaja

Kosa, obrve i trepavice ploda su još uvek beli jer dlaka nije još dobila pigment. Od ove nedelje je moguće da plod preživi ako dodje do prevremenog porodjaja, uz intenzivnu neonatalnu negu.

Promene kod trudnice u 24. nedelji trudnoće

Obratite pažnju na simptome koje niste imali do sada, kao što su: bolovi u krstima, kontrakcije na pola sata-ritmično, curenje bistre tečnosti koju ne možete da kontrolišete, krvarenje, bolovi u donjem delu stomaka slični menstrualnim, ili bilo kakav simptom koji ne znate da objasnite, i idite što pre kod ginekologa. Ako Vam je ordinirana terapija za održavanje trudnoće i pored nje imate gore navedene simptome, javite se ginekologu kako bi se odredilo da li da se promeni ili poveća terapija ili se uputite u bolnicu da dobijete efikasniju terapiju ako treba i intravenski. Svakako je bolje da se javite na samom početku simptoma nego ako traju neko vreme, imajte to na umu.

24 Nedelja trudnoce

Do sada ste mogli da dobijete 6-7 kilograma. Primetićete promene na svom telu, jedna od njih je usled uvećanja stomaka izravnavanje pupka, kod nekih čak dolazi i do ispupčenja. Kod većine trudnica se ova promene gubi nakon porođaja, kao i većina drugih promena koje se ispoljavaju u trudnoći.

Nega trudnice

Usled istezanja kože naročito na pojedinim delovima tela kao što su bedra, stomak, grudi strije se sve više pojavljuju, a i svrab kože je češći. Kada govorimo o prevenciji strija moramo znati da i genetika odnosno struktura naše kože igra značajnu ulogu a potom i niz procedura kojima možemo sprečiti nastanak ili smanjiti površinu tela zahvaćenu strijama. Redovno vežbanje  poboljava tonus kože. Upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu, možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova, bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Najoptimalnije bar 2 puta dnevno. Najbolje je birati one koji pored ši butera sadrže jojobino ulje, ulje semenki grožđa, ulje klice pšenice, avokadovo, ulje makadamije, tokoferol (vitamin E). Proizvode za prevenciju neophodno je nanositi već od četvrtog meseca trudnoće, nekoliko puta dnevno, čime se postiže intenzivna hidratacija i premašćivanje. Grudi treba negovati još u periodu trudnoće, koža se rasteže usled uvećanja volumena grudi i tako možemo da sprečimo i pojavu strija. Nega grudi je i svojevrsna priprema za dojenje.

24 Nedelja trudnoce

Šta koristiti ako se pojave hemoroidi?

Smetnje sa hemoroidima kod nekih trudnica su izraženije kako trudnoća napreduje, trudite se da hranu prilagodite a možete koristiti i masti, ali ne i čepiće za hemoroide.

Intimni odnosi sa partnerom

Potrebno je napomenuti da se kod nekih trudnica smanjuje libido kako napreduje trudnoća, delom je posledica porasta stomaka, nemogućnosti biranja položaja pri odnosu, osećaja umora i težine, a i mnogi partneri se plaše da ne povrede bebu. Nasuprot tome neke trudnice kažu da im je orgazam intenzivnijiu trudnoći, smatra se zbog bolje prokrvljenosti donjih genitalnih delova.

Sindrom karpalnog tunela

Moguća je  i pojava sindroma karpalnog tunela kod trudnica koje su gojaznije, imaju više od 30 godina.To je stanje koje nastaje usled nakupljanja tečnosti u delu šake gde prolazi nerv koji oživčava deo šake, i deo podlaktice. Ispoljava se utrnulosti tih delova ruke, bolom, otećenošću u tom predelu. Ako Vam se to pojavi javite se ginekologu da Vas uputi kod fizijatra, promena će se povući nakon porodjaja.

24 Nedelja trudnoce

Pregledi u 24 nedelja trudnoće

Smatra se da je optimalan period kada treba uraditi oralni test opterećenja šećerom (OGTT) ako imate predispozicije za pojavu šećera u trudnoći (gestacijski dijabetes). Test se radi najčešće sa 75 grama šećera i mere se vrednosti šećera nekoliko puta ( to će Vam objasniti ginekolog). Ponekad se radi test sa 50 grama šećera. Potrebno je kada Vas ginekolog pita da mu date podatke da li ste rodili dete sa telesnom težinom od 4000 grama i više, da li ste imali povišen šećer do sada, da li je neko u Vašoj porodici imao ili ima šećernu bolest. Takodje ako je plod na UZ pregleduveći nego što odgovara uzrastu trudnoće, a na prethodnom UZ pregledu je odogovarao,  jedan je od parametara da se trudnica uputi da uradi test opterećenja šećerom.

Gestacijski dijabetesje oboljenje koje se javlja u trudnoći, najčešće u drugom tromesečju trudnoće i karakteriše se preteranim porastom ploda za starost trudnoće, koji ne prati i sazrevanje ploda. Kao posledica nelečenog gestacijskog dijabetesa se može roditi plod sa većom telesnom težinom a manje zreo, kao i da porđjaj zbog veličine ploda bude prolongiran i teži, ili da mora da se radi Carski rez. Takve bebe su manje zrele na rodjenju nego njihovi vršnjaci manje telesne težine. Kada se ustanovi na vreme gestacijski dijabetes, ordinira terapija i trudnica redovno kontroliše plod će se normalno razvijati i imaće očekivanu telesnu težinu koja prati sazrevanje.

Pregledi u drugom trimestru – pročitajte OVDE

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…