21 Nedelja trudnoće, beba je u maminom stomaku sve aktivnija

21 Nedelja trudnoće

Sadržaj

21 Nedelja trudnoće je prva nedelja šestog lunarnog meseca. Koje promene se dešavaju trudnici? Beba je u maminom stomaku sve aktivnija. Kako se razvija beba?

Kako se razvija plod, koliko je dugačak i težak u 21 nedelja trudnoće?

Plod je dugačak od 26-27 cm od glave do pete, i težak oko 350 grama, poredi se sa dužinom šargarepe.

Beba je u maminom stomaku sve aktivnija

Pokreti ploda su sve jači i aktivniji, naročito se osećaju kada se umirite, neki smatraju da već od sada kreće navikavanje majke da plod ima svoj ritam spavanja i budnog stanja, koji se često ne poklapa sa majčinim. Pokreti su sada znatno jači u odnosu na pre da se mogu nazvati udarcima, nekada mogu biti i malo neprijatni ako plod udari u punu bešiku majke.

21 Nedelja trudnoće
Idite na redovne kontrole kod ginekologa i uvek kada osetite neki simptom koji vas uznemirava.

Spavanje ploda traje 12-14 sati dnevno. U ovoj nedelji trudnoće kod ploda se pojavljuju dva čula: koža ploda oseća dodir, a na jeziku ploda se razvija regija zadužena za čulo ukusa. Obzirom da plod počinje sve više da guta plodovu vodu, počinje i da oseća ukus. Smatra se da majka treba razvnovrsno da jede, jer od toga šta jede majka zavisi i sastav i ukus plodove vode (koju plod guta svakodnevno).

Gutanje plodove vode nije dovoljno kao ishrana plodu (tu i dalje glavnu ulogu ima posteljica), već na taj način plod vežba refleks gutanja i razvija i priprema svoj digestivni sistem da bude spreman nakon rodjenja. Već smo rekli da plod čuje zvuke kako iz Vašeg organizma tako i iz spoljašnje sredine, razvoj ušiju i čula sluha traje do 24.nedelje gestacije, iz tog razloga se trudite da povremeno pričate svojoj bebi, tako će posle rodjenja prepoznati Vaš glas.

21 Nedelja trudnoće

Od dvadeset prve nedelje trudnoće

Od ove nedelje trudnoće koštana srž preuzima glavnu funkciju u stvaranju krvnih zrnaca , do sada je to radila jetra i slezina.

Promene koje se dešavaju trudnici 

Uglavnom sve promene kod trudnica koje smo do sada pomenuli da se pojavljuju od početka trudnoće, sada se intenziviraju, naročito strije, otečenost i pojava krvarenja iz desni ponekad i nosa, proširene vene na nogama, kao i hemoroidi.

21 Nedelja trudnoce
Većina proizvoda za prevenciju strija sadrži tokoferol (vitamin E) i derivate tokoferola, koji pored antioksidativnog, mogu imati i vlažeći efekat.

Ukoliko Vam je druga ili neka naredna trudnoća, onda sami znate da ako ste imali problema sa venama i hemoroidima, sada očekujete da će Vam se pojaviti ranije nego u prethodnim trudnoćama. Zato se trudite da ne dobijete previše na telesnoj težini, ne stojite dugo na nogama, nosite čarape za vene čim ustanete, kad god možete podignete noge i legnete, radite vežbe za mišiće potkolenice i stopala.

Zdrava ishrana, suplementacija i fizička aktivnost u 21 nedelji trudnoće

Obzirom da svake nedelje dobijate po malo na kilaži, sve ove promene postaju izraženije, zato vodite računa o ishrani, načinu života, fizičkim aktivnostima, boravku u prirodi, obavezama koje imate u kući i na poslu (ako još uvek radite). Svakako se posavetujte sa Vašim ginekologom. Dosta je individualno šta će kod Vas od navedenog da bude izraženo.

21 nedelja trudnoće

Trebate da vodite računa da li Vam je ginekolog odredio terapiju za održavanje trudnoće, zabranio fizičku aktivnost i seksualne odnose. Ako je do sada u pitanju normalna trudnoća, potrudite se da ono što je do Vas uradite da tako ostane do kraja trudnoće. Hranite se raznovrsno i umereno, sa češćim ali manjim obrocima, kako bi se hrana lakše svarila, vodite računa o umerenoj fizičkoj aktivnosti: šetnje, vežbe joge za trudnice, možete raditi i Kegelove vežbe za jačanje mišića karličnog dna. Slobodno pitajte svog ginekologa da li smete imati seksualne odnose.

21 nedelja trudnoće
Trening ne bi trebalo da traje duže od sat vremena, a otkucaji srca ne bi smeli da prelaze 140 bpm.

Pravilno držanje tela utiče na opšte zdravlje trudnice

Često ne obraćamo pažnju na držanje tela, a njegovo pravilno držanje utiče ne samo na dobru funkciju mišića i zglobova već i na rad unutrašnjih organa, pa tako i na organizam u celini. Preporučuje se provera u ogledalu, u stojećem položaju.

Kako izgleda pravilno držanje tela trudnice?

Glava treba da je u središnjoj liniji u produžetku kičmenog stuba.Vrat treba da bude uspravan sa blagom fiziološkom krivinom.  Telo-trup, treba držati  uspravno, ramena su opuštena i  u istoj visini. Možete proveriti u ogledalu.

Nemojte zaboraviti da ste još uvek dosta pokretni, organizujte što više stvari koje su Vam potrebne za dolazak bebe, kako po pitanju kupovine, tako i spremanje i opremanje stana. Što je veća trudnoća biće Vam teže, uvek je bolje ne ostavljati za kraj sve što možete. Nemojte preterivati, naizmenično se odmarajte i radite. Kad god osetite težinu, pritisak, nelagodnost, odmah legnite i odmorite, ako treba idite kod ginekologa.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...