Minerali u trudnoći – Susam, leblebije, bundevine semenke…

lebeblije, susam i bundevine semenke, izvori minerala

Minerali i vitamini u trudnoći, u obilju, preporučićemo neke namirnice – susam, lebeblije,  bundevine semenke, suve smokve,  koje su bogat izvor kalcijuma, i drugih minerala, neophodnih u trudnoći. Znamo da su mleko i mlečni proizvodiprevashodno izvori kalcijuma ali evo i nekih biljnih proizvoda koji su dobar izvor ovog dragocenog minerala u trudnoći.

Kalcijum udružen sa vitaminom D

Kalcijum je potreban bebi za pravilno formiranje zuba, kostiju, mišića, nerava i srca. Ukoliko ga majka ne unosi u dovoljnim količinama, beba će početi da ga crpi iz njenih kostiju, što može za posledicu da ima problem sa zubima. Unos kalcijuma ne sme da se zanemari ni tokom dojenja, jer se na taj način smanjuje rizik od razvoja osteoporoze, bolesti koja sve češće pogađa savremenog čoveka, a naročito žensku populaciju. Vitamin D je neophodan da bi se kalcijum iz creva efikasno iskoristio, smatra se da potreba za njim u trudnoći nije povećana u odnosu na ishranu žene koja nije trudna. Međutim studije govore da postoji deficit i ovog minerala kod trudnica.

Odlični izvori minerala

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Susam sjajan u trudnoći kao pasta taan

Susam zaslužuje prvo mesto na spisku namirnica bogatih kalcijumom, jer ga sadrži čak sedam puta više od mleka. Osim toga, susam sadrži ulje, bakar, mangan, gvožđe, vitamine E i B1, kao i biljne smole i gorke materije, koje mu daju prepoznatljiv miris. Susam treba jesti u mlevenom obliku, kao susam pastu tan. Tan može da se jede uz kašu od žitarica, ili  sa medom i kuvanom pšenicom i jezgrima badema kao poslastica.

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Suve smokve u trudnoći

Suve smokve su bogate kalcijumom i  idealna su namirnica za trudnice, jer olakšavaju probavu i sprečavaju i otklanjaju opstipaciju (zatvor), a samim tim preveniraju i nastanak hemoroida. Dokazano su sredstvo za snižavanje krvnog pritiska, kao i holesterola i triglicerida u krvi. Jedite ih samostalno, u kombinaciji s drugim voćem, ili s jezgrastim plodovima. Ne treba ih jesti posle jela, već sat vremena pre obroka.

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Leblebije superhrana za trudnice

Leblebije, mahunarka, osim što sadrži dosta kalcijuma, izuzetno je bogata i magnezijumom, koji je podjednako važan za očuvanje zdravlja kostiju, jer učestvuje u vezivanju kalcijuma za kosti. Osim toga, magnezijum utiče na prevenciju spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Trudnice treba da jedu leblebije i zbog bogatog sadržaja gvožđa i vlakana, jer će na taj način poboljšati krvnu sliku, ali i sprečiti pojavu zatvora i hemoroida. Leblebije se kuvaju kao pasulj, a od njih mogu da se naprave i vrlo ukusni namazi.

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Bundevine semenke preporučene trudnicama

Očišćene semenke bundeve izuzetno su bogate proteinima, kao i mnogim vitaminima i mineralima, od kojih se naročito ističu gvožđe i cink, pa se preporučuju u trudnoći. Pored lanenog semena, bundevine semenke su na drugom mestu po količini omega-3 masnih kiselina, kada je biljna hrana u pitanju. Cink je vrlo važanza funkcionisanje enzima, za sintezu belančevina, stvaranje insulina i razvoj reproduktivnih organa i imunog sistema.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…