Minerali u trudnoći – Susam, leblebije, bundevine semenke…

lebeblije, susam i bundevine semenke, izvori minerala

Sadržaj

Minerali u trudnoći i vitamini u obilju u namirnicama- susam, lebeblije,  bundevine semenke, suve smokve,  koje su bogat izvor kalcijuma, i drugih minerala.

Minerali u trudnoći

Obilje minerala i vitamina u ovim dragocenim namirnicama, neophodnih u trudnoći. Znamo da su mleko i mlečni proizvodi prevashodno izvori kalcijuma ali evo i nekih biljnih proizvoda koji su dobar izvor ovog dragocenog minerala u trudnoći.

Kalcijum udružen sa vitaminom D

Kalcijum je potreban bebi za pravilno formiranje zuba, kostiju, mišića, nerava i srca. Ukoliko ga majka ne unosi u dovoljnim količinama, beba će početi da ga crpi iz njenih kostiju, što može za posledicu da ima problem sa zubima. Unos kalcijuma ne sme da se zanemari ni tokom dojenja, jer se na taj način smanjuje rizik od razvoja osteoporoze, bolesti koja sve češće pogađa savremenog čoveka, a naročito žensku populaciju. Vitamin D je neophodan da bi se kalcijum iz creva efikasno iskoristio, smatra se da potreba za njim u trudnoći nije povećana u odnosu na ishranu žene koja nije trudna. Međutim studije govore da postoji deficit i ovog minerala kod trudnica.

Odlični izvori minerala

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Susam sjajan u trudnoći kao pasta taan

Susam zaslužuje prvo mesto na spisku namirnica bogatih kalcijumom, jer ga sadrži čak sedam puta više od mleka. Osim toga, susam sadrži ulje, bakar, mangan, gvožđe, vitamine E i B1, kao i biljne smole i gorke materije, koje mu daju prepoznatljiv miris. Susam treba jesti u mlevenom obliku, kao susam pastu tan. Tan može da se jede uz kašu od žitarica, ili  sa medom i kuvanom pšenicom i jezgrima badema kao poslastica.

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Suve smokve u trudnoći

Suve smokve su bogate kalcijumom i  idealna su namirnica za trudnice, jer olakšavaju probavu i sprečavaju i otklanjaju opstipaciju (zatvor), a samim tim preveniraju i nastanak hemoroida. Dokazano su sredstvo za snižavanje krvnog pritiska, kao i holesterola i triglicerida u krvi. Jedite ih samostalno, u kombinaciji s drugim voćem, ili s jezgrastim plodovima. Ne treba ih jesti posle jela, već sat vremena pre obroka.

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Leblebije superhrana za trudnice

Leblebije, mahunarka, osim što sadrži dosta kalcijuma, izuzetno je bogata i magnezijumom, koji je podjednako važan za očuvanje zdravlja kostiju, jer učestvuje u vezivanju kalcijuma za kosti. Osim toga, magnezijum utiče na prevenciju spontanog pobačaja i prevremenog porođaja. Trudnice treba da jedu leblebije i zbog bogatog sadržaja gvožđa i vlakana, jer će na taj način poboljšati krvnu sliku, ali i sprečiti pojavu zatvora i hemoroida. Leblebije se kuvaju kao pasulj, a od njih mogu da se naprave i vrlo ukusni namazi.

Minerali u trudnoći - Susam, leblebije, bundevine semenke...

Bundevine semenke preporučene trudnicama

Očišćene semenke bundeve izuzetno su bogate proteinima, kao i mnogim vitaminima i mineralima, od kojih se naročito ističu gvožđe i cink, pa se preporučuju u trudnoći. Pored lanenog semena, bundevine semenke su na drugom mestu po količini omega-3 masnih kiselina, kada je biljna hrana u pitanju. Cink je vrlo važan za funkcionisanje enzima, za sintezu belančevina, stvaranje insulina i razvoj reproduktivnih organa i imunog sistema.

avatar
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...