23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija

23 Nedelja trudnoće

23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.

Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?

Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja, koji ne moraju da se poklapaju sa Vašim, što ćete i sami primetiti kada se umirite. Kako plod dobija na težini i dužini, pokreti su sve jači i češći, i mogu se videti kada se posmatra Vaš stomak.

23. Nedelja trudnoće – ubrzani razvoj ploda

Organi ploda koji su već u prethodnim nedeljama formirani nastavljaju da rastu i sazrevaju. Nastavlja se proizvodnja krvnih pločica u koštanoj srži. U mozgu se nastavlja ubrzan rast nervnih ćelija koje kontrolišu čula, i druge osnovne životne funkcije kao što je disanje, a od sada i razvijen osećaj za pokret, smatra se da plod može osetiti kada majka pleše ili radi vežbe.

Takodje usled očvrsnuća kostiju u unutrašnjem uhu sluh ploda je sve bolji. Istraživanja su pokazala da plod lakše čuje dublje muške glasove od viših ženskih, to kažite tati kako bi razgovarao sa Vašom i njegovom bebom.

Pluća se pripremaju za svoju funkciju po rođenju

Počinje da se stvara surfaktant, supstanca koja se nalazi u alveolama pluća i omogućiće im da se naduvaju, a pluća rašire kada se Vaša  beba rodi kao i da pluća budu spremna za prvi udah vazduha. Surfaktant je hidrofobna lipido-proteinska smeša koja oblaže alveole u plućima i ne dozvoljava im da se slepe, na taj način omogućava da kada dodje do porodjaja, beba može da udahne vazduh koji će da  dopre do alveola pluća.

Stomak trudnice sve više raste
Stomak trudnice sve više raste

Koža je tanka i nežna

Koža ploda je i dalje tanka i providna, mogu se videti organi i kosti, lako naborana usled rasta, jer povećanje potkožnog masnog tkiva ne prati rast kože još uvek, to će se nešto kasnije postići. Crvenkaste je boje usled prisustva velikog broja površnih kapilara i vena. Kada se popuni potkožno masno tkivo crvenkasta boja će se izgubiti.

Količina plodove vode se u trudnoći prati

Plodova voda koja se nalazi oko ploda sada ima sve više hranljivih materija i time značajniju ulogu u zaštiti ploda od infekcije, očuvanju telesne temperature, kao i uvežbavanju pokreta i jačanju mišića ploda. Sada je ima oko 500ml, a osvežava se na 3-4 sata.

Promene kod trudnice u dvadeset tri nedelje trudoće

Stomak trudnice sve više raste i uvećana materica počinje polako da pritiska na okolne organe, rebra se podižu na gore i prema spolja. To može uticati da trudnica ima kratak dah, ne može duboko da udahne, lakše se zamara.

23 Nedelja trudnoce
Unosite dovoljno tečnosti, ako vam je ginekolog dozvolio, fizička aktivnost je dobrodošla!

Urinarne infekcije u trudnoći su česte

Usled pritiska na mokraćnu bešiku moguće je i češće mokrenje, a sa druge strane usled dejstva hormona progesterona dolazi do opuštanja mišića mokraćne cevi ( uretre) i sfinktera što uzrokuje vraćanje urina iz bešike ka bubrezima i može dovesti lakše do urinarne infekcije.

Poznato je da je trudnoća stanje kod koga lakše i češće dolazi do urinarnih infekcija, zato čim osetite simptome kao što su: učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, otežano mokrenje, čest nagon na mokrenje, temperaturu i bol u lumbalnim ložama idiete kod ginekologa.

Koliko često treba raditi laboratorijska ispitivanja?

Savetuje se da ako su laboratorijski nalazi uredni treba da ih radite na 6 do 8 nedelja. Ako u nalazu celokupnog urina ima dosta bakterija, ili imate simptome za urinarnu infekciju treba da uradite i urinokulturu. Takodje je potrebno uzimati dosta tečnostii kada god osetite potrebu ići u toalet, nikako da zadržavate urin i čekate kada ćete otići u toalet.

23 Nedelja trudnoce
Kako trudnoća odmiče, tako se povećavaju potrebe za mineralima i vitaminima…

Anemije u trudnoći

Ovo je i period kada može doći do nastanka anemije u trudnoći, usled povećanih potreba za gvoždjema nedovoljnog unošenja. Manifestuje se zamaranjem, pospanošću, vrtoglavicom naročito pri naglom ustajanju, može se javiti i ubrzan puls.

Anemija je češća kod višeplodnih trudnoća. Obratite se ginekologu da vidite da li je dovoljno hranom da korigujete anemiju ili je potrebno da se uvedu suplementi sa gvoždjem, i da Vam odredi u zavisnosti od stepena anemije koji Vam preparat treba (sa umerenom ili većom koncentracijom gvoždja).

23 nedelja trudnoce
Vaš ginekolog će znati koji suplement je za vas optimalan izbor

Budite pažljivi prema sebi

Pojava otoka na nogama, rukama, licu je sada izraženija i češća, usled viška tečnosti i povećanog krvotoka čak do 50%, što omekšava ligamente, tkiva i zglobove (uloga je da omogući širenje tela kako bi trudnoća dalje nesmetano napredovala). Kako biste sebi olakšali, prilagodite svoje aktivnosti (koliko možete, podelite obaveze sa svojima), obuću i odeću da Vam bude udobna i da Vas ne steže.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…