7 Nedelja trudnoće – Najtačnija procena termina porođaja

7 Nedelja trudnoće (sedma nedelja trudnoće)

Sadržaj

7 nedelja trudnoće je druga polovina drugog lunarnog meseca. Nastaju značajne promene a beba naglo raste! Najtačnija procena termina porođaja je u sedmoj nedelji trudnoće.

Kako raste embrion u sedmoj nedelji?

Embrion toliko brzo raste da je krajem ove nedelje duplo veći nego u prethodnoj nedelji, od 5-10mm. Smatra se da u sedmoj i osmoj nedelji trudnoće najpreciznije može da se po veličini ploda (izmernoj UZ-kom) proceni termin.

7 Nedelja trudnoće (sedma nedelja trudnoće)
Embrion ubrzano raste

Najtačnija procena termina porođaja je u sedmoj nedelji?

Da, u kasnijim nedeljama trudnoće se smatra da postoje veća odstupanja procene termina porodjaja uslovljena proporcijama roditelja. Procena termina porodjaja na osnovu veličine ploda, izmerene UZ-nim aparatom je prema srednjim vrednostima populacije, i varira u zavisnosti od podneblja i rase.

Kako se razvija embrion u 7. nedelji?

Embrion ili plod je u fazi izuzetno brzog rasta, pupčana vrpca sada preuzima ulogu  ishrane ploda, koju je do sada obavljala žumančana kesa. Pupčana vrpca povezuje posteljicu majke sa crevima ploda, prenosi hranljive materije i kiseonik ka plodu, istovremeno uklanja otpadne materije.

Pupoljci ruku i nogu koji su se formirali u šestoj nedelji sada toliko brzo rastu da se vide ruke, noge, kolena, naziru šake i stopala. Takodje nastaju usta, jezik, formiraju se očni kapci. Još uvek kao nastavak trtične kosti postoji mali rep, koji u narednim nedeljama nestaje.

Nastaju moždane hemisfere u kojima se formiraju nervne ćelije. Stvara se jetra gde nastaju crvena krvna zrnca, i pankreas u kome počinje lučenje insulina. Formirali su se i bubrezi, koji će u narednim nedeljama početi sa izlučivanjem urina.

7 Nedelja trudnoće (sedma nedelja trudnoće)
Uz dozvolu ginekologa vežbajte sa fitnes instruktorom kvalifikovanim  za rad sa trudnicama

Stvara se zaštita za bebu

Još jedna jako važna stvar, formira se sluzavi čep u grliću materice, koji igra nezamenljivu ulogu u zaštiti ploda. Štiti plod od infekcije, koja se može preneti iz vagine majke, tako što sadrži antitela, i druge antimikrobne supstance. Takodje čini i mehaničku barijeru koja zatvara cervikalni kanal, te i na taj način štiti plod. Sluzavi čep se održava sve do samog porodjaja, i nekoliko dana pred, ili na samom porodjaju dolazi do njegovog „pucanja“.

Trudnica ima i dalje simptome rane trudnoće

Majka uglavnom ima simptome koji su u prvom tromesečju trudnoće: mučninu, koja može biti praćena i povraćanjem, gadljivost na odredjene mirise i ukuse, učestalo mokrenje, napetost i bol u grudima, zamor, zatvor,… Uglavnom su svi ovi sipmtomi bili i u prethodnoj nedelji trudnoće, sada su izraženiji, ali jedan od novih simptoma je zatvor, koji trudnicama čini problem. Delom je posledica uvećanja materice, ali većim delom je posledica hormonskog uticaja trudnoće, kao i svi ostali simptomi.

7 Nedelja trudnoće (sedma nedelja trudnoće)
Ne preterujte sa hranom, ali vodite računa da vaša ishrana bude raznovrsna

Kako olakšati probleme „simptoma trudnoće“?

Ne preporučuje se uzimanje laksativnih sredstava, mogu se koristiti sirupi koji se ne resorbuju u digestivnom traktu a olakšavaju stolicu kao što je lactulosa. Potrebno je da trudnica unosi dovoljno tečnosti do 2l. dnevno, kašastu hranu, sa dosta biljnih vlakana: voće, povrće, žitarice. Koliko je važna ishrana važno je i kretanje, eventualno laka fizička aktivnost, ako nije zabranjena od strane ginekologa.

Napetost i uvećanje grudi je takodje posledica hormona koji se luče tokom trudnoće, i potrebno je nabaviti prsluče većeg broja koje če biti udobno bez žice i korpi. Smatra se da još uvek nisu povećane potrebe za hranom, dovoljno je da se trudnica  raznovrstno i uobičajeno hrani. Dolazi do promene metabolizma u trudnoći tako da trudnice češće ogladne, što uzrokuje potrebu za uzimanjem češćih obroka, sa istim ukupnim unosom namirnica.

Intimni odnosi u sedmoj nedelji trudnoće

Ako je trudnoća normalnog toka, trudnice mogu imati intimne odnose. U slučaju da je ginekolog preporučio mirovanje i ordinirano terapiju održavanja trudnoće, obavezna je apstinencija od seksualnih odnosa.

Trudnica treba da vodi računa da se ne zamara, ne ide na velike skupove, ne boravi u prostorijama gde ima duvanskog dima, ne koristi lekove i supstance koje mogu štetiti plodu,  boravi na svežem vazduhu kad god može, provodi što više vremena sa partnerom u razmišljanjima i dogovorima.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...