6 Nedelja trudnoće (šesta nedelja trudnoće)

6 Nedelja trudnoće (šesta nedelja trudnoće)

6 nedelja trudnoće obeležava rast ploda, i početak potrebnih pregleda trudnice… Plod je sad star četiri nedelje, veličine je od 2-4mm, sa jasno vidljivom srčanom radnjom i žumančanom kesom.

6. nedelja trudnoće, sa sigurnošću se potvrđuje trudnoća

U ovoj nedelji se najčešće postavlja dijagnoza trudnoće, i ginekološkim pregledom se konstatuje uvećanje i razmekšanje materice, a na UZ se vidi plod sa srčanom radnjom. Takodje ako se do sad nije jasno video plod i ponavljali smo UZ-ni pregled, sada možemo da potvrdimo trudnoću.

Kako izgleda plod u 6. nedelji trudnoće?

Na UZ-nom pregleduse vidi glava ploda koja je velika u odnosu na telo, vide se začeci ruku i nogu, kao i začeci očiju, nosa i ulegnuća gde se formiraju uši. Srce ploda kuca frekvencijom od 90-120/min, i povećavaće se kako bude napredovala trudnoća, sve do oko 160/min, da bi na rodjenju bila oko 130/min. Sada su formiranivitalni organi: bubrezi, mozak, creva, pluća, jetra, i nastaviće da se razvijaju tokom cele trudnoće, formira se i hipofiza, mišići  i kosti.

6 Nedelja trudnoće (šesta nedelja trudnoće)

Trudnice imaju slabije ili jače izražene siptome trudnoće

Trudnica ima sve simptome trudnoće, sve izraženije, mučninu, napetost u grudima, učestalo mokrenje, osetljivost na odredjene mirise i hranu, pospanost, zamor, nekad i promene raspoloženja koje ranije nije imala. Neke trudnice imaju slabo izražene simptome, a neke ih uopšte nemaju, ali su svesne da su u drugom stanju po promenama u organizmu. Kao i u prethodnoj nedelji svi vitalni oragni se dalje razvijaju i jako je važno da ne konzumira alkogoh, cigare (ili da ih smanji na manje od 5 dnevno), lekove koji su štetni za plodi izbegava veće skupove i druženja. Može se pojaviti oskudan, najčešće braonkast iscedak, ponekad i svetlo crveno blago krvarenje, koje ne mora da znači da sa plodom nije u redu. Uglavnom je posledica odljubljivanja manjeg dela unutrašnjosti materice koji još nije zahvaćen promenama trudnoće. Ako trudnica nema i bolove uz krvarenje to je bolje, i najverovatnije nije ozbiljno. Pojava bolova može da nagovesti da se dešavaju promene koje mogu dovesti i do lošeg ishoda trudnoće. Najsigurnije je da se jave svom ginekologu, ili ako je vikend i noć u ginekološko-akušersku bolnicu. Postoji terapija koja se ordinira i vrlo brzo prestaje iscedak i krvarenje, a bolovi se polako smanjuju.

Višeplodne trudnoće

U slučaju višeplodnih trudnoća, prvenstveno blizanačkih, može se desiti da se jedan plod izgubi (nestali blizanac-vanishing twin), dešava se da trudnica čak i nema simptome a na nekom od narednih UZ-nih pregleda se konstatuje da je ostao jedan plod.

Pregledi u 6. nedelji trudnoće

Trudnica koja se javi ginekologu, dobija da uradi krvnu grupu, Rh faktori osnovne laboratorijske analize, ako nema neke od hroničnih bolesti. Korisno je uraditi uz osnovnu laboratoriju kao skrining štitaste žlezde i TSH. U zavisnosti od nalaza ginekolog će odrediti da li je potrebno nešto od suplemenata ili samo folna kiselina i ishrana bogata vitaminima i mineralima. Još uvek nema potrebe da se uvećavaju potrebe za ishranom, potrebno je pravilno rasporediti raznovrsnu hranu koja prija trudnici, sa dosta voća, povrća, mesa, mlečnih proizvoda i ribe.

Do kada traje najosetljiviji period trudnoće?

Radujete se, imate razlog, ali brinite o sebi , budite pažljivi jer ste u „drugom stanju“. Pratite potrebe svog tela, koje su sada promenjene, uvažite savete svog ginekologa. Pokušajte da smanjite stres, mislite pozitivno, razmišljajte o vezi koju ćete započeti sa vašom bebicom. Još ste u veoma osetljivom periodu trudnoće, koji će trajati do kraja 12. nedelje. Sada imate sigurnost vašeg stanja, trudnoće, saznanja da ćete proći jedan divan period života i postati majka. I pored izbora adekvatne ishrane, nega vašeg tela će biti drugačija. Čitajte etikete proizvoda i orijentišite se na one koji su trudnicama primereni i preporučeni.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…