6 Nedelja trudnoće (šesta nedelja trudnoće)

6 Nedelja trudnoće

Sadržaj

6 nedelja trudnoće obeležava rast ploda, i početak potrebnih pregleda trudnice… Plod je sad star četiri nedelje, veličine je od 2-4mm, sa jasno vidljivom srčanom radnjom i žumančanom kesom.

Sa 6 nedelja trudnoće, sa sigurnošću se potvrđuje trudnoća

U 6 nedelja trudnoće se najčešće postavlja dijagnoza trudnoće, i ginekološkim pregledom se konstatuje uvećanje i razmekšanje materice, a na UZ se vidi plod sa srčanom radnjom. Takodje ako se do sad nije jasno video plod i ponavljali smo UZ-ni pregled, sada možemo da potvrdimo trudnoću.

Plod u 6. nedelji trudnoće

Na UZ-nom pregledu se vidi glava ploda koja je velika u odnosu na telo, vide se začeci ruku i nogu, kao i začeci očiju, nosa i ulegnuća gde se formiraju uši. Srce ploda kuca frekvencijom od 90-120/min, i povećavaće se kako bude napredovala trudnoća, sve do oko 160/min, da bi na rodjenju bila oko 130/min. Sada su formiranivitalni organi: bubrezi, mozak, creva, pluća, jetra, i nastaviće da se razvijaju tokom cele trudnoće, formira se i hipofiza, mišići  i kosti.

6 Nedelja trudnoće (šesta nedelja trudnoće)

Trudnice imaju slabije ili jače izražene siptome trudnoće

Trudnica ima sve simptome trudnoće, sve izraženije, mučninu, napetost u grudima, učestalo mokrenje, osetljivost na odredjene mirise i hranu, pospanost, zamor, nekad i promene raspoloženja koje ranije nije imala. Neke trudnice imaju slabo izražene simptome, a neke ih uopšte nemaju, ali su svesne da su u drugom stanju po promenama u organizmu. Kao i u prethodnoj nedelji svi vitalni oragni se dalje razvijaju i jako je važno da ne konzumira alkogoh, cigare (ili da ih smanji na manje od 5 dnevno), lekove koji su štetni za plod i izbegava veće skupove i druženja. Može se pojaviti oskudan, najčešće braonkast iscedak, ponekad i svetlo crveno blago krvarenje, koje ne mora da znači da sa plodom nije u redu. Uglavnom je posledica odljubljivanja manjeg dela unutrašnjosti materice koji još nije zahvaćen promenama trudnoće. Ako trudnica nema i bolove uz krvarenje to je bolje, i najverovatnije nije ozbiljno. Pojava bolova može da nagovesti da se dešavaju promene koje mogu dovesti i do lošeg ishoda trudnoće. Najsigurnije je da se jave svom ginekologu, ili ako je vikend i noć u ginekološko-akušersku bolnicu. Postoji terapija koja se ordinira i vrlo brzo prestaje iscedak i krvarenje, a bolovi se polako smanjuju.

Višeplodne trudnoće

U slučaju višeplodnih trudnoća, prvenstveno blizanačkih, može se desiti da se jedan plod izgubi (nestali blizanac-vanishing twin), dešava se da trudnica čak i nema simptome a na nekom od narednih UZ-nih pregleda se konstatuje da je ostao jedan plod.

Pregledi u 6. nedelji trudnoće

Trudnica koja se javi ginekologu, dobija da uradi krvnu grupu, Rh faktor i osnovne laboratorijske analize, ako nema neke od hroničnih bolesti. Korisno je uraditi uz osnovnu laboratoriju kao skrining štitaste žlezde i TSH. U zavisnosti od nalaza ginekolog će odrediti da li je potrebno nešto od suplemenata ili samo folna kiselina i ishrana bogata vitaminima i mineralima. Još uvek nema potrebe da se uvećavaju potrebe za ishranom, potrebno je pravilno rasporediti raznovrsnu hranu koja prija trudnici, sa dosta voća, povrća, mesa, mlečnih proizvoda i ribe.

Do kada traje najosetljiviji period trudnoće?

Radujete se, imate razlog, ali brinite o sebi , budite pažljivi jer ste u “drugom stanju“. Pratite potrebe svog tela, koje su sada promenjene, uvažite savete svog ginekologa. Pokušajte da smanjite stres, mislite pozitivno, razmišljajte o vezi koju ćete započeti sa vašom bebicom. Još ste u veoma osetljivom periodu trudnoće, koji će trajati do kraja 12. nedelje. Sada imate sigurnost vašeg stanja, trudnoće, saznanja da ćete proći jedan divan period života i postati majka. I pored izbora adekvatne ishrane, nega vašeg tela će biti drugačija. Čitajte etikete proizvoda i orijentišite se na one koji su trudnicama primereni i preporučeni.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...