Lekovi za Hipotireoidizam i Hipertireoidizam u Trudnoći i Periodu Dojenja

0

Lekove treba uzimati samo po preporuci lekara, koji ima uvid u vase celokupno zdravstveno stanje, a u periodu trudnoće i dojenja sa posebnim oprezom. 

Koji se lekovi primenjuju za hipotireoidizam i hipotireoidizam u periodu trudnoće i dojenja?

Lekovi za hipotireoidizam

Hipotireoidizam se leči tzv supstitucionom terapijom (Tivoral, Euthyrox, Letrox). Najbitnije je da se primenom ove terapije održavaju hormoni štitaste žlezde u normali u vreme začeća ali i sve vreme trudnoće. Najveća greška je prekinuti terapiju u trudnoći. Posebno su osetljiva prve 3 meseca, tzv organogeneza, kada se insistira na idealnoj regulaciji, kada TSH mora biti ispod 3, praktično 2,5. Posle porođaja u vreme dojenja takođe je neophodna dalja terapija.

U vreme trudnoće obavezne su kontrole jednom mesečno za prva tri meseca.

lekovi kod poremećaja rada štitne žlezde u periodu trudnoće i dojenja Lekovi za hipertireoidizam  

Hipertireoidizam se leči tzv tireosupresivnim lekovima (lekovi koji blokiraju sintezu hormona štitaste žlezde Tiastat, Thyrozol, PTU). Najbolje je za začeće sačekati momenat remisije/izlečenje odnosno zalečenje/ kada je moguće ukinuti terapiju bar za prva 3 meseca.

Ukoliko se bolest pogorša u vreme trudnoće moguće je lečiti svim navedenim lekovima u maloj dozi, ali prednost se daje PTU koji najmanje prolazi preko posteljice na plod. U vreme dojenja istom leku se daje prednost jer manje prelazi u majčino mleko. Ukoliko su neophodni, lekovi koji se koriste kod hiperaktivne štitne žlezde, karbamazol i propilitiouracil, uzimaju se tokom trudnoće, pod nadzorom lekara.

Terapija u toku trudnoće daje se u cilju kontrole hipertireoidizma majke uz najmanji rizik za hipotireoidizam ili hipertireoidizam fetusa. Hipertireoidizam se javlja u 0.1-0.4% svih trudnoća, a od toga 85% slučajeva ima Grejvsovu bolest. Najveća aktivnost tokom trudnoće se viđa u prvom trimestru i posle porođaja, pa
se u tim periodima najčešće može otkriti novonastala Grejvsova bolest, pogoršanje stabilnog toka na terapiji ili
recidiv bolesti.

Lečenje hipertireoidizma majke tokom laktacije –  poslednjih godina je dokazano da se u mleku  majke nalaze ovi lekovi u zanemarljivim koncentracijama koje ne mogu dovesti doneželjenih  promena, pa su i preporuke Američke
pedijatrijske akademije da se tionamidi mogu bezbedno uzimati.

Share.

About Author

Comments are closed.