Blizanačka Trudnoća i Stres

0

Za većinu roditelja vest o tome da je trudnoća blizanačka je veoma uzbudljiva. Svaka trudnoća je uzbudljiva, ali blizanačka predstavlja nešto posebno.

Blizanačka trudnoća je veoma retka i samim tim predstavlja uvek iznenađenje za roditelje, ma koliko da su joj se možda nadali. Nekada je zaista potpuno neočekivana, slučajna, a nekada je nastala nakon vantelesne oplodnje (kada je mnogo veća verovatnoća za blizance), ili je u majčinoj familiji bilo mnogo slučajeva blizanaca („sklonost“ ka blizanačkoj trudnoći odnosi se samo na ženinu stranu porodice, ne na muževljevu), pa su roditelji na neki način bili pripremljeni.

Dve uspravne crte menjaju stav!

Većina knjiga koju ćete čitati u trudnoći odnosi se na jednu bebu. Većina opisa simptoma u tim knjigama ne uzima u obzir da trudnica nosi više od jedne bebe. Naposletku, većina zabavnih majica za trudnice, sa slikama beba koje vire iz stomaka, imaju samo jednu bebu na slici. Kada kažete da ste trudni, niko vas neće pitati: „Koliko beba?“, jer se podrazumeva da je jedna, dok ne kažete drugačije.

Čak i na mnogim pregledima uglavnom morate posebno da naglasite da su dve bebe u pitanju. Ako nosite blizance imaćete mnogo, mnogo više pregleda, kontrola i testova, jer već samom činjenicom da imate dve bebe svrstani ste u visokorizične trudnoće, pa makar vi i vaše bebe bili zdravi kao dren.

Prenatalna dijagnostika se komplikuje kod blizanačke trudnoće. Postoje poslednjih godina razni testovi iz krvi majke (izvadi se krv trudnici kao kod običnog vađenja krvi) koji na vrlo elegantan način (ali i vrlo skup), bez bilo kakvog rizika po bebu mogu da vide neke od stvari koje vidi amniocenteza (u svim prenatalnim testovima najčešće se traga za Daunovim sindromom). Međutim, ti testovi su, za sada, vrlo ograničene moći kada su blizanci u pitanju. To buduće roditelje blizanaca stavlja pred pitanje raditi amniocentezu ili ne. Jer kad su dve bebe, tada uglavnom (ali ne obavezno) predlažu da se rade dve amniocenteze (osim ako su jednojajčani blizanci u pitanju), što udvostručuje njen rizik. Dok sama nisam trebala da donesem tu odluku, dok nisam bila trudna, nije mi bio jasan taj strah trudnica od amniocenteze. Taj malecki procentić rizika izgledao mi je tako smešan, kao nešto oko čega ne treba uopšte razmišljati. Koja je šansa da se tako malecka verovatnoća neke komplikacije ipak dogodi? Međutim, istog momenta kada mi je kućni test pokazao dve uspravne linije mnogi moji stavovi su se promenili iz korena. Taj malecki procentić rizika, sada udvostručen za dve bebe (što je i dalje veoma malo) izgledao mi je kao planina veliki. Da li da izlažem naše bebe takvom jednom riziku, koji, takav malecki, i dalje je veći od rizika da sa bebama nešto nije u redu. Ili, s druge strane, da do kraja trudnoće strahujem oko kojekakvih budućih „soft markera“ koji mogu, a ne moraju da znače nešto.

Imajte na umu, trudnice su osetljive! – Ja sam naposletku odlučila da postoji granica do koje je u redu da sumnjam u lekare i medicinu, a da u nekom trenutku ipak treba da odlučim hoću li im verovati ili ne. Većina mama mi je savetovala (bez da sam tražila savet) da ne idem na amniocentezu, one su odbile, ili bi odbile da su im preporučili. Naravno, svako brani svoj stav. Imam samo jedan savet u vezi sa tim: ako neka trudnica odluči za amniocentezu ili se nećka, nemojte je savetovati. Ako se odluči da odbije, ok, ali ako se odluči da je uradi, vaši saveti kao da joj govore: „Ti nisi dobra mama kad svoju bebu ili bebe izlažeš takvom riziku.“ Možda to sa strane zvuči smešno, kao da pravimo od komarca magarca, ali trudnice su vrlo osetljive na skrivena značenja vaših reči. Trudnice, pogotovo ako nose blizance ili više od dve bebe, imaju već dovoljno psiholoških izazova suočavajući se sa svim tim mnogobrojnim pregledima. Teško da se mogu osećati baš mnogo snažno i zdravo kada svako malo traže da se urade neki novi testovi..

Mnoge mame odbijaju amniocentezu jer znaju da bi zadržale bebu kakvi god bili rezultati testa. S druge strane, mnoge mame bi takođe zadržale, ali žele da znaju, žele da budu pripremljene. Ja sam od tih mama koje žele da znaju, pa će videti šta će nakon tih saznanja. Mene je zanimalo pitanje na koje sam jedva uspela da dobijem odgovor od lekara (lekari nisu voljni da daju takve informacije jer ljutiti roditelji mogu da naprave veliku štetu reputaciji lekara, govoreći stvari kao što su: „lekar mi je rekao da ubijem svoju bebu…“). Interesovalo me je da li postoji opcija da se zadrži jedna beba ako su blizanci, ako sa drugom bebom nešto ozbiljno nije u redu. Nisam znala kako se to radi, mora li se odlučiti između pobačaja oba deteta (i zdravog i obolelog) i odluke zadržati oba (i obolelo dete i zdravo), ili postoji neka treća opcija da se zadrži samo to zdravo dete? Treća opcija postoji, može se zadržati samo jedno dete, ako se tako odluči.

Za bolje raspoloženje!

Takvo je pravilo  – Mnogo je lakše kada shvatite da je to takvo pravilo – prečesti pregledi i specijalni tretman – kada su u pitanju višeplodne trudnoće, nego ako to sve shvatite lično. U medicini se većina stvari zasniva na statistici, a to uopšte ne mora da se odnosi na vas. Vi lično, i vaše bebe, možete biti u daleko manjem riziku i mnogo zdraviji nego većina trudnica sa jednom bebom, ali lekari će vas svakako tretirati kao visokorizičnu trudnoću i svakako ćete imati sve te testove (koje uvek možete da odbijete).

Pokušajte da to ne primate k srcu. Većina pregleda prođe savršeno uredno, a većina problema, ako ih i bude, reše se sami od sebe tokom trudnoće ili nakon nje.

Share.

About Author

Comments are closed.