Indukovani porođaj kada je potreban a kada se ne radi?

Indukovani porođaj kada je potreban a kada se ne radi

Sadržaj

Indukovani porođaj kada je potreban a kada se ne radi? Indukovani porođaj je i dogovoreni porođaj, kada trudnica u dogovoru sa doktorom “zakaže porođaj”.

Kada je potreban indukovani porođaj, u kojim situacijama se doktor odlučuje  za indukciju porođaja. Indukovani porođaj  je i dogovoreni porođaj, što podrazumeva namerno izazivanje trudova i podsticanje porodjaja raznim tehnikama i lekovima.

Kada je potreban indukovani porođaj a kada je to želja trudnice?

Porođaj se indukuje u određenim situacijama koje se odnose na trudnicu i/ili dete. Odluku o namernom izazivanju kontrakcija materice donosi lekar kad proceni da postoje indikacije za to.

Indukcija se razlikuje od stimulacije porodjaja. Stimulacija porođaja predstavlja ubrzavanje, već započetog porođaja. Možete li Vi sami na prirodan način podstaknuti porođaj?  Postoje neki načini da podstaknete oslobađanje oksitocina. To može biti masaža grudi i bradavica, ali  je za utvrđivanje delotvornosti i sigurnosti ovakvih metoda potrebno provesti dalja istraživanja. Što se tiče uzimanja suplemenata, biljnih začina ili, pak, praktikovanja nekih drugih alternativnih metoda, one su uglavnom sigurne, ali se prethodno posavjetujte sa Vašim lekarom.

Priroda se pobrinula za većinu aspekata porođaja, ali ponekad je treba podstaknuti!

Indukovani porođaj kada je potreban a kada se ne radi

Kada je preporučen indukovani porodjaj?

Lekar Vam može preporučiti indukovani porođaj iz niza razloga, naročito ukoliko trudnoća počinje da ugrožava Vaše zdravlje ili, pak, zdravlje Vaše bebe:

 • porođaj kasni dve ili više nedelja
 • vodenjak je prsnuo, ali ne osećate trudove
 • Vaša beba je prestala rasti u neočekivano vreme
 • premalo je amnionske  tečnosti
 • posteljica se počela odvajati
 • bolujete od visokog krvnog pritiska  ili dijabetesa tipa 2

Odluka trudnice – dogovoreni porođaj

Danas je dogovoreni porođaj, zbog svojih prednosti (pogotovo ličnih razloga), postao svojevrsna „moda“. Bolnicama je lakše da  planiraju “poslovanje” kada imaju indukovane porođaje. U Americi  20% žena dogovori indukovani  porođaj ili carski rez u skladu sa svojim kalendarom obaveza?!  Porođaj, odnosno njegov datum, čini se, postaje planska aktivnost!

NAČINI I TEHNIKE INDUKCIJE POROĐAJA PROČITAJTE OVDE

Najčešći razlozi za indukovani porođaj 

prenesena trudnoća – toleriše se oko dve sedmice nakon termina,  jer se kod prenesenih beba može javiti niz komplikacija s posteljicom. Porođaj po pravilu sme kasniti do dve nedelje. Što porođaj više kasni, to će Vaša beba biti veća, što može otežati vaginalni porođaj.

starost posteljice – Posteljica posle 40 nedelja polako gubi sposobnost prenošenja krvi. Smanjenjem kapaciteta posteljice plod dobija manje hranjivih materija i kiseonika. Posledica može da bude stagniranje bebe u dobijanju na težini ali i gušenje usled nedostatka kiseonika.

intrauterini zastoj rasta ploda,

zamućena i mekonijalna plodova voda – kod infekcija i prisutnosti fekalija deteta,

ultrazvučno i klinički veće zrelo dete – bebina težina može uzrokovati probleme majci, ali merenje veličine bebe ultrazvukom može varirati za 20 % pa nije sasvim precizno i pouzdano,

hronične ili akutne bolesti majke – hipertenzija, bolest bubrega, bolesti srca, Crohnova bolest, ulcerozni kolitis itd.,

patologija trudnoće – preeklampsija, manjak plodove vode itd.,

gestacijski dijabetes – pojava šećerne bolesti u trudnoći,

sporo curenje plodove vode – kad vodenjak ne prsne kako treba,

prevremeno prsnuće vodenjaka – kad nema trudova, kako ne bi došlo do infekcije deteta,

neredovni trudovi – spori i mučni trudovi,

smrt deteta pre porođaja

razlozi za indukovani porođaj 

Lični razlozi za indukovani porođaj

Za indukciju porođaja koji nemaju medicinsku indikaciju kao npr. želja trudnice za određenim datumom, predlog opstetričara da se porođaj završi u njegovo radno vreme. To su zapravo programirani indukovani porođaji i najčešće se radi o povoljnim lokalnim opstetričkim nalazima i terminskoj gestacijskoj dobi, češće kod višerotki.

Kada se radi indukovanje porođaja?

Kod prenesenog termina porođaja (postterminske trudnoće), odnosno kada je termin porođaja prošao za više od 7 ili 10 dana (toleriše se do 14 dana nakon termina, odnosno trajanje trudnoće najduže 42 nedelje od prvog dana poslednje menstruacije). U praksi se lekari manje oslanjaju na verovatni termin porođaja, koji ne mora biti tačan, već na procenjenu starost trudnoće i ploda uz pomoć ultrazvuka i drugih parametara. Razlog za indukovanje porođaja u slučaju prenesene trudnoće je to što se kod „prenesene“ bebe mogu javiti razne komplikacije u vezi sa posteljcom, koja tada počinje da gubi svoju funkciju, odnosno da stari, pa sve slabije snabdeva bebu hranljivim materijama i kiseonikom. Nakon 40. nedelje, trudnice se intenzivno kontrolišu , kako se ne bi propustio neki od znakova pogoršanja stanja bebe , poznatog kao „patnja ploda“.

Šta kada je krupna beba?

Kada je beba dosta krupna (preko 4 kilograma) , naročito kada je trudnica je sitnije telesne konstrukcije. Tada se lekari odlučuju na indukciju, i pomoćne metode koje će izazvati jače trudove, i lakše.

Međutim, treba imati u vidu i to da merenje veličine bebe ultrazvukom nije sasvim precizno i može varirati i do 20% u odnosu na stvarnu bebinu težinu. Takođe, indukovani porođaj ne bi trebalo zakazivati pre kraja 39. nedelje trudnoćekod zdrave bebe i normalne trudnoće, a i tada se mora detaljnim analizama proveriti u kakvom stanju su bebina plućada li su dovoljno razvijena.

 • Kada je plovoda voda zamućena, zelena ili sadrži mekonijum , što je siguran znak da bi bebica trebalo što pre da izađe napolje, jer je u ovakvoj plodovoj vodi ona ugrožena. To takođe može biti i znak neke infekcije.
 • Kada dođe do pucanja vodenjaka, ali ne i do trudova (ili su trudovi jako spori, neredovni i jako bolni). Tada je moguće sačekati najviše 24 sata da trudovi krenu prirodnim putem, ali se u praksi uglavnom porođaj indukuje ranije, kako ne bi došlo do infekcije u materici i kako beba ne bi bila ugrožena.
 • Ukoliko trudnica ima visok pritisak, boluje od neke akutne ili hronične bolesti, dijabetesa, bolesti srca ili bubrega, tada je indukovanje porođaja najčešća opcija.

U cilju započinjanja ili pojačanja kontrakcija mogu se kombinovati različiti metodi, a stanje bebe i jačina kontrakcija prate se preko kardiotokografskog (CTG) zapisa. Da li i koliko brzo će doći do započinjanja porođaja i kako će indukcija ići zavisi od momenta indukcije, stanja grlića i spremnosti materice da reaguje na indukciju.

razlozi za indukovani porođaj 

Kada se ne radi indukovanje porođaja?

Postoje situacije u kojima se indukcija ne primenjuje čak i ako je trudnoća poodmakla, odnosno potrebno je da se trudnoća završi, a rešenje je operativni zahvat odnosno carski rez.

 1. ako je prvi porođaj završen carskim rezom
 2. ili je na materici ranije bila neka operacija,
 3. ako posteljica prelazi preko unutrašnjeg materičnog ušća,
 4. ako postoji aktivna infekcija genitalnog herpesa
 5. ili ako postoji vidljiva disproprocija između karlice majke i bebine veličine.
 6. ako prednajči karlica ploda
 7. ako je blizanačka trudnoća
 8. ako postoji anomalija ili deformacija na karlici majke

Kako izgleda indukovani porođaj?

Lekar mora najpre obaviti pregled kako bi utvrdio :

 1. stanje deteta(zrelost i može li izdržati vaginalni porođaj),
 2. stanje trudnice(zrelost vrata i mišića materice te je li sposobna izdržati vaginalni porođaj) i
 3. cefalopelvini indeks (potrebno je isključiti moguću disproporciju),
 4. te amnioskopom pregledao plodovu vodu. ( Amnioskop- šuplji tubus kojim se prolazi kroz dilatirani grlić materice I pod svetlom ocenjuje kvalitet plodove vode: bistra / mlečna / zamućena…)

Sledeći korak uključuje brijanje i klizmu (tečnost koja se uliva u debelo crevo u svrhu pražnjenja creva), kako bi se spriječila zaraza bebe bakterijama na spoljnom delu vagine tokom porođaja.

Ako ste zainteresovanai za indukovani porođaj, prvo morate razgovarati sa svojim ginekologom!

Indukovani porođaj povećava rizik od nastanka nekih komplikacija:

 • Indukovanje porođaja može povećati rizik od carskog reza. Rizik je još veći ako je u pitanju prvi porođaj.
 • Indukovani porođaj povećava rizik od prevremenog rođenja deteta, što povećava rizik od nastanka bolesti disajnog sistema.
 • Lekovi koji se koriste za indukovanje porođaja (oksitocin ili prostaglandin) mogu izazvati veliki broj kontrakcija i usporiti srčani ritam majke i bebe.
 • Neke metode indukovanja porođaja, kao što je namerno prokidanje vodenjaka,  mogu povećati rizik od nastanka infekcija kod majke i bebe.
 • Indukovanje porođaja može povećati rizik od zapetljavanja pupčanika, što bebi smanjuje ili u potpunosti prekida dotok kiseonika.
 • Jako su retki, ali postoje slučajevi prsnuća materice tokom indukovanog porođaja. U takvim slučajevima se vaginalni porođaj zaustavlja i nastavlja putem carskog reza.

Indukovani porođaj može uzrokovati slabljenje mišića karlice, što povećava rizik od krvarenja nakon porođaja.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...