Indukovani Porođaj – Načini i Tehnike Indukcije Porođaja

Indukovani Porođaj

Sadržaj

Indukovani porođaj se može sprovesti na nekoliko načina korišćenjem više tehnika. Svi oni su, u stvari, pokušaj imitacije  prirodnih mehanizama porođaja.

Indukovani porođaj – kako se sprovodi?

Potrebno je naglasiti da trudnica može ODBITI indukovani porođaj u bilo kom obliku. U tom slučaju mora potpisati da prihvata rizik, i da je svesna svoje odluke. Indukovani porodjaj  je dogovoreni porođaj, tj. namerno izazivanje trudova i podsticanje porodjaja raznim tehnikama i lekovima.

Indukovani Porođaj

Medicinski razlozi indukcije porođaja

Bez obzira koja metoda ili način indukovanog porođaja bio, treba znati da je indukcija primenjena, kako bi se sprečile moguće nepoželjne posledice za majku i dete, ili oboje. Indukovani porođaj treba voditi pod budnim okom medicinskog osoblja, a ukoliko indukcija porođaja nije dala rezultate ili dođe do komplikacija, porođaj se završava operativnim putem, carskim rezom.

INDUKOVANI POROĐAJ KADA JE POTREBAN  A KADA NE PROČITAJTE OVDE

Uslovi potrebni da bi se primenila indukcija – Bišopov skor

Pored normalnog CTG-a (kardiotokografije) i zdravog rada srca bebe, posmatra se i Bišop skor (Bishop score). Koja će se tehnika indukovanog porođaja koristiti, zavisi od Bišopovog skora, tj. zbira određenih vrednosti kojima se procenjuje zrelost vrata materice i otvorenost. tBišop skor je zapravo zbir ocena grlića materice na osnovu karakteristika kao što su pozicija, skraćenje, konzistencija, angažovanje glavice, dilatacija, a koji pokazuje da li je bolje raditi indukciju ili ne.

Ocena Bišop–a je najčešće korišćena metoda za procenu spremnosti grlića materice za indukciju. To znači da lekar ne daje indukciju po slobodnoj proceni već se vodi parametrima koji ukazuju na to da li porođaj može da počne.

Test sadrži pet mera na osnovu kojih se izračunava konačan Bišop skor (pogledaj tabelu).

Grlić Skor
Bodovi 0 1 2 3
Pozicija Nazad Centralno Napred /
Konzistencija Čvrst Srednje čvrst Mek /
Skraćenje (%) 0-30 40-50 60-70 Preko 80
Dilatacija (cm) Zatvoren 1-2 3-4 Preko 5
Angažovanost glavice -3 -2 -1, 0 +1, +2

Bišop skor je prvobitno razvijen kako bi predvideo verovatnoću da žene uđe u prirodan porođaj u bliskoj budućnosti. Žena koja ima nisku ocenu 1 ne bi mogla da očekuje da se porodi još oko 3 nedelje. Žena sa višim rezultatom od 10 može očekivati da uđe u porođaj u roku od nekoliko dana.

Iako je Bišopova ocena prvobitno korišćena da proceni verovatnoću vaginalnog porođaja kod žena koje su već rađale (višerotke), sada se koristi i za žene koje su prvorotke i kod kojih se predviđa indukcija porođaja. Ako je Bišop skor 8 ili veći, šanse za vaginalni porođaj su dobre, a za grliće materice se kaže da su povoljni ili “zreli” za indukciju. Ako je Bišop rezultat 6 ili manje, šanse za vaginalni porođaj su male, a za grliće materice se smatra da su nepovoljni ili “nezreli” za indukciju.

Jednostavniji Bišop skor koji koristi samo dilataciju, skraćenje i angažovanost, može biti prediktivan za uspešnu indukciju kao izvorni potpun Bišop skor. Jednostavan Bišopov skor od 5 ima sličnu prediktivnu vrednost uspešnog vaginalnog porođaja kao originalni Bišop skor koji je veći od 8.

Indukovani Porođaj

Načini i tehnike indukcije porođaja

U okviru indukovanog porođaja koriste se sledeće tehnike:

 • Odvajanje plodovih ovojaka od zidova materice, čime dolazi do lučenja određenih materija koje prirodno započinju porođaj. Nakon toga obično dođe do slabijih bolova i oskudnog krvarenja, što je normalno, ali ako se pojača, treba se odmah javiti lekaru.
 • Dilatacija grlića pri akušerskom pregledu – proširenje grlića koji je već skraćen ili raširen, čime se deluje na lučenje materija koje prirodno započinju porođaj
 • Prokidanje vodenjaka ili amniotomija. Umetanje odgovarujeg medicinskog instrumenta (zupčaste kuke , kohera) kroz otvoreno ušće i prokidanje vodenjaka najčešće se koristi kod trudnica s vrlopovoljnim lokalnim opstetričkim nalazima (vrat maternice skraćen ili nestao, ušće delimično otvoreno “ oko 3 poprečna prsta”).U slučajevima indukcije porođaja ovim putem treba misliti na činjenicu da prokidanjem vodenjaka određujemo vreme unutar koga se dete treba roditi. Ukoliko porođaj nakon amniotomije traje duže od 12 sati postoji rizik infekcije deteta i savetuje se primena antibiotika preventivno. Zapravo se amniotomija najčešće koristi u stimulaciji već započetog porođaja.4.
 • Prostaglandini su   derivati arahidonske kiseline koji su opisani kao okidači prirodnog porođaja. Postoje i u obliku tableta, gelova i ampula. Koriste se za izazivanje porođaja najčešće od svih načina i relativno su najsigurniji način indukcije porođaja. Deluju jače na lokalni nalaz nego na telo materice, pa se koriste kod nezrelih lokalnih nalaza tj. kad je cerviks tvrd i održan, a ušće zatvoreno. Nakon primene, ukoliko izostanu rezultati, mogu se ponavljati u određenom vremenskom periodu. U retkim slučajevima mogu izazvati preterane kontrakcije materice i kompromitovati dopremanje ploda kiseonikom i hranjivim materijama.
 • Sintocinon u infuziji (tzv. „DRIP“).

Indukovani porođaj uz DRIP

Indukovani porođaj uz DRIP podrazumeva infuziju hormona sintocinona u fiziološkom rastvoru, koja se daje za stimulaciju trudova. Sintocinon je lek koji je jednak oksitocinu, hormonu koji se otpušta iz hipofize tokom porođaja i izaziva kontrakcije materice. Sintocinon se koristi za indukciju porođaja kod trudnica sa vrlo povoljnim lokalnim nalazima (cerviks nestao, ušće delimično otvoreno) i najčešće je u kombinaciji sa amniotomijom tj. prokidanjem vodenjaka. Kao i prostaglandini, može izazvati preterane kontrakcije materice i ugroziti plod, pa ga je potrebno oprezno dozirati.Neke porodilje smatraju da su kontrakcije izazvane sintocinonom bolnije od kontrakcija tokom prirodnog porođaja, ali dokaza o tome nema. Istina je, da su kontrakcije izazvane sintocinonom pravilnije i intenzivnije, ali i da bi doziranje sintocinona trebalo biti individualno. Najčešće se primenjuje u kombinaciji s epiduralnom analgezijom, kako bi porodilji olakšali porođajne bolove. U situacijama kad trudnica ima problema s pritiskom, DRIP može dobiti i u obliku tablete. Oksitocin se daje u infuziji, uz praćenje stanja  bebe putem CTG monitoringa i redovne preglede stanja grlića.CTG (kardiotokografija) je metoda kojom se registruju srčani tonovi ploda, uz registrovanje postojanja (ili ne) materičnih kontrakcija. Ovom metodom registruju se kontrakcije identične jačine kao i kod porođaja koji nije pokrenut indukcijom ali je subjektivni osećaj žena da su izazvane kontrakcije bolnije jer one kreću naglo za razliku od postepenih kontrakcija kod spontanog porođaja.

Koliko traje indukovani porođaj uz DRIP?

Trajanje porođaja uz drip zavisi od trudnice. Može trajati kratko, ali i nepodnošljivo dugo, i kao i prostaglandini može izazvati preterane kontrakcije materice i ugroziti dijete.

Balon kateter i slične metode

Indukcija porođaja balon kateterom se kod nas još uvek ređe koristi od drugih metoda. Način indukcije je da se balon kateter umetne u cervikalno ušće i puni tečnosću. Optereti utegom koja vrši stalnu tenziju,  pa on onda pritiskom na cerviks izaziva kontrakcije materice, širenje ušća i početak porođaja. Ostavlja se kroz 12 sati i dalje postupak zavisi od lokalnog nalaza. Indukcija balon kateterom zna biti bolna i neugodna zbog pritiska na cerviks. Ali on popušta ili prestaje otvaranjem ušća.  Nakon indukcije porođaja ovim načinom većina žena se  porodi unutar 24 sata. Najveća prednost ovog načina indukcije porođaja je što ne može uzrokovati preterane kontrakcije i ugroženost ploda.

Indukovani Porođaj

Indukovani porođaj i epiduralna anestezija

Epiduralna anestezija se primjenjuje u situacijama kad je bol koju uzrokuju trudovi prejaka. Tada anesteziolog u donji deo leđa daje lokalnu anesteziju (može malo zapeckati), koja otupljuje bol u karlici. Davanje epiduralne anestezije trudnica može i odbiti, a isto tako može je i zahtevati pre porođaja. Takođe, epiduralna anestezija se može zakazati i dogovoriti i nekoliko meseci pre porođaja.  Uz epiduranu anesteziju, obično se daju i kiseonik i infuzija. Osećaj blagog peckanja se obično javlja kod ove vrste anestezije, a porođajni bolovi postaju dosta manji. Obavezna je, ako trudnica ima visok  krvni pritisak, dijabetes, probleme sa srcem i/ili plućima ili ako porođaj predugo traje.

Nije naučno dokazano kakve posljedice mogu ostaviti DRIP i epiduralna anestezija. Mnoge žene, posebno prvorotke, ne usuđuju se same odlučivati o toku porođaja. Ipak, trudnicama se daju razni lekovi a da se o tome ne informišu. Zato je važno razgovarati sa lekarom o eventualnim rizicima i obavestiti ga o svojim odlukama.

Prednosti indukovanog porođaja 

 • Pomaže ženi da rodi.
 • Može se izbeći carski rez.
 • Epiduralna anestezija može ublažiti bolove.
 • Oporavak je brži nego nakon carskog reza.

Loše strane indukovanog porođaja

 • U nekim slučajevima nijedna tehnika ne deluje.
 • Nedovoljna informirsanost trudnica što se tiče davanja gela i dripa.
 • Neupućenost u prava trudnice tokom porođaja.
 • Ponekad je indukovani porođaj nepotreban (npr. kod pogrešne procene očekivanog termina porođaja).
 • Svaka trudnica drugačije reaguje na različite tehnike.
avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...