Kako da izbegnete epiziotomiju?

Kako da izbegnete epiziotomiju

Kako da izbegnete epiziotomiju? Dula, preparati medicinska sredstva za lakši porođaj, masaža, sam položaj za porođaj?

Kako da Izbegnete Epiziotomiju?

Iako kod nas još uvek često nema mogućnosti biranja načina na koji ćete se poroditi, ukoliko ipak imate tu mogućnost, odaberite porođaj u vodi, angažujte Dulu, izvodite Kegelove vežbe, koristite pravilan položaj na porodjaju, Korišćenje akušerskih gelova olakšavaju porođaj dokazuju studije i smanjuju procenat korišćenj epiziotomije. Razmislite o epiduralnoj anesteziji.

Dobro se informišite

Dobro se informišite pre porođaja, ako imate mogućnost biranja odaberite ono što Vi mislite da je za Vas najbolje. Kako od pratnje na porodjaju (prisustvo oca, dule…) do položaja pri porodjaju, medicinskih sredstava koja olakšavaju porodjaj i lekova…

kako da izbegnete epiziotomiju
Očevi su sve češće podrška na porođaju.

Postoji li mogućnosti za porođaj u vodi?

Istraživanja su  pokazala da je mogućnost epiziotomije za pet puta manja ukoliko se porađate u kadi ili bazenčiću. Topla voda za vreme porođaja ublažava bolove, opušta, snižava krvni pritisak i obično porođaj u vodi traje kraće.

Da li ste čuli za Dulu?

Dule su žene koje pomažu trudnicama da iznesu trudnoću i sam porođaj. Dula će vam pomoći da se i Vi i vaš partner tokom porođaja osećate ugodno. Istraživanja su pokazala da prisustvo Dule na porođaju umanjuje potrebu za epiduralnom anestezijom za čak 60 odsto i 40 odsto manje potrebe za forcepsom što ujedno znači i manja šansa za epiziotomiju.

Kako da Izbegnete Epiziotomiju

Dobro se pripremite pre porođaja

 Izvodite Kegelove vežbe 10-20 puta dnevno sve do samog porođaja. To su vežbe koje možete izvoditi bilo gde i bilo kada, a radi se o jednostavnom zatezanju i otpuštanju vaginalnih mišića. Žene koje su za vreme prethodnih porođaja imale epiziotomiju se plaše da će tokom narednog porođaja tkivo ispucati po istoj liniji. Njima se obično preporučuje da mažu odredjenim mastima ožiljak čime će sprečiti ponovno pucanje.

Masaža perinealnog dela da ili ne?

Oko masaže perinealnog dela se još uvek vode polemike. Mnoge studije su pokazale da masaža međice može sprečiti pucanje tkiva za vreme porodjaja kod žena koje se prvi put porađaju. S druge strane, postoje studije koje kažu da masaža može povećati rizik od pucanja tkiva. U krajnjem slučaju možete probati masažu ako vam je ugodno, ali ne morate se primoravati na to jer ne postoje dokazi da je zaista delotvorna.

kako da izbegnete epizioitomiju
Porođaj u vodi, odnosno u specijalnoj kadi, postaje sve popularniji. Beba iz plodove vode, iz tople i vlažne sredine prelazi u veoma slično okruženje – u toplu vodu. U vodi može i da se preseče pupčana vrpca, majka izađe iz kade i potom se izbaci posteljica.

Akušerski gel

Postoje medicinska sredstva, čije je dejstvo potvrđeno studijama. Koja su registrovana za masažu međice i omekšavanje u cilju prevencije njenog pucanja i usvrhu olakšavanja porodjaja.

Koji je najbolji položaj na porođaju?

Jedna od glavnih stvari za izbegavanje epiziotomije jeste pravi položaj za vreme porođaja. Najbolji položaj da biste izbegli pucanje ili rezanje međice jeste „četvoronoške“. Takođe, ležanje na jednoj strani je puno bolje od ležanja na leđima. Kolena uvek treba da budu raširena u širini ramena, ne više, a kolena treba da budu okrenuta prema napred, ne sa strana. Studije su pokazale da ukoliko je majka u „sve četiri“  ili čučećem položaju, beba dobija najviše kiseonika, majci je ugodno, dolazi do minimalnog pucanja tkiva i maksimalnog otvaranja karlice.

Kako da izbegnete epiziotomiju
Dula je Vaš oslonac u trudnoći i periodu pripreme za porodjaj, na porodjaju i nakon porodjaja sa bebom, „najbolja prijateljica sa velikim iskustvom“. Po definiciji, Dula je ženska osoba obučena da bude podrška i pratnja ženi tokom trudnoće, porođaja i u prvim danima sa bebom.

Ako do epiziotomije ipak dođe, biće vam korisni sledeći saveti:

Za i protiv epiziotomije – Higijena rane pročitajte OVDE

Kako ublažiti posledice epiziotomije pročitajte OVDE

PRP epiziotomije (plazma obogaćena trombocitima) primena nove tehnologije u medicini, koja uspešno pomaže u rešavanju problema od epiziotomije  pročitajte OVDE

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kakve igre vole trogodišnjaci
Kakve igre vole trogodišnjaci i 12 predloga igara
Kakve igre vole trogodišnjaci? Koje igre su pri tome stimulativne za njihov razvoj? Šta mozete da ocekujete od vaseg trogodisnjeg deteta? Kakve igre vole trogodišnjaci? Sva deca su jedinstvena i različito se razvijaju. Ali postoje određene karakteristike koje su uobičajene i tipične za većinu dece određene starosne grupe. U ovom…