Kako Ublažiti Posledice Epiziotomije

Kako ublažiti posledice epiziotomije

Rez međice – epiziotomija, kojim se proširuje izlazni deo porođajnog kanala, često se praktikuje u našim porodilištima. Kako ublažiti posledice epiziotomije?

Šta sprovoditi i time ublažiti posledice epiziotomije?

Rana od epiziotomije u većini slučajeva zarasta bez problema. Normalno je da osećate bol i da to područje bude osetljivo, kao što je i kod drugih vrsta rana. Rana obično zarasta tokom nedelju dana, nekad i nekoliko dana duže. Konci se sami resorbuju, pa ne morate da idete da ih vadite ako zaceljivanje teče normalno. Ožiljak koji ostaje nakon toga, obično je jedva vidljiv.

Ako se nađete među onim porodiljama kojima je rađena epiziotomija, verovatno će vas zanimati kako možete da ublažite posledice reza, šta će vam pomoći da se lakše krećete i posvetite novorođenčetu. Neki od sledećih saveta će vam svakako pomoći da se lakše snađete.

Kako ublažiti posledice epiziotomije Potrebna je apsolutna higijena!

Nakon porođaja, žena gubi dosta krvi, zbog čega je važno da često menja higijenske uloške.
Oprez! Ako osetite da sekret ima neprijatan miris, da vam je porasla telesna      temperatura ili se bol i/ili krvarenje ne smanjuju nakon nekoliko dana – svakako idite na pregled kod ginekologa. Bilo kakva sumnja na infekciju je razlog da obavestite svog lekara ili patronažnu sestru koja vam dolazi u posetu.
Obavezno koristite mrežaste uloške

Higijena je primarna, kako bi se izbegli otoci i infekcija. Svaki put kada idete u toalet, nakon mokrenja očistite ranu vodom. Zatim to područje pažljivo i   posušite  tapkanjem čistim peškirom, a završite prskanjem  antiseptičko rastvora u spreju. Nepotrebno i kontraproduktivno je koristiti antibiotske praškove za posipanje rane. Da bi se rana što manje vlažila znojenjem i brže zarastala, pokušajte (ako ste u mogućnosti) da je makar u nekom periodu ne prekrivate ni sa čim, recimo dok se odmarate.

Ne preporučuje se kupanje u kadi – da se rana ne bi previše vlažila, a tokom tuširanja nemojte da usmeravate mlaz vode direktno na ranu.

Hlađenjem protiv bola Nakon epiziotomije možete nekoliko dana da osećate bol ili zatezanje u predelu šava. U prvih 24 sata nakon porođaja u porodilištu će vam stavljati led da bi se ublažio bol i smanjio otok. Kasnije mogu da se koriste anstetici u spreju ili hladne obloge. Ako osetite da vam to prija, ponovite slično hlađenje više puta dnevno. Ako imate jake bolove posavetujte se sa lekarom koji analgetik možete da uzmete.

 

Nakon što rana postane ožiljak, koji više nije toliko osetljiv i otvoren, preporučuje se nežno masiranje međice bademovim uljem ili nekom odgovarajućom kremom koju vam savetuje ginekolog. Pri masaži se koristite palcem i kažiprstom.

Umerena aktivnost 

Sedam do deset dana, koliko je obično potrebno da rana od epiziotomije zaraste, trebalo bi da smanjite fizičku aktivnost i da ne provodite previše vremena stojeći ili hodajući. Na taj način se smanjuje rizik od rašivanja šavova. Dugotrajno sedenje se takođe ne preporučuje. Odmarajte se u poluležećem položaju, pri kojem nema direktnog opterećivanja međice. Telo će vam samo „reći“ kada preterate, ali je mnogo bolje da sami na vreme napravite pauzu.

Obično se savetuje da, tokom prvih dana nakon porođaja, izbegavate čučeći položaj i sedenje prekrštenih nogu (što je i inače pametno izbegavati). To što se dobro osećate, ne treba da vam odmah bude motivacija da se pravite kao da epiziotomije nije ni bilo. Što se tiče ustajanja iz kreveta, to treba da radite isto onako kao dok ste bili trudni – preko boka, sve dok se bol ne smanji dovoljno da vam normalno ustajanje ne predstavlja problem.

 

Kako da ublažite bol od epiziotomije ?

Po definiciji epiziotomija predstavlja ginekološki, hirurški rez koji omogućava lakši prolaz novorođenčeta kroz porođajni kanal. Osim što zvuči strašno, on je i prilično neprijatan. Kako ne mogu da ga spreče, mame su se udružile i sastavile listu postupaka uz pomoć kojih je lakše zalečiti njegove posledice.

Prenosimo vam nekoliko saveta mama za ublažavanje bola posle epiziotomije:

  1. Odmah nakon porođaja postavite hladnu oblogu direktno na međicu – regiju oko vaginalnog otvora. Ovo može da pomogne da se ublaži otok, ali i da se smanji neprijatan osećaj zategnutosti.
  2.  Kada idete u toalet, ponesite sa sobom flašicu mlake vode,kako biste se dok mokrite ispirali i na taj način izbegli peckanje koje urin može da izazove u dodiru sa ranom. Nakon toga se još jednom lagano isperite.
  3. Kantarion je biljka koja ima antibakterijska svojstva i koristi se u slučaju rana ili opekotina. Svako veče pred spavanje možete da naneste sloj kantarion masti ili ulja na ranu, pored toga što će preventivno da deluje protiv infekcije, ujedno će da ublaži neprijatan osećaj.
  4. Potrudite se da što manje sedite, uz to nosite laganu odeći kako biste omogućili da vazduh slobodno ulazi.
  5. Pijte što više tečnosti i regulišite ishranu – unosite dosta voća i povrća, kako biste izbegli zatvor.
  6. Odmarajte koliko možete. Čuvajte energiju za brigu o bebi i Vama samima, kako biste omogućili organizmu da se brže oporavi.

Iz  nedavno objavljene  litareture :

Epiziotomija ne bi trebalo da bude rutinski deo rada u porođaju prema Kliničkom komentaru u aprilskom izdanju „Akušerstvo i ginekologija“. Američki koledž akušera i ginekologa (ACOG) ne preporučuje rutinsku upotrebu epiziotomije. Međutim, autori studije zaključuju da se postupak i dalje vrši previše često i ne dovodi do smanjenja incidenata urinarne inkontinencije. Epiziotomija je hirurški rez na međici području između vagine i anusa kako bi se proširio otvor vagine i pomoglo kraće vreme porođaja. Istorijski gledano, postupak je smatran da spreči prolaps  materničkih organa, urinarnu inkontinenciju i laceracije koje su slabo zarastale. Lekari su takođe verovali da je produžena druga faza porođaja dovela do traume, cerebralne paralize i drugih neuroloških poremećaja kod deteta. Nije istina, tvrde autori koji su pregledali brojne kratkoročne i dugoročne studije u poređenju sa ženama koje su imale epiziotomiju  sa onima koji nisu.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…