PRP epiziotomije (plazma obogaćena trombocitima)

PRP epiziotomije

Sadržaj

PRP epiziotomije ili primena nove tehnologije u medicini, koja uspešno pomaže u rešavanju problema od epiziotomije.

Šta je PPR epiziotomije?

PRP ili plazma obogaćena trombocitima (plateletes-rich plasma) jedinstvena je terapija koja koristi sopstvene potencijale organizma u cilju regenracije kože, čime se započinju prirodni procesi podmlađivanja i obnavljanja. PRP tretman podrazumeva uzimanje određene količine krvi, neposredno pre samom postupka, centrifugiranje krvi bogate trombocitima i faktorima rasta, koji imaju značajnu ulogu u ubrzavanju procesa regeneracije kože.

Nakon njihovog ubrizgavanja u kožu, stimuliše se reakcija matičnih ćelija, te tako podstiče i stvaranja novog kolagena, elastina i krvnih sudova. Na taj način, ublažavaju se znaci starenja kože.

Koje probleme rešava PPR u ginekologiji?

PRP tretman je našao veoma veliku primenu u ginekologiji. Koristi se, ne samo u cilju održavanja mladog izgleda kože i sluzokoža već i u određenim ginekološkim problemima.

PRP epiziotomije

Neki od navedenih su: izostanka orgazma, suvoće vagine,  bolnosti pri polnom odnosu,  nekontrolisanog odilaženja mokraće, čestih upalnih promena,  lichen sclerosum (kožno autoimuno obolenje spoljnih genitalija). Izuzetno dejstvo PRP-a se pokazalo prilikom primene na epiziotomiju, neposredno nakon porođaja.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija predstavlja hirurški zahvat koji se primenjuje tokom samog porođaja, tj u fazi ekspulzije bebe da bi se sprečilo nekontrolisano cepanje vagine i mekih porođajnih puteva. Radi se preventivno i po proceni babice i lekara koji porađaju ženu. Epiziotomija se ne može unapred isplanirati već se odluka o njoj donosi na licu mesta. Međica se seče makazama, najčešće se seče koso, prema napolje, u dužini od nekoliko centimetara. Ovaj rez žena ni ne oseti jer u tom trenutku ima jak pritisak bebine glavice na međicu.

Kada se porođaj završi i izvadi se posteljica napolje, sledi pregled grlića materice i vagine, a epiziotomija se ušiva. Tom prilikom trudnica dobija lekove protiv bolova, ali se dešava da pojedinim ženama, bez obzira, ušivanje bude bolno.

PRP epiziotomije

Koliko dugo rana od epiziotomije zarasta i kako se neguje?

U najvećem broju slučajeva rana od epiziotomije zarasta za najviše deset dana. Preporuka je da neposredno nakon porođaja ne ustajete najmanje par sati. Bez obzira koje metode i preparate za zarastanje budete koristili, rani će trebati vreme da zaraste, a proći će par nedelja pre nego što se budete osećali potpuno komforno sa njom.

Končići koji se nalaze na rani spontano se resorbuju i nije potrebno ići na njihovo skidanje. Veoma je važno epiziotomiju negovati pravilno, da ne bi došlo do neželjenih infekcija i upala. Higijena rane od epiziotomije se održava samo toplom vodom, bez korišćenja kozmetičkih preparata. U roku od šest nedelja adekvatne nege rana se u celosti povuče i međica oporavi.

Koji su problemi sa ožiljkom od epiziotomije?

Većina žena, uz primenu svih preporuka ima problem sa epiziotomijom. Bol koji perzistira nedejaama nakon porodjaja, osećaj zatezanja, stvaranje keloidnog ožiljka, narušaavanje seksulne želje i seksualnog odnosa, trauma koja uzrokuje odlaganje sledeće trudnoće.

PRP epiziotomije rešenje za regeneraciju ožiljka od epiziotomije

Nakon prve 4 nedelje po porođaju ženi se savetuje PRP epiziotomije. Već smo rekli da PRP tretman apsolutno nije štetan jer koristi samo sopstvene potencijale organizma u cilju regeneracije kože te se može vrlo lako zaključiti da je idealan u bržem zarastanju epiziotomije. Pored same brzine zarastanja izuzetno je bitno da ožiljak koji ostaje nakon epiziotomije ne bude rigidan.

Primenom PRP-a koža dobija više kiseonika, hranljivih materija i bolju hidrataciju. Dolazi do produkcije kolagena što popravlja strukturu kože i popunjava ulegnuća, Tokom sledećeg porođaja deo gde je sečena epiziotomija povratiće svoju prvobitnu elastičnost pa neće doći do pucanja kože u tom delu.Na taj način sve pomenute komplikacije epiziotomija uz pomoć PRP metode svešće se na minimum.

PRP epiziotomije

Trudnoća, porođaj i dojenje su najlepši osećaji koji ženu uvode u majčinstvo. Poznavajući osećaje žene, njene strahove, želje i brige naš je zadatak da sve to pretočimo u samo jedan osećaj – ljubav ka novorođenom detetu. Pomozimo mladim mamama svim svojim znanjem, novim mogućnostima i tehnikama.

avatar
Specijalističke akademske studije iz Humane reprodukcije. Medicinski je urednik sajta Hocubebu.rs. Radi u ginekološkoj ordinaciji “ Iva”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Krunisanje ili vatreni prsten na porođaju je onaj poslednji deo porođaja Vaše bebe, kada njena glava postane vidljiva u porođajnom kanalu. Za neke porođaje, ovo je uzbudljiv i olakšavajući...

Grlić materice se širi i briše ped porođaj, da li možete prepoznati da se to dešava? Razlažemo šta je cervikalna dilatacija i koje znakove dilatacije treba tražiti. Grlić materice se...