Dula – Podrška u Trudnoći i na Porođaju

Dula, vaša podrška u trudnoći i na porođaju

Sadržaj

Dula je Vaš oslonac u trudnoći i periodu pripreme za porodjaj, na porodjaju i nakon porodjaja sa bebom, „najbolja prijateljica sa velikim iskustvom“. Po definiciji, Dula je ženska osoba obučena da bude podrška i pratnja ženi tokom trudnoće, porođaja i u prvim danima sa bebom.

Dula pruža neprestanu fizičku, mentalnu i emocionalnu podršku ženi koja rađa

Dula daje podršku i njenom partneru, a neretko i timu koji učestvuje u porođaju. Dula nije medicinski radnik, ali poznaje potrebe žene koja rađa, primenjuje tehnike za opuštanje i ublažavanje porođajnih tegoba.

Potrebna je edukacija za dulu?

Prošla je određenu profesionalnu edukaciju kako bi bila efikasna podrška na porođaju. Ona sarađuje sa porodicom, ginekologom, babicom i ženinim partnerom. Prepoznavanje njenog važnog doprinosa u poboljšanju ne samo fizičkog ishoda porođaja već i emocionalnog blagostanja majke i bebe doprinosi rapidnom porastu broja porođaja uz Dulu.

dula, podrska u tudnoci i na porodjaju

Šta Dula radi?

Prepoznaje porođaj kao iskustvo koje će majka pamtiti celog života. Razume fiziologiju porođaja i emocionalne potrebe žene tokom porođaja. Pomaže ženi da pripremi i ostvari planove za porođaj. Ostaje uz ženu tokom celog porođaja. Pruža emocionalnu podršku, sigurnost i objektivno sagledava situaciju, pomaže ženi da dobije informacije kako bi donela pravu odluku u vezi svog porođaja. Olakšava komunikaciju između žene, njenog partnera i medicinskog osoblja. Čuva i neguje ženino sećanje na porođaj. Pomaže ženinom partneru da učestvuje u porođaju onoliko koliko je to za njega prihvatljivo. Ona nije zamena za prisustvo oca, ali čini da se otac lakše uključi i bude sigurniji kako može da bude od pomoći.

Zašto je preporučeno imati Dulu na porođaju?

Žene imaju složene potrebe tokom porođaja i u nedeljama nakon njega. Pored potrebe za medicinskom negom, ljubavlju i podrškom partnera, ženi su potrebne neprekidna podrška, uteha, ohrabrenje i poštovanje. Potrebna im je nega prilagođena njihovim željama i njihovim potrebama. Dula podržava SVAKU majčinu odluku u toku porođaja i nikada je ne kritikuje niti osuđuje.

ISTRAŽIVANJA SU DOKAZALA DA PRISUSTVO DULE NA POROĐAJU U PORODILIŠTU:

  • rezultira kraćim porođajem s manje komplikacija,
  • smanjuje negativna osećanja vezana za porođaj,
  • smanjuje potrebu za indukcijom, forcepsom, vakuumom ili carskim rezom,
  • smanjuje potrebu majke za lekovima protiv bolova ili epiduralom.

ISKUSTVA POKAZUJU DA MAJKE KOJE SU IMALE PODRŠKU DULE:

  • osećaju se mnogo bezbednije i zaštićenije,
  • uspešnije se prilagođavanju novoj situaciji,
  • uspešnije su u dojenju,
  • imaju veće samopouzdanje,
  • manje pate od postporođajne depresije.
dula, podrska u tudnoci i na porodjaju
Mirjana Gnjatić, dula

Kako da imam dulu na svom porođaju?

Dula će u velikoj meri poboljšati vaše iskustvo porođaja i dana koji slede nakon njega. Biće  uz Vas zajedno sa Vašim partnerom i lekarima kao deo tima, pružajući Vam neprekidnu podršku tokom porođaja. Zato je važno da angažujete Dulu koja odgovara Vama i Vašim potrebama. Na internet možete naći biografije naših Dula, pročitajte i odlučite sa kojima od njih biste se najradije upoznali.

Zakažite upoznavanje. Popričajte sa svakom od onih koje ste uzeli u uži izbor. Pitajte je ono što je Vama važno da znate. Razmotrite da li se osećate komotno i prijatno u vezi određene Dule.Potrebno je da osetite da Dula podržava vaše nade i očekivanja u vezi porođaja, rođenja i nege bebe. Odluku o izboru Dule ne morate doneti odmah na prvom susretu.

Nakon što se dogovorite, slobodno je pozovite kada vam porođaj počne, bez obzira koje je doba noći ili u periodu pre porodjaja ako Vam je potrebna podrška.  Vaša Dula očekuje vaš poziv. Dule postoje kod nas od 2012. godine i sve su prošle međunarodno priznatu obuku za Dule organizacije DONA International,  koju je vodila dula iz Mađarske Reka Dezsi. U toku godine organizujemo radionice za trudnice, projekcije filmova, razgovore i obuke za nove Dule.

Želim Vam lepo iskustvo rađanja.

avatar
Instruktor sa dugogodišnjim iskustvom. Koautor je međunarodnog bestselera #stayhome.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...