Dula – Podrška u Trudnoći i na Porođaju

Dula, vaša podrška u trudnoći i na porođaju

Dula je Vaš oslonac u trudnoći i periodu pripreme za porodjaj, na porodjaju i nakon porodjaja sa bebom, „najbolja prijateljica sa velikim iskustvom“. Po definiciji, Dula je ženska osoba obučena da bude podrška i pratnja ženi tokom trudnoće, porođaja i u prvim danima sa bebom.

Dula pruža neprestanu fizičku, mentalnu i emocionalnu podršku ženi koja rađa

Dula daje podršku i njenom partneru, a neretko i timu koji učestvuje u porođaju. Dula nije medicinski radnik, ali poznaje potrebe žene koja rađa, primenjuje tehnike za opuštanje i ublažavanje porođajnih tegoba.

Potrebna je edukacija za dulu?

Prošla je određenu profesionalnu edukaciju kako bi bila efikasna podrška na porođaju. Ona sarađuje sa porodicom, ginekologom, babicom i ženinim partnerom. Prepoznavanje njenog važnog doprinosa u poboljšanju ne samo fizičkog ishoda porođaja već i emocionalnog blagostanja majke i bebe doprinosi rapidnom porastu broja porođaja uz Dulu.

dula, podrska u tudnoci i na porodjaju

Šta Dula radi?

Prepoznaje porođaj kao iskustvo koje će majka pamtiti celog života. Razume fiziologiju porođaja i emocionalne potrebe žene tokom porođaja. Pomaže ženi da pripremi i ostvari planove za porođaj. Ostaje uz ženu tokom celog porođaja. Pruža emocionalnu podršku, sigurnost i objektivno sagledava situaciju, pomaže ženi da dobije informacije kako bi donela pravu odluku u vezi svog porođaja. Olakšava komunikaciju između žene, njenog partnera i medicinskog osoblja. Čuva i neguje ženino sećanje na porođaj. Pomaže ženinom partneru da učestvuje u porođaju onoliko koliko je to za njega prihvatljivo. Ona nije zamena za prisustvo oca, ali čini da se otac lakše uključi i bude sigurniji kako može da bude od pomoći.

Zašto je preporučeno imati Dulu na porođaju?

Žene imaju složene potrebe tokom porođaja i u nedeljama nakon njega. Pored potrebe za medicinskom negom, ljubavlju i podrškom partnera, ženi su potrebne neprekidna podrška, uteha, ohrabrenje i poštovanje. Potrebna im je nega prilagođena njihovim željama i njihovim potrebama. Dula podržava SVAKU majčinu odluku u toku porođaja i nikada je ne kritikuje niti osuđuje.

ISTRAŽIVANJA SU DOKAZALA DA PRISUSTVO DULE NA POROĐAJU U PORODILIŠTU:

  • rezultira kraćim porođajem s manje komplikacija,
  • smanjuje negativna osećanja vezana za porođaj,
  • smanjuje potrebu za indukcijom, forcepsom, vakuumom ili carskim rezom,
  • smanjuje potrebu majke za lekovima protiv bolova ili epiduralom.

ISKUSTVA POKAZUJU DA MAJKE KOJE SU IMALE PODRŠKU DULE:

  • osećaju se mnogo bezbednije i zaštićenije,
  • uspešnije se prilagođavanju novoj situaciji,
  • uspešnije su u dojenju,
  • imaju veće samopouzdanje,
  • manje pate od postporođajne depresije.
dula, podrska u tudnoci i na porodjaju
Mirjana Gnjatić, dula

Kako da imam dulu na svom porođaju?

Dula će u velikoj meri poboljšati vaše iskustvo porođaja i dana koji slede nakon njega. Biće  uz Vas zajedno sa Vašim partnerom i lekarima kao deo tima, pružajući Vam neprekidnu podršku tokom porođaja. Zato je važno da angažujete Dulu koja odgovara Vama i Vašim potrebama. Na internet možete naći biografije naših Dula, pročitajte i odlučite sa kojima od njih biste se najradije upoznali.

Zakažite upoznavanje. Popričajte sa svakom od onih koje ste uzeli u uži izbor. Pitajte je ono što je Vama važno da znate. Razmotrite da li se osećate komotno i prijatno u vezi određene Dule.Potrebno je da osetite da Dula podržava vaše nade i očekivanja u vezi porođaja, rođenja i nege bebe. Odluku o izboru Dule ne morate doneti odmah na prvom susretu.

Nakon što se dogovorite, slobodno je pozovite kada vam porođaj počne, bez obzira koje je doba noći ili u periodu pre porodjaja ako Vam je potrebna podrška.  Vaša Dula očekuje vaš poziv. Dule postoje kod nas od 2012. godine i sve su prošle međunarodno priznatu obuku za Dule organizacije DONA International,  koju je vodila dula iz Mađarske Reka Dezsi. U toku godine organizujemo radionice za trudnice, projekcije filmova, razgovore i obuke za nove Dule.

Želim Vam lepo iskustvo rađanja.

Instruktor sa dugogodišnjim iskustvom. Koautor je međunarodnog bestselera #stayhome.
Preporučujemo vam...