Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Porođaj u vodi

Prirodni porodjaj je moguće sprovesti u mnogim porodilištima u vodi, voda opušta, smanjuje doživljaj bola a povećava efikasnost kontrakcija.

Porođaj u vodi se sve češće sprovodi u svetu?

Porođaj u vodi ne praktikuje se u puno porodilišta, a i tamo gde je moguć. Verovatno vam ga niko od osoblja neće posebno preporučiti. Većina osoblja želi izbjeći „muku“ vezanu uz porađanje žene u kadi. Posljedice za babice i lekare  neizbježno su vrlo mokre i treba se savijati i izvijati i ako niko od porodilja ne insistira, svi su srećni. Usprkos tome, budite sigurni da topla voda itekako ublažava bolne trudove stimulišući proizvodnju endorfina koji na nas deluju poput opijuma, a korist od vode imate čak i ako na kraju izlazak deteta obavite na suvom, u položaju koji vam najviše odgovara. Naime, može se dogoditi da Vam položaj u kadi ne odgovara za napinjanje.

Porođaj u vodi sve popularniji

U želji da se što prirodnije  porode žene sve češće same odlučuju kako će njihovo detedoći na svet. Prisustvo partnera, mnogim mamama, je velika podrška.

Olakšava porođaj?

Porođaj u vodi, odnosno u specijalnoj kadi, postaje sve popularniji i, mada nije potpuno bezbolan, znatno olakšava porođaj i oporavak.  To bebi ne može nikako da škodi, jer ona iz plodove vode, iz tople i vlažne sredine prelazi u veoma slično okruženje – u toplu vodu. U vodi može i da se preseče pupčana vrpca, majka izađe iz kade i potom se izbaci posteljica.

Ko je popularizovao ovaj način porođaja?

Francuski ginekolog Mišel Odent popularizovao je ovaj način donošenja bebe na svet u Evropi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je utvrdio da je sedenje žena tokom trudova u plastičnom dečjem bazenu postavljenom u jednoj pariskoj bolnici smanjilo potrebu za tabletama protiv bolova.

Porođaj u vodi sve popularnijiDo prvog porođaja u vodi došlo je sasvim slučajno. Odent je ubrzo uvideo prednosti porođaja u kadi, kako za majke, tako i za novorođenčad. Porođaji u vodi su postali praksa 1993. godine, kada je Velika Britanija objavila izveštaj u kome se preporučuje da porođaji u vodi postanu dostupni u svim jedinicama za porođaje u zemlji.

Tradicija porođaja u vodi

Žene koje nastanjuju područje Južnog Pacifika već generacijama rađaju u morskoj vodi, a u tim krajevima voda se oduvek koristila kao sredstvo protiv bolova.

Studije o položajima pri porođaju

Studija koju su sproveli australijski naučnici Bolnice „Dandenong“ u Melburnu, u fokusu je imala nekoliko načina porođaja i njegove uticaje na majke i njihove potomke.

Porođajne poze su bile različite, od klečećih, čučećih, ležećih sa strane , u polu-sedećem položaju, pa sve do korišćenja stola za rađanje i naravno porođaja u vodi. Uporedivši porođaj u kadi i porođaj na stolu, naučnici su zaključili da je klasični porođaj izazvao dvostruko veću bol i krvarenje nakon porođaja. Nije bilo velike razlike u perinealnim traumama i krvarenjima nakon porođaja između žena koje su rodile u vodi i onih koje su rodile u polusedećem položaju, koji je najčešći položaj pri rađanju u Australiji. Međutim, deca rođena u vodi su imala bolju ocenu na rođenju.

I naučnike u Švajcarskoj intrigirala je ista tema

Njihova studija obuhvatila je 7.508 porođaja u klinici za akušerstvo i ginekologiju u Cirihu, koji su se dogodili između 1991, kada je uveden porođaj u vodi i 1997. godine. Analiza je pokazala da je epiziotomija kod porođaja u vodi urađena u svega 12,8 odsto slučajeva, u 27,7 odsto kod porođaja na stolici, čak u 35,4 odsto porođaja na stolu. Takođe, najmanji gubitak krvi je primećen kod porođaja u vodi.

Osim toga, Ph vrednost arterijske krvi iz pupčane krvi kao i Apgar ocene nakon pet i nakon 10 minuta, bile su znatno veće kod porođaja u vodi. Infekcije beba bile su ujednačene prisutnosti kod svih načina porođaja. Nije zabeležen nijedan slučaj aspiracije vode, niti bilo kakve komplikacije kod majke ili deteta, koje bi mogle da budu dovedene u vezu sa vodom.

Specijalna kada za porođaj u vodi

Porođaj u vodi osmislio je 1970. godine u Rusiji Igor Tjarkovski, graditelj brodova. Izučavao je terapeutska dejstva vode i došao je na ideju da pomogne ženama na porođaju, tako što će napraviti specijalnu kadu.

Porođaj u vodi sve popularniji

Koliko traje porođaj u vodi?

Sam porođaj u vodi, odnosno u kadi nije potpuno bezbolan, ali značajno smanjuje doživljaj bola. Inače, porođaj traje od osam do 12 sati, a porodilja u kadi sme da provede najviše dva sata. Planirano je da žena bude u vodi u fazi najvećih bolova, kada je otvorena pet santimetara.

Voda opušta, i uz hidromasažu smanjuje doživljaj bola, a povećava efikasnost kontrakcija. Boravak u vodi razmekšava tkiva međicei time se smanjuje mogućnost povreda pri porođaju.

Važno za porođaj u vodi

U kadi postoje specijalni termostati i grejači koji regulišu da temperatura vode bude oko 37 stepeni. Kada se pre svake upotrebe pere i dezinfikuje, a s njene površine uzimaju se i kontrolni brisevi da bi se sprečile infekcije. Inače, neka istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća za infekcijama pri klasičnom, nego pri „vodenom“ porođaju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…