Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Sadržaj

Porođaj u vodi postaje sve popularniji, prirodni porodjaj je moguće sprovesti u mnogim porodilištima, voda opušta, smanjuje doživljaj bola a povećava efikasnost kontrakcija.

Porođaj u vodi se sve češće sprovodi u svetu?

Porođaj u vodi ne praktikuje se u puno porodilišta, a i tamo gde je moguć. Verovatno vam ga niko od osoblja neće posebno preporučiti. Većina osoblja želi izbjeći “muku” vezanu uz porađanje žene u kadi. Posljedice za babice i lekare  neizbježno su vrlo mokre i treba se savijati i izvijati i ako niko od porodilja ne insistira, svi su srećni. Usprkos tome, budite sigurni da topla voda itekako ublažava bolne trudove stimulišući proizvodnju endorfina koji na nas deluju poput opijuma, a korist od vode imate čak i ako na kraju izlazak deteta obavite na suvom, u položaju koji vam najviše odgovara. Naime, može se dogoditi da Vam položaj u kadi ne odgovara za napinjanje.

U želji da se što prirodnije  porode žene sve češće same odlučuju kako će njihovo dete doći na svet. Prisustvo partnera, mnogim mamama, je velika podrška.

Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Olakšava porođaj?

Porođaj u vodi, odnosno u specijalnoj kadi, postaje sve popularniji i, mada nije potpuno bezbolan, znatno olakšava porođaj i oporavak.  To bebi ne može nikako da škodi, jer ona iz plodove vode, iz tople i vlažne sredine prelazi u veoma slično okruženje – u toplu vodu. U vodi može i da se preseče pupčana vrpca, majka izađe iz kade i potom se izbaci posteljica.

Ko je popularizovao porođaj u vodi?

Francuski ginekolog Mišel Odent popularizovao je ovaj način donošenja bebe na svet u Evropi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je utvrdio da je sedenje žena tokom trudova u plastičnom dečjem bazenu postavljenom u jednoj pariskoj bolnici smanjilo potrebu za tabletama protiv bolova.

Do prvog porođaja u vodi došlo je sasvim slučajno. Odent je ubrzo uvideo prednosti porođaja u kadi, kako za majke, tako i za novorođenčad. Porođaji u vodi su postali praksa 1993. godine, kada je Velika Britanija objavila izveštaj u kome se preporučuje da porođaji u vodi postanu dostupni u svim jedinicama za porođaje u zemlji.

Tradicija porođaja u vodi

Žene koje nastanjuju područje Južnog Pacifika već generacijama rađaju u morskoj vodi, a u tim krajevima voda se oduvek koristila kao sredstvo protiv bolova.

Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Studije o položajima pri porođaju

Studija koju su sproveli australijski naučnici Bolnice „Dandenong“ u Melburnu, u fokusu je imala nekoliko načina porođaja i njegove uticaje na majke i njihove potomke.

Porođajne poze su bile različite, od klečećih, čučećih, ležećih sa strane , u polu-sedećem položaju, pa sve do korišćenja stola za rađanje i naravno porođaja u vodi. Uporedivši porođaj u kadi i porođaj na stolu, naučnici su zaključili da je klasični porođaj izazvao dvostruko veću bol i krvarenje nakon porođaja. Nije bilo velike razlike u perinealnim traumama i krvarenjima nakon porođaja između žena koje su rodile u vodi i onih koje su rodile u polusedećem položaju, koji je najčešći položaj pri rađanju u Australiji. Međutim, deca rođena u vodi su imala bolju ocenu na rođenju.

I naučnike u Švajcarskoj intrigirala je ista tema

Njihova studija obuhvatila je 7.508 porođaja u klinici za akušerstvo i ginekologiju u Cirihu, koji su se dogodili između 1991, kada je uveden porođaj u vodi i 1997. godine. Analiza je pokazala da je epiziotomija kod porođaja u vodi urađena u svega 12,8 odsto slučajeva, u 27,7 odsto kod porođaja na stolici, čak u 35,4 odsto porođaja na stolu. Takođe, najmanji gubitak krvi je primećen kod porođaja u vodi.

Osim toga, Ph vrednost arterijske krvi iz pupčane krvi kao i Apgar ocene nakon pet i nakon 10 minuta, bile su znatno veće kod porođaja u vodi. Infekcije beba bile su ujednačene prisutnosti kod svih načina porođaja. Nije zabeležen nijedan slučaj aspiracije vode, niti bilo kakve komplikacije kod majke ili deteta, koje bi mogle da budu dovedene u vezu sa vodom.

Specijalna kada za porođaj u vodi

Porođaj u vodi osmislio je 1970. godine u Rusiji Igor Tjarkovski, graditelj brodova. Izučavao je terapeutska dejstva vode i došao je na ideju da pomogne ženama na porođaju, tako što će napraviti specijalnu kadu.

Koliko traje porođaj u vodi?

Sam porođaj u vodi, odnosno u kadi nije potpuno bezbolan, ali značajno smanjuje doživljaj bola. Inače, porođaj traje od osam do 12 sati, a porodilja u kadi sme da provede najviše dva sata. Planirano je da žena bude u vodi u fazi najvećih bolova, kada je otvorena pet santimetara.

Voda opušta, i uz hidromasažu smanjuje doživljaj bola, a povećava efikasnost kontrakcija. Boravak u vodi razmekšava tkiva međice i time se smanjuje mogućnost povreda pri porođaju.

Važno za porođaj u vodi

U kadi postoje specijalni termostati i grejači koji regulišu da temperatura vode bude oko 37 stepeni. Kada se pre svake upotrebe pere i dezinfikuje, a s njene površine uzimaju se i kontrolni brisevi da bi se sprečile infekcije. Inače, neka istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća za infekcijama pri klasičnom, nego pri „vodenom“ porođaju.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...