Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Porođaj u vodi postaje sve popularniji, prirodni porodjajje moguće sprovesti u mnogim porodilištima, voda opušta, smanjuje doživljaj bola a povećava efikasnost kontrakcija.

Porođaj u vodi se sve češće sprovodi u svetu?

Porođaj u vodi ne praktikuje se u puno porodilišta, a i tamo gde je moguć. Verovatno vam ga niko od osoblja neće posebno preporučiti. Većina osoblja želi izbjeći „muku“ vezanu uz porađanje žene u kadi. Posljedice za babice i lekare  neizbježno su vrlo mokre i treba se savijati i izvijati i ako niko od porodilja ne insistira, svi su srećni. Usprkos tome, budite sigurni da topla voda itekako ublažava bolne trudove stimulišući proizvodnju endorfina koji na nas deluju poput opijuma, a korist od vode imate čak i ako na kraju izlazak deteta obavite na suvom, u položaju koji vam najviše odgovara. Naime, može se dogoditi da Vam položaj u kadi ne odgovara za napinjanje.

U želji da se što prirodnije  porode žene sve češće same odlučuju kako će njihovo dete doći na svet. Prisustvo partnera, mnogim mamama, je velika podrška.

Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Olakšava porođaj?

Porođaj u vodi, odnosno u specijalnoj kadi, postaje sve popularniji i, mada nije potpuno bezbolan, znatno olakšava porođaj i oporavak.  To bebi ne može nikako da škodi, jer ona iz plodove vode, iz tople i vlažne sredine prelazi u veoma slično okruženje – u toplu vodu. U vodi može i da se preseče pupčana vrpca, majka izađe iz kade i potom se izbaci posteljica.

Ko je popularizovao porođaj u vodi?

Francuski ginekolog Mišel Odent popularizovao je ovaj način donošenja bebe na svet u Evropi sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, nakon što je utvrdio da je sedenje žena tokom trudova u plastičnom dečjem bazenu postavljenom u jednoj pariskoj bolnici smanjilo potrebu za tabletama protiv bolova.

Do prvog porođaja u vodi došlo je sasvim slučajno. Odent je ubrzo uvideo prednosti porođaja u kadi, kako za majke, tako i za novorođenčad. Porođaji u vodi su postali praksa 1993. godine, kada je Velika Britanija objavila izveštaj u kome se preporučuje da porođaji u vodi postanu dostupni u svim jedinicama za porođaje u zemlji.

Tradicija porođaja u vodi

Žene koje nastanjuju područje Južnog Pacifika već generacijama rađaju u morskoj vodi, a u tim krajevima voda se oduvek koristila kao sredstvo protiv bolova.

Porođaj u Vodi Postaje Sve Popularniji

Studije o položajima pri porođaju

Studija koju su sproveli australijski naučnici Bolnice „Dandenong“ u Melburnu, u fokusu je imala nekoliko načina porođaja i njegove uticaje na majke i njihove potomke.

Porođajne poze su bile različite, od klečećih, čučećih, ležećih sa strane , u polu-sedećem položaju, pa sve do korišćenja stola za rađanje i naravno porođaja u vodi. Uporedivši porođaj u kadi i porođaj na stolu, naučnici su zaključili da je klasični porođaj izazvao dvostruko veću bol i krvarenje nakon porođaja. Nije bilo velike razlike u perinealnim traumama i krvarenjima nakon porođaja između žena koje su rodile u vodi i onih koje su rodile u polusedećem položaju, koji je najčešći položaj pri rađanju u Australiji. Međutim, deca rođena u vodi su imala bolju ocenu na rođenju.

I naučnike u Švajcarskoj intrigirala je ista tema

Njihova studija obuhvatila je 7.508 porođaja u klinici za akušerstvo i ginekologiju u Cirihu, koji su se dogodili između 1991, kada je uveden porođaj u vodi i 1997. godine. Analiza je pokazala da je epiziotomija kod porođaja u vodi urađena u svega 12,8 odsto slučajeva, u 27,7 odsto kod porođaja na stolici, čak u 35,4 odsto porođaja na stolu. Takođe, najmanji gubitak krvi je primećen kod porođaja u vodi.

Osim toga, Ph vrednost arterijske krvi iz pupčane krvi kao i Apgar ocene nakon pet i nakon 10 minuta, bile su znatno veće kod porođaja u vodi. Infekcije beba bile su ujednačene prisutnosti kod svih načina porođaja. Nije zabeležen nijedan slučaj aspiracije vode, niti bilo kakve komplikacije kod majke ili deteta, koje bi mogle da budu dovedene u vezu sa vodom.

Specijalna kada za porođaj u vodi

Porođaj u vodi osmislio je 1970. godine u Rusiji Igor Tjarkovski, graditelj brodova. Izučavao je terapeutska dejstva vode i došao je na ideju da pomogne ženama na porođaju, tako što će napraviti specijalnu kadu.

Koliko traje porođaj u vodi?

Sam porođaj u vodi, odnosno u kadi nije potpuno bezbolan, ali značajno smanjuje doživljaj bola. Inače, porođaj traje od osam do 12 sati, a porodilja u kadi sme da provede najviše dva sata. Planirano je da žena bude u vodi u fazi najvećih bolova, kada je otvorena pet santimetara.

Voda opušta, i uz hidromasažu smanjuje doživljaj bola, a povećava efikasnost kontrakcija. Boravak u vodi razmekšava tkiva međicei time se smanjuje mogućnost povreda pri porođaju.

Važno za porođaj u vodi

U kadi postoje specijalni termostati i grejači koji regulišu da temperatura vode bude oko 37 stepeni. Kada se pre svake upotrebe pere i dezinfikuje, a s njene površine uzimaju se i kontrolni brisevi da bi se sprečile infekcije. Inače, neka istraživanja su pokazala da je veća verovatnoća za infekcijama pri klasičnom, nego pri „vodenom“ porođaju.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...