32. Nedelja trudnoće – Redovni CTG pregledi

32. Nedelja trudnoće

Sadržaj

32. nedelja trudnoće redovni CTG pregledi počinju. Saznajte sve o ovoj fazi trudnoće i važnosti praćenja  bebine srčane aktivnosti.

Ovo je je poslednja nedelja osmog lunarnog meseca trudnoće. Kakve se promene dešavaju u razvoju trudnoće?

PREGLEDI U TREĆEM TRIMESTRU POGLEDAJTE OVDE 

32. nedelja trudnoće, kako napreduje beba?

Beba je dužine 42-43 centimetara i težine oko 1,7 kilograma. Beba će do porodjaja dobiti približno još toliko koliko je sada teška, za razliku od dužine koja će se uvećati za oko četvrtinu sadašnje vrednosti.

Vaša beba je vrlo aktivna u materici, još uvek ima dovoljno plodove vode da može da vežba i okreće se u svim pravcima. Količina plodove vode je sada oko 1 litar i i narednim nedeljama će se smanjivati, do porodjaja če dostići oko 600 ml, i beba će imati manje prostora za svoje akrobacije.

32. Nedelja trudnoće
Pravite dobre izbore, zdravo se hranite i suplementirajte po savetu ginekologa, zbog zdravlja bebe i vašeg zdravlja. Poneki slatkiš, popraviće raspoloženje!

Smatrajte da će učestalost pokreta bebe od ove nedelje biti konstantna (uglavnom ista) sve do porodjaja, dobro je znati kako bi mogli da pratite i alarmirate kada primetite razliku.

Vrlo često se može na UZ pregledu utvrditi da je položaj bebe sada glavom na dole, to ne znači da će tako i ostati, ima mogućnosti još nekoliko puta da se okrene, nemojte da Vas brine u slučaju da nije glavica na dole. Na UZ pregledu u 36. nedelji trudnoće položaj bebe je onaj koji će biti i na porodjaju.

I dalje se gomila masnoća ispod bebine kože i telo se sve više zaokružuje, dobija poznat bucmast izgled. Rastu nokti na nogama i rukama, kosica na glavi, kao i obrve i trepavice koje postaju gušće,  mada postoje individualne razlike. Ispitivanja su utvrdila da Vaša beba sanja. Sva čula: vida, sluha, dodira, mirisa i ukusa su razvijena i funkcionišu kod bebe, skoro da je spremna da izadje u spoljni svet. Pluća su ta koja još sazrevaju, i njima treba još vremena kako bi Vaša beba mogla samostalno da udahne i nastavi da diše u spoljnoj sredini. Beba i dalje ima periode spavanja sa zatvorenim očima i periode budnog stanja kada otvara oči.

32. Nedelja trudnoće
Uvek je uzbudljivo na UZ pregledu, kada možete videti bebicu!

Blizanačke i višeplodne trudnoće u trideset drugoj nedelji trudnoće

Ako je kod Vas blizanačka ili višeplodna trudnoća ulazite u period rizičan za prevremeni porodjaj, sada morate mnogo više da odmarate i češće idete kod ginekologa, verovatno imate i terapiju koju koristite. Shvatite vrlo ozbiljno sve što Vam kaže ginekolog jer je svaka više izdržana nedelja Vašim mališanima u stomaku izuzetno važna za njihovo najbolje sazrevanje u optimalnim uslovima.

Kako teku promene kod trudnice sa 32 nedelje trudnoće?

Trudnicama je sada stomak visoko podignut, to će trajati još nedelju, dve, nakon čega se spušta i biće lakše.

Usled položaja materice može se reći da je trudnicama ovo period kada su „trapave“, mnoge stvari ne mogu da urade lako, i bolje da ostave drugima da im pomognu, treba da osluškuju svoj organizam.

Problemi sa hemoroidima, učestlim pozivima na mokrenje, zatvorom, kratkim dahom, gorušicom, sindromom nemirnih nogu, sindromom karpalnog tunela i drugim problemima koje imaju od ranije sada su na vrhuncu, ali treba da budu svesne da će sve to jako brzo proći i zaboraviti se, kada na svet dodje njihov mališan.

32. Nedelja trudnoće
Razmišljate o novom članu porodice, šta je potrebno bebi kada  izlazi iz porodilišta i kada stigne kući…

Potreban UZ pregled

Sada je potrebno uraditi UZ pregled, pored merenja ploda, odredjivanja količine plodove vode, najvažnije je da se vidi položaj posteljice. Zna se da u slučaju da je posteljica prekrivala delimično ili u potpunosti unutrašnje materično ušće-nisko usadjena posteljica (placenta previa: marginalna ili centralna) do 32. nedelje je mogla da se „popne“ i da nema više taj položaj.

U slučaju da ostane nisko usadjena posteljica (placenta previa) potrebno je reći trudnici da više odmara, obrati pažnju ako oseti bolove ili prokrvari, da se odmah javi ginekologu, u slučaju da je noć ili vikend da ide u bolnicu.

Posteljica koja prekriva unutrasnje matericno ušće je apsolutna indikacija za Carski rez. Još je jako važno reći da je ozbiljno stanje koje se u ovom periodu može javiti prevremeno odljubljivanje posteljice.  Odjednom nastane, vrlo je ozbiljno i po bebu i po majku, najčešće se pojave bolovi nisko u donjem delu stomaka ili pozadi u krstima i dodje do krvarenja. Odmah idite kod ginekologa, vrlo je važno da se što ranije javite, ako jeste prevremeno odljubljivanje posteljice. Kada se na vreme javite moguće je da se sve dobro završi i po bebu i po Vas. Redje se javlja, ali nemojte Vi da donosite odluku o tome.

Ako pohadjate psihofizičku pripremu za trudnice, naučićete kako da prepoznate kada krenu porođajni bolovi, kako da dišete, kada i kako da se napnete, šta Vas očekuje posle porodjaja, i ostelo.

32. Nedelja trudnoće
Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti. Kada se beba pomera – povećava se, brže nego otkucaji kod odraslog čoveka.

 CTG pregled od 32. nedelje trudnoće do porođaja

Ovo je period kada treba da krenete i na CTG pregled (kardiotokografiju). To je pregled pri kome se detektuju srčani tonovi ploda u vidu zapisa (kao EKG kod odraslih), i paralelno kontrkacije majke ako ih ima.  Zapis koji je normalan govori o stanju ploda i daje neku vrstu garancije da će narednih nedelju dana da bude sve u redu sa plodom.

Koliko često se radi CTG pregled?

CTG zapis radi se jednom nedeljno do kraja trudnoće, najbolje je da trudnica bude na boku dok se radi, traje 20 minuta. Svaki CTG zapis pročita ginekolog i daje se trudnici. U slučaju da zapis ukazuje da je potrebno da se ponovi ili trudnica uputi u bolnicu to joj se kaže, zato se i radi. Na CTG zapisu se vidi i ako trudnica ima kontrakcije, i tada je potrebno da je pregleda ginekolog.

ŠTA TREBA DA SADRŽI TORBA ZA ODLAZAK U PORODILIŠTE  POGLEDAJTE OVDE

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...