Masti u zdravoj ishrani trudnica

Masti u zdravoj ishrani trudnica

Masti u zdravoj ishrani trudnica treba da budu zastupljene  i imaju značajno mesto. Važan je dobar izbor masti.

Koje masti u zdravoj ishrani trudnica treba koristiti?

Naročito su važne polinezasićene i mononezasićene masne kiseline koje su neophodne za rast i razvoj fetusa, za razvoj nervnog sistema, nekih struktura oka, kao i kardiovaskularnog sistema. One deluju i protivupalno, tako da doprinose stabilnosti imunog sistema trudnice.

Masti u zdravoj ishrani trudnica

Izvori masti u hrani

Izvori ovih masti su, osimmorske ribe, namirnice biljnog porekla kao što su laneno seme, maslinovo uljei druga hladno ceđena ulja (suncokretovo, susamovo, bundevino), avokado… Preporučeni dnevni unos za trudnice su dve supene kašike hladno ceđenog ulja, kao dodatak jelima i salatama. Maslinovo ulje bogato mononezasićenim masnoćama značajno je za dobru regulaciju krvnog pritiska i lipidnog statusa.

Omega 6 i omega 3 masne kiseline su važne

Unos dovoljnih količina polinezasićenih masnih kiselina iz reda omega-6 i omega-3 masnih kiselina, neophodan je za normalan rast i razvoj fetusa u celini, a presudan za rast i razvoj mozga. Moždana masa se u trećem tromesečju povećava za četiri do pet puta. Ove masne kiseline su presudne i za rast i razvoj kognitivnih funkcija (funkcije pamćenja), funkcija mrežnjače oka, kao i kardiovaskularnog sistema.  Nalaze se u namirnicama biljnog porekla, uključujući i sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje, kao i u ribi.

Masti u zdravoj ishrani trudnica

Maslinovo ulje u ishrani trudnice

Maslinovo ulje sadrži, ne samo vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E, K), već i hlorofil, mineralne materije, enzime… Polifenoli (nalaze se u koštici masline) mu daju boju, miris, aromu i snagu antioksidansa, pa zajedno sa antioksidantom vitaminom E i oleinskom kiselinom (C18:1) čine srž njegove lekovitosti. Lecitin iz maslinovog ulja stimuliše metabolizam masti i šećera, a specifični sastav masnih kiselina pozitivno deluje na očuvanje zdravlja kostiju i zglobova. Blagotvorno dejstvo ovog ulja na srce i krvne sudove čini da uz druge dobro izabrane namirnice mediteranska ishrana važi za jednu od onih koje obezbeđuju zdravlje i dugovečnost konzumentima.

Masti u zdravoj ishrani trudnica

Preporučujemo devičansko bundevino ulje!

Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa naročito B1, B2 i B6, Zbog visokog nivoa esencijalnih nezasićenih Omega-3, Omega-6 masnih kiselina, ulje semena bundeve igra važnu ulogu u održavanju zdravlja celog organizma. Sadrži mnogo raznih minerala: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, u tragovima gvožđe, bakar, selen, mangan. Bogat je izvor cinka. Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala i učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja. Podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida…

Avokado sadrži puno “dobrih” masti

Avokado dobrodošao u ishrani trudnice

Avokado sadrži puno “dobrih” masti (mononezasićene masti, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola, sve dok ih jedete umereno). Avokado nudi skoro 20 vitamina i minerala. Tako u porciji od 100 grama dobijate: 485 miligrama kalijuma; 81 mikrogram folata; 0,257 miligrama vitamina B6; 10 miligrama vitamina C;  2,07 miligrama vitamina Egvožđe…  Sadrži i vlakna koja  pomažu digestivnom traktu ali i  da se duže osećamo siti.

Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…
Trešnje, slatko i zdravo voće
Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta
Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.Trešnje, slatko i zdravo voćeTrešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je…