Masti u Pravilnoj Ishrani Trudica

0

Masti u zdravoj ishrani trudnica treba da budu zastupljene  i imaju značajno mesto. Važan je dobar izbor masti.

Naročito su važne polinezasićene i mononezasićene masne kiseline koje su neophodne za rast i razvoj fetusa, za razvoj nervnog sistema, nekih struktura oka, kao i kardiovaskularnog sistema. One deluju i protivupalno, tako da doprinose stabilnosti imunog sistema trudnice.

Izvori masti u hrani

Izvori ovih masti su, osim morske ribe, namirnice biljnog porekla kao što su laneno seme, maslinovo ulje i druga hladno ceđena ulja (suncokretovo, susamovo, bundevino), avokado… Preporučeni dnevni unos za trudnice su dve supene kašike hladno ceđenog ulja, kao dodatak jelima i salatama. Maslinovo ulje bogato mononezasićenim masnoćama značajno je za dobru regulaciju krvnog pritiska i lipidnog statusa.

 

 

Unos dovoljnih količina polinezasićenih masnih kiselina iz reda omega-6 i omega-3 masnih kiselina, neophodan je za normalan rast i razvoj fetusa u celini, a presudan za rast i razvoj mozga. Moždana masa se u trećem tromesečju povećava za četiri do pet puta. Ove masne kiseline su presudne i za rast i razvoj kognitivnih funkcija (funkcije pamćenja), funkcija mrežnjače oka, kao i kardiovaskularnog sistema.  Nalaze se u namirnicama biljnog porekla, uključujući i sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje, kao i u ribi.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje sadrži, ne samo vitamine rastvorljive u mastima (A, D, E, K), već i hlorofil, mineralne materije, enzime… Polifenoli (nalaze se u koštici masline) mu daju boju, miris, aromu i snagu antioksidansa, pa zajedno sa antioksidantom vitaminom E i oleinskom kiselinom (C18:1) čine srž njegove lekovitosti. Lecitin iz maslinovog ulja stimuliše metabolizam masti i šećera, a specifični sastav masnih kiselina pozitivno deluje na očuvanje zdravlja kostiju i zglobova. Blagotvorno dejstvo ovog ulja na srce i krvne sudove čini da uz druge dobro izabrane namirnice mediteranska ishrana važi za jednu od onih koje obezbeđuju zdravlje i dugovečnost konzumentima.

Preporučujemo devičansko bundevino ulje!

Devičansko ulje bundeve obiluje vitaminima A, C, E, K, kao i vitaminima B kompleksa naročito B1, B2 i B6, Zbog visokog nivoa esencijalnih nezasićenih Omega-3, Omega-6 masnih kiselina, ulje semena bundeve igra važnu ulogu u održavanju zdravlja celog organizma. Sadrži mnogo raznih minerala: magnezijum, kalijum, kalcijum, fosfor, u tragovima gvožđe, bakar, selen, mangan. Bogat je izvor cinka. Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala i učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja. Podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida

Share.

About Author

Comments are closed.