Šargarepa (mrkva) u Zdravoj Ishrani

sargarepa u zdravoj ishrani

Šargarepa (mrkva) je obavezna namirnica u izboru zdrave hrane. Odlična je i korisna za zdravlje ljudi u sirovom i u kuvanom obliku.

Šargarepa u zdravoj ishrani

Šargarepa je korenasto povrće je vretenastog oblika, a sastoji se od deblje kore, hrskave strukture i intenzivno žute, narandžaste ili crveno-narandžaste boje i središnjeg dela – srži (drvenasti ali jestivi deo).

sargarepa u zdravoj ishrani
Pečena šargarepa, sjajan prilog

Šta sadrži šargarepa

Najvažniji antioksidant šargarepe je beta-karoten (provitamin A). Ovaj značajni vitamin se bolje iskorišćava iz kuvane šargarepe, dok zamrzavanje i prethodno blanširane šargarepe ne utiče na sadržaj vitamina. Šargarepa u svežem stanju, bez termičke obrade, sadrži znatne količine vitamina C, vitamina B grupe, a od mineralnih materija dobro su iskoristivi magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, natrijum, cink i sumpor. Uz sadržaj ugljenih hidrata dobar je izvor neophodnih biljnih vlakana (nerastvorljivih i rastvorljivih) koja, pored ostalih korisnih sastojaka, šargarepu čine važnom namirnicom i u ishrani trudnica.

sargarepa u zdravoj ishrani
Potaži od šargarepe i drugog povrća 

Kako kupovati šargarepu?

Kvalitetna šargarepa ima čvrst i gladak koren srednje dužine, manje srži, intenzivniju narandžastu boju i svež zeleni vrh. Nije preporučljiva ona koja ima dugu zelenu površinu na vrhu, koja je uvela i smežurana, blede ili braon boje i sa mehaničkim oštećenjima ili drugim nedostacima na površini kore.

Kako se čuva šargarepa?

Čuva se u perforiranim plastičnim kesama ili kutijama. Takođe u papirnim kesama. Čuvanje šargarepe u podrumu zimi nije lako, jer za razliku od drugih povrća, ima vrlo tanku kožu kroz koju bakterije lako prodiru. Za to je potrebno znanje.

sargarepa u zdravoj ishrani
Šargarepe različitih boja

Važna napomena za ishranu trudnica

Preporučeno je svakodnevno koristiti šargarepu ili neku od namirnica iste boje!

Kako se koristi šargarepa?

Šargarepa je često prisutna na našim trpezama barena, kao sastavni deo kompleksnih kuvanih jela ili pečena, a sve više prisutna u svom najzdravijem – svežem obliku. U zdravoj ishrani zastupljene su salate od rendane šargarepe uz dodatak nekog od ukusnih hladno ceđenih ulja (bundevino, susamovo…) ili u okviru kompleksnih salata sa svežim kupusom, cveklom, celerom i drugim povrćem. Preporučujemo trudnicama da naprave sok od sveže šargarepe kojem mogu dodati ceđeni limun ili kiselu jabuku.

sargarepa u zdravoj ishrani
Sirova šargarepa je izuzetno zdrava, bilo da je pripremljena kao napitak ili rendana kao salata

Šargarepe različitih boja

Šargarepa može biti različitih boja, i sve češće se u našim trgovinama može naći izbor šargarepa u raznim bojama.  Šargarepe poreklom iz Azije i obično su ljubičaste ili žute boje s razgranatim korenjem. Ljubičastu boju šargarepi daje pigment antocijan.  Šargarepe koje  potiču iz Holandije su narandžaste boje, od karotena. Šargarepe mogu biti bele, žute, ljubičaste i crvene boje.

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Kako izgubiti kilograme posle porođaja
10 Pravila kako izgubiti kilograme posle porođaja
Kako izgubiti kilograme posle porođaja, zavisi od više faktora. Prvo, ako ne dojite, onda možete razmišljati o povratku na „staru kilažu“ pre trudnoće, ako dojite onda to nije period za gubljenje kilograma. Sačekajte!Kako izgubiti kilograme posle porođaja?Važna je početna težina i koliko kilograma ste se ugojili tokom trudnoće. Ako pričamo…