Šargarepa (mrkva) je obavezna namirnica u izboru zdrave hrane. Odlična je i korisna za zdravlje ljudi u sirovom i u kuvanom obliku.
Šargarepa u zdravoj ishrani
Šargarepa je korenasto povrće je vretenastog oblika, a sastoji se od deblje kore, hrskave strukture i intenzivno žute, narandžaste ili crveno-narandžaste boje i središnjeg dela – srži (drvenasti ali jestivi deo).

Šta sadrži šargarepa
Najvažniji antioksidant šargarepe je beta-karoten (provitamin A). Ovaj značajni vitamin se bolje iskorišćava iz kuvane šargarepe, dok zamrzavanje i prethodno blanširane šargarepe ne utiče na sadržaj vitamina. Šargarepa u svežem stanju, bez termičke obrade, sadrži znatne količine vitamina C, vitamina B grupe, a od mineralnih materija dobro su iskoristivi magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, natrijum, cink i sumpor. Uz sadržaj ugljenih hidrata dobar je izvor neophodnih biljnih vlakana (nerastvorljivih i rastvorljivih) koja, pored ostalih korisnih sastojaka, šargarepu čine važnom namirnicom i u ishrani trudnica.

Kako kupovati šargarepu?
Kvalitetna šargarepa ima čvrst i gladak koren srednje dužine, manje srži, intenzivniju narandžastu boju i svež zeleni vrh. Nije preporučljiva ona koja ima dugu zelenu površinu na vrhu, koja je uvela i smežurana, blede ili braon boje i sa mehaničkim oštećenjima ili drugim nedostacima na površini kore.
Kako se čuva šargarepa?
Čuva se u perforiranim plastičnim kesama ili kutijama. Takođe u papirnim kesama. Čuvanje šargarepe u podrumu zimi nije lako, jer za razliku od drugih povrća, ima vrlo tanku kožu kroz koju bakterije lako prodiru. Za to je potrebno znanje.

Važna napomena za ishranu trudnica
Preporučeno je svakodnevno koristiti šargarepu ili neku od namirnica iste boje!
Kako se koristi šargarepa?
Šargarepa je često prisutna na našim trpezama barena, kao sastavni deo kompleksnih kuvanih jela ili pečena, a sve više prisutna u svom najzdravijem – svežem obliku. U zdravoj ishrani zastupljene su salate od rendane šargarepe uz dodatak nekog od ukusnih hladno ceđenih ulja (bundevino, susamovo…) ili u okviru kompleksnih salata sa svežim kupusom, cveklom, celerom i drugim povrćem. Preporučujemo trudnicama da naprave sok od sveže šargarepe kojem mogu dodati ceđeni limun ili kiselu jabuku.

Šargarepe različitih boja
Šargarepa može biti različitih boja, i sve češće se u našim trgovinama može naći izbor šargarepa u raznim bojama. Šargarepe poreklom iz Azije i obično su ljubičaste ili žute boje s razgranatim korenjem. Ljubičastu boju šargarepi daje pigment antocijan. Šargarepe koje potiču iz Holandije su narandžaste boje, od karotena. Šargarepe mogu biti bele, žute, ljubičaste i crvene boje.