Šargarepa (mrkva) u Zdravoj Ishrani

sargarepa u zdravoj ishrani

Sadržaj

Šargarepa (mrkva) je obavezna namirnica u izboru zdrave hrane. Odlična je i korisna za zdravlje ljudi u sirovom i u kuvanom obliku.

Šargarepa u zdravoj ishrani

Šargarepa je korenasto povrće je vretenastog oblika, a sastoji se od deblje kore, hrskave strukture i intenzivno žute, narandžaste ili crveno-narandžaste boje i središnjeg dela – srži (drvenasti ali jestivi deo).

sargarepa u zdravoj ishrani
Pečena šargarepa, sjajan prilog

Šta sadrži šargarepa

Najvažniji antioksidant šargarepe je beta-karoten (provitamin A). Ovaj značajni vitamin se bolje iskorišćava iz kuvane šargarepe, dok zamrzavanje i prethodno blanširane šargarepe ne utiče na sadržaj vitamina. Šargarepa u svežem stanju, bez termičke obrade, sadrži znatne količine vitamina C, vitamina B grupe, a od mineralnih materija dobro su iskoristivi magnezijum, kalcijum, kalijum i fosfor, natrijum, cink i sumpor. Uz sadržaj ugljenih hidrata dobar je izvor neophodnih biljnih vlakana (nerastvorljivih i rastvorljivih) koja, pored ostalih korisnih sastojaka, šargarepu čine važnom namirnicom i u ishrani trudnica.

sargarepa u zdravoj ishrani
Potaži od šargarepe i drugog povrća 

Kako kupovati šargarepu?

Kvalitetna šargarepa ima čvrst i gladak koren srednje dužine, manje srži, intenzivniju narandžastu boju i svež zeleni vrh. Nije preporučljiva ona koja ima dugu zelenu površinu na vrhu, koja je uvela i smežurana, blede ili braon boje i sa mehaničkim oštećenjima ili drugim nedostacima na površini kore.

Kako se čuva šargarepa?

Čuva se u perforiranim plastičnim kesama ili kutijama. Takođe u papirnim kesama. Čuvanje šargarepe u podrumu zimi nije lako, jer za razliku od drugih povrća, ima vrlo tanku kožu kroz koju bakterije lako prodiru. Za to je potrebno znanje.

sargarepa u zdravoj ishrani
Šargarepe različitih boja

Važna napomena za ishranu trudnica

Preporučeno je svakodnevno koristiti šargarepu ili neku od namirnica iste boje!

Kako se koristi šargarepa?

Šargarepa je često prisutna na našim trpezama barena, kao sastavni deo kompleksnih kuvanih jela ili pečena, a sve više prisutna u svom najzdravijem – svežem obliku. U zdravoj ishrani zastupljene su salate od rendane šargarepe uz dodatak nekog od ukusnih hladno ceđenih ulja (bundevino, susamovo…) ili u okviru kompleksnih salata sa svežim kupusom, cveklom, celerom i drugim povrćem. Preporučujemo trudnicama da naprave sok od sveže šargarepe kojem mogu dodati ceđeni limun ili kiselu jabuku.

sargarepa u zdravoj ishrani
Sirova šargarepa je izuzetno zdrava, bilo da je pripremljena kao napitak ili rendana kao salata

Šargarepe različitih boja

Šargarepa može biti različitih boja, i sve češće se u našim trgovinama može naći izbor šargarepa u raznim bojama.  Šargarepe poreklom iz Azije i obično su ljubičaste ili žute boje s razgranatim korenjem. Ljubičastu boju šargarepi daje pigment antocijan.  Šargarepe koje  potiču iz Holandije su narandžaste boje, od karotena. Šargarepe mogu biti bele, žute, ljubičaste i crvene boje.

avatar
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...