Zamrzavanje jajnih ćelija (krioprezervacija), kada se radi?

Zamrzavanje jajnih ćelija

Sadržaj

Krioprezervacija ili zamrzavanje jajnih ćelija! Kada, kako, koliko? Sada ćemo pokušati dati odgovore. „Ne znam da li ću moći da ostanem trudna, da li sam zakasnila? Doktorka kakve su šanse?“  Pitanja koja se jako često čuju od žena nakon navršenih 40 godina. Uz osmeh podrške odgovaram: „Ne mora da znači da je kasno. Pokušaćemo i nadati se uspehu!“

S godinama broj jajnih ćelija kod žena se smanjuje

A kakva su medicinske prognoze? Plodnost žene je najveća do tridesete godine, nakon toga počinje da opada, da bi nakon trideset pete taj pad bio još značajniji. Ili možemo reći i ovako, u dvadeset pet godina svaka četvrta žena će ostati trudna u onom ciklusu kad poželi trudnoću, dok će nakon četrdeset godina tek svaka deseta ostati trudna.  Zašto je to tako?

Zamrzavanje jajnih ćelija

Žena se rađa sa određenim brojem jajnih ćelija koji se tokom godina smanjuje. Ali i to nije sve. I jajne ćelije koje su ostale gube na svom kvalitetu te se samim tim i na taj način smanjuje šansa za željenom trudnoćom. Sada, kada smo pojasnili zašto su manje šanse za trudnoću u četrdesetim godinama  da pogledamo ženu kao socijalno biće! Žena želi, može, hoće da se ostvari na poslovnom polju. Za to su potrebne godine rada pa se majčinstvo odlaže za kasnije. Izbor partnera je takođe često uzrok pomeranja željene trudnoće.

Kada saberemo sve ove činjenice lako dolazmo do prve rečenice : „Ne znam da li ću moći da ostanem trudna, da li sam zakasnila?“ Primenjujući znanje i činjenice možemo olakšati ženama koje žele potomstvo a svesne su da će to biti u nešto kasnijim godinama.

Šta je zamrzavanje jajnih ćelija –  Krioprezervacija?

Krioprezervacija predstavlja uzimanje jajne ćelije iz jajnika metodom aspiracije. Po uzimanju jajnih ćelija vrši se njihovo zamrzavanje na izuzetno niskim temperaturama koje omogućavaju gotovo zaustavljanje bioloških procesa, starenje i odumirnje ćelija i što je najbitnije  čuvanje do momenta kada se žena odluči da želi trudnoću.

Zamrzavanje jajnih ćelija

Veći broj jajnih ćelija znači i više šansi za pokušaj postupka vantelesne oplodnje

Preporuke su da se uzimanje obavi posle stimulacije jajnika kako bi se dobilo više jajnih ćelija, jer se iz prirodnog ciklusa se obično dobija samo jedna jajna ćelija. Veći broj jajnih ćelija znači i više šansi za pokušaj postupka vantelesne oplodnje.

Ono što je izuzetno bitno jesu godine pacijentkinje kada se jajne ćelije uzimaju u cilju zamrzavanja. Iz gore navedenih činjenica smo zaključili da što se trudnoća više odlaže to se šanse smanjuju. Takođe se može zaključiti da bi idealno bilo uraditi zamrzavanje jajne ćelije do tridesete godine, najkasnije do trideset pete a pokušaj oplodnje do četrdeset pete godine.

Vantelesna oplodnja

Kada se žena odluči za odmrzavanje jajne ćelije i pokušaj trudnoće sve se dalje radi kao u klasičnom postupku biomedicinski potpomognute oplodnje tj vantelesne olodnje. Partner daje spermu. Obavlja se fertilizacija jajne ćelije i prati se razvoj embriona. Embrioni se u laboratorijskim uslovima mogu kultivisati do 5 dana nakon čega sledi embriotransfer.

Zamrzavanje jajnih ćelija

Šta kada je ženi iz medicinskih razloga ugrožena reproduktivna funkcija?

Krioprezervacija je takođe našla jako veliku primenu u slučajevima kada  je ženi iz medicinskih razloga ugrožena reproduktivna funkcija, pre nego što je ispunila svoje reproduktivne želje. Poslednjih decenija je zabeležen jako veliki porast onkoloških pacijentkinja kako među svim životnim dobima tako i među mladom populacijom. Terapija tih pacijenata često zahteva hemoterapiju ili zračnu terapiju što direktno utiče na osetljive jajne ćelije.

Iz tog razloga se ženama savetuje uzimanje jajne ćelije i zamrzavanje u cilju kasnije oplodnje, po završetku terapije i potpunog oporavka. Pored onkoloških postoje i druge bolesti koje mogu dovesti do ugroženosti reproduktivne funkcije žene. Benigni tumori janika, endometrioza, žene koje imaju prevremenu ovarijalnu insuficijenciju …

Zamrzavanje jajnih ćelija

Potrebna je dobra informisanost

Napredovanje u  medicini dalo je velike mogućnosti za planiranje porodice i omogućilo ženi napredovanje u svim sverama života. Ipak medicina i dalje nije čarobnjak koji ispunjava želje. I dalje postoje rizici i nema nikakvih garancija da će sve biti onako kako želimo i kada želimo. Zato bi svaka žena pre postupka krioprezervacija morala dobro da se informiše. O verovatnoći neuspeha i riziku koji neuspeh nosi sa sobom.

avatar
Specijalističke akademske studije iz Humane reprodukcije. Medicinski je urednik sajta Hocubebu.rs. Radi u ginekološkoj ordinaciji “ Iva”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...