Vanmaterična trudnoća (ektopična) – Uzroci i prevencija

Vanmaterična trudnoća

Sadržaj

Vanmaterična trudnoća (ektopična) predstavlja opasnost za život žene. Ektopična trudnoća je ozbilјna ginekološka patologija sa velikom verovatnoćom razvoja teških komplikacija, koju karakteriše vezivanje jajne ćelije izvan materične  šuplјine.

Pojavlјuje se kod žena bilo kog reproduktivnog doba. Javlja se u 2 od 100 trudnoća u populaciji. Lečenje je u većini slučajeva brzo, u retkim slučajevima moguće je konzervativnim metodama.

SIMPTOMI I KAKO SE SPROVODI LEČENJE PROČITAJTE OVDE

Šta je vanmaterična trudnoća

Ektopična trudnoća je uvek patološki proces, tokom kojeg se jaje unosi u tkivo jajovoda. Manje često, u trbušnu duplјu ili jajnik. U početku se ektopična trudnoća razvija kao fiziološki proces i teško je samostalno prepoznati “ulov”.

U ampularnom delu jajovoda, jajna ćelija se spaja sa spermatozoidom. Nakon toga (u normalnom stanju), oplođeno jaje (zigot) se kreće u uterinu šuplјinu uz pomoć treplјastog epitela i mišićnih kontrakcija same cevi. Ovo putovanje traje oko 1 nedelјu. Nakon što embrion uđe u matericu, vezuje se za endometrijum, uz dalјi razvoj tokom 9 meseci.

Vanmatericna trudnoca
Rana dijagnoza vanmaterične trudnoće je jedini način da se očuvaju reproduktivni organi i u budućnosti (po želјi) rodi zdravo dete.

Sa tubalnom trudnoćom, ovaj proces je poremećen; zigot se zaglavi u jajovodu i ne ulazi u materničku šuplјinu. Štaviše, jajovod može “gurnuti” jaje u suprotnom smeru (abdomen ili jajnik).

Ako jajna ćelija iz nekog razloga ostane u jajovodu ili se gurne u suprotnom smeru, u trbušnu duplju, i zakači se za jajnike i druge unutrašnje organe, dolazi do vanmaterične trudnoće. Njegova opasnost je razvoj unutrašnjeg krvarenja. Ovo se dešava zbog činjenice da oplođena jajna ćelija, kako raste, može povrediti okolna tkiva. Kao rezultat, dolazi do rupture jajovoda, ugla materice (ako se vanmaterična trudnoća nalazi u pomoćnom rogu). Nemogućnost pružanja medicinske nege na vreme može koštati žene života.

Ektopična trudnoća se razlikuje na mestu vezivanja jajeta. Najčešće, žene doživlјavaju tubalnu trudnoću – u 98% svih vanmaterničnih trudnoća. Na drugom mestu je trudnoća jajnika -1% i abdominalna (abdominalna trudnoća), koja takođe čini 1%.

Rizična grupa za vanmateričnu trudnoću

Ektopična trudnoća je češća kod žena koje su:

 • podvrgnute operaciji na karličnim i trbušnim organima (uklanjanje apendicitisa, ciste jajnika, itd.);
 • pretrpele inflamatorne bolesti genitalnih organa (adneksitis, klamidija, gonoreja, itd.);
 • sa abnormalnom strukturom genitalija (dvoroga materica, nepotpuni septum u materici, itd.);
 • pate od hormonskih poremećaja.

Razlozi za razvoj vanmaterične trudnoće nisu u potpunosti shvaćeni. Ponekad se javlja kod devojčica koje nemaju nikakve provocirajuće faktore za abnormalno vezivanje jajne ćelije.

Vanmatericna trudnoca
Sve u telu je međusobno povezano, tako da svaka patologija, čak i „najudalјenija“, mora biti pod nadzorom lekara i blagovremeno lečena.

Uzroci vanmaterične trudnoće

Glavna etiologija ektopične trudnoće je opstrukcija jajovoda, koja se javlјa zbog:

 1. Abnormalna struktura jajovoda.
 2. Inflamatorni procesi.
 3. Neravnoteža ženskih polnih hormona.
 4. Istorija hirurških intervencija.
 5. Poremećaji u inervaciji tkiva jajovoda (nedostatak nervnih vlakana negativno utiče na transportnu funkciju cevi).

Ektopična trudnoća takođe može biti uzrokovana hroničnim inflamatornim obolјenjima karlice, materice ili jajnika, uklјučujući:

 • Dugotrajna upotreba intrauterinog uređaja;
 • Prisustvo adhezija, sinehije;
 • Često ispiranje vagine;
 • IVF;
 • Istorija ektopične trudnoće.

Manje često postoje i drugi provocirajući faktori, kao što su rak dodataka, materice, policistična bolest jajnika itd.

Sve u telu je međusobno povezano, tako da svaka patologija, čak i „najudalјenija“, mora biti pod nadzorom lekara i blagovremeno lečena. Na primer, akutni adneksitis. Na prvi pogled čini se da se ova bolest “tiče” samo dodataka, međutim, ova patologija počinje ulaskom infekcije u jajovode. Dakle, drugo ime adneksitisa je salpingooforitis (zapalјenje jajovoda i jajnika). Ako zanemarite svoje zdravlјe i ne izlečite upalu na vreme, ona će vrlo brzo preći hroničnu formu. Kao rezultat toga, sekretorna aktivnost jajovoda je poremećena, formiraju se adhezije, opstrukcija jajovoda i, kao posledica opšteg patološkog procesa, može se razviti vanmaterična trudnoća.

Vanmatericna trudnoca
Svako zapaljenje jajovoda i jajnika treba što pre lečiti zbog mogućih posledica.

Prevencija ektopične trudnoće

Prevencija treba da uklјučuje:

 • Pravovremeno lečenje inflamatornih, zaraznih patologija genitourinarnog sistema;
 • Rutinski pregledi kod ginekologa;
 • Upotreba hormonalnih lekova i kontracepcije je strogo pod nadzorom lekara.

Sve opšte preporuke odnose se na prevenciju ponovlјene vanmaterične trudnoće, uklјučujući planiranje sledeće trudnoće ne ranije od 1 godine nakon lečenja. Ektopična trudnoća je veoma ozbilјna patologija, koja se često odvija sa komplikacijama, a sve zato što žene ne obraćaju dužnu pažnju na svoje dobro. Rana dijagnoza vanmaterične trudnoće je jedini način da se očuvaju reproduktivni organi i u budućnosti (po želјi) rodi zdravo dete.

Pored toga, redovni zakazani pregledi kod ginekologa omogućavaju blagovremenu identifikaciju različitih vrsta zapalјenskih, zaraznih procesa i razvoja drugih ozbilјnih patologija.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...