Simptomi vanmaterične trudnoće i kako se sprovodi lečenje?

Simptomi vanmaterične trudnoće

Sadržaj

Koji su simptomi vanmaterične trudnoće (ektopipčne trudnoće)? Na internetu često postoji sud da vanmaternična trudnoća ima „živu kliničku sliku“, da, za doktora, ali ne i za pacijentkinju.

Simptomi vanmaterične trudnoće

Žena može da posumnja da nešto „nije u redu” tek u kritičnoj situaciji (jaki bol, krvarenje i sl.). A prvi simptomi, kako pokazuje praksa vodećih ginekologa, najčešće su propustile. Zato što jajovodna trudnoća, u ranoj fazi začeća, ima identične simptome normalne, fiziološke trudnoće. Među kojima:

 1. Bolni bol u donjem delu stomaka.
 2. Kašnjenje menstruacije.
 3. Uvećanje grudi.
 4. Mučnina povraćanje.
 5. Metalni ukus u ustima.
 6. Nestabilno emocionalno stanje.

To vam ne dozvolјava da samostalno razlikujete ektopičnu trudnoću od normalne.

Simptomi vanmatericne trudnoce
Jajovodna trudnoća, u ranoj fazi začeća, ima identične simptome normalne, fiziološke trudnoće

Prvi znaci vanmaterične trudnoće na koje treba obratiti pažnju

 1. Sindrom jakog bola. Različit intenzitet i karakter. To mogu biti vučni bolovi u donjem delu stomaka, grčevi, sečenje ili bol. U kritičnom slučaju (izlivanje krvi u peritoneum), bol se širi u epigastrični region, u rektum, pa čak i u rame. Takođe, mokrenje i pokreti creva mogu biti bolni.
 2. Krvarenje. Sa vanmaterničnom trudnoćom, može ličiti na menstruaciju, ali sa patologijom, iscjedak će biti oskudan i produžen. Povremeno u izobilјu.

Pozitivan / negativan simptom peritonealne iritacije (Shchetkin-Blumberg) u tubalnoj trudnoći može odrediti samo specijalista.

Ovi simptomi vanmaterične trudnoće su alarm koji zahteva hitnu medicinsku pomoć. I šta vidimo na kraju? Činjenica da jajovodna trudnoća nema tako “svetlu” simptomatologiju, kako obično pišu, ali čak i obrnuto. Pošto je u početku patologija idealno “prikrivena” kao fiziološka trudnoća. Stoga, ako primetite barem blagi poremećaj blagostanja, jutarnju mučninu, čestu vrtoglavicu ili nerazumlјiv bol u donjem delu stomaka, odmah se obratite svom ginekologu.

Simptomi vanmatericne trudnoce
Ako je ektopična trudnoća dijagnostikovana u ranoj fazi razvoja, koristeći minimalno invazivne metode lečenja, šanse za začeće i nošenje zdravog deteta su prilično visoke.

Vrste vanmaterične trudnoće

U zavisnosti od lokacije vezivanja zigota (oplođenog jajeta), razlikuju se sledeće vrste ektopične trudnoće:

·       Ampularna– Najčešći tip (javlјa se u 80% svih drugih patoloških trudnoća).

·       Isthmična– Isthmička trudnoća čini oko 12% svih vanmaterničnih trudnoća. Obično se završava rupturom jajovoda u prvim nedelјama nakon začeća, pošto je istmički segment najuži deo jajovoda.

·       Fimbrialna– Fimbrijalna ektopična trudnoća čini oko 5% abnormalnih trudnoća. Brzo se završava abortusom.

·       Intersticialna– Intersticijalne trudnoće čine samo 2% slučajeva. Zbog velike rasteglјivosti miometrijuma, intersticijalna vanmaterična trudnoća se može razviti do 4 meseca. Međutim, njegov prekid je praćen obilnim krvarenjem, koje, bez blagovremene pomoći, dovodi do smrti žene.

·       Ovarialna – Trudnoća jajnika se utvrđuje nakon implantacije već oplođenog jajeta u šuplјinu folikula. Lečenje se sastoji od uklanjanja jajne ćelije ili klinaste resekcije jajnika. Obično nije potrebno potpuno uklanjanje jajnika.

·       Cervikalna- Cervikalna vanmaternična trudnoća se razvija u 0,1% slučajeva, direktno u cervikalnom kanalu materice. Glavni simptom ove vrste trudnoće je krvarenje, oblik materice u obliku peščanog sata (na ultrazvuku). Cervikalna trudnoća se pogoršava kasnom dijagnozom. Otkrivanje cervikalne trudnoće je osnova za neposrednu hospitalizaciju žena. Primarni zadatak je da se zaustavi krvarenje, koje se pokušava  čvrstom   tamponadom,  ili uvođenjem Foley katetera u cervikalni kanal sa pumpanjem. Obećavajući tehnike lečenja cervikalnih trudnoće sprovođenjem embolizacije maternične arterije ili podvezivanjem grane unutrašnje ilijačne arterije, koji omogućava zatim beskrvno ukloniti jajašce. No neefikasnost ili nesposobnost za obavljanje tih procedura   i opasnost  od krvarenja tokom cervikalne trudnoće  zahteva  hitnu histerektomiju.

·       Abdominalna – Abdominalne trudnoće čine 0,003% svih vanmaterničnih trudnoća. Deli se na primarne i sekundarne. Prva opcija je implantacija zigota u trbušnu duplјu. Sekundarna abdominalna trudnoća nastaje kada je zigota zaroblјena u trbušnoj duplјi nakon abortusa.

Svaka vrsta patološke trudnoće zahteva sveobuhvatan pregled i hirurški tretman. Samo rana i kompetentna dijagnoza vanmaterične trudnoće (pre rupture jajovoda) može spasiti i život pacijentkinje i njenu plodnost. Ovo je posebno važno u mladom reproduktivnom dobu.

Dijagnostika vanmaterične trudnoće

Nemoguće je samostalno dijagnostikovati ektopičnu trudnoću. Zbog toga, kod prvih sumnjivih simptoma, potrebno je da se konsultujete sa ginekologom da biste isklјučili vanmateričnu trudnoću.

Pravovremena dijagnostika sprečiće opasne komplikacije patološke trudnoće i pomoći ženi da održi reproduktivno zdravlјe.

Simptomi vanmatericne trudnoce
Nemoguće je samostalno dijagnostikovati ektopičnu trudnoću.

Ako se sumnja na ektopičnu trudnoću, propisano je:

 1. Ultrazvuk karličnih organa, trbušne duplјe (transvaginalni ultrazvuk je 25% informativniji od abdominalnog).
 2. Laboratorijska dijagnostika sadržaja hCG i progesterona. Tokom normalne fiziološke trudnoće, beta-podjedinice hCG se udvostručuju svakih 1,5 dana, a bliže 6. nedelјi – svakog drugog dana. Sa vanmaterničnom trudnoćom, nivo hCG se povećava sporije, što ukazuje na patologiju.

Što se tiče progesterona, situacija je slična, u normalnom toku trudnoće u ranim fazama, nivo progesterona u krvi se određuje preko 25 ng / ml, sa vanmaterničnom trudnoćom – manje od 5 ng / ml.

Ove studije su informativne samo u kombinaciji, jedan test krvi ne može razlikovati ektopičnu trudnoću od smrti fetusa, na primer,  jer će u prvom i drugom slučaju nivo hCG i progesterona biti skoro isti.

Kriterijumi na osnovu kojih ginekolog treba da sumnja na ektopičnu trudnoću

 • Nivo hCG u krvi je od 1000 do 2000 IU / L;
 • Teški abdominalni sindrom (bol u donjem delu stomaka, ukočenost mišića);
 • Na ultrazvuku, zigota u uterinoj šuplјini se ne vizualizuje.

Lečenje ektopične trudnoće

Lečenje vanmaterične trudnoće je samo hirurško. Pribegava se, kako kod nekomplikovane vanmaterične trudnoće bez krvarenja (u slučaju pravovremene dijagnoze), tako i u prisustvu krvarenja. Ako se operacija izvrši pre razvoja hemoragičnog šoka, smrt je malo verovatna. Sa kasnom hirurškom intervencijom, stopa mortaliteta je 16-30%.

Hirurške metode lečenja ektopične trudnoće uklјučuju:

1.Laparoskopija. Ovo je “zlatni standard” savremene ginekologije, koju karakteriše niska trauma, minimum bola i kratak period rehabilitacije. Operacija se odvija brzo negde i u dnevnoj bolnici.
2.Salpingotomija. Koristi se samo u ranim fazama razvoja vanmaterične trudnoće. To je segmentno uklanjanje jajovoda zajedno sa zigotom (oplođenom jajetom), nakon čega sledi obnavlјanje njegove prohodnosti.

3.Salpingektomija. Salpingektomija se izvodi sa velikim oštećenjem jajovoda.

4.Laparotomija. Ovo je klasična hirurška intervencija, koja se primenjuje u slučaju zigote u akcesornom rogu materice, u prisustvu izraženog adhezionog procesa i obilnog unutrašnjeg krvarenja.
Izbor hirurške metode za lečenje vanmaterične trudnoće zavisi od stepena unutrašnjeg krvarenja, trajanja trudnoće i lokacije embriona.

Ekstirpacija materice se vrši samo u slučaju krvarenja sa lokalizacijom jajne ćelije u rudimentarnom rogu materice.

Nehirurške metode lečenja ektopične trudnoće

 • U svetskoj literaturi se opisuje iskustvo lečenja trudnoće uzimanjem tableta/injekcija koje usporavaju deobu ćelija (Metotreksat). Međutim, takav tretman je efikasan samo veoma kratko i može biti praćen nizom komplikacija. Stoga, nije svuda našla primenu.

Komplikacije vanmaterične trudnoće

Razvoj komplikacija je uvek posledica nepravilne ili neblagovremene medicinske nege.

Komplikacije ektopične trudnoće uklјučuju:

 • Jako krvarenje (uz kasno traženje pomoći, često se završava hemoragičnim šokom, do smrti);
 • Ruptura jajovoda (provocira sindrom akutnog abdomena i zahteva hitnu operaciju);
 • Uklanjanje jajovoda (može dovesti do neplodnosti);
 • Uklanjanje materice (sa obimnim patološkim procesom, završava se sa 100% neplodnošću);
 • Ponovlјena vanmaterična trudnoća (pojavlјuje se u 20% slučajeva).

Zbog toga je toliko važno da na vreme posetite ginekologa. Samo pravovremena dijagnoza i pravilan tretman pomoći će da se izbegnu sve vrste komplikacija i sačuvaju reproduktivni organi, što je posebno važno za one žene koje planiraju da zatrudne u budućnosti.

U svakom drugom slučaju, nakon prve vanmaterične trudnoće, žena uspešno zatrudni i embrion se normalno razvija.
U svakom drugom slučaju, nakon prve vanmaterične trudnoće, žena uspešno zatrudni i embrion se normalno razvija.

Trudnoća nakon operacije

Ako je ektopična trudnoća dijagnostikovana u ranoj fazi razvoja, koristeći minimalno invazivne metode lečenja, šanse za začeće i nošenje zdravog deteta su prilično visoke. Uprkos činjenici da je žena koja je imala ektopičnu trudnoću, verovatnoća njenog ponovnog razvoja takođe ostaje.

Efekti

U svakom drugom slučaju, nakon prve vanmaterične trudnoće, žena uspešno zatrudni i embrion se normalno razvija. Svaka peta vanmaterična trudnoća se javlja, a svaka četvrta žena nakon vanmaterične trudnoće razvije neplodnost.

Ako žena planira trudnoću sa istorijom vanmaterične trudnoće, neophodno je konsultovati ginekologa i podvrgnuti sveobuhvatnoj dijagnozi. kako bi se izbegle negativne posledice.

Toplo preporučujem da budete pažlјivi prema svom zdravlјu. Ne zanemarujete rutinske preglede kod ginekologa i, ako sumnjate, odmah potražite medicinsku pomoć.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...