Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)

Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)

Sadržaj

Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.

Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem ostvarivanja trudnoće.

Koji su kriterijumi za vantelesnu oplodnja u Srbiji?

U Srbiji od 2006 g. se vantelesna oplodnja radi i na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U početku je bilo ograničenje u pogledu godina starosti žene, da li ima već jedno dete ili ne i koliko puta ima pravo da pokuša. Od tada do danas je nekoliko puta došlo do promena i sada važe sledeći kriterijumi ( od 08.04.2021.):

– pokušane su sve druge poznate mogućnosti lečenja neplodnosti,

– žena u trenutku dobijanja potvrde o ispunjenosti uslova za VTO  nema više od 43 navršene godine života (korekcija jedne godine više je zbog obustavljanja postupka tokom epidemije korone u prethodnoj godini),

– žena ima bodi mas indeks (BMI) do 30,

– žena ima očuvanu funkciju jajnika,

– i odredjena ograničenja nalaaz muškarca u pogledu spermatozoida.

Koji su koraci kada se ispune uslovi za VTO?

Kada se ispune gore navedeni kriterijumi i dobije saglasnost od Komisije za VTO imaju pravo na :

  • Neograničen broj pokušaja VTO ako u zajednici (bilo da je bračna ili vanbračna) nemaju nijedno dete.
  • Dva pokušaja VTO ako u zajednici imaju jedno dete koje je dobijeno postupkom VTO.
  • Takodje imaju pravo i na krioembriotransfere u zavisnosti od toga da li imaju dece ili ne, objašnjenje će dati izabrani ginekolog.
  • Za vanbračne partnere potrebna je izjava overena kod notara u 3 primerka , koja važi godinu dana.

Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)

Ko daje detaljnije informacije i pripremu za VTO?

Detaljnije informacije i pripremu za VTO rade ginekolog (za ženu) i lekar opšte medicine (za muškarca). Smatra se da ako žena ima manje od 35 godina života, i tokom godinu dana nezaštićenih seksualnih odnosa nije došlo do zatrudnjivanja može da poče sa ispitivanjem uzroka neplodnosti. Isto važi ako je žena starija od 35 godina i nakon 6 meseci nije došlo do zatrudnjivanja, može se započeti sa ispitivanjem. Ispitivanje razloga neplodnosti za oba partnera se radi kod ginekologa, početni koraci su isti, a dalje ispitivanje se razlikuje  u zavisnosti od prvih analiza. Kada ginekolog zaključi da su sve mogućnosti iscrpljene predlaže partnerima upućivanje na VTO.

Šta je potrebno od dokumentacije za VTO?

Priprema za VTO je različita kod žena i muškaraca.

 Kod žena je potrebno:

– Dokaz o ispitivanju steriliteta (ginekolog će objasniti), u slučajevima kada je žena imala neke operacije, ili vanmateričnu trudnoću to može biti samo po sebi dovoljno.

– Mikrobiološko ispitivanje (cervikalni i vaginalni bakteriološki bris, cervikalni bris na hlamidiju i bakterijska vaginoza), neki brisevi važe  12 meseci.

– Serološko ispitivanje ( HbsAg, HCV, HIV, VDRL, toxoplasmosa i rubella At), važi 12 meseci.

– Hormonsko ispitivanje ( FSH, LH, E2, Pg, PRL,T, AMH, TSH, T3, T4), radi se od 2.-4. dana menstrualnog ciklusa, važi 6 meseci.

– Kolposkopija i PA bris, važi 12 meseci.

– UZ pregled male karlice, važi 6 meseci.

Jedan deo analiza se radi kod ginekologa, a za druge ginekolog daje upute (sve tražene analize se mogu uraditi na uput), i mogu se završiti za do mesec dana ( smatram da je važna informacija). Većina žena kada vidi spisak na sajtu RFZO-a misli da je to mnogo analiza, i uplaši se koliko će joj trebati vremena da to prikupi, i iz tog razloga krene privatno da radi analize. Najbolje je da se javite svom ginekologu koji će Vas pregledati, obajsniti Vam kada šta i gde treba da uradite, i dati odgovarajuće upute.

Kod muškaraca su potrebne sledeće analize

Za  ove analize lekar opšte prakse daje upute (isto se mogu sve analize uraditi na upute):

  • Spermogram i spermokultura, važi 12 meseci.
  • Bris uretre bakteriološki i na hlamidiu, važi šest meseci.
  • Serološke analize ( HbsAg, HCV, HIV, VDRL), važe 12 meseci.

Komisija za VTO (BMPO)

Kada oba partera pripreme gore navedene analize, dobijaju upute za Komisiju za VTO (BMPO). Partneri biraju ustanovu u kojoj će da izadju na Komisiju: GAK Narodni front ili Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog cetra Srbije (KGA UKCS – Višegradska). Partner dobija samo uput za Komisiju, dok partnerka uz uput za Komisiju dobija i uput za UZ koji se radi pri izlasku na Komisiju u istoj ustanovi.

Šta je važno?

Važna informacija koja zbunjuje većinu partnera je da se sa uputima za Komisiju i UZ javljaju telefonom na Komisiju za VTO u RFZO u Nemanjinoj 30. 

Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)

Šta kada se dobije odgovor Komisije za VTO?

Sa dobijenim odgovorom partneri se javljaju svojim lekarima (žene-ginekologu, muškarci-lekaru opšte prakse), koji im daju odgovarajuće upute. Partneri se dalje javljaju u izabranu ustanovu i započinju postupak VTO. Od trenutka predavanja dokumentacije na Komisiju u RFZO-u do pozivanja se ne čeka više od dva meseca, a kada dobiju pozitivan odgovor do započinjanja postupka do mesec dana.

Potrebno je napomenuti da je uspešnost vantelesne oplodnje kod nas kao i u razvijenim zemljama Evrope. Sve informacije u vezi VTO je najbolje da dobijete od svog ginekologa, i sve možete uraditi u državnim ustanovama.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Stručnjaci naglašavaju uticaj ishrane na ishod IVF postupka. Ukoliko želite da da se i na taj način pripremite za IVF postupak, predlog je mediteranska ishrana. Ona obiluje folatima, omega-3 masnim...

Muška plodnost se suočava sa tihom krizom. Koji su izazovi muške plodnosti je veoma aktuelna tema. Zapanjujući je pad koncentracije sperme za 51% od 1973. do 2018. godine. Slučajevi muške...

Da li je vantelesna oplodnja preko Fonda za zdravstveno osiguranje plaćena? To je najčešće pitanje sa kojim se susreću parovi koij se bore sa neplodnošću.  Najjednostavniji odgovor bi bio: DA!...