Sočivo, najsuperiornija mahunarka i recepti sa sočivom

Socivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Naši recepti sa sočivom možda će pomoći da sočivo bude češće na vašoj trpezi – jer to zaslužuje!  Sočivo je najsuperiornija mahunarka zbog bogatih izvora folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma. Zatim  fosora, kalcijuma, kalijuma vitamine B1 i B9, prebiotika, proteina biljnog porekla. I brojnih drugih sastojaka.

Sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života. Posebno preporučena za  trudnice, mame koje doje, decu u razvoju, dijabetičare. Ako dojite, a beba ima manje od 3 meseca, pratite nakon jela 24 sata. Ako se kod bebe javljaju grčevi, odložite ovu namirnicu na par meseci.

Socivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Zašto je sočivo najsuperiornija mahunarka?

U odnosu na ostale mahunarke sočivo ima najveći procenat nerastvornih vlakana. Jedinstvenost škroba sočiva ogleda se u sposobnosti sporog varenja (nerastvorljiva vlakna, takođe doprinose sporijem varenju), pa je sočivo namirnica izbora za dijabetičare. Upoređujući sočivo, sa ostalim mahunarkama, kao što su grašak, leblebija, pasulj… sastav sočiva daleko je bogatiji polifenolima. Između ostalog, polifenolna jedinjenja sočiva igraju i veliku ulogu u održavanju nivoa šećera u krvi. Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da konzumiranje polifenola može da igra vitalnu ulogu u zdravlju kroz regulisanje metabolizma, težine, hroničnih bolesti i proliferacije ćelija. Flavonoidna jedinjenja u sastavu sočiva su poznata po svojim jakim antioksidativnim efektima.

Socivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Recepti sa sočivom

Sočivo treba preko noći potopiti u toplu vodu. Tako namirnica neće nadimati a organizam će dobro iskoristiti. Takođe, poznato je da je sočivo što duže stoji ukusnije.

Svi recepti su za oko 200 grama sočiva. Postoji bezbroj varijanti crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe sočivo.

Koliko se dugo kuva sočivo?

Bez obzira da li je sočivo crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe,  brzo se i lako priprema (25 minuta  je potrebno za kuvanje narandžastog sočiva, dok se zeleno kuva 45 minuta).

Sočivo ne treba da bude prekuvano, treba da bude meko, nepromenjene forme i da se omotač ne odvaja. Kod vrsta kojima je omotač već uklonjen (žuto, crveno, belo), sočivo tokom kuvanja postaje kašasto. Napominjemo da se u omotaču nalaze mnogi dragoceni sastojci.

Socivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Sočivo u paradajz sosu

Propržite 1 glavicu crnog luka na manjoj temperaturi, polako, oko 10-15 minuta, dodajte 1 čen belog luka i malo rendanog đumbira (1 kašičica).  Dodajte oprano i isceđeno sočivo (koje je odstojalo 1 noć u vodi), stavite paradaiz pelatili kuvani paradajz (u zavisnosti od količine sočiva – na 200 g sočiva 1 konzerva pelata ili 2 čaše kuvanog paradajza). Zatim 1 čašu vode (ili ako imate sačuvan bujon od pileće ili juneće supe).  Posolite (možete dodati začin za jelo bez glutaminata) i kuvajte na tišoj vatri da vri još 25 minuta. Pred kraj proverite da li je sočivo dovoljno slano. Dodajte korijander, koji list bosiljka i biber. Jelo treba da bude gušće, da veći deo vode ispari.

Služite kao gotovo jelo bez priloga, kao jelo u koje možete dodati ćufte od mesa. Kao jelo uz posebno servirano meso, ili ribu, ili kao preliv za testeninu. Servirajte uz zelenu salatu.

Socivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Sočivo u bešamel sosu –  Kraljevsko sočivo

Propržite 1 glavicu crnog luka na manjoj temperaturi, polako, oko 10-15 minuta. Posebno skuvajte oprano i isceđeno sočivo u vodi, procedite od vode u kome se kuvalo posle 25 minuta kuvanja i sjedinite sa bešamel sosom. Posolite, pobiberite i kuvajte zajedno sa bešamelom 2-3 minuta. Bešamel sos: na 45g putera na tišoj vatri propržiti 45 g brašna. Mešati, dok ne bude potpuno penasto i nepromenjene boje, polako dodavati mlako mleko (3 čaše). Kuvati dok se ne zgusne, pa posoliti i dodati malo bibera.

Ovako pripremljeno sočivo može se jesti kao obrok, a može biti i prilog uz pečenu ribu ili meso. Najbolje je servirati uz zelenu salatu.

Sočivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Čorbasto sočivo sa povrćem

Propržite 1 glavicu crnog luka i 1 šargarepu (ili 2 ako su manje) na slabijoj temperaturi, polako, oko 10-15 minuta. Možete dodavati malo tople vode za dinstanje. Očistite 2 manja ili 1 veći krompir, isecite na kockice i sjedinite sa dinstanim povrćem . Možete dodati i drugo povrće po želji, u onom trenutku kada je potrebno.  Tj. koliko je određenom povrću potrebno za kuvanje – naprimer, tikvicu ćete dodati 10 minuta pred karaj kuvanja, celerove štapiće možete dodati zajedno sa krompirom… Dodajte u isto vreme proceđeno oprano sočivo (koje je odstajalo preko noći).  Pola konzerve pelata ili 1 čašu kuvanog paradaiza, so i dovoljnu količinu vode, da bi se kuvalo i bilo čorbasto. Kada je sočivo kuvano začinite ga sa korijanderom ili peršunom i biberom. Možete po želji i vašem ukusu u tanjir staviti 1 kašiku kisele pavlake.

Sočivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Pire od sočiva

Pire se uobičajeno pravi od oljušćenog sočiva (žutog, crvenog, belog). Ali nećete pogrešiti ni ako ga pravite sa neoljušćenim sočivom. Kuvajte oprano i isceđeno sočivo (koje je u toku noći odstajalo), na početku kuvanja dodajte so. Kada je sočivo skuvano, ocedite ga od vode u kome se kuvalo, dodajte 2 čena belog luka. Zatim seckano lišće peršuna,  2 kašike maslinovog ulja, vrlo malo mlevenog oraščića, biber, so ako nije dovoljno slano.  Sve izblendirajte  i napravite pire. Pire od sočiva je sjajan prilog uz meso ili ribu. Ili ako ne konzumirate meso, uz grilovano povrće, tvrdi beli sir…

Sočivo, najsuperiornija mahunarka i RECEPTI

Pljeskavice od sočiva (vegeterijanske)

Skuvajte sočivo (koje je prethodnu noć odstojalo u vodi i koje ste oprali i procedili nakon toga) sa jednom šargarepom. Kada je skuvano, procedite.  Prohladiti i tada dodajte 1 glavicu sasvim sitno seckanog crnog luka. Zatim  1 jaje, prezle biber, so,  začine (korijander, malo đumbira u prahu). Pecite pljeskavice na malo ulja ili u rerni na pek papiru. Ako ih pečete u rerni u smesu za pljeskavice stavite 1 kašiku maslinovog ulja.

Sočivo možete pripremati i prema vašem receptu kao što pripremate pasulj.

Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Preparati na bazi zobi
Preparati na bazi zobi su idealni za negu osetljive kože
Preparati na bazi zobi su od davnina korišćeni u nezi kože. Brašno zobi se dodavalo kupkama i kremama kako bi se umirio svrab, ali i ublažila suvoća i iritacija kože.Za fragilnu kožu – preparati na bazi zobi Koža nije samo najveći, već je i izuzetno kompleksan ljudski organ. Kada govorimo…
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…