Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

0

I proso i pasulj su preporučene namirnice i dobrodošle na trpezi trudnice. 

Jedna od prednosti prosa je da se lako vari!

Proso u ishrani

Proso je žitarica koja se od davnina koristi i kao hrana i kao lek. Bogata je magnezijumom, kalijumom, gvožđem, jodom, kalcijumom i fosforom, ali i belančevinama i vitaminima B grupe. Vrlo lako se vari, pa se preporučuje u ishrani trudnica. Proso smanjuje mučninu, olakšava pražnjenje creva, prirodni je diuretik – tako da smanjuje rizik od nakupljanja tečnosti i pojave edema (otoka), vrlo čestih kod trudnica. Takođe, poboljšava kvalitet kose, kože i noktiju, i potpomaže prevenciju i lečenje dijabetesa i anemije. Može da se koristi kao dodatak supama i čorbama, ili za pripremu slanih i slatkih kaša.

Lako se vari i brzo priprema!

Proso je sjajna namirnica za jutarnji obrok uz koštunjavo voće ili semenkama, kao kašica. Proso uspostavlja ravnotežu crevne flore.  Očistite proso od semenki i stranih tela ako niste kupili već očišćeno proso. Može se pržiti, kuvati i peći! Može se kombinovati i u slanim i slatikim jelima i poslasticama ili spremati posebno.

 

Postoji veliki izbor različitih vrsta pasulja, koji se i sprema ma mnoge načine…

Pasulj u ishrani trudnica

Pasulj je izuzetno značajna namirnica u periodu graviditeta i sadrži većinu hranljivih sastojaka koji se preporučuju za zdravlje trudnice i bebe – proteine (22 odsto), ugljene hidrate (55,7 odsto), masti, dijetna vlakna, kalcijum, gvožđe, kalijum, vitamine B grupe… Zahvaljujući svom sastavu, pasulj olakšava pražnjenje creva, snižava holesterol, utiče na prevenciju i lečenje anemije, deluje diuretski – pa snižava krvni pritisak, reguliše šećer u krvi, i štiti od raka dojke i debelog creva…

 

Kako kuvati mahunarke (pasulj)?

Pasulj ( i druge mahunarke kao što su lebeblije i dr.) potopiti u toku noći u vodi tako da voda prekriva površinu mahunarke. Ujutru izbaciti vodu u kojoj je bio pasulj i oprati ga kroz cediljku. Naliti vodu u lonac i staviti pasulj da se kuva (uz ostale dodatke). Nakon ključanja odstraniti penu sa površine.  Kuvati dok mahunarka ne bude meka. Prilikom kuvanja u jednom periodu držite oklopljen lonac (bar delimično), ukoliko ne kuvate u ekspres loncu. U toku kuvanja dodajte prstohvat soli (zbog boljeg varenja mahunarke).

Share.

About Author

Comments are closed.