Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Proso i pasulj u ishrani trudnice

Sadržaj

Proso i pasulj u ishrani trudnice  su preporučene namirnice i dobrodošle na trpezi.

Proso u ishrani trudnice

Proso je žitarica koja se od davnina koristi i kao hrana i kao lek. Bogata je magnezijumom, kalijumom, gvožđem, jodom, kalcijumom i fosforom, ali i belančevinama i vitaminima B grupe. Vrlo lako se vari, pa se preporučuje u ishrani trudnica. Proso smanjuje mučninu, olakšava pražnjenje creva, prirodni je diuretik – tako da smanjuje rizik od nakupljanja tečnosti i pojave edema (otoka), vrlo čestih kod trudnica. Takođe, poboljšava kvalitet kose, kože i noktiju, i potpomaže prevenciju i lečenje dijabetesa i anemije. Može da se koristi kao dodatak supama i čorbama, ili za pripremu slanih i slatkih kaša.

Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Proso se lako vari i brzo priprema!

Proso je sjajna namirnica za jutarnji obrok uz koštunjavo voće ili semenkama, kao kašica. Proso uspostavlja ravnotežu crevne flore.  Očistite proso od semenki i stranih tela ako niste kupili već očišćeno proso. Može se pržiti, kuvati i peći! Može se kombinovati i u slanim i slatikim jelima i poslasticama ili spremati posebno.

Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Pasulj u ishrani trudnice

Pasulj je izuzetno značajna namirnica u periodu graviditeta i sadrži većinu hranljivih sastojaka koji se preporučuju za zdravlje trudnice i bebe – proteine (22 odsto), ugljene hidrate (55,7 odsto), masti, dijetna vlakna, kalcijum, gvožđe, kalijum, vitamine B grupe… Zahvaljujući svom sastavu, pasulj olakšava pražnjenje creva, snižava holesterol, utiče na prevenciju i lečenje anemije, deluje diuretski – pa snižava krvni pritisak, reguliše šećer u krvi, i štiti od raka dojke i debelog creva…

Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Kako kuvati mahunarke (pasulj)?

Pasulj ( i druge mahunarke kao što su lebeblije i dr.) potopiti u toku noći u vodi tako da voda prekriva površinu mahunarke. Ujutru izbaciti vodu u kojoj je bio pasulj i oprati ga kroz cediljku. Naliti vodu u lonac i staviti pasulj da se kuva (uz ostale dodatke). Nakon ključanja odstraniti penu sa površine.  Kuvati dok mahunarka ne bude meka. Prilikom kuvanja u jednom periodu držite oklopljen lonac (bar delimično), ukoliko ne kuvate u ekspres loncu. U toku kuvanja dodajte prstohvat soli (zbog boljeg varenja mahunarke).

avatar
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...