Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Proso i pasulj u ishrani trudnice

Sadržaj

Proso i pasulj u ishrani trudnice  su preporučene namirnice i dobrodošle na trpezi.

Proso u ishrani trudnice

Proso je žitarica koja se od davnina koristi i kao hrana i kao lek. Bogata je magnezijumom, kalijumom, gvožđem, jodom, kalcijumom i fosforom, ali i belančevinama i vitaminima B grupe. Vrlo lako se vari, pa se preporučuje u ishrani trudnica. Proso smanjuje mučninu, olakšava pražnjenje creva, prirodni je diuretik – tako da smanjuje rizik od nakupljanja tečnosti i pojave edema (otoka), vrlo čestih kod trudnica. Takođe, poboljšava kvalitet kose, kože i noktiju, i potpomaže prevenciju i lečenje dijabetesa i anemije. Može da se koristi kao dodatak supama i čorbama, ili za pripremu slanih i slatkih kaša.

Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Proso se lako vari i brzo priprema!

Proso je sjajna namirnica za jutarnji obrok uz koštunjavo voće ili semenkama, kao kašica. Proso uspostavlja ravnotežu crevne flore.  Očistite proso od semenki i stranih tela ako niste kupili već očišćeno proso. Može se pržiti, kuvati i peći! Može se kombinovati i u slanim i slatikim jelima i poslasticama ili spremati posebno.

Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Pasulj u ishrani trudnice

Pasulj je izuzetno značajna namirnica u periodu graviditeta i sadrži većinu hranljivih sastojaka koji se preporučuju za zdravlje trudnice i bebe – proteine (22 odsto), ugljene hidrate (55,7 odsto), masti, dijetna vlakna, kalcijum, gvožđe, kalijum, vitamine B grupe… Zahvaljujući svom sastavu, pasulj olakšava pražnjenje creva, snižava holesterol, utiče na prevenciju i lečenje anemije, deluje diuretski – pa snižava krvni pritisak, reguliše šećer u krvi, i štiti od raka dojke i debelog creva…

Proso i Pasulj u Ishrani Trudnice

Kako kuvati mahunarke (pasulj)?

Pasulj ( i druge mahunarke kao što su lebeblije i dr.) potopiti u toku noći u vodi tako da voda prekriva površinu mahunarke. Ujutru izbaciti vodu u kojoj je bio pasulj i oprati ga kroz cediljku. Naliti vodu u lonac i staviti pasulj da se kuva (uz ostale dodatke). Nakon ključanja odstraniti penu sa površine.  Kuvati dok mahunarka ne bude meka. Prilikom kuvanja u jednom periodu držite oklopljen lonac (bar delimično), ukoliko ne kuvate u ekspres loncu. U toku kuvanja dodajte prstohvat soli (zbog boljeg varenja mahunarke).

avatar
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta prethodi govoru deteta – 2 ključne sposobnosti

Gasimetin kapi – Za grčeve i gasove kod beba i dece

Strahovi trudnica kojih se treba osloboditi (1. deo)

3 pitanja trudnica pre porođaja i odgovori ginekologa akušera

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...