Beli Luk Obavezan u Zdravoj Ishrani!

beli luk

Beli luk, nezaobilazan u pravilnoj i zdravoj ishrani,  sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih mnoga igraju značajnu ulogu u prevenciji bolesti.

I pored prodornog i mnogima neprijatnog mirisa, belom luku se odvajkada pridaje veliki značaj kao hrani ali i kao leku. Beli luk deluje antimikrobno, antivirusno, snižava povišenu količinu triglicerida i holesterola u krvi, deluje antihipertenzivno, štiti ćelije mozga od starenja i propadanja.

beli luk
Beli luk nezaobilazan sastojak u mnogim namazima

Antioksidansi i beli luk

Antioksidansi (kvarcetin, dialil sufid, ahoin, oko 30 jedinjenja) prisutni u belom luku svrstavaju ovu namirnicu na visoko mesto u skali antioksidativne sposobnosti i sposobni su da blokiraju nastajanje kancerogenih nitrozoamina, aflatoksina…

Beli luk je značajan izvor selena, ali i drugih mineralnih materija (jod, gvožđe, sumpor, kalijum, natrijum, kalcijum…), zatim vitamina (dosta vitamina B1, B2, nijacina, C vitamina, provitamina A), aminokiselina koje sadrži sumpor, ugljenih hidrata, biljnih vlakana, etarskih ulja.

beli luk
Specijaliteti od morskih plodova i ribe se ne mogu zamisliti bez belog luka

Mladi beli luk u proleće, sjajno je sredstvo za detoksikaciju organizma. Može se jesti svež posebno ili u okviru kompleksnih salata. Pročišćava ćelije od slobodnih radikala!

Kako Kupovati beli luk?

Kupovati jedre glavice, čvrste, zrele, suve, sa ovojnom ljuskom, neproklijale, nepromrzle. U zavisnosti od sorte, razlikuju se po veličini, boji, obliku glavice, broju i veličini čenova.

Kako se čuva beli luk?

Beli luk se ne čuva u frižideru, već na hladnom, tamnom, promajnom mestu, na temperaturi (T) od +8 do + 10°C, u suvoj prostoriji, od 3-4 meseca. Tako se čuva od sušenja i klijanja.

beli luk
Beli luk se često koristi za mariniranje mesa ali i u svežem stanju uz meso

U svežem stanju ima značajno veće benefite za zdravlje?

Da,  kuvani luk, luk u prahu i kapsulama, ima značajno manja lekovita svojstva od svežeg belog luka.

Preparati na bazi belog luka

Tradicionalna medicina koristi beli luk u mnogim preparatima zbog lekovitih svojstava belog luka. Brojni preparati koriste se kao pomoćna i preventivna lekovita sredstva. Beli luk u prahu se koristi sem u kulinarstvu upravo za proizvodnju ovih preparata, različitog su kvaliteta u zavisnosti od kvaliteta same sirovine i načina proizvodnje.

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Kako hranimo bebu
12 razloga za komunikaciju – Kako hranimo bebu?
Kako hranimo bebu? Da li komuniciramo sa bebom ili koristimo „digitalnu dadilju“ tj. telefon ili tablet?Kako hranimo bebu?Nisam pronašla studiju koja istražuje  procenat roditelja koji  hrani dete uz pomoć „digitalne dadilje“tj. omiljenog sadržaja za decu na telefonu/tabletu ali bi bilo zanimljivo istražiti. Da li ste se nekada pitali da li…
sunce je plavo
Sunce je plavo!
Sunce je plavo? Da li ste znali da spektar sunčevog zračenje ne podrazumeva samo ultra ljubičasto i infra crveno zračenje? Deo sunčevog spektra koji je veoma značajan, a koji je sve više u fokusu naučnika je upravo PLAVA SVETLOST – deo vidljivog spektra sunčevih zraka.Sunce je plavo!Poznata nam je plava…