Beli luk obavezan u zdravoj ishrani – Hrana i lek

beli luk

Beli luk, nezaobilazan u pravilnoj i zdravoj ishrani,  sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih mnoga igraju značajnu ulogu u prevenciji bolesti.

I pored prodornog i mnogima neprijatnog mirisa, belom luku se odvajkada pridaje veliki značaj kao hrani ali i kao leku. Beli luk deluje antimikrobno, antivirusno, snižava povišenu količinu triglicerida i holesterola u krvi, deluje antihipertenzivno, štiti ćelije mozga od starenja i propadanja.

beli luk
Beli luk nezaobilazan sastojak u mnogim namazima

Beli luk hrana i lek – Antioksidansi i beli luk

Antioksidansi (kvarcetin, dialil sufid, ahoin, oko 30 jedinjenja) prisutni u belom luku svrstavaju ovu namirnicu na visoko mesto u skali antioksidativne sposobnosti i sposobni su da blokiraju nastajanje kancerogenih nitrozoamina, aflatoksina…

Beli luk je značajan izvor selena, ali i drugih mineralnih materija (jod, gvožđe, sumpor, kalijum, natrijum, kalcijum…), zatim vitamina (dosta vitamina B1, B2, nijacina, C vitamina, provitamina A), aminokiselina koje sadrži sumpor, ugljenih hidrata, biljnih vlakana, etarskih ulja.

beli luk
Specijaliteti od morskih plodova i ribe se ne mogu zamisliti bez belog luka

Mladi beli luk u proleće, sjajno je sredstvo za detoksikaciju organizma. Može se jesti svež posebno ili u okviru kompleksnih salata. Pročišćava ćelije od slobodnih radikala!

Kako Kupovati beli luk?

Kupovati jedre glavice, čvrste, zrele, suve, sa ovojnom ljuskom, neproklijale, nepromrzle. U zavisnosti od sorte, razlikuju se po veličini, boji, obliku glavice, broju i veličini čenova.

Kako se čuva beli luk?

Beli luk se ne čuva u frižideru, već na hladnom, tamnom, promajnom mestu, na temperaturi (T) od +8 do + 10°C, u suvoj prostoriji, od 3-4 meseca. Tako se čuva od sušenja i klijanja.

beli luk
Beli luk se često koristi za mariniranje mesa ali i u svežem stanju uz meso

Da li je beli luk u svežem stanju zdraviji?

Da,  kuvani luk, luk u prahu i kapsulama, ima značajno manja lekovita svojstva od svežeg belog luka.

Preparati na bazi belog luka

Tradicionalna medicina koristi beli luk u mnogim preparatima zbog lekovitih svojstava belog luka. Brojni preparati koriste se kao pomoćna i preventivna lekovita sredstva. Beli luk u prahu se koristi sem u kulinarstvu upravo za proizvodnju ovih preparata, različitog su kvaliteta u zavisnosti od kvaliteta same sirovine i načina proizvodnje.

6 zdravstvenih prednosti ako koristite beli luk

Nabrojaćemo samo 6 od mnogo više prednosti za zdravlje.

  1. Pomaže u jačanju imuniteta
  2. Pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska
  3. Pomaže u smanjenju nivoa holesterola
  4. Beli luk može pomoći u prevenciji nekih bolesti
  5. Ima antibiotska svojstva
  6. Pomaže detoksikaciju vašeg tela
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...