Beli luk, nezaobilazan u pravilnoj i zdravoj ishrani, sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih mnoga igraju značajnu ulogu u prevenciji bolesti.
I pored prodornog i mnogima neprijatnog mirisa, belom luku se odvajkada pridaje veliki značaj kao hrani ali i kao leku. Beli luk deluje antimikrobno, antivirusno, snižava povišenu količinu triglicerida i holesterola u krvi, deluje antihipertenzivno, štiti ćelije mozga od starenja i propadanja.
Beli luk hrana i lek – Antioksidansi i beli luk
Antioksidansi (kvarcetin, dialil sufid, ahoin, oko 30 jedinjenja) prisutni u belom luku svrstavaju ovu namirnicu na visoko mesto u skali antioksidativne sposobnosti i sposobni su da blokiraju nastajanje kancerogenih nitrozoamina, aflatoksina…
Beli luk je značajan izvor selena, ali i drugih mineralnih materija (jod, gvožđe, sumpor, kalijum, natrijum, kalcijum…), zatim vitamina (dosta vitamina B1, B2, nijacina, C vitamina, provitamina A), aminokiselina koje sadrži sumpor, ugljenih hidrata, biljnih vlakana, etarskih ulja.
Mladi beli luk u proleće, sjajno je sredstvo za detoksikaciju organizma. Može se jesti svež posebno ili u okviru kompleksnih salata. Pročišćava ćelije od slobodnih radikala!
Kako Kupovati beli luk?
Kupovati jedre glavice, čvrste, zrele, suve, sa ovojnom ljuskom, neproklijale, nepromrzle. U zavisnosti od sorte, razlikuju se po veličini, boji, obliku glavice, broju i veličini čenova.
Kako se čuva beli luk?
Beli luk se ne čuva u frižideru, već na hladnom, tamnom, promajnom mestu, na temperaturi (T) od +8 do + 10°C, u suvoj prostoriji, od 3-4 meseca. Tako se čuva od sušenja i klijanja.
Da li je beli luk u svežem stanju zdraviji?
Da, kuvani luk, luk u prahu i kapsulama, ima značajno manja lekovita svojstva od svežeg belog luka.
Preparati na bazi belog luka
Tradicionalna medicina koristi beli luk u mnogim preparatima zbog lekovitih svojstava belog luka. Brojni preparati koriste se kao pomoćna i preventivna lekovita sredstva. Beli luk u prahu se koristi sem u kulinarstvu upravo za proizvodnju ovih preparata, različitog su kvaliteta u zavisnosti od kvaliteta same sirovine i načina proizvodnje.
6 zdravstvenih prednosti ako koristite beli luk
Nabrojaćemo samo 6 od mnogo više prednosti za zdravlje.
- Pomaže u jačanju imuniteta
- Pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska
- Pomaže u smanjenju nivoa holesterola
- Beli luk može pomoći u prevenciji nekih bolesti
- Ima antibiotska svojstva
- Pomaže detoksikaciju vašeg tela