Beli Luk Obavezan u ZdravojIshrani!

0

Beli luk, nezaobilazan u pravilnoj i zdravoj ishrani,  sadrži oko 200 biološki aktivnih jedinjenja, od kojih mnoga igraju značajnu ulogu u prevenciji bolesti. 

I pored prodornog i mnogima neprijatnog mirisa, belom luku se odvajkada pridaje veliki značaj kao hrani ali i kao leku. Beli luk deluje antimikrobno, antivirusno, snižava povišenu količinu triglicerida i holesterola u krvi, deluje antihipertenzivno, štiti ćelije mozga od starenja i propadanja.

Antioksidansi u belom luku

Antioksidansi (kvarcetin, dialil sufid, ahoin, oko 30 jedinjenja) prisutni u belom luku svrstavaju ovu namirnicu na visoko mesto u skali antioksidativne sposobnosti i sposobni su da blokiraju nastajanje kancerogenih nitrozoamina, aflatoksina…

beli luk i zdrava ishrana (1)

Beli luk je značajan izvor selena, ali i drugih mineralnih materija (jod, gvožđe, sumpor, kalijum, natrijum, kalcijum…), zatim vitamina (dosta vitamina B1, B2, nijacina, C vitamina, provitamina A), aminokiselina koje sadrži sumpor, ugljenih hidrata, biljnih vlakana, etarskih ulja.

 

Mladi beli luk u proleće, sjajno je sredstvo za detoksikaciju organizma. Može se jesti svež posebno ili u okviru kompleksnih salata. Pročišćava ćelije od slobodnih radikala!

Kako Kupovati beli luk?

Kupovati jedre glavice, čvrste, zrele, suve, sa ovojnom ljuskom, neproklijale, nepromrzle. U zavisnosti od sorte, razlikuju se po veličini, boji, obliku glavice, broju i veličini čenova.

Beli luk se ne čuva u frižideru, već na hladnom, tamnom, promajnom mestu, na temperaturi (T) od +8 do + 10°C, u suvoj prostoriji, od 3-4 meseca. Tako se čuva od sušenja i klijanja.

U svežem stanju ima značajno veće benefite za zdravlje?

Da,  kuvani luk, luk u prahu i kapsulama, ima značajno manja lekovita svojstva od svežeg belog luka.

Preparati na bazi belog luka

Tradicionalna medicina koristi beli luk u mnogim preparatima zbog lekovitih svojstava belog luka. Brojni preparati koriste se kao pomoćna i preventivna lekovita sredstva. Beli luk u prahu se koristi sem u kulinarstvu upravo za proizvodnju ovih preparata, različitog su kvaliteta u zavisnosti od kvaliteta same sirovine i načina proizvodnje.

Share.

About Author

Comments are closed.