Anemija Posle Posleporođajnog Perioda

Anemija Posle Posleporodjajnog Perioda Života

Anemija je čest zdravstveni problem kod žena, koji je potrebno lečiti, jer ugrožava opšte zdravlje i kvalitet života žene. Anemija je bolest, a ne stanje.

Da li je anemija bolest?

Možemo reći da većina smatra da je to stanje koje traje duži ili kraći vremenski period, a ne bolest što u stvari i jeste. Anemija predstavlja smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u perifernoj krvi.  Ono  je praćeno smanjenjem koncentracije hemoglobina ( u kome se nalazi gvoždje) kao i hematokrita. Uglavnom se anemija poistovećuje sa nedostatkom gvoždja u organizmu.

Jedan od najčešćih oblika anemije i jeste posledica nedostatka gvoždja. Ali ima više vrsta anemija i nisu sve vezane zanedostatak gvoždja.

Postoje li genetske predispozicije?

Postoje velike razlike izmedju zastupljenosti odredjenih vrsta anemija u zavisnosti od rase naroda kao i podneblja života. Takodje ima i grupa naslednih anemija. Zato je važno pitati da li još neko u porodici ima anemiju. Dosta često su anemije posledica drugih hroničnih bolesti.

anemija posle posleporođajnog perioda (2)

Manifestacije anemije

U zavisnosti od vrednosti laboratorijskih analiza postoje blage, srednje i teške anemije.

Svakako je potrebno pri pojavi bilo kakvih tegoba, javiti se lekaru, a u slučaju dobrog stanja ići jednom godišnje na sistematski pregled u sklopu koga će se odraditi i analizie krvi.

Simptomi kod postojanja anemije su dosta ne specifični i opšti:

  • zamor, glavobolja,
  • ubrzan rad srca,
  • zujanje u ušima, 
  • nesvestica, pojava crnih mrlja u vidnom polju,
  • noćni grčevi u mišičima, naduvenost stomaka,
  • bol u predelu grudne kosti, kod žena obilnije i dugotrajnije menstruacije… 

Pored navedenih simptoma vrlo često se primećuje i upadljivo bleda koža, ponekad skoro providna.   Žene u reproduktivnom periodu zbog velikih obaveza ne stignu da obrate pažnju kada se desi da menstruacije postanu obilnije, dugotrajnije ili češće. Tako vrlo lako upadnu u anemiju.

Anemija utiče i na psihičko stanje (apatija i nezainteresovanosti, smanjene pažnje i koncentracije).

Hronične anemije

Kod anemija koje nastaju postepeno-tzv hronične anemije organizam se „navikava“ na takvo stanje.  Imože kompenzatornim  mehanizmima da dugo ne daje simptome. Kada anemija nastane zbog gubitka krvi u kratkom vremenskom periodu simptomi vrlo brzo dovedu ženu do lekara.

Zato je važno,  ići na redovne kontrole.  U slučaju promene menstrualnog ciklusa što pre se javiti lekaru. Kod anemije postoji začarani krug . On se manifestuje da  menstrualni ciklus postane obilniji i da duže traje, što se čini nelogičnim. One kojima se to desilo znaju da kada su popravile krvnu sliku mestraucija im se vratila na manji broj dana i smanjila obilnost krvarenja. Teški oblici anemije mogu uzrokovati potpuni izostanak menstrualnog ciklusa.  Žene u reproduktivnom periodu imaju i najviše obaveza i odgovornosti, a postojanje anemije im bitno usporava i otežava funkcionisanje, zbog osećaja zamora koje su one sklone da pripišu načinu života i obavezama.

anemija i zdravlje žene

Anemija utiče na  kvalitet života?

Fertilnost-plodnost  se smanjuje kada postoji anemija. Anemija ugrožava kvalitet života.  Anemija sveobuhvatno i bitno utiče na kvalitet život žene, zato je važno voditi računa o opštem zdravstvenom stanju. 

Ishrana, način života i fiziička aktivnost imaju veliku ulogu u sprečavanju anemije. Važno je jesti redovno i raznovrsno.  Sa dosta svežeg voća i presnog ili lako tretiranog povrća. I mesa, jer se na taj način unose gvožđe i neophodni vitamini, minerali, belančevine … 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…