Anemija posle posleporođajnog perioda – Zdravlje žene

Anemija posle posleporođajnog perioda

Sadržaj

Anemija posle posleporođajnog perioda je čest zdravstveni problem kod žena. Potrebno je lečiti, jer ugrožava opšte zdravlje i kvalitet života žene. Anemija je bolest, a ne stanje.

Da li je anemija bolest?

Možemo reći da većina smatra da je to stanje koje traje duži ili kraći vremenski period, a ne bolest što u stvari i jeste. Anemija predstavlja smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u perifernoj krvi.  Ono  je praćeno smanjenjem koncentracije hemoglobina ( u kome se nalazi gvoždje) kao i hematokrita. Uglavnom se anemija poistovećuje sa nedostatkom gvoždja u organizmu. Jedan od najčešćih oblika anemije i jeste posledica nedostatka gvoždja. Ali ima više vrsta anemija i nisu sve vezane za nedostatak gvoždja.

Anemija posle posleporođajnog perioda

Postoje li genetske predispozicije za anemiju?

Postoje velike razlike izmedju zastupljenosti odredjenih vrsta anemija u zavisnosti od rase naroda kao i podneblja života. Takodje ima i grupa naslednih anemija. Zato je važno pitati da li još neko u porodici ima anemiju. Dosta često su anemije posledica drugih hroničnih bolesti.

Simptomi anemije, kako prepoznati anemiju?

U zavisnosti od vrednosti laboratorijskih analiza postoje blage, srednje i teške anemije. Svakako je potrebno pri pojavi bilo kakvih tegoba, javiti se lekaru, a u slučaju dobrog stanja ići jednom godišnje na sistematski pregled u sklopu koga će se odraditi i analizie krvi.

Postoje li genetske predispozicije za anemiju

Simptomi su dosta ne specifični i opšti:

  • zamor, glavobolja,
  • ubrzan rad srca,
  • zujanje u ušima,
  • nesvestica, pojava crnih mrlja u vidnom polju,
  • noćni grčevi u mišičima, naduvenost stomaka,
  • bol u predelu grudne kosti, kod žena obilnije i dugotrajnije menstruacije…

Pored navedenih simptoma vrlo često se primećuje i upadljivo bleda koža, ponekad skoro providna.   Žene u reproduktivnom periodu zbog velikih obaveza ne stignu da obrate pažnju kada se desi da menstruacije postanu obilnije, dugotrajnije ili češće. Tako vrlo lako upadnu u anemiju.

Anemija utiče i na psihičko stanje (apatija i nezainteresovanosti, smanjene pažnje i koncentracije).

Anemija posle posleporodjajnog perioda

Hronične anemije

Kod anemija koje nastaju postepeno-tzv hronične anemije organizam se „navikava“ na takvo stanje.  Imože kompenzatornim  mehanizmima da dugo ne daje simptome. Kada anemija nastane zbog gubitka krvi u kratkom vremenskom periodu simptomi vrlo brzo dovedu ženu do lekara.

Zato je važno,  ići na redovne kontrole. U slučaju promene menstrualnog ciklusa što pre se javiti lekaru. Kod anemije postoji začarani krug . On se manifestuje da  menstrualni ciklus postane obilniji i da duže traje, što se čini nelogičnim. One kojima se to desilo znaju da kada su popravile krvnu sliku mestraucija im se vratila na manji broj dana i smanjila obilnost krvarenja. Teški oblici anemije mogu uzrokovati potpuni izostanak menstrualnog ciklusa.  Žene u reproduktivnom periodu imaju i najviše obaveza i odgovornosti, a postojanje anemije im bitno usporava i otežava funkcionisanje, zbog osećaja zamora koje su one sklone da pripišu načinu života i obavezama.

Anemija posle posleporođajnog perioda – Utiče na  kvalitet života?

Fertilnost, plodnost  se smanjuje kada postoji anemija. Ona ugrožava kvalitet života. Sveobuhvatno i bitno utiče na kvalitet život žene, zato je važno voditi računa o opštem zdravstvenom stanju.  Ishrana, način života i fiziička aktivnost imaju veliku ulogu u sprečavanju anemije. Važno je jesti redovno i raznovrsno.  Sa dosta svežeg voća i presnog ili lako tretiranog povrća. I mesa, jer se na taj način unose gvožđe i neophodni vitamini, minerali, belančevine … 

Anemija posle posleporodjajnog perioda

Koje su namirnice bogat izvor visokoraspoloživog gvožđa?

Svinjska džigerica (7-17 mg Fe/ 100 g), govedina (3,5 mg Fe / 100g), jagnjetina (2,7 mg Fe / 100 g), riba (0,4-4,1 mg FE / 100g) i piletina (0,8 mg Fe/ 100g).

Koje su namirnice bogat izvor gvožđa manje iskoristivosti (ne-hem gvožđe)?

Zeleno lisnato povrće (0,7-2,2 mg Fe/ 100 g), koštunjavo voće (orasi, lešnici) (0,9-6,2 mg Fe / 100 g). I kakao (2 mg Fe /100 g). Biljka koprivamahunarke (pasulj, grašak, sočivo…).  Iznutrice (možemo preporučiti  isključivo iznutrice ogranski hranjenih životinja). Integralne žitarice, povrće tamnih listova, sušeno voće, semenke, orašasti plodovi…

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Znam, znam, pomislili ste “Šuga kod dece i odraslih? Pa zar to još postoji?” Itekako postoji! Uglavnom nailazimo na sporadične slucajeve tokom godine. I to u okviru par ljudi ili...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa treba da bude usklađena u odnosu na hormonske promene. Tako usklađena ishrana obezbediće bolje zdravlje i kvalitet života žene. Takođe, ovakva ishrana je podrška ukoliko planirate...

Vaginalni sekret može biti često zdravstveni problem. Na početku važno je da razjasnimo da vagina nije sterilna. U njoj se nalaze milioni mikroba koji čine normalnu vaginalnu floru. Šta je...