Anemija Posle Posleporođajnog Perioda

0

Anemija je čest zdravstveni problem kod žena, koji je potrebno lečiti, jer ugrožava opšte zdravlje i kvalitet života žene. Kada se ustanovi anemija, ona se leči.

Anemija se češće javlja kod žena u odnosu na muškarce u opštoj populaciji. Možemo reći da većina smatra da je to stanje koje traje duži ili kraći vremenski period, a ne bolest što u stvari i jeste. Anemija predstavlja smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u perifernoj krvi, koje je praćeno smanjenjem koncentracije hemoglobina ( u kome se nalazi gvoždje) kao i hematokrita. Uglavnom se anemija poistovećuje sa nedostatkom gvoždja u organizmu.

Jedan od najčešćih oblika anemije i jeste posledica nedostatka gvoždja, ali ima više vrsta anemija i nisu sve vezane za nedostatak gvoždja.

Postoje velike razlike izmedju zastupljenosti odredjenih vrsta anemija u zavisnosti od rase naroda kao i podneblja života. Takodje ima i grupa naslednih anemija, zato je važno pitati da li još neko u porodici ima anemiju. Dosta često su anemije posledica drugih hroničnih bolesti.

anemija posle posleporođajnog perioda (2)

Manifestacije anemije

U zavisnosti od vrednosti laboratorijskih analiza postoje blage, srednje i teške anemije. Simptomi kod postojanja anemije su dosta ne specifični i opšti: zamor, glavobolja, ubrzan rad srca, zujanje u ušima,  nesvestica, pojava crnih mrlja u vidnom polju, noćni grčevi u mišičima, naduvenost stomaka, bol u predelu grudne kosti, kod žena obilnije i dugotrajnije menstruacije… Svakako je potrebno pri pojavi bilo kakvih tegoba, javiti se lekaru, a u slučaju dobrog stanja ići jednom godišnje na sistematski pregled u sklopu koga će se odraditi i analizie krvi.

Anemija kod žena pored toga što je češća u odnosu na muškarce, često je i težeg stepena, naročito u adolescentnom i reproduktivnom periodu. Pored navedenih simptoma vrlo često se primećuje i upadljivo bleda koža, ponekad skoro providna. Kod adolescentkinja često neuredni , ponekad i obilni ciklusi doprinose pojavi anemije, zato je važno obratiti pažnju kakve su menstruacije i koliko česte, jer one to vrlo uglavnom kriju i ne žele o tome da razgovaraju. S druge strane žene u reproduktivnom periodu zbog velikih obaveza na poslu, u porodici i svakodnevno ne stignu da obrate pažnju kada se desi da menstruacije postanu obilnije, dugotrajnije ili češće i vrlo lako upadnu u anemiju.

Anemija utiče i na psihičko stanje u smislu apatije i nezainteresovanosti, smanjene pažnje i koncentracije.

Hronične anemije

Kod anemija koje nastaju postepeno-tzv hronične anemije organizam se „navikava“ na takvo stanje i može kompenzatornim  mehanizmima dugo  ne daje simptome, koji bi naveli na javljanje lekaru. Kada anemija nastane zbog gubitka krvi u kratkom vremenskom periodu simptomi vrlo brzo dovedu ženu do lekara. Zato je važno,  ići na redovne kontrole, a u slučaju promene menstrualnog ciklusa što pre se javiti lekaru. Kod anemije postoji začarani krug koji se manifestuje da  menstrualni ciklus postane obilniji i da duže traje, što se čini nelogičnim. One kojima se to desilo znaju da kada su popravile krvnu sliku mestraucija im se vratila na manji broj dana i smanjila obilnost krvarenja. Teški oblici anemije mogu uzrokovati potpuni izostanak menstrualnog ciklusa.  Žene u reproduktivnom periodu imaju i najviše obaveza i odgovornosti, a postojanje anemije im bitno usporava i otežava funkcionisanje, zbog osećaja zamora koje su one sklone da pripišu načinu života i obavezama.

anemija i zdravlje žene

Fertilnost-plodnost  se smanjuje kada postoji anemija. Anemija ugrožava kvalitet života.  Anemija sveobuhvatno i bitno utiče na kvalitet život žene, zato je važno voditi računa o opštem zdravstvenom stanju. 

Ishrana, način života i fiziička aktivnost imaju veliku ulogu u sprečavanju anemije. Važno je jesti redovno i raznovrsno,  sa dosta svežeg voća i presnog ili lako tretiranog povrća, mesa, jer se na taj način unose neophodni vitamini, minerali, belančevine i sve ostale neophodne namirnice.

Share.

About Author

Comments are closed.