Anemija posle posleporođajnog perioda

Anemija Posle Posleporođajnog Perioda

Anemija je čest zdravstveni problem kod žena, koji je potrebno lečiti, jer ugrožava opšte zdravlje i kvalitet života žene. Anemija je bolest, a ne stanje.

Da li je anemija bolest?

Možemo reći da većina smatra da je to stanje koje traje duži ili kraći vremenski period, a ne bolest što u stvari i jeste. Anemija predstavlja smanjenje mase crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) u perifernoj krvi.  Ono  je praćeno smanjenjem koncentracije hemoglobina ( u kome se nalazi gvoždje) kao i hematokrita. Uglavnom se anemija poistovećuje sa nedostatkom gvoždja u organizmu. Jedan od najčešćih oblika anemije i jeste posledica nedostatka gvoždja. Ali ima više vrsta anemija i nisu sve vezane zanedostatak gvoždja.

Postoje li genetske predispozicije?

Postoje velike razlike izmedju zastupljenosti odredjenih vrsta anemija u zavisnosti od rase naroda kao i podneblja života. Takodje ima i grupa naslednih anemija. Zato je važno pitati da li još neko u porodici ima anemiju. Dosta često su anemije posledica drugih hroničnih bolesti.

Anemija posle posleporodjajnog perioda

Simptomi anemije, kako prepoznati anemiju?

U zavisnosti od vrednosti laboratorijskih analiza postoje blage, srednje i teške anemije. Svakako je potrebno pri pojavi bilo kakvih tegoba, javiti se lekaru, a u slučaju dobrog stanja ići jednom godišnje na sistematski pregled u sklopu koga će se odraditi i analizie krvi.

Simptomi su dosta ne specifični i opšti:

  • zamor, glavobolja,
  • ubrzan rad srca,
  • zujanje u ušima,
  • nesvestica, pojava crnih mrlja u vidnom polju,
  • noćni grčevi u mišičima, naduvenost stomaka,
  • bol u predelu grudne kosti, kod žena obilnije i dugotrajnije menstruacije…

Pored navedenih simptoma vrlo često se primećuje i upadljivo bleda koža, ponekad skoro providna.   Žene u reproduktivnom periodu zbog velikih obaveza ne stignu da obrate pažnju kada se desi da menstruacije postanu obilnije, dugotrajnije ili češće. Tako vrlo lako upadnu u anemiju.

Anemija utiče i na psihičko stanje (apatija i nezainteresovanosti, smanjene pažnje i koncentracije).

Anemija posle posleporodjajnog perioda

Hronične anemije

Kod anemija koje nastaju postepeno-tzv hronične anemije organizam se „navikava“ na takvo stanje.  Imože kompenzatornim  mehanizmima da dugo ne daje simptome. Kada anemija nastane zbog gubitka krvi u kratkom vremenskom periodu simptomi vrlo brzo dovedu ženu do lekara.

Zato je važno,  ići na redovne kontrole. U slučaju promene menstrualnog ciklusa što pre se javiti lekaru. Kod anemije postoji začarani krug . On se manifestuje da  menstrualni ciklus postane obilniji i da duže traje, što se čini nelogičnim. One kojima se to desilo znaju da kada su popravile krvnu sliku mestraucija im se vratila na manji broj dana i smanjila obilnost krvarenja. Teški oblici anemije mogu uzrokovati potpuni izostanak menstrualnog ciklusa.  Žene u reproduktivnom periodu imaju i najviše obaveza i odgovornosti, a postojanje anemije im bitno usporava i otežava funkcionisanje, zbog osećaja zamora koje su one sklone da pripišu načinu života i obavezama.

Anemija utiče na  kvalitet života?

Fertilnost, plodnost  se smanjuje kada postoji anemija. Ona ugrožava kvalitet života. Sveobuhvatno i bitno utiče na kvalitet život žene, zato je važno voditi računa o opštem zdravstvenom stanju.  Ishrana, način života i fiziička aktivnost imaju veliku ulogu u sprečavanju anemije. Važno je jesti redovno i raznovrsno.  Sa dosta svežeg voća i presnog ili lako tretiranog povrća. I mesa, jer se na taj način unose gvožđe i neophodni vitamini, minerali, belančevine … 

Anemija posle posleporođajnog perioda

Koje su namirnice bogat izvor visokoraspoloživog gvožđa?

Svinjska džigerica (7-17 mg Fe/ 100 g), govedina (3,5 mg Fe / 100g), jagnjetina (2,7 mg Fe / 100 g), riba (0,4-4,1 mg FE / 100g) i piletina (0,8 mg Fe/ 100g).

Koje su namirnice bogat izvor gvožđa manje iskoristivosti (ne-hem gvožđe)?

Zeleno lisnato povrće (0,7-2,2 mg Fe/ 100 g), koštunjavo voće (orasi, lešnici) (0,9-6,2 mg Fe / 100 g). I kakao (2 mg Fe /100 g). Biljka koprivamahunarke (pasulj, grašak, sočivo…).  Iznutrice (možemo preporučiti  isključivo iznutrice ogranski hranjenih životinja). Integralne žitarice, povrće tamnih listova, sušeno voće, semenke, orašasti plodovi…

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Petar Đokić kreativni tata
Petar Đokić kreativni tata inspiriše svesnim roditeljstvom
Petar Đokić kreativni tata je naša inspiracija! Ako pogledate instagram nalog s_petrom, videćete i zašto! On je nova generacija očeva, koji su angažovani oko svoje dece mnogo više nego što su to bile ranije generacije. Zainteresovan za psihološki razvoj deteta i spreman da uči. Očinstvo mu je zadovoljstvo a svoja…
9 saveta za uspešno uspavljivanje bebe
U prvim mesecima roditeljstva imate utisak da nikada više nećete spavati i da ćete narednih x godina bauljati svetom umorni, sa šansom da zadremate čim zastanete na duže od pet minuta.Ipak, ne mora biti tako. Donosimo vam 10 saveta za uspavljivanje bebe uz pomoć kojih će ona mirno spavati, baš…
dete od 3 godine
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni period
Dete od 3 godine prolazi kroz važan razvojni proces. Između druge i treće godine razvojni proces deteta je često za roditelja veoma zahtevan. Poželjan pristup je –  svesno roditeljstvo.Dete od 3 godine prvi put za sebe kaže JAMnogima je poznata treća godina kao vreme dečije tvrdoglavosti, neposlušnosti, stalnih ubeđivanja i…
Vaške u kosi
Vaške u kosi – Nitolic prevencija i lečenje
Vaške u kosi su jedna od najčešćih parazitskih bolesti kod ljudi  (Pediculus humanus capitis). Vaške napadaju prvenstveno decu u uzrastu od 3 godine do 11 godina. U ređim slučajevima i mlađu decu od 3 godine. Vaške mogu zapatiti i odrasli, tako da svi članovi domaćinstva mogu da pate od ove…