Šta jesti posle Carskog reza? Predlog jelovnika

Šta jesti posle Carskog reza? Predlog jelovnika

Šta jesti posle carskog reza? Predlog jelovnika će vam možda dati i inspiraciju kako da kombinujete namirnice… Jer, posle prvih dana od carskog reza, kada je ishrana redukovana,  mame i dalje treba da pažljivo planiraju svoju ishranu.

Ishrana posle carskog reza

Porođaj je  pored lepih osećanja,  preplavljen osećajem brige za bebu. Tada majke malo brinu o sebi. Važno je da se svaka majka, pre nego što se porodi carskim rezom, dobro edukuje o ishrani  posle porođaja. Zato što carski rez nije samo porođaj već i ozbiljna operacija. I u isto vreme, to je period oporavka i povećanih potreba za nutrijentima. Crevna funkcija se ponekad odvija sporije, naročito nakon opšte anestezije zato je potrebno kretati se čim to lekar dozvoli. Ukoliko je potreban laksativ, preporuku ćete dobićete od svog lekara.  Ukoliko majka doji, ishrana je još zahtevnija i možda je treba i suplementirati u dogovoru sa svojim lekarom.

Kada mama dođe kući o čemu treba da vodi računa?

Nakon što porodilja dođe kući i nakon što se uspostavila pravilna funckija creva, važno je nastavi sa pravilnom ishranom. Mame se pitaju, šta jesti posle carskog reza…  Ishrana treba da bude uobročena, odnosno da ima 5 obroka. Obratiti pažnju da se unosi dovoljno tečnosti kroz čaj ili vodu. U prvoj nedelji mama treba da izbegava namirnice koje nadimaju.

Šta izbegavati od namirnica posle carskog reza

To su mahunarke, povrće koje ima mnogo celuloze ili sumpora (karfiol, kupus, paprika..). Porodilja treba da jede hranu koja je pripremljema na pravilan način. Masnoće ne treba da se obrađuju termički, takođe treba da izbegava proste šećere iz slatkiša i zasleđene napitke.

Šta jesti posle Carskog reza, koje namirnice su preporučene?

Napici  

Jogurt, kiselo mleko, voćni jogurt (kućna proizvodnja) glatke konzistencije bez šećera, biljni čajevi, kamilica, beli slez, mineralne negazirane vode.

Šta jesti posle Carskog reza? Predlog jelovnika
Kiselo mleko, jogurt, probiotski napici…

Žitarice

Tost hleb od punog zrna, testenine, makarone, špagete – dobro kuvane, pšenični i kukuruzni griz, ovseno brašno, pirinač – dobro kuvan, potopljene žitarice.

Meso, riba, jaja, mlečni proizvodi:

Poširana pečena kuvana jaja, sva mlevena mesa, Sočni komadi piletine, ćuretine, spremljeni kuvanjem, dinstanjem pečenjem (bez kore), kuvana, pečena riba , blagi sirevi, kiselo mleko, krem sir,  pavlaka 12 % ml.masti.

Masti: Maslac, biljna ulja (kokosovo, maslinovo, suncokretovo, maslinovo – hladno ceđena).

Voće

Kuvano, pečeno voće, kompoti.

Povrće

Dobro kuvano, pečeno bez semenki i opne: špargla, cvekla, šargarepa, spanać, bundeva, krompir – kuvan, pire, pečen bez opne.

Začini

So, biljni začini umereno.

šta jesti posle carskog reza
Grilovano povrće, odličnan način pripreme povrća.

Predlog jelovnika za mame posle carskog reza

Doručak:

Hleb od punog zrna žitarice najbolje je tostiran, kiselo mleko, 1 bareno jaje, cvekla barena sa maslinovim uljem.

Užina:

Kompot od jabuka bez kore i bez šećera.

Ručak:

Bistra pileća supa, barena piletina, kuvani pirinač, grilovane tikvice sa maslinovim uljem.

Užina:  Kiselo mleko.

Večera: Mladi sir, pečena bundeva   sa maslinovim uljem.

 

šta jesti posle carskog reza
Avokado sadrži sve što je organizmu potrebno.

Još jedan primer dnevnog jelovnika za mame posle carskog reza

Doručak:

Ovsena kaša sa kiselim mlekom.

Užina:

Pola avokada sa limunovim sokom.

Ručak:

Bistra juneća supa, barena junetina i pire od spanaća sa pavkakom (bez brašna i mleka), hleb od punog zrna žitarice tostiran.

 

Užina 2    

Pečena bundeva.

Večera

2 kuvana jaja, barena cvekla i šargarepa sa maslinovim uljem.

šta jesti posle carskog reza
U ovom periodu preporučeno je bareno ili pečeno . Izbegavajte prženo naročito u dubokom ulju.meso.

Šta se menja u ishrani posle nedelju dana od dolaska kući?

Da li ishrana posle carskog reza podrazumeva izbegavanje sirovih namirnica?  Porodilja može da uvede sirove namirnice ali je potrebno da na početku guli voće i povrće koje ima jaku čvrsku koru. Kruške, jabuke, papriku, paradajz…  I dalje treba da izbegava mahunarke barem još 2 nedelje. Izbegavati prženu i zaslađenu hranu.

Saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…