Šta Jesti Posle Carskog Reza? Predlog Jelovnika

Šta jesti posle carskog reza

Posle prvih dana od carskog reza, kada je ishrana redukovana,  mame i dalje treba da pažljivo planiraju svoju ishranu.

Ishrana posle carskog reza

Porođaj je  pored lepih osećanja,  preplavljen osećajem brige za bebu. Tada majke malo brinu o sebi. Važno je da se svaka majka, pre nego što se porodi carskim rezom, dobro edukuje o ishrani  posle porođaja. Zato što carski rez nije samo porođaj već i ozbiljna operacija. I u isto vreme, to je period oporavka i povećanih potreba za nutrijentima.

Kada mama dođe kući o čemu treba da vodi računa?

Nakon što porodilja dođe kući i nakon što se uspostavila pravilna funckija creva, važno je nastavi sa pravilnom ishranom. Mame se pitaju, šta jesti posle carskog reza…  Ishrana treba da bude uobročena, odnosno da ima 5 obroka. Obratiti pažnju da se unosi dovoljno tečnosti kroz čaj ili vodu. U prvoj nedelji mama treba da izbegava namirnice koje nadimaju. To su mahunarke, povrće koje ima mnogo celuloze ili sumpora (karfiol, kupus, paprika..). Porodilja treba da jede hranu koja je pripremljema na pravilan način. Masnoće ne treba da se obrađuju termički, takođe treba da izbegava proste šećere iz slatkiša i zasleđene napitke. Ukoliko majka doji, ishrana je još zahtevnija i možda je treba I suplementirati u dogovoru sa svojim lekarom.

Šta jesti od namirnica? Koje su preporučene za period posle carskog reza?

Šta ajesti posle carskog reza
Mlečni proizvodi su blagotvorni u ovom periodu

Napici  

Jogurt, kiselo mleko, voćni jogurt (kućna proizvodnja) glatke konzistencije bez šećera, biljni čajevi, kamilica, beli slez, mineralne negazirane vode.

Žitarice

Tost hleb od punog zrna, testenine, makarone, špagete – dobro kuvane, pšenični i kukuruzni griz, ovseno brašno, pirinač – dobro kuvan, potopljene žitarice.

Meso, riba, jaja, mlečni proizvodi:

Poširana pečena kuvana jaja, sva mlevena mesa, Sočni komadi piletine, ćuretine, spremljeni kuvanjem, dinstanjem pečenjem (bez kore), kuvana, pečena riba , blagi sirevi, kiselo mleko, krem sir,  pavlaka 12 % ml.masti.

Masti

Maslac, biljna ulja (kokosovo, maslinovo, suncokretovo, maslinovo– hladno ceđena).

Šta jesti posle carskog reza
Grilovano povrće, odličnan način pripreme povrća.

Voće

Kuvano, pečeno voće, kompoti.

Povrće

Dobro kuvano, pečeno bez semenki i opne: špargla, cvekla, šargarepa, spanać, bundeva, krompir – kuvan, pire, pečen bez opne.

Začini

So, biljni začini umereno.

 

 

 

Šta jesti posle carskog reza
Avokado sardži sve što je organizmu potrebno.

Dnevni jelovnik preporučen za mame posle carskog reza

Doručak:

Hleb od punog zrna žitarice najbolje je tostiran, kiselo mleko, 1 bareno jaje, cvekla barena sa maslinovim uljem.

Užina:

Kompot od jabuka bez kore i bez šećera.

Ručak:

Bistra pileća supa, barena piletina, kuvani pirinač, grilovane tikvice sa maslinovim uljem.

Užina:

Kiselo mleko.

Večera:

Mladi sir, pečena bundeva   sa maslinovim uljem.

Šta jesti posle carskog reza
U ovom periodu preporučeno je bareno ili pečeno meso.

Još jedan primer dnevnog jelovnika za mame posle carskog reza

Doručak:

Ovsena kaša sa kiselim mlekom.

Užina:

Pola avokadasa limunovim sokom.

Ručak:

Bistra juneća supa, barena junetina i pire od spanaća sa pavkakom (bez brašna i mleka), hleb od punog zrna žitarice tostiran.

 

Užina 2    

Pečena bundeva.

Večera

2 kuvana jaja, barena cvekla i šargarepa sa maslinovim uljem.

Šta se menja u ishrani posle nedelju dana od dolaska kući?

Da li ishrana posle carskog reza podrazumeva izbegavanje sirovih namirnica?  Porodilja može da uvede sirove namirnice ali je potrebno da na početku guli voće i povrće koje ima jaku čvrsku koru. Kruške, jabuke, papriku, paradajz…  I dalje treba da izbegava mahunarke barem još 2 nedelje. Izbegavati prženu i zaslađenu hranu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista strukovni nutricionista dijetetičar i saradnica sajta Trudnoća i zdravlje. Razvila je svoj program u ordinaciji STEP UP NUTRICIONISTA.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…