Šta je Serklaž i Kada se Primenjuje?

Šta je Serklaž

Kada se u toku trudnoće primenjuje serklaž? Šta je serklaž, kako se sprovodi  i da li je to trudnoća visokog rizika? Šta je najnovija praksa?

Šta je Serklaž – Kada se sprovodi serklaž?

Serklaž spada u akušerske intervencije koje se primenjuju u cilju održavanja trudnoće, kada postoje indikacije za njegovu primenu. To je šivenje grlića materice koje je na srpskom rečeno popustilo (postalo insuficijentno), i nema svoju funkciju.

Šta je Serklaž

Kada se desi da, kako smo rekli popusti grlić, tačnije rečeno unutrašnje materično ušće.  Ono je u obliku slova T i njegova funkcija je da drži da ne dođe do ispadanja plodovi ovojaka. Tada,  može doći do prolaska plodovih ovojaka sa plodovom vodom kroz tako oslabljeno unutrašnje materično ušće.  Što ako se na vreme ne dijagnostikuje i reaguje može vremenom dovesti do ispadanja plodovih ovojaka sa plodovom vodom kroz spoljašnje materično ušće. iIdalje dovesti do prskanja plodovih ovojaka, isticanja plodove vode i spontanog pobačaja.

Ovaj proces ide postepeno i  traje neko vreme. Zato je moguće  redovnim odlascima kod ginekologa da se na vreme dijagnostikuje i primeni adekvatna terapijska procedura. U ovom slučaju to je serklaž. Serklaž ili šivenje grlića materice se radi po jednim autorima do 24. nedelje trudnoće, po drugima do kraja trudnoće. Takođe postoji klasično šivenje grlića materice.  Gde se ušiva grlić u predelu unutrašnjeg materičnog ušća,  koje je i „popustilo“, kružno jednim produžnim šavom.

Novija praksa serklaža

U novijoj literaturi i praksi se koristi ušivanje grlića gde se šiju pojedinčanim šavovima prednja i zadnja usna grlića u potpunosti.  To se  kod nas još uvek  retko koristi. Uopšte moram da napomenem da se serklaž polako napušta u poslednjih desetak godina kod nas.  Jedna od komplikacija serklaža je infekcija. Do nje dolazi ushodnim putem i može dovesti do infekcije plodovih ovojaka i kasnije spontanog pobačaja.

Šta je Serklaž
Strogo mirovanje a ne rad – kada je to potrebno i lekar savetuje!

Šta može da pomogne da ne dođe do indikacija za postavljanje serklaža?

Smatra se da je strogo mirovanje, kada je potrebno i uključivanje intravenske tokolitičke terapije (koja opušta kontrakcije materice  i koja se primenjuje isključivo u bolničkim uslovima) adekvatna terapija.   Da može dosta da pomogne da ne dođe do indikacija za postavljanje serklaža.

Zašto je važna redovna UZ kontrola?

Kada se rade UZ-ni pregledi od drugog trimestra trudnoće, primetiće te  da postoji u nalazu  dužina grlića materice (cervix).  Ili piše unutrašnje materično ušće kompetentno, ili T, ili drži. To znači  da je izmerena dužina grlića materice i izgled unutrašnjeg materičnog ušća. Ranije se samo bimanuelnim  (ručnim ) ginekološkim pregledom moglo utvrditi stanje i kompetentnost grlića materice. A sada je to moguće i UZ-nim pregledom.

Najnovije terapije održavanja trudnoće

Unazad nekoliko godina uvedena je i nova terapija  održavanja trudnoće.  Ona se primenjuje i lokalno- intravaginalno što joj pojačava dejstvo u odnosu na per os način primene.  Ona a se pokazala kao terapija sa mnogo manje komplikacija i neželjenih dejstava od ranije korišćene.

Jedno je siguno da kada postoje indikacije da se aplikuje serklaž onda ga treba uraditi.  Dalje voditi trudnoću kao visokog rizika. Sa strogim mirovanjem i ostalom terapijom koju propiše ginekolog.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…