Paprika – jedna od 20 Top namirnica

Paprika - jedna od 20 Top namirnica

Paprike su sočno povrće, zelene, crvene, žute ili narandžaste boje u punoj zrelosti. Jedna je od 20 Top namirnica!

Paprika, na vrhu liste zdrave hrane!

Paprika sadrži najviše vitamina C, naročito babura i ljuta paprika. Sadrži više vitamina C od limuna! Količina vitamina C opada dužim čuvanjem, pa se uvek sveže ubrane paprike zamrzavaju ili stavljaju u turšiju. Prelivanjem sveže paprike hladno ceđenim uljem (maslinovim ili drugim) sačuvaćete duže vitamin C.

Paprika - jedna od 20 Top namirnica
Grilovana paprika bilo da je sa mesom,  sama,  ili sa drugim povrćem, sjajnog je ukusa i odlične nutritivne vrednosti

Šta sve sadrži paprika?

Pored vitamina C, paprika sadrži i veće količine provitamina A (naročito crvena paprika) i drugih vitamina (vitamin B1, B2), mineralnih materija (kalijuma, natrijuma, kalcijuma, gvožđa) i niz drugih korisnih sastojaka (ugljenih hidrata, biljnih vlakana, nešto proteina i slobodnih amino-kiselina, malo masti, aromatičnih materija…). Sadrži dosta vode i niske je energetske vrednosti. Paprike su svakako preporučeno povrće u ishrani trudnica.

Aleva paprika – da li je i ona na listi zdrave hrane?

Bojene materije paprike, karotin, kapsantin i kapsorubin, su od posebnog značaja  kod zrelih crvenih paprika.  One se koriste za proizvodnju aleve paprike, koja se dodaje u brojna jela. Kuvanjem se gubi vitamin C ali ostaju mnoge korisne materije. Ukoliko pravite salate sa sirom i alevom paprikom – sačuvali ste i vitaminC!

Paprika - jedna od 20 Top namirnica
Tradicionalno se priprema kao zimnica

Kako kupovati  papriku?

Izabrati zdrave, čvrste, teške i mesnate (debele), pravilnog oblika, sa sjajnom pokožicom. Crvena paprika je bogatija korisnim sastojcima od zelene!

Napomena: nabrana kožica ukazuje da je paprika uvenula (duže čuvana i da je izgubila prirodnu vlagu). Vlažne mrlje na površini ukazuju na početak kvarenja u unutrašnjosti ploda.

paprika
Paparika u siru, a možda ste za tucanu papriku sa sirom kao salatom?

Da bi se duže održale, van sezone, postoji mogućnost da su tretirane hemijskim sredstvima, a njih je teško ukloniti. Da bi se smanjila njihova koncentracija, oljuštite paprike. To se postiže kratkim kuvanjem (ubacite papriku u ključalu vodu, 1-2 minuta) pa ohladite u hladnoj vodi.

paprika
Punjena paprika sa mesom, sirom ili povrćem…

Paprika na 1000 načina!

Žuta, crvena, zelena, braon ili ljubičasta, pečena, pohovana, punjena mesom, punjena sirom, ajvar, seckana paprika za zimnicu,  barena, slatka, ljuta ili kisela, aleva paprika, svakako paprika je kraljica trpeze!

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Kako hranimo bebu
12 razloga za komunikaciju – Kako hranimo bebu?
Kako hranimo bebu? Da li komuniciramo sa bebom ili koristimo „digitalnu dadilju“ tj. telefon ili tablet?Kako hranimo bebu?Nisam pronašla studiju koja istražuje  procenat roditelja koji  hrani dete uz pomoć „digitalne dadilje“tj. omiljenog sadržaja za decu na telefonu/tabletu ali bi bilo zanimljivo istražiti. Da li ste se nekada pitali da li…
sunce je plavo
Sunce je plavo!
Sunce je plavo? Da li ste znali da spektar sunčevog zračenje ne podrazumeva samo ultra ljubičasto i infra crveno zračenje? Deo sunčevog spektra koji je veoma značajan, a koji je sve više u fokusu naučnika je upravo PLAVA SVETLOST – deo vidljivog spektra sunčevih zraka.Sunce je plavo!Poznata nam je plava…