Paprika jedna od 20 Top namirnica

0

Paprike su sočno povrće, zelene, crvene, žute ili narandžaste boje u punoj zrelosti. Jedna je od 20 Top namirnica!

Paprika sadrži najviše vitamina C, naročito babura i ljuta paprika. Sadrži više vitamina C od limuna! Količina vitamina C opada dužim čuvanjem, pa se uvek sveže ubrane paprike zamrzavaju ili stavljaju u turšiju. Prelivanjem sveže paprike hladno ceđenim uljem (maslinovim ili drugim) sačuvaćete duže vitamin C.

Šta sve sadrži paprika?

Pored vitamina C, paprika sadrži i veće količine provitamina A (naročito crvena paprika) i drugih vitamina (vitamin B1, B2), mineralnih materija (kalijuma, natrijuma, kalcijuma, gvožđa) i niz drugih korisnih sastojaka (ugljenih hidrata, biljnih vlakana, nešto proteina i slobodnih amino-kiselina, malo masti, aromatičnih materija…). Sadrži dosta vode i niske je energetske vrednosti. Paprike su svakako preporučeno povrće u ishrani trudnica.

Bojene materije paprike, karotin, kapsantin i kapsorubin, su od posebnog značaja  kod zrelih crvenih paprika.  One se koriste za proizvodnju aleve paprike, koja se dodaje u brojna jela. Kuvanjem se gubi vitamin C ali ostaju brojne korisne materije. Ukoliko pravite salate sa sirom i alevom paprikom – sačuvali ste i vitaminC!

 

Kako kupovati  papriku?

Izabrati zdrave, čvrste, teške i mesnate (debele), pravilnog oblika, sa sjajnom pokožicom. Crvena paprika je bogatija korisnim sastojcima od zelene!

Napomena: nabrana kožica ukazuje da je paprika uvenula (duže čuvana i da je izgubila prirodnu vlagu). Vlažne mrlje na površini ukazuju na početak kvarenja u unutrašnjosti ploda.

 

 

 

Da bi se duže održale, van sezone, postoji mogućnost da su tretirane hemijskim sredstvima, a njih je teško ukloniti. Da bi se smanjila njihova koncentracija, oljuštite paprike. To se postiže kratkim kuvanjem (ubacite papriku u ključalu vodu, 1-2 minuta) pa ohladite u hladnoj vodi.

Paprika na 1000 načina!

Žuta, crvena, zelena, braon ili ljubičasta, pečena, pohovana, punjena mesomj, punjena sirom, ajvar, seckana paprika za zimnicu, slatka, ljuta ili kisela, aleva paprika, svakako paprika je kraljica trpeze!

Share.

About Author

Comments are closed.