Paprike su sočno povrće, zelene, crvene, žute ili narandžaste boje u punoj zrelosti. Jedna je od 20 Top namirnica!
Paprika, na vrhu liste zdrave hrane!
Paprika sadrži najviše vitamina C, naročito babura i ljuta paprika. Sadrži više vitamina C od limuna! Količina vitamina C opada dužim čuvanjem, pa se uvek sveže ubrane paprike zamrzavaju ili stavljaju u turšiju. Prelivanjem sveže paprike hladno ceđenim uljem (maslinovim ili drugim) sačuvaćete duže vitamin C.

Šta sadrži paprika?
Pored vitamina C, paprika sadrži i veće količine provitamina A (naročito crvena paprika) i drugih vitamina (vitamin B1, B2), mineralnih materija (kalijuma, natrijuma, kalcijuma, gvožđa) i niz drugih korisnih sastojaka (ugljenih hidrata, biljnih vlakana, nešto proteina i slobodnih amino-kiselina, malo masti, aromatičnih materija…). Sadrži dosta vode i niske je energetske vrednosti. Paprike su svakako preporučeno povrće u ishrani trudnica.

Aleva paprika – da li je i ona na listi zdrave hrane?
Bojene materije paprike, karotin, kapsantin i kapsorubin, su od posebnog značaja kod zrelih crvenih paprika. One se koriste za proizvodnju aleve paprike, koja se dodaje u brojna jela. Kuvanjem se gubi vitamin C ali ostaju mnoge korisne materije. Ukoliko pravite salate sa sirom i alevom paprikom – sačuvali ste i vitaminC!

Kako kupovati papriku?
Izabrati zdrave, čvrste, teške i mesnate (debele), pravilnog oblika, sa sjajnom pokožicom. Crvena paprika je bogatija korisnim sastojcima od zelene!
Napomena: nabrana kožica ukazuje da je paprika uvenula (duže čuvana i da je izgubila prirodnu vlagu). Vlažne mrlje na površini ukazuju na početak kvarenja u unutrašnjosti ploda.

Da bi se duže održale, van sezone, postoji mogućnost da su tretirane hemijskim sredstvima, a njih je teško ukloniti. Da bi se smanjila njihova koncentracija, oljuštite paprike. To se postiže kratkim kuvanjem (ubacite papriku u ključalu vodu, 1-2 minuta) pa ohladite u hladnoj vodi.

Paprika na 1000 načina!
Žuta, crvena, zelena, braon ili ljubičasta, pečena, pohovana, punjena mesom, punjena sirom, ajvar, seckana paprika za zimnicu, barena, slatka, ljuta ili kisela, aleva paprika, svakako paprika je kraljica trpeze!
Recept – Punjena paprika u rerni
- 6 paprika srednje veličine
- 500 gr mlevenog mesa (ili čisto juneće mleveno meso ili čisto svinjsko mleveno meso)
- 4 kašike ulja
- manja šolje pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena beklog luka
- so, začin od mešanog bilja bez glutaminata, kašičica aleve paprika, biber
- paradajz (pelat – usitnjen, gusti sok ili oguljeni i blendiran sveži paradaiz) oko 750 g.
- grančica ruzmarina
- ½ veze peršuna
- 1 kašičica žutog šećera
Papriku očistite od semenki i operate. U tiganj stavite ulje i polako izdinstajte glavicu usitnjenog crnog luka. Isključite šporet pa ubacite u tiganj meso, sjedinite ga sa lukom I dodajte začine (so, biber, začin od mešanog bilja bez glutaminata, kašičica aleve paprika). Oprani pirinač prvo obarite 1 minut u ključaloj vodi, procedite pa dodajte smesi u tiganju. Na kraju dodajte najsitnije isečen peršunov list I sve dobro sjedinite.

Napunite paprike pripremljenom smesom, poređajte u vatrostalnu posudu ili pekač, prelijte paradaizom u koji ste dodali kašičicu žutog šećera, kašičicu začina od povrća, na listiće isečen beli luk i grančicu, dve, ruzmarina. Dolijte 1/2 čaše vode. Ako je ostalo malo fila napravite grudvicu dve od fila i stavite ih između paprika. Poklopite i kuvajte u rerni 30 minuta. Otklopite posudu i pecite još 30 minuta na temperature od 200 stepeni.
