Masaža kada beba ima grčeve u stomaku DA

beba ima grčeve u stomaku

Sadržaj

Beba ima grčeve u stomaku, roditelji su uznemireni i ne znaju šta je bebi! Kada se povede priča o bebama, nezaobilazna tema su grčevi – kolike.

Masažom bebinog stomačića, može se olakšati bebi ovaj ne tako prijatan period.

GRČEVI KOD BEBA INFANTILNE KOLIKE I 8 NAČINA KAKO POMOĆI PROČITAJTE OVDE

Beba ima grčeve u stomaku – masaža bebinog stomaka pomaže?

Da li ih je beba imala, koliko dugo su trajali, na koji način su se roditelji borili sa njima, uvek se traži savet više. Da se proba nešto novo. Kada beba ima grčeve može biti izuzetno stresno, frustrirajuće i izazovno za svakog roditelja. Posebno ako je prvo dete.

beba ima grčeve u stomaku

 

Preterana briga roditelja može pogoršati grčeve kod bebe i zato je važno da roditelji nauče da se opuste u takvoj situaciji. Glavni simptom grčeva je konstantno plakanje neko određeno tj. duže vreme, obično se pogoršava uveče. Generalno se pojavljuju oko druge do četvrte nedelje života i traju do kraja trećeg meseca, a u retkim slučajevima i duže. Svaka peta beba ima grčeve i nema razlike da li su dečaci ili devojčice u pitanju. Iako grčevi nisu povezani sa bolovima, bebe sa grčevima mogu tako izgledati. Bebe mogu podizati glavu, uvlačiti noge prema stomaku, pocrveneti u licu i mogu puštati gasove.

Pravi uzrok nastanka grčeva se ne zna, ali postoje različite teorije: naguta se vazduha koji rasteže creva i izaziva nadutost, crevni trakt je nedovoljno razvijen i dešavaju se spazmi (grčenja creva) beba halapljivo i brzo sisa i drugi.

Roditelji teško izlaze na kraj sa neprekidnim plačem i važno je pružiti podršku bebi. Majka u toj situaciji treba prvo da se utemelji u svom miru, kako ne bi prenela na bebu svoju paniku.

Masaža bebinog stomaka

Pre nego što započnete masažu spuštanjem vaših ruku na bebin stomak, potrebno je da se vi opustite, stavite ulje u šaku, protrljate dlanove nekoliko puta da se ulje zagreje, a zatim sigurnim pokretima započnite proceduru koja će pomoći vašoj bebi.

 • Prvi pokret VODENICA – Podrazumeva naizmenično klizanje vaših prstiju od grudnog koša, na dole ka pupku. Pokret se ponavlja 6 puta svakom rukom.
 • Drugi pokret – Podrazumeva istovremeno podizanje kolena ka stomaku i zadržavanje u tom položaju 6sekundi. Zatim vraćanje nogu do pozicije kada su potpuno opružene, to možete uraditi i blagim ljuljuškanjem i povlačenjem nogu, važno je da se beba relaksira tim pokretom.
 • SUNCE I MESEC – Podrazumeva kružne pokrete po stomaku, u pravcu kazaljke na satu. Levom rukom opisujete pun krug, a desnom polukrug, pokrećući ruke naizmenično. Brojimo 6 krugova. Zatim ponovo savijamo noge u kolenu i držimo 6 sekundi. Vraćamo noge kroz ljuljuškajući pokret i počinjemo sve ispočetka.

Ceo ovaj set pokreta bi trebao da se ponavlja 3 puta.  Ponavljanje ove procedure 2-3 puta dnevno bi dalo odlične rezultate.

beba ima grčeve u stomaku

Šta roditelj može da uradi?

 • Proverite da li beba pravilno sisa. Da li beba zahvata i tamni deo bradavice a ne samo bradavicu.Proveriti postupak pravilnog pripajanja deteta na dojku.
 • Dojite vašu bebu tako da iz jedne dojke dobije i “prednje” i “zadnje” mleko. Što znači da se za jedan podoj daje jedna dojka. Podoj treba da traje najmanje 20 minuta, kako bi se dojka potpuno ispraznila.
 • Posle podoja podignite bebu da podrigne.
 • Kada beba ima grčeve nežno je zagrlite, mazite, pevušite
 • Blago masiranje bebinog stomačića u pravcu kretanja kazaljke na satu.
 • Majke koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe. To je pre svega hrana koja nadima, kao kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol.
 • Provozajte bebu u kolima, jer vibracije i kretanje mogu da je umire.
 • Bebu treba uzeti u naručje i utešiti je. Prija im utopljavanje stomačića.
 • Takođe im prija i blag pritisak na stomačić, tako što ćete ih postaviti potrbuške preko vaših kolena ili ramena.
 • Koriste se probiotici za olakšanje grčeva.

beba ima grčeve u stomaku

Kolike ne zahtevaju medicinski tretman, ali da bi se isključili ostali zdravstveni problemi, odvedite dete lekaru. Blago masiranje bebinog stomačića u pravcu kretanja kazaljke na satu. Obukom roditelja masaži beba uči se  posebna tehnika različitih pokreta koji se primenjuju da bi se umirile bebe koje imaju grčeve. Neka vas uteši i činjenica da je faza grčeva prolazna. Naoružajte se strpljenjem i volite svoje bebe.

I zapamtite da će bebe koje su imale grčeve biti jednako srećne, pametne, razvijene kao i bebe koje nisu imale grčeve. Bebe koje imaju grčeve, uprkos plaču koji traje satima, savršeno napreduju i izgledaju zdrave. Dobijaju na telesnoj masi i rastu u dužinu.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Razvoj govora deteta, ako je redovan, teče svojim ustaljenim i poznatim tokom. Važno je da svaki roditelj razume kako treba da izgleda razvoj jezičkih i govornih veština deteta. Prepoznajte prve...

Tražili ste savete za rešavanje bljuckanja bebe. Mnoge nove mame se pitaju zašto njihova beba toliko bljucka. Neke mame se pitaju da li njihova beba ima GER, Gastroezofagealni refluks, ili...

Da li beba ima zatvor? Da, kada beba ima tvrd izmet nalik na glinu ili probleme sa stolicom, razumno je posumnjati na zatvor. Kao nova mama, uvek ćete tražiti sledeći...

Koji su najčešći genitalni problemi kod beba? Mame neguju intimna mesta svoje bebe tokom promene pelena i kupanja. Uvek bi trebalo da se konsultujete sa pedijatrom Vaše bebe u vezi...