Kada Beba ima Grčeve u Stomaku

0

Kada se povede priča o bebama, nezaobilazna tema su grčevi – kolike. Masažom bebinog stomačića, može se olakšati bebi ovaj ne tako prijatan period.

Da li ih je beba imala, koliko dugo su trajali, na koji način su se roditelji borili sa njima, uvek se traži savet više, da se proba nešto novo. Kada beba ima grčeve može biti izuzetno stresno, frustrirajuće i izazovno za svakog roditelja, posebno ako je prvo dete.

KAKO TREBA MASIRATI BEBIN STOMAK POGLEDAJTE OVDE

Preterana briga roditelja može pogoršati grčeve kod bebe i zato je važno da roditelji nauče da se opuste u takvoj situaciji. Glavni simptom grčeva je konstantno plakanje neko određeno tj. duže vreme, obično se pogoršava uveče. Generalno se pojavljuju oko druge do četvrte nedelje života i traju do kraja trećeg meseca, a u retkim slučajevima i duže. Svaka peta beba ima grčeve i nema razlike da li su dečaci ili devojčice u pitanju. Iako grčevi nisu povezani sa bolovima, bebe sa grčevima mogu tako izgledati. Bebe mogu podizati glavu, uvlačiti noge prema stomaku, pocrveneti u licu i mogu puštati gasove.

Pravi uzrok nastanka grčeva se ne zna, ali postoje različite teorije: naguta se vazduha koji rasteže creva i izaziva nadutost, crevni trakt je nedovoljno razvijen i dešavaju se spazmi (grčenja creva) beba halapljivo i brzo sisa i drugi.

Roditelji teško izlaze na kraj sa neprekidnim plačem i važno je pružiti podršku bebi. Majka u toj situaciji treba prvo da se utemelji u svom miru, kako ne bi prenela na bebu svoju paniku.

Masažom bebe možemo olakšati tegobe zbog bebinih grčeva (2)

Možete:

– Proverite da li beba pravilno sisa, tj. Da li zahvata i tamni deo bradavice a ne samo bradavicu.Proveriti postupak pravilnog pripajanja deteta na dojku.

-Dojite vašu bebu tako da iz jedne dojke dobije i “prednje” i “zadnje” mleko, što znači da se za jedan podoj daje jedna dojka. Podoj treba da traje najmanje 20 minuta, kako bi se dojka potpuno ispraznila.

– Posle podoja podignite bebu da podrigne.

– Kada beba ima grčeve nežno je zagrlite, mazite, pevušite

Od pomoći može biti i:

  • blago masiranje bebinog stomačića u pravcu kretanja kazaljke na satu.
  • Majke koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je pre svega hrana koja nadima, kao kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol.

  • Provozajte bebu u kolima, jer vibracije i kretanje mogu da je umire.

Kolike ne zahtevaju medicinski tretman, ali da bi se isključili ostali zdravstveni problemi, odvedite dete lekaru.

Masažom bebe možemo olakšati tegobe zbog bebinih grčeva (3)

Blago masiranje bebinog stomačića u pravcu kretanja kazaljke na satu.

Obukom roditelja masaži beba uči se  posebna tehnika različitih pokreta koji se primenjuju da bi se umirile bebe koje imaju grčeve.

Neka vas uteši i činjenica da je faza grčeva prolazna. Naoružajte se strpljenjem i volite svoje bebe.

I zapamtite da će bebe koje su imale grčeve biti jednako srećne, pametne, razvijene kao i bebe koje nisu imale grčeve.

Bebe koje imaju grčeve, uprkos plaču koji traje satima, savršeno napreduju i izgledaju zdrave, dobijaju na telesnoj masi i rastu u dužinu.

Share.

About Author

Comments are closed.