Herpes simplex infekcija kod dece – Simptomi i lečenje

Herpes simplex infekcija

Sadržaj

Herpes simplex infekcija kod dece je česta i zarazna infekcija, izazvana Herpes simplex virusom. Herpes virus se javlja i kod devojčica i kod dečaka, Može se javiti u bilo kom dobu godine. Manje epidemije su moguće u predškolskim i školskim ustanovama kao i unutar porodice. Postoje 2 tipa ovog virusa: tip 1 koji izaziva promene u ustima, na koži lica i gornjem delu tela, pa se zato naziva i oralni herpes. Tip 2 izaziva genitalne infekcije i drugačije se zove genitalni herpes. Herpes simplex tip 1 je izazivač herpesa kod dece i prenosi se kapljičnim putem.

U kom uzrastu se javlja Herpes simplex infekcija kod dece?

U najvećem broju slučajeva dete prvi put dolazi u kontakt sa virusom između 1. i 5. godine i tada nastaje primarna infekcija. Primarna infekcija Herpes simplex virusom može proći bez ikakvih simptoma, ali se najčešće ispoljava kao herpetični gingivostomatitis (gingivostomatitis herpetica).

Herpes simplex infekcija
Dete prvi put dolazi u kontakt sa virusom između 1. i 5. godine i tada nastaje primarna infekcija.

Koliko dugo traje inkubacija i koji su simptomi  Herpes simplex infekcije?

Period inkubacije, odnosno vreme koje prodje od zaražavanja pa do ispoljavanja simptoma, iznosi 4 do 7 dana. Prvi simptomi koji se javljaju počinju naglo, nisu karakteristični za oralni herpes i često liče na simptome gripa. Traju jako kratko, svega par dana i ispoljavaju se u vidu malaksalosti,bolova u mišićima, povišene temperature,  glavobolje, mučnine, otežanog gutanja.

Klinička slika herpes simplex infekcije 

Nakon nekoliko dana se javljaju oralne manifestacije. Grlo je crveno i otečeno, desni su upaljene, otečene i lako krvare na dodir. Javljaju se vezikule, odnosno plikovi, ne samo u ustima deteta već i na usnama i koži lica oko usana. Vezikule se kontinuirano stvaraju tokom 3 do 5 dana i brzo pucaju. Nakon pucanja, na mestu gde su bili plikovi unutar usne duplje  vide se erozije, promene prekrivene sivo-belicastim naslagama. Podsećaju na afte , ali se afte ne javljaju u tako velikom broju i ne zahvataju desni i nepce u usnoj duplji te se lako ralikuju. Na usnama i licu ,nakon pucanja vezikula, tečnost unutar plikova zasušuje i prebojava se tamnijom bojom.

Herpes simplex infekcija
Potrebno je da dete miruje, ne ide u školu ili vrtić i pije dosta tečnosti.

Oralne promene su bolne, otežavaju gutanje, pa je uzimanje hrane otežano. Javljaju se neprijatan zadah i otok regionalnih limfnih čvorova. Pranje zuba može biti otežano. Moguća je dehidratacija deteta, ali i pojava sekundarnih infekcija. Sekundarne infekcija mogu biti bakterijske i gljivične, a najčešći izazivač sekundarnih infekcija je gljivica Candida Albicans.

Deca prstima dodiruju promene i tako mogu infekciju preneti na prste, na druge delove lica koje dodiruju ili na oko. Promene traju oko 2 nedelje i prolaze bez ožiljaka. Klinička slika i serološki testovi su dovoljni za dokazivanje Herpes simplex virusa.

Kako se leči Herpes simplex infekcija kod dece?

Terapija je više simptomatska jer je u pitanju virusna infekcija. Potrebno je da dete miruje, ne ide u školu ili vrtić i pije dosta tečnosti. Antipiretici se koriste za snižavanje temperature, a rastvori pantenola i  vitamina A ubrzavaju povlačenje promena jer podstiču epitelizaciju. Od antiseptika se koriste rastvori Hlorheksidina i Hipermangana, kao i Tantum verde sprej. Deca često gutaju rastvore, pa je potreban oprez pri primeni i ništa ne uzimati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Lokalni anestetici se koriste u slučajevima kada je uzimanje hrane otežano jer oni ublažavaju bol. Ukoliko je došlo do sekundarne infekcije, u zavisnosti da li je u pitanju bakterijska infekcija ili gljivična, koriste se antibiotske masti il preparatii Nistatina.

S obzirom da su prisutne promene izazvane vurusom nema potrebe uzimati antibiotike. Antibiotici se prepisuju kada dete ima neko sistemsko oboljenje poput kardiovaskularnih oboljenja, a kod imunokompromitovane dece lekar daje antivirusni lek.

Herpes simplex infekcija
Promene iščezavaju nakon 14 dana, ali Herpes simplex virus ostaje trajno u telu u stanju mirovanja.

Koliko traje  Herpes simplex infekcija

Promene iščezavaju nakon 14 dana, ali Herpes simplex virus ostaje trajno u telu u stanju mirovanja, ne izazivajući promene, što se naziva latentan  oblik virusa. Međutim, pod uticajem stresa, pada imuniteta, UV zračenja, hladnoće, drugih oboljenja dolazi do reaktivacije virusa i ispoljavanje karakterističnih promena na usnama i predelu oko njih .  Ovaj rekurentni oblik se naziva Herpes Labialis.

Reaktivacija virusa je individualna i javlja se periodično. Najpre se javlja peckanje, žarenje ili osećaj blagog bola, a zatim nakon nekoliko sati i crvenilo. Na tom mestu niče buket vezikula koje kada prsnu za sobom ostavljaju braonkasto-žućkastu krustu, koja predstavlja zasušenu tečnost tih vezikula. Krusta brzo otpada i ostaje blaga hiperpigmentacija koja vremenom prolazi. Potrebno je da se izbegava pipanje vezikula jer se kontaktom mogu preneti na druge delove lica ili oka.

Oralne manifestacije rekurentnog Herpesa su takođe moguće i ispoljavaju se  u vidu  brojnih vezikula na nepcu, gingivi i desnima. Vezikule brzo pucaju i stvaraju bolne erozije nalik aftama. Limfne žlezde vrata mogu biti uvećane.

Terapija labijalnog herpesa je primena prepisane kreme ili masti, ili primena lasera. Terapija oralnih manifestacija rekurentnog herpesa je peroralna primena terapije i unos vitamina i tečnosti.

Herpes simplex infekcija
Dete ne treba da ide u kolektiv i da bude u kontaktu sa drugom decom.

Kojih mera se treba pridržavati ako dete ima Herpes simplex infekciju?

Ukoliko vaše dete ima Herpes simplex infekciju potrebno je pridržavati se sledećih mera:

  • Preporučeno je strogo mirovanje i izbegavanje kontakta sa ostalom decom, ali i starijima.
  • Izbegavati ljubljenje i grljenje.
  • Ne piti iz istih čaša, ne koristiti isti pribor za jelo, kao ni iste peškire.
  • Obavezno je redovno pranje ruku.
  • Voditi računa o detetovim igračkama i svim stvarima sa kojima dete dođe u kontakt. Kako se virus kapljično prenosi velike su šanse da se virus nađe na tim pedmetima.
  • Ne dajte detetu da stavlja igračke u usta.
avatar
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Veliki kašalj, hripavac ili magareći kašalj, pertusis ili „bolest 100 dana“ je veoma zarazna bolest. Ovu opasnu bolest uzrokuje bakterija Bordettela pertusis (BP). Veliki kašalj ili pertusis može da izazove...

Razvoj šestogodišnjaka je specifičan a svet šestogodišnjka dobija nove obrise i značenja. Ovo je period kada se veoma mnogo toga menja u dečijem razvoju. Menja se način, kako razmišljaju i...

Mnogo je razloga zašto dete treba voditi u kupovinu, iako se roditelji premišljaju… Neki roditelji su u dilemi kada dobiju decu da li da ih povedu sa sobom kada idu...