Herpes simplex infekcija kod dece – simptomi i lečenje

Hepes simplex infekcija kod dece

Herpes simplex infekcija kod dece je česta i zarazna infekcija, izazvana Herpes simplex virusom. Herpes virus se javlja i kod devojčica i kod dečaka, Može se javiti u bilo kom dobu godine. Manje epidemije su moguće u predškolskim i školskim ustanovama kao i unutar porodice. Postoje 2 tipa ovog virusa: tip 1 koji izaziva promene u ustima, na koži lica i gornjem delu tela, pa se zato naziva i oralni herpes. Tip 2 izaziva genitalne infekcije i drugačije se zove genitalni herpes. Herpes simplex tip 1 je izazivač herpesa kod dece i prenosi se kapljičnim putem.

U kom uzrastu se javlja Herpes simplex infekcija kod dece?

U najvećem broju slučajeva dete prvi put dolazi u kontakt sa virusom između 1. i 5. godine i tada nastaje primarna infekcija. Primarna infekcija Herpes simplex virusom može proći bez ikakvih simptoma, ali se najčešće ispoljava kao herpetični gingivostomatitis (gingivostomatitis herpetica).

Hepes simplex infekcija kod dece
Dete prvi put dolazi u kontakt sa virusom između 1. i 5. godine i tada nastaje primarna infekcija.

Koliko dugo traje inkubacija i koji su simptomi  Herpes simplex infekcije?

Period inkubacije, odnosno vreme koje prodje od zaražavanja pa do ispoljavanja simptoma, iznosi 4 do 7 dana. Prvi simptomi koji se javljaju počinju naglo, nisu karakteristični za oralni herpes i često liče na simptome gripa. Traju jako kratko, svega par dana i ispoljavaju se u vidu malaksalosti,bolova u mišićima, povišene temperature,  glavobolje, mučnine, otežanog gutanja.

Herpes simplex infekcija – klinička slika

Nakon nekoliko dana se javljaju oralne manifestacije. Grlo je crveno i otečeno, desni su upaljene, otečene i lako krvare na dodir. Javljaju se vezikule, odnosno plikovi, ne samo u ustima deteta već i na usnama i koži lica oko usana. Vezikule se kontinuirano stvaraju tokom 3 do 5 dana i brzo pucaju. Nakon pucanja, na mestu gde su bili plikovi unutar usne duplje  vide se erozije, promene prekrivene sivo-belicastim naslagama. Podsećaju na afte , ali se afte ne javljaju u tako velikom broju i ne zahvataju desni i nepce u usnoj duplji te se lako ralikuju. Na usnama i licu ,nakon pucanja vezikula, tečnost unutar plikova zasušuje i prebojava se tamnijom bojom.

Hepes simplex infekcija kod dece
Potrebno je da dete miruje, ne ide u školu ili vrtić i pije dosta tečnosti.

Oralne promene su bolne, otežavaju gutanje, pa je uzimanje hrane otežano. Javljaju se neprijatan zadah i otok regionalnih limfnih čvorova. Pranje zuba može biti otežano. Moguća je dehidratacija deteta, ali i pojava sekundarnih infekcija. Sekundarne infekcija mogu biti bakterijske i gljivične, a najčešći izazivač sekundarnih infekcija je gljivica Candida Albicans.

Deca prstima dodiruju promene i tako mogu infekciju preneti na prste, na druge delove lica koje dodiruju ili na oko. Promene traju oko 2 nedelje i prolaze bez ožiljaka. Klinička slika i serološki testovi su dovoljni za dokazivanje Herpes simplex virusa.

Kako se leči Herpes simplex infekcija kod dece?

Terapija je više simptomatska jer je u pitanju virusna infekcija. Potrebno je da dete miruje, ne ide u školu ili vrtić i pije dosta tečnosti. Antipiretici se koriste za snižavanje temperature, a rastvori pantenola i  vitamina A ubrzavaju povlačenje promena jer podstiču epitelizaciju. Od antiseptika se koriste rastvori Hlorheksidina i Hipermangana, kao i Tantum verde sprej. Deca često gutaju rastvore, pa je potreban oprez pri primeni i ništa ne uzimati na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Lokalni anestetici se koriste u slučajevima kada je uzimanje hrane otežano jer oni ublažavaju bol. Ukoliko je došlo do sekundarne infekcije, u zavisnosti da li je u pitanju bakterijska infekcija ili gljivična, koriste se antibiotske masti il preparatii Nistatina.

S obzirom da su prisutne promene izazvane vurusom nema potrebe uzimati antibiotike. Antibiotici se prepisuju kada dete ima neko sistemsko oboljenje poput kardiovaskularnih oboljenja, a kod imunokompromitovane dece lekar daje antivirusni lek.

Hepes simplex infekcija kod dece
Promene iščezavaju nakon 14 dana, ali Herpes simplex virus ostaje trajno u telu u stanju mirovanja.

Koliko traje  Herpes simplex infekcija

Promene iščezavaju nakon 14 dana, ali Herpes simplex virus ostaje trajno u telu u stanju mirovanja, ne izazivajući promene, što se naziva latentan  oblik virusa. Međutim, pod uticajem stresa, pada imuniteta, UV zračenja, hladnoće, drugih oboljenja dolazi do reaktivacije virusa i ispoljavanje karakterističnih promena na usnama i predelu oko njih .  Ovaj rekurentni oblik se naziva Herpes Labialis.

Reaktivacija virusa je individualna i javlja se periodično. Najpre se javlja peckanje, žarenje ili osećaj blagog bola, a zatim nakon nekoliko sati i crvenilo. Na tom mestu niče buket vezikula koje kada prsnu za sobom ostavljaju braonkasto-žućkastu krustu, koja predstavlja zasušenu tečnost tih vezikula. Krusta brzo otpada i ostaje blaga hiperpigmentacija koja vremenom prolazi. Potrebno je da se izbegava pipanje vezikula jer se kontaktom mogu preneti na druge delove lica ili oka.

Oralne manifestacije rekurentnog Herpesa su takođe moguće i ispoljavaju se  u vidu  brojnih vezikula na nepcu, gingivi i desnima. Vezikule brzo pucaju i stvaraju bolne erozije nalik aftama. Limfne žlezde vrata mogu biti uvećane.

Terapija labijalnog herpesa je primena prepisane kreme ili masti, ili primena lasera. Terapija oralnih manifestacija rekurentnog herpesa je peroralna primena terapije i unos vitamina i tečnosti.

Hepes simplex infekcija kod dece
Dete ne treba da ide u kolektiv i da bude u kontaktu sa drugom decom.

Kojih mera se treba pridržavati ako dete ima Herpes simplex infekciju?

Ukoliko vaše dete ima Herpes simplex infekciju potrebno je pridržavati se sledećih mera:

  • Preporučeno je strogo mirovanje i izbegavanje kontakta sa ostalom decom, ali i starijima.
  • Izbegavati ljubljenje i grljenje.
  • Ne piti iz istih čaša, ne koristiti isti pribor za jelo, kao ni iste peškire.
  • Obavezno je redovno pranje ruku.
  • Voditi računa o detetovim igračkama i svim stvarima sa kojima dete dođe u kontakt. Kako se virus kapljično prenosi velike su šanse da se virus nađe na tim pedmetima.
  • Ne dajte detetu da stavlja igračke u usta.
Doktor stomatologije, posebne sfere interesovanja su joj iz oblasti dečje stomatologije, parodontologije i parodontalne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…