5 Pravila za zdrave mlečne zube kod dece

5 Pravila za zdrave mlecne zube kod dece

5 Pravila za zdrave mlečne zube kod dece nije teško sprovesti. Deca mogu imati zdrave mlečne zube, koji su veoma važni za zdravlje dece i zdravlje trajnih  zuba.

Mogu li deca da imaju zdrave mlečne zube?

Svako dete može bez problema da ima sve zdrave zube, pritom moramo znati da plombiran zub nije zdrav zub. Zdravi zubi su rezultat edukacije roditelja, redovne kontrole kod stomatologa i uobročene ishrane.

Koja su 5 pravila za zdrave mlečne zube?

  1. Pravilno pranje zuba, dva puta dnevno (kod rizičnih i posle svakog obroka) sa zubnom pastom sa fluorom,uobročavanje (3 glavna obroka i 2 užine).
  2. Smanjiti  unos namirnica koje izazivaju karijes  tu spadaju svi slatkiši, fabrički sokovi, zaslađene tečnosti, keksi, lizalice, lepljive bombone, slatka peciva, skriveni šećeri. Navikavati dete na  minimalne količine slatikiša i to ne svakodnevno, neposredno nakon obroka i nikako često uzimanje slatkiša između obroka.
  3. Bilo kakva NOĆNA ishrana kada niknu zubi, a posebno mleko i zaslađene tečnosti koje se unose preko bočice (čaj, zasladjena voda, formule). Noćna ishrana značajno povećava rizik za razvoj karijesa. Postoji opasnost i od noćnog dojenja. Savremena stavovi su da se noćni podoji izbace nakon šestog meseca.
  4. Povećati unos zaštitnih namirnica (između glavnih obroka – za užinu). Tu spadaju  voće, orašasti plodovi, mlečni proizvodi (sir,jogurt, kefir) …
  5. Redovne  kontrole kod dečijeg stomatologa.

Da li oralna higijena počinje od prvih dana bebe?

Da! Ne čekajte  da dete napuni 2. godine da biste počeli sa pranjem zuba. Zubi se čiste i pre njihovog nicanja, brisanjem grebenova pomoću gaze a kasnije pranjem sa četkicom.

5 Pravila za zdrave mlecne zube kod dece

Redovne kontrpole su važne

Kod stomatologa se ne ide samo kada nešto primetite npr.  bele ili braonkaste mrlje u predelu vrata zuba, krvavljenje iz desni ili promene na griznim površinama mlečnih zuba.

Jako je bitno da sa detetom idete na redovne kontrole, kako bi se sprečila pojava problema sa zubima i desnima.  Ranim otkrivanjem početnih promena, u najvećem broju slučajeva, može se sprečiti pojava defekata (rupica), bušenje zuba i postava plombi. Kod dece, za koju stomatolog proceni da su tzv “rizična grupa”,   obično pranje zuba više nije dovoljno, već se moraju primeniti i neke dodatne preventivne mere.

5 Pravila za zdrave mlecne zube kod dece

Koji period je najvažniji za zdravlje mlečnih zuba?

Najvažniji period za zdravlje mlečnih zuba su trudnoća i prve dve godine života deteta, kada se uspostavljaju zdrave navike.

Zašto je važno za dete, da roditelji imaju zdrave zube?

Zdrava usna duplja roditelja (posebno u prve dve godine života deteta), je od presudnog značaja za postojanje rizika prema razvoju zubnog kvara kod dece, jer se bakterije iz usta roditelja prenose na bebu. Zbog toga je neophodna odgovarajuća oralna higijena roditelja i čista usta tj.sanirani karijesi i izvađeni zubi koji su za vađenje.

Poštujući ove principe vaše dete neće imati zubni kvar na mlečnim zubima, ili će se on u najranijem stadijumu zaustaviti, što je važan preduslov da i stalni zubi budu zdravi.

Profesionalno iskustvo i znanje sticala je i unapređivala i učešćem na stomatološkim kursevima i kongresima u zemlji i inostransvu. Radi u svojoj ordinaciji Dental Vortex u Beogradu.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…