Kako da Deca Imaju Zdrave Mlečne Zube?

Kako da deca imaju zdrave mlečne zube

Deca mogu imati zdrave mlečne zube, koji su veoma važni za zdravlje dece i zdravlje trajnih  zuba.  

Svako dete može bez problema da ima sve zdrave zube, pritom moramo znati da plombiran zub nije zdrav zub. Zdravi zubi su rezultat edukacije roditelja, redovne kontrole kod stomatologa i uobročene ishrane.

Koja su osnovna pravila za zdrave zube dece?

  • pravilno pranje zuba, dva puta dnevno (kod rizičnih i posle svakog obroka) sa zubnom pastom sa fluorom,
  • uobročavanje (3 glavna obroka i 2 užine),
  • smanjiti  unos namirnica koje izazivaju karijes  tu spadaju svi slatkiši, fabrički sokovi, zaslađene tečnosti, keksi, lizalice, lepljive bombone, slatka peciva, skriveni šećeri. Navikavati dete na  minimalne količine slatikiša i to ne svakodnevno, neposredno nakon obroka i nikako često uzimanje slatkiša između obroka
  • bilo kakva NOĆNA ishrana kada niknu zubi, a posebno mleko i zaslađene tečnosti koje se unose preko bočice (čaj, zasladjena voda, formule). Noćna ishrana značajno povećava rizik za razvoj karijesa. Postoji opasnost i od noćnog dojenja. Savremena stavovi su da se noćni podoji izbace nakon šestog meseca.
  • povećati unos zaštitnih namirnica (između glavnih obroka – za užinu). Tu spadaju  voće, orašasti plodovi, mlečni proizvodi (sir,jogurt, kefir) …
Oralnu higijenu beba i male dece sprovode roditelji!
Oralnu higijenu beba i male dece sprovode roditelji!

Da li oralna higijena počinje od prvih dana bebe?

Ne čekajte  da dete napuni 2. godine da biste počeli sa pranjem zuba. Zubi se čiste i pre njihovog nicanja, brisanjem grebenova pomoću gaze a kasnije pranjem sa četkicom.

 

 

 

Kod stomatologa se ne ide samo kada nešto primetite npr.  bele ili braonkaste mrlje u predelu vrata zuba, krvavljenje iz desni ili promene na griznim površinama mlečnih zuba.

Na kontrole treba ići redovno !
Na kontrole treba ići redovno !

Jako je bitno da sa detetom idete na redovne kontrole, kako bi se sprečila pojava problema sa zubima i desnima.  Ranim otkrivanjem početnih promena, u najvećem broju slučajeva, može se sprečiti pojava defekata (rupica), bušenje zuba i postava plombi. Kod dece, za koju stomatolog proceni da su tzv “rizična grupa”,   obično pranje zuba više nije dovoljno, već se moraju primeniti i neke dodatne preventivne mere.

Koji period je najvažniji za zdravlje mlečnih zuba?

Najvažniji period za zdravlje mlečnih zuba su trudnoćai prve dve godine života deteta, kada se uspostavljaju zdrave navike.

Zašto je važno za dete,  da roditelji imaju zdrave zube?

Zdrava usna duplja roditelja (posebno u prve dve godine života deteta), je od presudnog značaja za postojanje rizika prema razvoju zubnog kvara kod dece, jer se bakterije iz usta roditelja prenose na bebu. Zbog toga je neophodna odgovarajuća oralna higijena roditelja i čista usta tj.sanirani karijesi i izvađeni zubi koji su za vađenje.

Poštujući ove principe vaše dete neće imati zubni kvar na mlečnim zubima, ili će se on u najranijem stadijumu zaustaviti, što je važan preduslov da i stalni zubi budu zdravi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista oralne hirurgije. Profesionalno iskustvo i znanje sticala je i unapređivala i učešćem na stomatološkim kursevima i kongresima u zemlji i inostransvu. Radi u svojoj ordinaciji Dental Vortex u Beogradu.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Otikon
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…